Skip to main content

Rezultati pretrage

Ah

Šta je ahalazija?

Ahalazija je vrlo rijedak poremećaj funkcije jednjaka koji onemogućava prolazak hrane i pića kroz jednjak, odnosno cijev koja povezuje usta i želudac. Radi se o motoričkom poremećaju koji grči jednjak, odnosno onemogućava donjem ezofagusnom sfinkteru ili, jednostavnije rečeno, donjem kružnom mišiću jednjaka da se opusti i propusti hranu u želudac. Zbog toga hrana ostaje u jednjaku, često fermentira, a sadržaj koji u tom procesu poprima gorak okus, vraća se u usta.

Ak

Šta je akromegalija?

Akromegalija je rijedak, ali ozbiljan hormonalni disbalans uzrokovan visokim nivoima hormona rasta (GH) u tijelu. Ovaj hormon obično proizvodi hipofiza, mala žlijezda smještena u bazi mozga, no u slučaju akromegalije, tumori na hipofizi ili na nekom drugom mjestu u tijelu proizvode višak GH. 

Šta je akustični neurom?

Akustični neurom, poznat i kao vestibularni švanom, predstavlja benigni tumor koji se razvija na vestibularnom živcu, ključnom živcu koji povezuje unutrašnje uho s mozgom. Ovaj živac igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže i sluha. Prisutnost akustičnog neuroma može rezultirati gubitkom sluha, tinitusom (zujanjem u uhu) i problemima s ravnotežom. Tumor se razvija iz Schwannovih ćelija koje oblažu vestibularni živac.

Šta je akutna limfocitna leukemija?

Akutna limfocitna leukemija (ALL) je izuzetno rijedak oblik malignog tumora krvi i koštane srži, odnosno spužvastog tkiva unutar kostiju koje je odgovorno za proizvodnju krvnih ćelija.

Al

Šta je alergija na sunce?

Alergija na sunce, odnosno fotodermatoza, predstavlja općeniti pojam koji se odnosi na različite faktore koji rezultiraju pojavom svrbljivih osipa na koži nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti ili drugim izvorima ultraljubičastog (UV) zračenja. Najčešći oblik alergije na sunce je polimorfna svjetlosna erupcija.

Vodič kroz alergije

Alergije su najčešće hronične bolesti. Pod njima se smatraju stanja koja se često javljaju ili koja dugo traju. Alergije nastaju kada imunološki sistem tijela neku supstancu doživi kao štetnu i pretjerano reagira na nju. Supstance koje izazivaju alergijske reakcije nazivaju se alergeni. Da pojednostavimo – kada osoba ima alergiju, tada njen imunološki sistem proizvodi antitijelo koje se naziva imunoglobulin E, odnosno antitijelo koje reagira na alergene. Tada dolazi do alergijske reakcije. 

 

Šta je alergijski rinitis?

Alergijski rinitis, poznat i pod nazivom polenska groznica, stanje je slično prehladi kojeg karakteriziraju simptomi poput začepljenog nosa, kihanja, svrbež očiju, curenje nosa te pritiska u sinusima. Međutim, za razliku od prehlade, polenska groznica nije uzrokovana virusom, već je rezultat alergijske reakcije tijela koje reagira na bezopasne tvari u okolini, odnosno  prepoznaje ih kao štetne.

An

Šta su analne fisure?

Analne fisure su male pukotine, rascjepi ili oštećenja u sluznici, odnosno tankom i vlažnom tkivu koje oblaže otvor anusa. Anus je prstenasti, mišićni izlaz, odnosno posljednji dio probavnog trakta kroz čiji otvor se izbacuju otpadne i neiskorištene tvari iz organizma (feces i plinovi). Zatvor i naprezanje za vrijeme pražnjenja crijeva, te izbacivanje velikih i tvrdih stolica su uobičajeni uzroci analnih fisura, koje obično izazivaju bol i krvarenje tokom obavljanja nužde.

Šta je anemija?

Anemija ili malokrvnost je, najjednostavnije objašnjeno, stanje u kojem u organizmu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Iako postoji nekoliko različitih vrsta, jedna od najčešće zabilježenih jeste anemija zbog manjka željeza, odnosno stanje u kojem krvi nedostaju adekvatna zdrava crvena krvna zrnca koja su zadužena da prenose kisik do tjelesnih tkiva. Anemija može biti urođena i javlja se zbog određenih stanja u organizmu i može biti stečena, odnosno razvije se tokom života, a razlozi njenog nastanka mogu biti različiti.

Šta je anemija srpastih stanica?

Anemija srpastih stanica, poznata još i kao hemoglobinopatija, nasljedni je poremećaj krvi kod kojeg se crvene krvne stanice (eritrociti) umjesto da budu okrugle i fleksibilne, transformiraju u srpaste, krute, ljepljive stanice koje onemogućavaju primarnu funkciju eritrocitima – oksigenizaciju tkiva i organa u organizmu. Srpaste stanice ili stanice u obliku polumjeseca žive mnogo kraće od klasičnih, pa je i to jedan od razloga zbog kojeg dolazi do njihovog manjka.

Šta je anemija uzrokovana nedostatkom vitamina?

Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina je stanje koje se, kao i većina ostalih vrsta anemija, događa kada tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca. Ovaj oblik anemije primarno se dešava zbog nedostatka vitamina B12 ili B9 (folata ili folne kiseline). Nedostatak vitamina B12 ili B9 najčešće je rezultat nekvalitetne ishrane, odnosno pacijent ne konzumira hranu koja je bogata folnom kiselinom i folatima.

Šta je anemija uzrokovana nedostatkom željeza?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza najčešći je oblik anemije koji, kako i sam naziv implicira, nastaje zbog manjka željeza, odnosno crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca zadužena su za prijenos kisika (hemoglobina) u sva tkiva u organizmu, a njihov manjak dovodi do umora, kratkoće daha i nedostatka energije. Prva faza ove vrste anemije, poznata još i kao deplecija željeza ili latentna sideropenija, obično je blaga i karakterizira je smanjen broj željeza u krvi (analize krvi pokazuju snižen feritin).

Ap

Šta je apendicitis?

Apendicitis je stanje koje se javlja kada dolazi do upale slijepog crijeva, vrećice u obliku prsta koja se nalazi na spoju debelog i tankog crijeva, na donjoj desnoj strani abdomena. Upala slijepog crijeva uzrokuje bol u donjem desnom dijelu abdomena, a kod većine ljudi bol započinje oko pupka, nakon čega se širi. Kako upala napreduje, bol obično postaje intenzivnija. Upala slijepog crijeva se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi, no nešto češće se dešava osobama u dobi od deset do trideset godina.

Šta je aplastična anemija?

Aplastična anemija je rijedak poremećaj krvi kojeg odlikuje nemogućnost tijela da proizvodi dovoljnu količinu krvnih zrnaca. To je vrlo ozbiljno oboljenje koje nastaje kao posljedica nerazvijenosti koštane srži, odnosno njenog zatajenja. Kod aplastične anemije pojavljuje se manjak svih krvnih zrnaca u cirkulaciji jer ih elastično tkivo unutar kostiju, odnosno koštana srž, ne proizvodi dovoljno.

Ar

Šta je aritmija?

Normalan rad srca trebao bi biti pravilan i skladan. Bilo koje odstupanje, nepravilnost ili neregularnost srčanog ritma i otkucaja naziva se aritmija. Ona predstavlja poremećaj srčanog ritma, kada električni signali koji koordiniraju otkucaje srca ne funkcioniraju ispravno. To može dovesti do ubrzanog (tahikardija) ili usporenog (bradikardija), odnosno nepravilnog rada srca. Tahikardija se dijagnosticira pacijentima koji imaju više od 100 otkucaja u minuti, a bradikardija ispod šezdeset.

As

Šta je astma?

Astma ili bronhijalna astma je hronična upala disajnih puteva, odnosno njihovo sužavanje prilikom kojeg dolazi do proizvodnje dodatnog sekreta ili sluzi koji otežavaju disanje i proizvode nadražujući kašalj. Od oblika astme zavisi kvalitet života pacijenta. Neki žive bez ikakvih problema, dok drugima kašalj i ostale nuspojave astme otežavaju svakodnevne aktivnosti. Jednom dijagnosticirana, astma se ne može izliječiti, no postoje metode koje pacijentima mogu pomoći da olakšaju simptome, a napade svedu na minimum. 

 

At

Šta je ateroskleroza?

Ateroskleroza je proces nakupljanja plaka na stijenkama arterija koje prenose krv bogatu kisikom do organa i tkiva u kompletnom tijelu. Plak je ustvari naslaga sačinjena od masti, holesterola, kalcija i drugih tvari, a kako se nakuplja, stijenke arterija postaju deblje i tvrđe, što dovodi do suženja otvora arterije i oslabljenog ili povećanog protoka krvi. Povećani protok krvi može uzrokovati eroziju ili pucanje plaka, što može dovesti do stvaranja krvnog ugruška koji zaustavlja protok krvi do organa ili tkiva.

Šta je atopijski dermatitis?

Atopijski ekcem ili atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema, hroničnog oboljenja kože koje uzrokuje svrbež, suhoću, bol i ispucalost. Riječ dermatitis označava upalno stanje kože, a atopijski se odnosi na osjetljivost na alergije te se povezuje sa bolestima koje su nasljedne i obično pridružene s nekom drugom bolešću poput astme, različitih alergija, reakcija na povišenu temperaturu i slično. Atopijski dermatitis najčešće pogađa mlađu populaciju, iako se pojavljuje i kod starijih. Najčešće se kod djece pojavljuje prije prvog rođendana.

Ba

Šta je Bakerova cista?

Bakerova cista (lat. Cystis popietalis) je izraslina, odnosno vrećica napunjena tekućinom koja se nalazi iza koljena, a koja stvara tjeskobu i napetost prilikom pomjeranja. Bakerova cista može nastati nakon pretrpljenog jakog udarca u koljeno ili kao nuspojava nekih drugih dijagnoza, poput artritisa. Drugi poznati nazivi za Bakerovu cistu su poplitealna ili sinovijalna cista.

 

Šta je Barrettov jednjak?

Barrettov jednjak je stečeno oboljenje jednjaka (ravne ružičaste, mišićave cijevi koja spaja ždrijelo sa želucem) odnosno stanje u kojem dolazi do njegovog oštećenja, najčešće usljed dugotrajne borbe sa gastroezofagealnim refluksom, odnosno GERB-om. Kod pacijenata sa dijagnosticiranim Barettovim jednjakom, ovaj organ za varenje postaje zadebljan i crven, sa nepravilnim naborima, što za posljedicu ima formiranje ožiljaka na jednjaku te promjene na histološkoj strukturi.

Šta je Bartolinijeva cista?

Bartolinijeva cista, također poznata kao cista vulve, je vrsta vaginalne ciste koja se formira s obje strane labija, blizu otvora vagine. Naziv je dobila po istoimenim žlijezdama, koje proizvode sluz za podmazivanje vagine. Ove žlijezde i labije su sastavni dio vulve, dijela ženskog reproduktivnog sistema. Bartolinijeva cista nastaje kada se jedan od otvora ovih žlijezda začepi, što rezultira nakupljanjem sluzi i formiranjem kvržice, što se obično javlja samo na jednoj od dvije žlijezde.

Bi

Šta je bilijarna atrezija?

Bilijarna atrezija je neonatalna bolest jetre, odnosno stanje koje se javlja kod novorođenčadi, a koje je karakterisano blokiranim protokom žuči iz jetre u tanko crijevo. Žuč je tvar koju proizvodi jetra, a koja pomaže u probavljanju hrane u tankom crijevu. Kod djece s bilijarnom atrezijom žučni kanali su oštećeni, začepljeni ili nisu dovoljno razvijeni, što uzrokuje nakupljanje žuči u jetri, zbog čega dolazi do njenog oštećenja.

Bo

O kakvoj ozljedi je riječ?

Bokserski prelom je lom vrata V metakarpalne kosti koja povezuje prstenjak ili mali prst sa zglobom i ovakva ozljeda nastaje usljed neakdekvantnog udarca šakom. Ovu ozljedu doktori često karakterišu i kao “fakturu svađe”, jer je najčešće rezultat uličnih tuča. Nerijetno se koriste i nazivi poput: fraktura metakarpalne kosti, fraktura metakarpalnog vrata, fraktura šake, fraktura u boksu, slomljena šaka i povrede šake. Pojedini doktori u definiciju ove vrste preloma uključuju i lomove na vratu druge i treće metakarpalne kosti.

Br

Šta je bradikardija?

Bradikardija je medicinski pojam koji ukazuje na smanjen broj otkucaja srca, što znači da srce kuca manje od 60 puta u minuti. Za određene pacijente, bradikardija može predstavljati izazov, posebno kada broj otkucaja srca u stanju mirovanja padne ispod normalnog raspona od 60 do 100 otkucaja u minuti (kod odraslih osoba). Bradikardija postaje ozbiljna kada srce postane presporo za učinkovito pumpanje krvi obogaćene kisikom u kompletno tijelo.

Šta je bronhitis?

Bronhitis je upala disajnih puteva, odnosno bronhija, čiji je glavni zadatak da prenose kisik od usta do pluća. Kada su disajni putevi iziritirani, u njima se skuplja gusta sluz koja otežava protok kisika i uzrokuje kašalj. Bronhitis se najčešće javlja u dva oblika – akutni i hronični. Akutni bronhitis se najčešće javlja kao posljedica prehlade ili virusne infekcije disajnih puteva. Većina simptoma traje desetak dana, iako kašalj može potrajati i nešto duže.

Bu

Šta je Buergerova bolest?

Buergerova bolest je rijetko stanje koje se pojavljuje na rukama i nogama, odnosno arterijama i venama pomenutih udova. Ova bolest, također poznata i pod nazivom obliterirajući tromboangiitis, uzrokuje blokiranje krvnih žila (u kojima se mogu formirati i krvni ugrušci), što rezultira smanjenim protokom krvi u zahvaćena područja. Vremenom, nedostatak protoka krvi oštećuje ili uništava kožno tkivo što može dovesti do infekcija i gangrene, odnosno odumiranja tjelesnog tkiva.

Šta je bulimija?

Bulimija nervosa ili jednostavno bulimija je ozbiljan poremećaj u ishrani koji može za, osobu kojoj je dijagnosticiran, biti opasan po život. Ljudi sa dijagnozom bulimije imaju naviku da se prejedaju, nakon čega hranu, na potpuno neprirodan način, izbacuju iz svog tijela. Najčešći oblik pražnjenja je povraćanje, uzimanje laksativa, proizvoda za mršavljenje ili biljnih tableta pomoću kojih se hrana odstranjuje iz tijela. Nekim pacijentima nije strano ni uzimanje lijekova za uklanjanje tekućine iz organizma kao ni klistir.

Šta je burzitis?

Burzitis je bolno stanje koje se odnosi na upalu malih, tekućinom ispunjenih vrećica poznatih kao burze. Ove burze su ustvari pljosnate vreće koje se sastoje od sinovijalne tekućine i služe kao zaštita između kostiju, tetiva i mišića u blizini zglobova, odnosno smanjuju njihovo trenje. Burzitis se najčešće javlja u ramenu, laktu i kuku, ali također može uticati na koljeno, petu i bazu palca na nozi. Ovo stanje obično nastaje u blizini zglobova koji su izloženi čestim, ponavljajućim pokretima.

Ca

Bez straha - Vaš vodič kroz carski rez

Carski rez, medicinski poznat kao "sectio caesarea", predstavlja hirurški postupak kojim se porođaj završava tako što se novorođenče izvlači kroz rez na trbušnoj stijenci i maternici. Ovaj metoda poroda se primjenjuje kada je vaginalni porod rizičan za zdravlje majke ili djeteta. Operacija se može izvesti hitno ili prethodno planirano, sve zavisi od medicinskih potreba trudnice te ostalih indikacija.

Če

O kakvoj ozljedi je riječ?

Čekićasti odnosno košarkaški prst je ozljeda koja se javlja kada je tetiva koja ispravlja prst (ekstenzorna tetiva) oštećena na vrhu prsta. Do ove ozljede dolazi najčešće kada neki predmet (najčešće lopta) udari vrh prsta, odnosno kada dođe do naglog, nasilnog savijanja prsta. Ova sila kida tetivu (koja je inače zadužena za savijanje prsta) na zadnjoj strani. Od jačine udarca zavisi i oblik povrede. Ako je udarac jak, onda može doći i do puknuća dijela kosti koji se odvaja skupa s tetivom. U tom slučaju prst se ne može ispraviti do kraja.

Ce

Šta je Celijakija?

Celijakija je autoimuni, obično nasljedni poremećaj koji kod oboljelih uzrokuje osjetljivost na gluten. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži, a koji tijesto čini elastičnim i jednostavnijim za žvakanje. 

Ci

Šta je ciroza jetre?

Ciroza je ozbiljno oštećenje jetre koje se može razviti iz različitih razloga, kao što su hepatitis ili dugotrajna zloupotreba alkohola. Svaki put kad jetra pretrpi štetu, bilo od prekomjernog konzumiranja alkohola ili drugih faktora kao što je infekcija, pokušava se regenerisati stvarajući ožiljno tkivo kao dio procesa ozdravljenja. Kako ciroza napreduje, ožiljno tkivo se širi, što otežava jetri obavljanje njenih funkcija. U uznapredovalim fazama, ciroza može predstavljati ozbiljnu prijetnju životu.

Šta je cistična fibroza?

Cistična fibroza je nasljedni poremećaj koji uzrokuje nakupljanje ljepljive i guste sluzi u organima, najčešće u plućima, jetri, sinusima, probavnim i spolnim organima te gušterači. Zdrave osobe imaju klizavu i vodenastu sluz koja oblaže organe i tjelesne šupljine, dok kod ljudi s ovom hroničnom i progresivnom bolešću ćelije koje proizvode sluz, znoj i probavne sokove, uzrokuju da se izlučevine, umjesto da olakšavaju prolazak, zgusnu i začepe što otežava disanje i ostale funkcije organizma.

Cu

Šta je Cushingov sindrom?

Cushingov sindrom, poznat i kao hiperkortizolizam, je rijetko stanje koje se javlja kada tijelo ima prekomjernu količinu hormona kortizola. Kortizol, poznat i kao "hormon stresa", ima važnu ulogu u regulaciji različitih tjelesnih funkcija, kao što su krvni pritisak, nivo glukoze u krvi, upalni odgovor i mnogih drugih. Uzrok Cushingovog sindroma može biti endogeni ili egzogeni.

De

O kakvoj ozljedi je riječ?

Da li ste čuli za De Quervainovu bolest? Ako vam ime ne zvuči poznato, možda opis pomogne –  radi se o izrazito bolnom stanju u predjelu ručnog zgloba, a bol će biti nepodnošljiva ukoliko pokušate podići palac kao da pokažete palac gore odnosno poznati LIKE. Do ove bolesti dolazi kada se upale tetive i njihove ovojnice koje učestvuju u pomjeranju palca. Bolest je dobila ime po švicarcu, Fritzu de Quervainu koji je prvi opisao njene simptome davne 1985. godine. 

 

Šta je dehidracija?

Dehidracija nastaje kada vaše tijelo ne raspolaže sa dovoljnom količinom tekućine i elektrolita. Tijelo se sastoji od otprilike 55-78 posto vode i neophodno je održavati taj nivo kako bi organizam mogao neometano funkcionisati, odnosno izbacivati toksine i otpadne materije, te obavljati sve ostale funkcije za koje je voda esencijalna. Kada osjetite žeđ, znajte da ste u tom trenutku već blago dehidrirani. Blaga i umjerena dehidracija se može riješiti unosom tekućine, dok teža dehidracija može biti opasna po život i zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.

Di

Šta je dijabetes tip 1?

Dijabetes tip 1 je hronična, autoimuna bolest koja sprečava pankreas da proizvodi inzulin. Inzulin je vrlo važan hormon koji reguliše nivo šećera u krvi, a koji potom odlazi u stanice koje tijelo opskrbljuju energijom. Kada tijelo ne raspolaže dovoljnim količinama inzulina, nivo šećera u krvi raste što dovodi do hiperglikemije (visokog nivoa šećera u krvi). Hiperglikemija onemogućava tijelu da hranu koja se unosi u organizam koristi kao energiju što, ako se ne liječi, može izazvati niz ozbiljnih oboljenja, pa čak i smrt.

Šta je dijabetes tip 2?

Dijabetes tipa 2 predstavlja poremećaj u regulaciji i upotrebi šećera u tijelu, što dugoročno rezultira povećanom količinom šećera u krvi. Ovo stanje, ako se ne liječi, može uzrokovati probleme s vidom, kao i teškoće u krvožilnom, neurološkom i imunološkom sistemu oboljele osobe. Glavni uzrok su nemogućnost gušterače, odnosno pankreasa da proizvodi optimalne količine inzulina te stanice koje slabo reaguju na inzulin i ne uzimaju dovoljno šećera.

Šta je distonija?

Distonija je neurološki poremećaj koji dovodi do nekontrolisanih mišićnih kontrakcija, često uz ponavljajuće pokrete. Ovo stanje može zahvatiti različite dijelove tijela, uključujući jedan (žarišna distonija), nekoliko susjednih dijelova (segmentalna distonija) ili sve dijelove tijela (opšta distonija). Grčevi mišića mogu varirati od blagih do jakih i često uzrokuju bol te ometaju pacijenta u njegovim svakodnevnim aktivnostima.

Šta je divertikulitis?

Divertikule su male izbočine koje se mogu formirati u sluznici probavnog sistema, najčešće u donjem dijelu debelog crijeva. Ovo stanje, poznato kao divertikuloza, često se javlja kod osoba starijih od 40 godina, no rijetko uzrokuje komplikacije. Kada se divertikule upale ili inficiraju, što je poznato kao divertikulitis, mogu se pojaviti simptomi kao što su jaki bolovi u predjelu abdomena, groznica, mučnina i promjene u radu crijeva. Blagi slučajevi divertikulitisa najčešće se tretiraju mirovanjem, promjenom prehrambenih navika te antibioticima.

Dj

Šta su dječije gliste?

Gliste ili paraziti su organizmi kojima je neophodan domaćin u kojem će se smjestiti kako bi mogli preživjeti. Jedna od najčešćih zaraza ove vrste je dječija glista, trakavica ili askarioza, a uzrokovana je infekcijom crijevnim parazitom Ascaris lumbricoides, koji je poznat kao okruglica, okrugli ili dugi crv. Askarioza, iako prisutna u svim dijelovima svijeta, najčešće se događa u područjima sa slabim sanitarnim uslovima i lošom higijenom, posebno u tropskim i subtropskim područjima.

 

Dr

Šta je Dresslerov sindrom?

Dresslerov sindrom predstavlja upalu perikarda, ovojnica oko srca, za koju se vjeruje da proizlazi iz imunološkog odgovora na oštećenje srčanog tkiva ili same perikarde. Oštećenje može nastati uslijed srčanog udara, operacije ili traumatske ozljede. Tipični simptom Dresslerovog sindroma je bol u prsima, sličan onome koji pacijenti doživljavaju za vrijeme srčanog udara. Ovaj sindrom može se nazvati i sindromom nakon infarkta miokarda, posttraumatskim perikarditisom, sindromom nakon srčane ozljede ili sindromom nakon perikardiotomije.

 

Du

Šta je duboka venska tromboza?

Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi u dubokim venama, odnosno formiranje tromba i to najčešće u predjelu potkoljenice ili na samoj natkoljenici. Najčešće obuhvata donje udove i, iako, u pravilu, nije opasna po život može izazvati komplikacije poput plućne embolije ili hronične venske insuficijencije što može ugroziti zdravlje, ali i život pacijenta.

 

Ek

Šta je ektopična trudnoća?

Normalna trudnoća započinje oplođenim jajašcem koje se vezuje za sluzokožu maternice. Ektopična trudnoća je stanje u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan maternice i to najčešće u jajovodu. Ova vrsta trudnoće, odnosno implantacije se može dogoditi i u drugim dijelovima tijela kao što su jajnik, trbušna šupljina ili grlić materice.

Šta je ektropij oka?

Ektropij je medicinsko stanje u kojem se donji kapak okreće prema vani, izlažući unutrašnju površinu kapka i oko vanjskim iritansima. Ovo stanje je učestalije među starijim osobama i često pogađa samo donji kapak. U ozbiljnijim slučajevima, cijela dužina kapka okreće se prema vani, dok kod blažih oblika ektropija samo određeni segment kapka izvire iznad površine oka. Korištenje umjetnih suza i masti može pomoći u ublažavanju simptoma ektropija, ali često je potrebna hirurška intervencija kako bi se ovo stanje potpuno saniralo.

 

Em

Šta je emfizem?

Emfizem je bolest pluća čiji je glavni simptom otežano disanje. Ovo stanje oštećuje zračne vrećice (alveole) u plućima, uzrokujući njihovu deformaciju što, u konačnici, dovodi do njihovog pucanja. To smanjuje površinu pluća dostupnu za razmjenu kisika i ugljen dioksida s krvlju. Kada pacijent s emfizemom izdiše, oštećene alveole ne obavljaju svoju funkciju pravilno, jer zadržavaju stari zrak u plućima čime ne ostavljaju dovoljno prostora za unos svježeg zraka obogaćenog kisikom.

En

Šta je endokarditis?

Infektivni endokarditis (IE) je ozbiljna upala sluznice srčanih zalizaka (endokardija), a ponekad i sluznice srčanih komora. To se događa kada mikroorganizmi, obično bakterije, iz drugih dijelova tijela dospiju u krvotok te se pričvrste i napadaju sluznicu srčanih zalizaka i/ili komora. Infektivni endokarditis također se naziva bakterijski endokarditis (BE), akutni, subakutni (SBE) ili hronični bakterijski endokarditis. Faktori koji povećavaju rizik od endokarditisa uključuju umjetne ili oštećene srčane zaliske, te ostale srčane defekte.

Šta je enkopreza?

Enkopreza, poznata i kao fekalna inkontinencija ili nekontrolisano izlučivanje stolice, predstavlja repetitivno ispuštanje stolice u odjeću, često nenamjerno. Najčešće se događa kada se tvrda stolica nakupi u debelom crijevu i rektumu, stvarajući pritisak koji može rezultirati isticanjem tečne, oko zadržane stolice. Ovo može uzrokovati nehotično zaprljanje donjeg rublja. Prolongirano zadržavanje stolice može dovesti do istezanja crijeva i gubitka kontrole nad pražnjenjem.

Ep

Šta je epilepsija?

Epilepsija je neurološki poremećaj koji uzrokuje ponavljajuće napade. Radi se o dugotrajnom poremećaju moždane kore u kojem ćelije postaju preosjetljive i reaguju sinhronim električnim impulsima, što rezultira epileptičkim napadima. Ovi napadi su rezultat različitih faktora i odlikuju se nenormalnom električnom aktivnošću u mozgu. Postoje različite vrste epilepsije, a uzrok može biti poznat ili nepoznat.

Ez

Šta je ezofagealni spazam?

Ezofagealni spazmi su bolno stezanje u mišićnoj cijevi koja povezuje usta i želudac, poznatoj kao jednjak. Grčevi se najčešće manifestuju kao iznenadni, jaki bol u grudima koji traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ezofagealni spazmi u nekim slučajevima mogu biti  zamijenjeni s anginom, stanjem za koje su, također, karakteristični bolovi u prsima. Uobičajeno, grčevi jednjaka se javljaju povremeno i najčešće ne zahtijevaju liječenje.

Fa

Šta je Fanconijeva anemija?

Fanconijeva anemija predstavlja rijetko nasljedno stanje koje uzrokuje oštećenje koštane srži i drugih dijelova tijela. Koštana srž je odgovorna za stvaranje crvenih i bijelih krvnih stanica i trombocita, no, kod osoba s Fanconijevom anemijom, ona ne stvara zdrave stanice i trombocite čime se povećava rizik od razvoja različitih poremećaja krvi, nekih vrsta karcinoma, a može uzrokovati i fizičke abnormalnosti.

Fe

Šta je fekalna inkontinencija?

Fekalna inkontinencija je nemogućnost kontrolisanja pražnjenja crijeva, što rezultira nenamjernim curenjem stolice iz rektuma. To može varirati od povremenog curenja stolice pri otpuštanju plinova do potpunog gubitka kontrole nad crijevima. Fekalna inkontinencija se ponekad naziva i inkontinencijom crijeva. Uobičajeni uzroci fekalne inkontinencije uključuju dijareju, zatvor te oštećenje mišića ili živaca. Oštećenje mišića ili živaca može biti povezano sa starenjem ili porođajem.

Fi

Šta je fibroadenom dojke?

Fibroadenomi dojke su vrlo česte, dobroćudne, odnosno nemaligne kvržice. Fibroadenom se najjednostavnije može opisati kao tvrda kvržica na dojci koja, iako u prvi mah može djelovati zabrinjavajuće, u većini slučajeva nije opasna po život. Fibroadenomi se najčešće javljaju kod žena u dobi između 15. i 35. godine, no mogu se pojaviti u bilo kojem periodu ženine reproduktivne dobi. Fibroadenomi ne uzrokuju bolove, a pacijenti ih najčešće napipaju sami jer se radi o čvrstim, glatkim kvržicama najčešće okruglog oblika.

Šta je fibromijalgija?

Fibromijalgija predstavlja hronično, dugotrajno stanje koje je obilježeno široko rasprostranjenom boli u mišićima i kostima, popratnim umorom, poremećajima spavanja, teškoćama s koncentracijom te teškim emocionalnim stanjem. Smatra se da fibromijalgija pojačava osjećaj boli putem promjena u načinu na koji mozak i kičmena moždina interpretiraju signale boli i neugode. Obično, simptomi započinju nakon određenih okidača, poput fizičkih ozljeda, hirurških zahvata, infekcija ili izloženosti jakom emocionalnom stresu.

Fu

Šta je Fuchsova distrofija?

Za stanje oka poznato kao Fuchsova distrofija karakteristično je nakupljanje tekućine unutar prozirnog sloja, odnosno rožnjače, koja se nalazi na prednjem dijelu oka. To uzrokuje oticanje i zadebljanje rožnjače, što može dovesti do problema poput zamagljenog vida i neugode u očima. Ovo stanje obično zahvaća oba oka i postepeno utiče na vid, odnosno pogoršava ga tokom vremena.

Šta je funkcionalna dispepsija?

Pojam funkcionalna dispepsija odnosi se na vrstu hronične probavne smetnje koju karakteriše bol u stomaku, osjećaj sitosti ili nadutosti tokom i nakon jela, a koja nema jasan uzrok. Ovo stanje je vrlo često i može biti dugotrajno, a praćeno je neugodom ili bolovima u gornjem dijelu stomaka, nadimanjem, podrigivanjem, mučninom i ostalim simptomima koje su karakteristične za sve probavne smetnje.

 

Ga

Šta je galaktoreja?

Galaktoreja je pojava lučenja mlijeka iz bradavica kod osoba oba spola, a koji se ne povezuje s prirodnom proizvodnjom mlijeka uslijed trudnoće ili dojenja. Galaktoreja sama po sebi nije bolest, već znak mogućeg temeljnog zdravstvenog problema. Ovaj fenomen češće se javlja kod žena, uključujući i one koje nikada nisu imale djecu ili su prošle kroz menopauzu, ali se može pojaviti i kod muškaraca i novorođenčadi.

Šta je ganglionska cista?

Ganglionske ciste su čvoraste izrasline koje najčešće nastaju duž tetiva ili zglobova na rukama i ručnim zglobovima, no mogu se pojaviti i na gležnjevima i stopalima. Najčešće su okrugle ili ovalnog oblika, a ispunjene su viskoznom tekućinom. 

Poznato je da je većina izraslina na tijelu tumor, koji ne mora uvijek biti zloćudan, važno je naglasiti da ganglionske ciste nisu karcinom i nisu maligne. Iako u nekim slučajevima mogu biti bolne, ove ciste nisu prijetnja za zdravlje organizma.

Šta je gangrena?

Gangrena je odumrlost tkiva, odnosno stanje koje nastaje kao rezultat ozbiljne bakterijske infekcije, nedostatka opskrbe ili oslabljenog protoka krvlju, a koja rezultira raspadanjem tjelesnog tkiva. Najčešće se gangrena pojavljuje na prstima, rukama i nogama, no može se pojaviti i u mišićima i organima unutar tijela (poput žučnog mjehura). Osobe koje imaju dijagnosticirana stanja koja su direktno povezana sa protokom krvi, poput dijabetesa ili ateroskleroze, pod većim su rizikom od razvoja gangrene.

Šta je Gastritis?

Različite probavne smetnje u današnje su doba česta pojava kod ljudi svih dobnih skupina, a Gastritis spada u jednu od njih. Gastritis je, najjednostavnije opisano, iritacija, odnosno upala sluznice želuca što uzrokuje probavne smetnje, mučninu, povraćanje i bol. Gastritis može biti akutni, odnosno pojaviti se iznenada (češći oblik i bilježi se kod otprilike osam od hiljadu ljudi), ili hronični (rjeđe se dijagnosticira i dešava se kod dvoje od 10.000 ljudi) kada se razvija postepeno i traje duže.

Šta je Gastroenteritis?

Gastroenteritis je bolest probavnog sistema koju uzrokuje virusna ili bakterijska infekcija. Gotovo da ne postoji osoba na svijetu koja bar jednom u životu nije iskusila ovu vrstu infekcije za koju je karakteristično povraćanje, vodenasta stolica te bolni grčevi u predjelu stomaka. Sinonimi za ovu infekciju su: Rotavirus, Crijevna viroza, Stomačna gripa, Norwalk viroza, te Virusni gastroenteritis. 

 

Šta je gastroskopija?

Gastroskopija je endoskopski, odnosno dijagnostički postupak uz pomoć kojeg se vrši detaljan pregled gornjeg digestivnog trakta. Pored gastroskopije, postoje još dvije endoskopske metode za otkrivanje stanja sluznice, unutrašnjosti ždrijela, jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva, a to su kolonoskopija i enteroskopija. 

U nastavku ćemo navesti razlike između navedenih dijagnostičkih metoda:

Ge

Šta je geografski jezik?

Geografski jezik (lat. lingua geographica) je bezopasno, upalno stanje koje karakterišu promjene na jeziku. Zdrav jezik je ružičast, grube teksture i prekriven je mnoštvom papila, koje su zadužene za čulne i mehaničke procese, odnosno za žvakanje hrane i percepciju okusa. Kod geografskog jezika pomenute papile izostaju, a na površini jezika se pojavljuju glatke, crvenkaste mrlje sa bijelim rubovima što podsjeća na geografsku kartu po čemu je ovo stanje i dobilo ime.

Šta je gestacijski dijabetes?

Trudnoća je stanje u kojem se tijelu mijenja, raste i prilagođava se potrebama stvaranja novog života. Kod nekih žena se, za vrijeme trudnoće, povećava udio šećera u krvi i to stanje je poznato pod nazivom gestacijski dijabetes. Posebna karakteristika ove vrste dijabetesa je da se on po prvi put javlja za vrijeme trudnoće.

Gi

Šta je giht?

Giht ili urični artritis je upala jednog ili više zglobova koji nastaje zbog pretjeranog taloženja mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija) te mokraćnih kristala u zglobovima. Radi se o metaboličkoj bolesti koju karakterišu akutni napadi boli, crvenila, otekline te osjetljivosti u jednom ili na više zglobova istovremeno. Giht najčešće pogađa nožni palac i tada pacijent osjeća goruću, probadajuću bol koja mu onemogućava normalno funkcionisanje, mada može biti dijagnosticiran i na koljenima, laktovima, nožnim člancima, ramenima te ručnim zglobovima.

Šta je Gilbertov sindrom?

Gilbertov sindrom je nasljedni poremećaj jetre koji utiče na sposobnost tijela da obrađuje bilirubin, koji je nusproizvod razgradnje starih crvenih krvnih ćelija. U ovom sindromu, jetra ne proizvodi dovoljno enzima potrebnih za održavanje normalnih nivoa bilirubina što dovodi do nakupljanja viška bilirubina u tijelu, stanja poznatog kao hiperbilirubinemija. Bilirubin je prisutan u žuči, probavnoj tekućini koju jetra proizvodi za pomoć u apsorpciji masti.

Kako se ohrabriti za ginekološki pregled

„Sve nam je dostupno.“

Gl

Šta su glavobolje kod djece?

Glavobolje kod djece su vrlo česta pojava i procjenjuje se da čak 25 posto djece ispod deset godina i 75 posto tinejdžera ima iskustva sa glavoboljom. Praksa pokazuje da je migrena peta najčešća bolest koja se javlja kod djece. Dječije glavobolje, u pravilu, nisu ozbiljne i mogu biti uzrokovane različitim tipovima glavobolje poput migrene, glavobolje koja je nastala kao rezultat izlaganja stresnoj situaciji (tenzijska glavobolja), glavobolje koja je nastala uslijed infekcije ili manjih trauma glave.

Šta je glioblastom?

Glioblastom, poznat i pod nazivom glioblastom multiforme (GBM) predstavlja najagresivniji tip tumora odraslih osoba koji počinje unutar mozga. Ćelije raka u GBM tumorima brzo se razmnožavaju, a tumor se može proširiti i na druga područja mozga dok se veoma rijetko širi na ostale dijelove tijela.

Šta je gliom?

Gliom je maligni tumor koji se razvija u mozgu ili leđnoj moždini i obično nastaje iz glijalnih ćelija. To je oblik tumora koji proizlazi iz nekontrolisanog rasta ćelija u mozgu ili leđnoj moždini. Ćelije koje čine gliom, poznate kao glijalne ćelije, često podsjećaju na normalne moždane ćelije i obično podržavaju funkciju živčanih ćelija.

Gr

Šta su grčevi kod beba?

Plač je bebin način komunikacije i najčešće se dešava kada neka od bebinih potreba nije adekvatno zadovoljena. Uobičajno je da beba prvih nekoliko mjeseci plače dva do tri sata na dan što može biti iscrpljujuće za roditelje. Bebe najčešće plaču kada su gladne, iako postoji još mnogo različitih razloga zbog kojih novorođenče može plakati, a neki od njih su: puna pelena koja im stvara neugodu, žele bliskost ili utjehu, žele manje ili više stimulacije, imaju skok u razvoju, umorni su ili ih muče grčevi.

He

Šta je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je bakterija koja inficira, odnosno nastanjuje probavni trakt domaćina i uzrokuje većinu probavnih problema. Ova bakterija direktni je uzročnik peptičkog ulkusa, gastritisa, kao i čira dvanaestopalačnika. Pretpostavlja se da je od pedeset do sedamdeset posto svjetskog stanovništva zaraženo bakterijom H. pylori i većina ljudi nije svjesna te činjenice jer uopšte nema simptoma bilo kakve bolesti. H.pylori se umnožava u sluznici želuca.

Šta je hemangiom?

Hemangiom je izdignuta, svijetlocrvena ili ljubičasta promjena na koži koja se obično pojavljuje kod novorođenčadi ili u prvom mjesecu djetetovog života. Najjednostavnije ga je opisati kao nekancerogenu tvorevinu ili izraslinu koja podsjeća na gumenu kvrgu i nastaje zbog dodatnih krvnih žila u koži. Ova promjena se najčešće javlja na licu, vlasištu, prsima ili leđima, ali može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela.

Šta je hemofilija?

Hemofilija je rijetki nasljedni poremećaj krvi koji dovodi do smanjenog zgrušavanja krvi, što povećava rizik od krvarenja i modrica. Hemofilija nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno proteina u krvi koji pomažu pri zgrušavanju krvi, odnosno u stvaranju krvnih ugrušaka i sprečavanju krvarenja. Potpuna ili smanjena mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka povećava rizik od krvarenja, a ova bolest može biti blaga, umjerena ili teška, sve zavisi od oblika, odnosno nivoa faktora zgrušavanja koji su prisutni u krvi.

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi (lat. noduli haemorrhoidales) su proširene krvne žile, odnosno vaskularne strukture u završnom dijelu debelog crijeva koji podsjećaju na proširene vene. Spužvasti jastučići u rektalnom kanalu ispunjeni su krvlju i imaju ulogu zatvaranja analnog kanala, no kada dođe do pritiska na vene, dolazi do pojave hemoroida. Ova bolna pojava, prema mjestu gdje se pojavljuju, dijeli se na unutrašnje i vanjske hemoroide. Unutrašnji hemoroidi se nalaze u rektumu, dok se vanjski nalaze u naboranoj koži oko anusa.

Hi

Šta je hijatalna hernija?

Hijatalna hernija, poznata još i pod nazivom želučana kila stanje je u kojem dolazi do izbočenja gornjeg dijela želuca, odnosno pomjeranja iz njegovog normalnog položaja u dio otvora na dijafragmi (mišićnoj pregradi, širokom pljosnatom mišiću koji se nalazi između grudne i trbušne šupljine, između grudi i stomaka).

Šta je hiperhidroza?

Hiperhidroza je pojam koji označava prekomjerno znojenje koje nije uvijek posljedica visokih temperatura ili intenzivne tjelesne aktivnosti. U slučaju hiperhidroze, pacijenti često doživljavaju obilno znojenje koje dovodi do natopljene odjeće i kapljica znoja koje cure niz tijelo. Ovaj oblik prekomjernog znojenja može značajno poremetiti svakodnevni život, uzrokovati društvenu anksioznost i neugodu. 

Postoje dvije osnovne vrste hiperhidroze:

Šta je hiperlipidemija?

Hiperlipidemija (dislipidemija ili visok holesterol) je bolest koja spada u bolesti srca i krvnih žila, a karakteriše je povišen nivo masti u organizmu, odnosno triglicerida ili holesterola. U nekim slučajevima hiperlipidemije moguće je da su u isto vrijeme povišeni i trigliceridi, ali i holesterol. Holesterol je voštana supstanca koja se nalazi u svim ćelijama ljudskog organizma, ali i u hrani čije je porijeklo životinjsko, a koju mi u organizam unosimo svakodnevno.

Šta je hipotireoza?

Hipotireoza, stanje poznato i pod nazivom neaktivna štitnjača, se pojavljuje kada ova žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. U početnim fazama, hipotireoza može proći bez primjetnih simptoma. Međutim, ako se ne liječi, može dovesti do drugih zdravstvenih problema kao što su visok holesterol te srčani problemi. Dijagnoza se obično postavlja analizama krvi, a terapija se sprovodi prilagođavanjem hormonske nadomjesne terapije prema specifičnim potrebama svakog pojedinca.

 

Ho

Šta je trudnička holestaza?

Holestaza u trudnoći je stanje jetre koje uzrokuje snažan svrab tokom kasne trudnoće. Stanje je poznato i pod nazivima intrahepatična holestaza trudnoće (ICP) ili opstetrička holestaza. Holestaza u trudnoći, kod određenih trudnica, privremeno smanjuje funkciju jetre što dovodi do nakupljanja žuči u jetri i krvotoku. Žuč je tvar koju proizvodi jetra i skladišti u žučnoj kesi. Nakon obroka, žuč razgrađuje masti kako bi ih tijelo pravilno probavilo. Kada se nivo žuči u krvi poveća do određenog stepena, može se javiti intenzivan svrbež.

Šta je Hornerov sindrom?

Hornerov sindrom je rijedak neurološki poremećaj koji se manifestuje na oku i okolnim tkivima isključivo jedne strane lica. Ovaj sindrom nastaje zbog poremećaja komunikacije između moždanog stabla i opskrbe simpatičkih živaca oka. Karakteristični znakovi i simptomi Hornerovog sindroma uključuju suženje zjenice, spušteni kapak i smanjeno znojenje na zahvaćenoj strani lica. Ovaj sindrom može biti rezultat različitih medicinskih problema kao što su moždani udar, tumor ili ozljeda kičmene moždine.

Hr

Šta je hronična opstruktivna bolest pluća?

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je ozbiljna, progresivna bolest pluća do koje dolazi zbog sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja. Najčešći uzročnici pojave hronične opstruktivne bolesti pluća su hronični bronhitis (povećanje bronhijalnih žlijezda zbog čega dolazi do stvaranja sekreta u njihovoj unutrašnjosti) te emfizemi (povećanje plućnih alveola zbog čega dolazi do njihovog propadanja). I jedno i drugo stanje može prerasti u hroničnu opstruktivnu bolest pluća čije je liječenje vrlo zahtjevno. 

 

Šta je hronični sinusitis?

Hronični sinusitis se javlja kada su šupljine unutar nosa i glave, odnosno sinusi, otečene i upaljene tokom perioda dužeg od tri mjeseca, čak i nakon primjene liječenja.

Ova uobičajena stanja poremete normalni protok sluzi, što rezultira začepljenim nosem, otežanim disanjem te oteklim i osjetljivim područjem oko očiju. Hronični sinusitis može biti izazvan infekcijom, prisustvom polipa u sinusima (nazalnih polipa) ili upalom sluznice sinusa. Također se naziva i hronični rinosinusitis i može se pojaviti kod odraslih, ali i kod djece.  

 

Hu

Šta je human papillomavirus?

HPV infekcija je virusna infekcija koja obično dovodi do pojave izraslina na koži ili sluzokoži, poznatijih kao bradavice. Postoji više od stotinu vrsta humanog papiloma virusa (HPV). Dok neki tipovi HPV infekcija uzrokuju bradavice, drugi su povezani s različitim oblicima raka.

Im

Šta je impetigo?

Impetigo je bakterijska, vrlo zarazna, površinska infekcija kože koja najčešće pogađa djecu i to pretežno u ljetnom periodu. Drugi nazivi ove zarazne bolesti su Piodermija i impetigo contagiosa. Početak impetiga karakteriše crveni osip koji je vidljiv na licu (oko usta i nosa), te na rukama i nogama. Crveni osip se, nakon otprilike sedam dana pretvara u kraste, odnosno mjehuriće koji su ispunjene gustom, gnojnom tekućinom boje meda.

In

Šta je infarkt miokarda?

Srčani udar, također poznat kao infarkt miokarda, nastaje kada protok krvi, kisika i hranjivih materija u srce postane znatno smanjen ili blokiran. Uzrok blokade se je najčešće nakupljanje masti, holesterola i drugih tvari u koronarnim arterijama srca, što stvara masne naslage poznatije kao plakovi. Nastanak plakova u koronarnim arterijama naziva se ateroskleroza. Ponekad, plakovi mogu pući i stvoriti ugrušak koji blokira dotok krvi u srce. Nedostatak krvi može oštetiti ili uništiti dio srčanog mišića zbog čega dolazi do srčanog udara.

Urinarni sistem je drenažni sistem svakog tijela pomoću kojeg tijelo odstranjuje višak tečnosti i otpad iz organizma. Urinarni sistem se sastoji od dva bubrega, dva mokraćovoda, bešiku i uretru. Infekcije urinarnog trakta su druge najčešće infekcije u tijelu.

Svi ljudi mogu i u nekoj fazi života iskuse infekciju urinarnog sistema. Neka istraživanja pokazuju da su urinarne infekcije češće kod žena, odnosno omjer je četiri žene naspram jednog muškarca. 

Šta je Infestacija crijevnom glistom?

Crijevni crvi ili gliste, poznatiji kao paraziti, jednostavni su organizmi koji preživljavaju nastanjujući ljudski organizam. Postoje različite vrste crijevnih parazita, a mi ćemo se u ovom tekstu osvrnuti na infekciju poznatu pod nazivom Enterobijaza, Infestacija crijevnom glistom, Mala dječija glista ili Enterobioza koja je vrlo česta, zarazna, parazitska infekcija najčešće prisutna kod djece.

Šta je ingvinalna hernija?

Ingvinalna kila, također poznata kao preponska hernija ili bruh, nastaje kada meko tkivo, obično dio opne ili dio crijeva, prolazi kroz otvor u trbušnom zidu prema preponskom kanalu. Preponski kanal je prolaz kroz koji se, ubrzo nakon rođenja, spuštaju sjemenici iz abdomena do skrotuma. Ingvinalne kile su najrasprostranjeniji tip hernija i dešavaju se kada trbušno tkivo, poput masnog tkiva trbuha ili petlji crijeva, prodre kroz otvor na donjem dijelu trbušnog zida. Taj zid djeluje kao barijera između trbuha i prepona.

Šta je insomnija?

Insomnija ili nesanica je čest poremećaj spavanja koji može otežati mogućnost da brzo zaspite, zadržite san, a može dovesti i do preranog buđenja s nemogućnošću nastavka spavanja. Nakon takvih noći, može se desiti, bez obzira koliko vremena ste proveli u krevetu, da se i dalje osjećate umorno. Osim što utiče na nivo energije i raspoloženje, nesanica može negativno uticati i na zdravlje, produktivnost i generalno na kvalitet života.

Ir

Šta je iritis?

Iritis je upalno stanje koje zahvaća šarenicu oka, obojeni prsten koji se nalazi u prednjem dijelu oka između rožnice i leće. Ovo stanje je poznato i kao prednji uveitis, jer je šarenica smještena u prednjem dijelu sloja oka (između mrežnice i bijelog dijela oka) koji se naziva uvea.

Iritis je najčešći oblik uveitisa, koji se odnosi na upalu dijela ili kompletne uvee. Tačan uzrok iritisa često nije poznat, iako se zna da može nastati zbog genetske predispozicije ili biti povezan s drugim medicinskim stanjima s kojima se pacijent suočava.

Ju

Šta je juvenilni idiopatski artritis?

Juvenilni idiopatski artritis (JIA), prethodno poznat kao juvenilni reumatoidni artritis, predstavlja najčešći tip artritisa kod djece mlađe od 16 godina. Ovo je hronično autoimuno oboljenje koje uzrokuje dugotrajnu bol u zglobovima, oticanje, ukočenost i ograničenu pokretljivost. Trajanje simptoma varira; neka djeca mogu imati simptome samo nekoliko mjeseci, dok se ostali sa simptomima suočavaju kroz dugi niz godina.

Ka

Šta je kalcifilaksija?

Kalcifilaksija je rijedak i ozbiljan poremećaj kojeg karakteriše nakupljanje kalcija u malim krvnim žilama masnog i kožnog tkiva. Kalcifilaksija rezultira stvaranjem krvnih ugrušaka i bolnih čireva na koži, što u nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnih infekcija s potencijalno fatalnim ishodom. Ovo stanje obično pogađa ljude sa bubrežnim problemima, odnosno zatajenjem bubrega koji su na dijalizi ili su prošli transplantaciju bubrega.

Šta je kamenac u mokraćnom mjehuru?

Kamenje u mokraćnom mjehuru čine tvrde nakupine minerala unutar bešike. Ova neugodna pojava nastaje kada se minerali u urinu koncentriraju i kristaliziraju, formirajući kamenje. Kamenci unutar mokraćnog mjehura se često formiraju kada postoji određena poteškoća pri pražnjenju bešike. Manji kamenci mogu proći bez tretmana, dok je, u nekim slučajevima, neophodna terapija lijekovima ili operativni zahvat. Ako se ne liječi, kamenje u mokraćnoj bešici može dovesti do infekcija i brojnih drugih komplikacija.

 

Šta je karcinom bubrega?

Karcinom bubrega je abnormalni rast ćelija u bubrežnom tkivu. Kada te ćelije formiraju sopstveno tkivo u bubregu, tada govorimo o tumoru, odnosno karcinomu bubrega. Bubrezi su parni organi, raspoređeni po jedan s obje strane kičme iza trbušnih organa, a pripadaju mokraćnom sistemu jer je njihova funkcija da, kroz mokraću, filtriraju i izlučuju vodu i otpadne tvari iz krvi. Karcinom bubrežnih stanica najčešći je oblik karcinoma bubrega kod odraslih osoba, dok je u dječijoj dobi najčešći oblik karcinoma bubrega nefroblastom, odnosno Wilmsov tumor.

Šta je karcinom kože?

Karcinom, odnosno rak kože označava abnormalan rast ćelija na koži i najčešće se razvija na dijelovima kože koji su izloženi suncu, no može se pojaviti i na područjima koja su zaštićena od direktnog sunčevog uticaja. Postoje tri osnovne vrste raka kože: karcinom bazalnih stanica, karcinom skvamoznih stanica i melanom.

Šta je karcinom prostate?

Karcinom prostate je maligni tumor koji se razvija u prostati, maloj žlijezdi veličine oraha. Prostata ima ulogu u proizvodnji sjemene tekućine kod muškaraca, a njena uloga je da hrani i prenosi spermatozoide. Karcinom prostate je jedan od najčešćih oblika raka. Većina karcinoma prostate raste sporo i ostaje ograničena na prostatu, ne uzrokujući ozbiljnu štetu. Međutim, postoje i agresivniji oblici koji se brzo šire.

Šta je kardiomiopatija?

Kardiomiopatija je bolest srčanog mišića, poznatijeg kao miokard, koja smanjuje sposobnost srca da pumpa krv po tijelu. Može uzrokovati krutost, povećanje ili zadebljanje srca, stvaranje ožiljnog tkiva te, u konačnici i zatajenje srca jer ono slabi i gubi sposobnost učinkovitog pumpanja krvi u kompletno tijelo. Postoje tri glavne vrste kardiomiopatije: proširena, hipertrofična i restriktivna.

Šta vam govori vaš kašalj?

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba s kojom se bore djeca predškolske dobi je kašalj. U redovima koji slijede ćemo pokušati objasniti najčešće razloge zbog kojih dolazi do kašlja, načine uz pomoć kojih možete pomoći sebi ili svom djetetu te kada je vrijeme da se zabrinete. 

 

Ke

Šta je keratosis pilaris?

Keratoza pilaris, poznata i pod nazivima keratoza folikularis te pileća koža je benigno stanje kože koje se manifestuje u obliku malih, grubo teksturiranih fleka i kvržica. Kvržice su bezbolne, ne svrbe i obično se pojavljuju u predjelima nadlaktica, bedara, obraza, stražnjice, odnosno na svim dijelovima tijela koji sadrže folikule dlake. Kvržice se formiraju zbog nakupljanja keratina, čvrstog, fibroznog proteina koji služi kao strukturni temelj kose, kože i noktiju, a mogu biti crvene, smeđe, bijele, ili, u nekim slučajevima, boje kože.

Ki

Šta je kifoza?

Kifoza je poremećaj srednjeg dijela kičme, odnosno stanje u kojem se kičma izvija prema vani više nego što bi trebalo, što dovodi do prevelikog zaobljenja gornjeg dijela leđa. Osobe s kifozom, zbog toga često izgledaju pogrbljeno, odnosno kao da imaju okrugla leđa. Kifoza može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući slabost kičmenih kostiju kod starijih osoba ili malformaciju kičme kod dojenčadi ili adolescenata.

Ko

Šta je konjuktivitis?

Crveno oko ili konjuktivitis označava upalu konjunktive, prozirne membrane koja oblaže kapak i očnu jabučicu i osigurava vlažnost očiju. Kada se mali krvni sudovi u konjunktivi upale i nateknu, postaju vidljivi, što uzrokuje crvenkast ili ružičast izgled bjeloočnica. Konjuktivitis se može pojaviti na jednom, a može istovremeno zahvatiti oba oka. Najčešći uzročnik ovog stanja je virusna infekcija, ali upala može biti uzrokovana i bakterijskom infekcijom, alergijskom reakcijom ili, kod beba, nepotpuno otvorenim suznim kanalom.

Kad je vrijeme za uzbunu?

Koža je najveći organ i prekriva čitavo tijelo. Ona nam služi kao štit koji nas brani od bakterija, infekcija i ostalih vanjskih uticaja. Koža pomaže pri regulaciji naše tjelesne temperature, a kroz nerve koji su na njoj smješteni dobivamo informacije o vanjskom svijetu, odnosno osjećamo toplotu, hladnoću, bol ili ugodu.

Koža se, najvećim dijelom, sastoji od vode (čak 70 posto). Kako starimo, količina vode u našoj koži se smanjuje i zato je jako važno paziti na unos tekućine kako bismo našu kožu što duže održali zdravom, jedrom i zategnutom.

Kr

Šta je Kronova bolest?

Kronova bolest, najjednostavnije opisano, je hronična, doživotna zapaljenska bolest crijeva. Drugi poznati nazivi za ovu bolest su ileitis (jer često zahvata dio tankog crijeva koji se naziva ileum) ili regionalni enteritis. Ova bolest može izazvati upalu bilo kojeg dijela digestivnog trakta – od usta, jednjaka, pa sve do kraja debelog crijeva, a najčešće se javlja na završnom dijelu tankog crijeva. Upala uzrokovana Kronovom bolešću može se širiti dublje u crijeva i u pravilu je vrlo bolna i iscrpljujuća za pacijenta.

Ks

Šta je kserostomija?

Kserostomija, poznata i kao stanje suhih usta, nastaje kada pljuvačne žlijezde ne proizvode dovoljno pljuvačke koja pomaže da se održi vlažnost u ustima. Kserostomija može nastati kao rezultat nuspojava određenih lijekova, starenja ili terapije zračenjem za rak. Rjeđe, suha usta mogu biti posljedica stanja koja direktno utiču na pljuvačne žlijezde.

La

Šta je lajmska bolest?

Lajmska bolest, poznata i pod nazivom lajmska borelioza, je infektivno oboljenje izazvano bakterijom borelije, a prenosi se ugrizom zaraženog krpelja koji su nosioci ovih bakterija.

Krpelji koji prenose bakterije borelije prisutni su svuda u svijetu, međutim, lajmska bolest je najučestalija u gornjem srednjem zapadu, sjeveroistočnim i srednjeatlantskim državama, te u Evropi i na jugu centralne i jugoistočne Kanade.

Le

Šta je leukemija vlasastih ćelija?

Leukemija vlasastih ćelija je rijetki oblik raka koji pogađa bijela krvna zrnca, poznata kao B limfociti ili B ćelije, ključne za odbranu organizma od infekcija. U ovom tipu leukemije, te B ćelije postaju maligne i počinju nekontrolisano da se razmnožavaju, ne odumirući kako bi prirodno trebale. Kao rezultat, ove ćelije se nakupljaju u tijelu i izazivaju neugodne simptome.

Šta je leukoplakija?

Leukoplakija je stanje u kojem se na desnima, unutrašnjosti obraza, dnu usta i (u nekim slučajevima) na jeziku formiraju zadebljane, bijele mrlje koje se ne mogu ukloniti struganjem. Uzrok leukoplakije nije potpuno poznat, no doktori smatraju da je hronična iritacija duhanskim proizvodima (pušenje ili žvakanje duhana) glavni faktor koji dovodi do njenog razvoja. U većini slučajeva leukoplakija je nekancerogena (benigna), iako neke mrlje mogu pokazivati rane znakove raka koji se može pojaviti dnu usne šupljine koja je zahvaćena leukoplakijom.

Li

Šta je lichen planus?

Lichen planus je upalno, dermatološko oboljenje koje može izazvati oticanje i iritaciju na koži, kosi, noktima i sluznici. Na koži se lichen planus obično manifestuje u vidu malih, ravnih izbočina koje svrbe i razvijaju se tokom nekoliko sedmica. Na sluznici, kao što su usta, vagina i druga područja, lichen planus stvara bijele, mrežaste mrlje, ponekad s bolnim ranicama. U većini slučajeva lichen planus se liječi u kućnim uslovima i nema potrebe za ozbiljnom terapijom.

Šta je limfedem?

Limfedem je zdravstveno stanje koje uzrokuje oticanje tkiva zbog nakupljanja tečnosti bogate proteinima, koja obično cirkuliše kroz limfni sistem tijela. Limfedem najčešće zahvaća ruke ili noge, ali može uticati i na druge dijelove tijela, kao što su grudni koš, abdomen, vrat i genitalije. Limfni čvorovi su ključni za normalno funkcionisanje limfnog sistema, a limfedem ih može oštetiti, posebno ako je pacijent podvrgnut tretmanima protiv raka. Bilo kakve opstrukcije koje remete pravilan protok limfne tečnosti mogu izazvati limfedem.

Šta su limfomi?

Limfomi su maligna oboljenja koja započinju, kako im i sam naziv kaže, u limfnom sistemu organizma. Limfni sistem je jedan od dva glavna sistema cirkulacije u tijelu, a njegova uloga je da bude nosilac imuniteta našeg organizma. Limfni sistem se sastoji od limfe (bezbojne tekućine koja ima ulogu posrednika između krvi i tkiva), limfnih čvorova (limfnih žlijezda), timusne žlijezde, slezene i koštane srži.

Šta je lipom?

Lipom je masno tkivo okruglog ili ovalnog oblika koje raste neposredno ispod kože. Karakterističan je po tome što je mekan i pokretljiv na dodir, te obično ne uzrokuje bol. Lipomi mogu nastati na različitim dijelovima tijela, ali su najčešći na leđima, trupu, rukama, nogama, čelu, ramenima i vratu. Veoma rijetko se lipomi razvijaju na mišićima, unutrašnjim organima ili na mozgu. Većina ljudi s lipomom ima samo jedan, no, kod nekih pacijenata se može pojaviti i više od jednog lipoma.

Šta je liposarkom?

Liposarkom je rijedak oblik raka koji započinje u masnim ćelijama. Najčešće se javlja u stomaku ili mišićima ruku i nogu, ali može nastati u svim masnim ćelijama u tijelu. Liposarkom spada u grupu karcinoma koji se nazivaju sarkomi mekog tkiva. Ovi tumori razvijaju se u vezivnom tkivu tijela i postoji mnogo različitih vrsta sarkoma mekog tkiva. Liposarkom češće pogađa starije osobe, ali se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Uobičajeno liječenje liposarkoma uključuje operaciju kako bi se uklonio tumor.

Lo

O kakvoj ozljedi je riječ?

Zglob je formiran od dvije kosti podlaktice – radijusa i lakatne kosti – i osam malih karpalnih kostiju. Karpalne kosti su raspoređene u dva reda na dnu šake, a u svakom redu su četiri kosti. Lom skafoidne, odnosno čunaste kosti je lom jedne od malih kostiju ručnog zgloba. Ova vrsta loma se najčešće javlja nakon direktnog pada na ispruženu ruku. Simptomi loma skafoidne kosti, kao i kod većine lomova uključuju bol i osjetljivost u području području ispod palca. Simptomi se pogoršavaju ako pokušate nešto uhvatiti ili uštinuti.

Lu

Šta je lupus?

Sistemski eritemski lupus ili jednostavnije samo lupus, je hronična, autoimuna bolest (bolest koja nastaje kada imunološki sistem tijela napada vlastita zdrava tkiva i organe), a koja uzrokuje upale koje se mogu manifestovati na različitim dijelovima tijela poput: zglobova, kože, bubrega, krvnih ćelija, mozga, srca i pluća. Znakovi i simptomi lupusa mogu dosta podsjećati na mnoštvo ostalih bolesti, tako da je uspostavljanje dijagnoze, za doktore i medicinske radnike, vrlo često veoma izazovno.

Ly

Šta je Lynch sindrom?

Lynchov sindrom, također poznat kao hereditarni nepolipozni kolorektalni karcinom (HNPCC), je nasljedno genetsko stanje koje povećava sklonost pojedinca ka razvoju određenih vrsta karcinoma, posebno raka debelog crijeva i rektuma, ali i drugih organa kao što su maternica, jajnici, želudac, tanko crijevo, urinarni trakt te žučni mjehur. Termin HNPCC se koristi za opisivanje porodica sa čestim dijagnozama raka debelog crijeva. Međutim, naziv dijagnoze Lynchov sindrom se koristi kada se identificira gen prisutan u porodici koji je povezan s pojavom raka.

Ma

Šta je masna jetra?

Masna jetra (lat. steatosis hepatis) poznata još i kao nealkoholna masna jetra ili stetoaza je, kako i sam naziv kaže, nagomilavanje viška masti u ovom organu u našem tijelu. Ljudi sa masnom jetrom konzumiraju malo ili nimalo alkohola, no velika količina masti pohranjenih u jetrenim stanicama može prouzrokovati ozbiljna oboljenja poput nealkoholnog staetohepatitisa što može dalje napredovati do ciroze jetre ili čak njenog potpunog zastoja. Dakle, masna jetra može prouzrokovati jednaku štetu kao i neograničena upotreba alkohola.

Šta je mastitis?

Mastitis je upala dojke, odnosno tkiva dojke kod kojeg, u nekim slučajevima, može doći i do infekcije. Najčešći oblik mastitisa je laktacijski, odnosno, pojavljuje se kod žena koje doje, no, ova vrsta upale može se dogoditi i ženama koje nisu u procesu dojenja, ali i muškarcima. Mastitis se smatra benignom bolešću dojke.

 

Najčešći simptomi mastitisa

Simptomi mastitisa uključuju:

Šta je mastocitoza?

Mastocitoza je rijedak poremećaj koji uzrokuje nakupljanje viška mastocita u tijelu. Mastociti su specifična vrsta bijelih krvnih ćelija koje se nalaze u vezivnom tkivu širom tijela i oni igraju važnu ulogu u podršci imunološkom sistemu jer štite tijelo od različitih oboljenja.

Me

Šta je meningitis?

Meningitis je infekcija i upala moždanih ovojnica, odnosno membrana koje okružuju mozak i kičmenu moždinu. Postoji nekoliko različitih uzroka zbog kojih dolazi do ovog stanja, a najčešći zabilježen je virusna infekcija. Osim virusne infekcije, do meningitisa dolazi i uslijed bakterijske infekcije, gljivične infekcije, te zbog reakcije na određene lijekove, odnosno hemijske supstance. Prvi simptomi meningitisa su jaka glavobolja, temperatura i ukočenost u vratu.

Šta je Meningokokni meningitis?

Meningokokni meningitis je infekcija čiji je direktni uzročnik bakterija po kojoj je bolest nazvana - Neisseria meningitidis. Radi se o vrlo ozbiljnoj infekciji zaštitnih membrana, odnosno ovojnica kojima su okruženi mozak i kičmena moždina.  Meningokokna bolest je termin koji obuhvata dvije vrste oboljenja – u prvom slučaju kada je obuhvaćen mozak, i u drugom slučaju kada dolazi do trovanja krvi, tačnije septicaemije, no, u ovom tekstu ćemo se bazirati na prvi oblik, odnosno na infekciju zaštitnih ovojnica na mozgu.

Kada kod žene, odrasle dobi, menstruacija izostane 12 ili više mjeseci, a isključene su sve bolesti tada možemo govoriti o menopauzi. Menopauza, kao i sve ostale promjene na tijelu prirodan su ciklus starenja i događa se zato što kod žena, s godinama, opada broj spolnih hormona. Jajnici prestaju sa svojom funkcijom, odnosno ne proizvode više jajašca, mjesečni ciklus prestaje i žena više ne može biti u drugom stanju.

 

Šta je metabolički sindrom?

Metabolički sindrom nije bolest već pojam koji označava niz međusobno povezanih poremećaja funkcija metabolizma, a koje uključuju: gojaznost, inzulinsku rezistenciju, smanjenu toleranciju na glukozu, hipertenziju (povišen krvni pritisak), te dislipidemiju (poremećaj masnoća u krvi). 

Šta je mezoteliom?

Maligni mezoteliom je oblik raka koji se razvija u tankom sloju tkiva poznatom kao mezotelijum, koji oblaže veći dio unutrašnjih organa. Mezoteliom je vrlo agresivan i smrtonosan karcinom i, iako postoje brojni tretmani za liječenje mezotelioma, kod mnogih pacijenata, nažalost, izlječenje nije moguće.

Mi

Život sa migrenom

Ako ste počeli čitati ovaj članak, onda pretpostavljamo da znate šta je migrena, ali se iskreno nadamo da ga čitate isključivo iz znatiželje, a ne zato što želite pronaći rješenje za borbu s migrenom jer znamo o kolikoj, razarajućoj glavobolji se radi i nadamo se da će što manje ljudi iskusiti ovu vrstu boli. 

Šta je mijastenija gravis?

Mijastenija gravis je autoimuna bolest (stanje u kojem imunološki sistem greškom napada vlastiti organizam) kod koje dolazi do brzog zamora i slabosti u mišićima. Ovo je neuromuskulatorna bolest i do nje dolazi zbog poremećaja u prijenosu podražaja sa živca na mišiće. Osobe s dijagnozom mijastenije gravis gube sposobnost kontrolisanja mišića, posebno u rukama, nogama, očima, vratu, te ostatku lica.

Šta je mijelodisplastični sindrom?

Mijelodisplastični sindrom, koji se također naziva i mijelodisplazija, predstavlja grupu karcinoma, odnosno povezanih poremećaja koštane srži koji onemogućavaju normalnu proizvodnju krvnih ćelija. Ova stanja se javljaju kada postoji neispravnost u koštanoj srži (spužvastom materijalu unutar vaših kostiju) čiji je zadatak stvaranje zdravih krvnih stanica.

Mo

Šta je mononukleoza?

Infektivna mononukleoza, poznata i pod nazivom bolest poljupca je zarazna bolest čiji je uzročnik u gotovo devedeset posto slučajeva Epstein-Barr virus. Osim navedenog virusa, uzročnici mogu biti i neke druge infekcije, primjerice citomegalovirus. „Bolest poljupca“ je sinonim za mononukleozu jer se ona jednostavno prenosi putem tjelesnih tekućina poput pljuvačke. No, ljubljenje nije jedini način da se ovaj virus prenese, već se može prenijeti i dijeljenjem čaše, pribora za hranu ili drugih ličnih predmeta s nekim ko ima mononukleozu. 

Šta Su Morbili?

Morbili (lat. Morbilli – mala bolest) su akutna, visoko zarazna, opasna virusna infekcija koja najčešće pogađa djecu, no ni odrasli, bez razvijenog imuniteta nisu zaštićeni od ovog oboljenja. Morbili su poznati još i pod nazivima Krzamak, Male boginje, Ospice, Devetodnevna groznica. Pojavom vakcine MRP (eng. MMR) masovno širenje infekcije je smanjeno u odnosu na prošlost kada su djeca obolijevala mnogo češće. Podaci govore da je, prije vakcine, čak devedeset posto stanovništva u dobi od 1-20 godina prebolovalo Morbile.

O kakvoj ozljedi je riječ?

Mortonov neurom, poznat još i kao Mortonova bolest, odnosno Mortonova metatarzalgija je ozljeda koju karakteriše jaka i iznenadna bol u prednjem dijelu stopala, odnosno između trećeg i četvrtog prsta. Neurom je ustvari zadebljanje nervnog tkiva koje se može razviti u bilo kojem dijelu tijela, no jedan od najpoznatijih oblika je upravo Mortonov neurom. Pacijenti koji su iskusili ovu vrstu ozljede tvrde da je probadajuća bol toliko jaka da odmah moraju obustaviti sve aktivnosti, skinuti obuću i masažom pokušati olakšati ovo bolno stanje.

 

Mu

Šta je multiplaskleroza?

Multipla skleroza (MS) predstavlja autoimunu bolest u kojoj imunološki sistem greškom napada zdrave ćelije. Specifično, kod ljudi s ovom bolešću, imunološki sistem napada ćelije u mijelinu, zaštitnom omotaču oko nerava u mozgu i kičmenoj moždini. Oštećenje mijelinske ovojnice uzrokuje prekid nervnih signala iz mozga u druge dijelove tijela, što može dovesti do simptoma koji utiču na mozak, kičmenu moždinu i oči. 

Postoje četiri tipa MS-a:

Na

Šta je narkolepsija?

Narkolepsija je neurološki poremećaj spavanja koji uzrokuje intenzivnu dnevnu pospanost. Osobe koje pate od narkolepsije imaju poteškoće u održavanju budnosti tokom dana i često doživljavaju neočekivane epizode spavanja, čak i u situacijama koje zahtijevaju budnost, što ozbiljno narušava njihovu svakodnevnu rutinu.

Šta su nazalni polipi?

Polipi u nosu su nekancerozne, mekane izrasline na sluznici nosnih prolaza ili sinusa koje obično nisu bolne. Nastaju kao posljedica hronične upale i mogu biti povezani s astmom, ponavljajućim infekcijama, alergijama, osjetljivošću na lijekove ili određenim imunološkim poremećajima. Mali nazalni polipi obično ne uzrokuju simptome, dok veći ili grupirani polipi mogu blokirati nosne prolaze, što može dovesti do otežanog disanja, gubitka čula mirisa i čestih infekcija.

Ne

Šta je vazomotorni rinitis?

Vazomotorni rinitis predstavlja upalu sluznice nosa koja rezultira kihanjem, curenjem vodenastog sekreta iz nosa, svrbežom u nosu, poremećajem čula mirisa ili začepljenjem nosa. Vazomotorni rinitis je hronično oboljenje, a može biti uzrokovano različitim faktorima poput vremenskih promjena, hormonalnog disbalansa, endokrinih oboljenja, umora, stresa i slično. Zbog nejasnog razloga njegovog nastanka naziva se još i idiopatski ili nealergijski rinitis.

Šta je nedostatak hormona rasta?

Nedostatak hormona rasta, također poznat i kao patuljasti rast, pituitarni patuljasti rast te panhipopituitarizam predstavlja rijetki medicinski poremećaj u kojem hipofiza (žlijezda koja je smještena u mozgu i koja je zadužena za proizvodnju hormona rasta) ne proizvodi dovoljno navedenog hormona. Ovo stanje se može javiti kod djece i odraslih osoba te može biti uzrokovano različitim faktorima poput: genetskih predispozicija, oštećenja hipofize, infekcija, tumora ili zračenja.

Šta je neuroblastom?

Neuroblastom je tip raka koji se uglavnom javlja kod male djece, a nastaje iz nezrelih nervnih ćelija, tzv. neuroblasta koje se nalaze u različitim dijelovima tijela. Ovaj oblik karcinoma najčešće se pojavljuje u i oko nadbubrežnih žlijezda, koje se nalaze iznad bubrega i proizvode hormone koji su važni za normalno funkcionisanje tijela.

No

Šta je noćno mokrenje?

Nezgoda tokom noći zbog nekontrolisanog mokrenja i mokra posteljina nijednom roditelju nije strana pojava. Većina roditelja se pita šta može uraditi da spriječi ove noćne nezgode te kada je potrebno zabrinuti se, odnosno odvesti dijete na pregled. Ako je vaše dijete starije od sedam godina i ima minimalno dvije ili više epizoda nehotičnog mokrenja u krevet u trajanju od nekoliko mjeseci, vrijeme je za pregled i razgovor sa stručnom osobom.

Op

Šta je optički neuritis?

Optički neuritis se događa kada se optički živac, koji prenosi vizualne informacije od oka do mozga, ošteti uslijed otoka ili upale. Ovo stanje može izazvati bol pri pomjeranju oka i privremeni gubitak vida na jednom oku. Optički neuritis može biti prvi znak multiple skleroze (MS), koja uzrokuje oštećenje živaca u mozgu i optičkom živcu. Također, upala optičkog živca može se pojaviti i kao simptom drugih stanja, kao što su infekcije ili autoimune bolesti poput lupusa. Rijetko, neuromielitis optica može uzrokovati upalu optičkog živca i kičmene moždine.

Or

Šta je orhitis?

Orhitis, poznat i kao upala testisa, može se javiti kao rezultat bakterijskih ili virusnih infekcija, ali može biti uzrokovan i nepoznatim faktorima. Najčešći uzrok bakterijskog orhitisa je spolno prenosiva infekcija, dok je za većinu ostalih slučajeva upaljenih testisa najčešće odgovoran virus zaušnjaka.

Bakterijski orhitis također može biti povezan i s epididimitisom, upalom epididimisa - cijevi koja se nalazi na stražnjoj strani testisa i koja služi za skladištenje i prijenos sperme. Kada je i epididimis upaljen, tada se stanje naziva epididimo-orhitis.

Os

O kakvoj ozljedi je riječ?

Osgood-Schlatterova bolest je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se, kod aktivnih adolescenata, javljaju bolovi u prednjem dijelu koljena. Ova vrsta ozljede češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica i to obično u periodu najintenzivnijeg rasta (od 12-16 godine). Najjednostavnije objašnjeno, radi se o upali područja neposredno ispod koljena gdje se tetiva od koljena (patelarna tetiva) pričvršćuje za potkoljenicu (tibiju). Mišići ne rastu rapidno kao što rastu kosti i to je razlog zbog kojeg nastaje Osgood-Schlatterova bolest. 

 

Šta je osteoartritis?

Hronična, degenerativna bolest zglobova poznata još i pod nazivima osteoartritis, artroza, degenerativni artritis, degenerativna bolest zglobova najčešći je oblik artritisa koji pogađa milione ljudi širom svijeta. Osteoartritis nastaje kao rezultat istrošenosti hrskavice, glatke i čvrste, savitljive materije čija je glavna uloga da štiti krajeve kostiju koji se nalaze oko zglobova.

Šta je osteomijelitis?

Osteomijelitis je infekcija koštane strukture koju uzrokuju bakterije ili gljivice. Infekcija uzrokuje bolno oticanje koštane srži i mekog tkiva unutar kostiju, a nastaje kao rezultat širenja infekcije krvotokom ili prelaskom iz obližnjeg tkiva, dok se u nekim slučajevima infekcija može razviti u samoj kosti uslijed povrede. Ako se ne liječi, oticanje uzrokovano ovom infekcijom može zaustaviti dotok krvi u kosti, što dovodi do njihovog odumiranja.

Šta je osteoporoza?

Osteoporoza je jedna od pet najčešćih hroničnih bolesti na svijetu, a glavna odlika ovog oboljenja je slabljenje kostiju, čineći ih podložnim lomovima čak i pri blagom naporu poput kašljanja ili savijanja. Ovim stanjem najčešće su pogođeni kukovi, ručni zglobovi te kičma.

Pa

Šta je Pagetova bolest?

Pagetova bolest, poznata i pod nazivom osteodistrofija deformans, je hronično stanje koje ometa prirodni proces zamjene starog koštanog tkiva novim. To dovodi do krhkosti i deformacije kostiju, posebno u zdjelici, lubanji, kičmi i nogama. Rizik od nastanka Pagetove bolesti raste s godinama (najpodložniji su joj ljudi koji imaju više od pedeset godina) te ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza bolesti.

Fizička aktivnost djece i odraslih

Živjeti zdravo i paziti na svoje tijelo, bez obzira koliko se teško činilo, prilično je jednostavan posao. Birati zdravije namirnice, piti dovoljno tekućine i u dnevnu rutinu uključiti malo (ili malo više) fizičke, provjeren je recept koji, bez sumnje, daje velike i sjajne rezultate.

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis je zapaljenje, odnosno upala gušterače (pankreasa), duge žlijezde koja je smještena iza želuca u gornjem dijelu abdomena. Iako ima oko sto grama i otprilike petnaest centimetara, pankreas je organ koji našem organizmu ima značajnu ulogu proizvodeći enzime koji su ključni za varenje hrane, te hormone koji utiču na regulaciju, odnosno način prerade šećera u krvi. Postoje dvije vrste pankreatitisa – akutni i hronični.

Šta je paroksizmalna noćna hemoglobinurija?

Paroksizmalna noćna hemoglobinurija je rijetki poremećaj krvi koji uzrokuje hemolizu (razgradnju eritrocita u tkivima ili krvnim žilama), a nastaje kada imunološki sistem pacijenta razgrađuje crvena krvna zrnca. Pacijenti s ovim poremećajem se suočavaju sa tamnom bojom mokraće koja se javlja iznenada tokom noći ili rano ujutro. Paroksizmalna noćna hemoglobinurija (PNH) dobila je naziv prema tri ključna simptoma koji karakterišu ovaj poremećaj krvi.

Pe

Šta je Peptički ulkus?

Peptički ulkus, poznat i pod nazivima čir na dvanaestopalačnom crijevu, čir na želucu te duodenalni ulkus je oboljenje koje se javlja kada se u želucu ili prvom dijelu tankog crijeva pojave otvorene rane, odnosno čirevi. Želudac svakog čovjeka obavijen je slojem guste sluzi koja služi kao zaštita od jake kiseline koja probavlja hranu. Kada se ovaj sloj ošteti kiselina prodire na stijenke želuca, stvarajući rane, odnosno čireve.

Šta je peta bolest?

Parvovirusna infekcija, stanje poznato i pod nazivom peta bolest česta je i visokozarazna bolest koja se obično pojavljuje kod djece. Peta bolest je naziv koji se koristi jer je u prošlosti bila peta na listi uobičajenih dječjih bolesti kod kojih je karakteristična pojava osipa. Kod većine djece, infekcija parvovirusom obično je blaga i ne zahtijeva liječenje. Ipak, kod nekih odraslih osoba, ova infekcija može biti ozbiljnija. Kod trudnica, parvovirusna infekcija može izazvati ozbiljne komplikacije za nerođeno dijete.

Pi

Šta je pijelonefritis?

Pijelonefritis, poznat i kao infekcija bubrega, predstavlja vrstu urinarne infekcije (UTI) koja može započeti u mokraćnoj cijevi (uretri) ili u mjehuru. Ova infekcija može zahvatiti jedan ili oba bubrega. Pijelonefritis uvijek zahtijeva hitan medicinski tretman jer, ako se ne liječi ispravno, može uzrokovati dugotrajno oštećenje bubrega. Postoji također rizik da se bakterije prošire u krvotok, što može rezultirati ozbiljnom infekcijom.

Pl

Šta je placenta previa?

Placenta previa je komplikacija u trudnoći koja nastaje kada posteljica (privremeni organ koji se stvara kada se tkiva majke i bebe sjedine, a koji obezbjeđuje hranu i kiseonik bebi) u potpunosti ili djelimično prekrije otvor u maternici poznat kao cerviks. U početnoj fazi trudnoće, posteljica se često nalazi u niskom položaju, a tokom rasta ploda i povećanja obima maternice, ona se obično pomakne prema gore te ostaje na tom položaju sve do završetka trudnoće.

Šta su pljuskavice?

Pljuskavice, Varičele ili Vodene kozice, vrlo su zarazna dječija bolest koju uzrokuje virus Varicella Zoster (VZV). Pljuskavice se vrlo lako prepoznaju jer, osim povišene temperature, glavna odlika ove bolesti je osip. Osip zahvaća svaki dio tijela, a specifičan je zbog svog izgleda – sastoji se od crvenih, vodenih plikova koji izazivaju vrlo iritantan svrbež. 

 

Po

Šta je polio?

Polio, bolest poznata i pod nazivom dječja paraliza, je virusna bolest koja obično utiče na živce u leđnoj moždini i moždanom stablu, što može dovesti do paralize udova i problema sa disanjem. Zbog dobre procijepljenosti širom svijeta, postignuta je redukcija broja oboljelih i broj slučajeva poliomijelitisa je u posljednjih nekoliko godina značajno smanjen, ali virus se i dalje širi u područjima s niskom stopom vakcinacije.

Pr

Šta je preeklampsija?

Preeklampsija je komplikacija koja se javlja kada trudnica ima visok krvni pritisak, visoke nivoe proteina u mokraći koji ukazuju na oštećenje bubrega (proteinurija) ili druge znakove oštećenja organa. Obično se razvija nakon 20. sedmice trudnoće kod žena čiji je krvni pritisak prethodno bio normalan. U nekim slučajevima preeklampsija se može javiti i ranije, a u pojedinim se javlja nekoliko sedmica prije očekivanog termina porođaja. Neliječena preeklampsija može dovesti do ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih komplikacija za majku i bebu.

O kakvoj ozljedi je riječ?

Prelom ključne kosti jedan je od češćih lomova gornjih ekstremiteta. Svaki čovjek ima dvije ključne kosti koje su duge, u obliku slova S, a njihova funkcija je da povezuju rame sa gornjim dijelom grudi. Prelom ključne se dešava vrlo često. Smatra se da na prelomi ključne kosti čine  pet posto svih preloma kostiju kod odraslih ljudi. Ključna kost može biti slomljena na jednom ili na više različitih mjesta (kombinovani prelom). 

 

Šta je proktitis?

Proktitis je upala unutrašnje obloge rektuma, tačnije mišićnog prolaza koji je povezan s donjim krajem debelog crijeva (područja koje se nalazi neposredno prije anusa). Naziv proktitis je nastao od riječi procto što označava rektum te itis što opisuje upalni proces. Za vrijeme pražnjenja crijeva, odnosno prolazak stolice kroz rektum, proktitis može izazvati bol, promjene u stolici, krvarenje i iscjedak, uz konstantan osjećaj potrebe za obavljanjem velike nužde.

Šta je prolazni ishemijski napad?

Prolazni ishemijski napad (PINA) često se opisuje kao "kratkotrajni prekid dotoka krvi u mozak" jer uzrokuje privremeni nedostatak opskrbe krvlju u određenom dijelu mozga, što rezultira prolaznim simptomima sličnim onima koji se bilježe kod pacijenata s moždanim udarom. Ishemija, ili nedovoljna opskrba krvlju, može prouzrokovati disfunkciju moždanih ćelija koje počinju odumirati.

Šta je pruritus?

Pruritus, poznat kao svrbež kože, je nadražujući osjećaj na površini tijela koji izaziva želju za grebanjem ili češanjem. Učestalo je povezan s problemom suhe kože, što ga čini čestim kod starijih osoba, jer s vremenom koža gubi elastičnost i postaje suha.

Ovisno o razlogu nastanka svrbeža, koža može izgledati normalno, ali može biti upaljena, gruba, imati plikove ili izbočine. Pretjerano češanje može dovesti do stvaranja otvorenih rana ili zadebljanih područja kože koja mogu krvariti ili se mogu inficirati.

Sve što si ikada željela znati

Prvi ginekološki pregled jedna je od najznačajnijih prekretnica u životu svake mlade žene jer svjedoči njenoj brizi za vlastito zdravlje. Obaviti ginekološki pregled ne znači samo prekrižiti jednu stavku sa to do liste, već znači preuzeti kontrolu nad svojim tijelom i adekvatno se brinuti o svom reproduktivnom zdravlju. Iako možda nemaš nikakvih tegoba, prvi ginekološki pregled itekako može ukazati na potencijalne zdravstvene probleme te može pomoći ginekologu da ti, na vrijeme, osigura adekvatnu terapiju. Osim toga, to je prilika da pitaš.

Ps

Šta je psorijatični artritis?

Psorijatični artritis je hronična, upalna reumatska bolest, odnosno oblik artritisa koji se pojavljuje kod pojedinih pacijenata sa dijagnosticiranom psorijazom. Psorijaza je dermatološko oboljenje kože koje karakterišu crvene mrlje na koži prekrivene srebrnastim ljuskicama i obično se razvija samostalno godinama prije nego što se dijagnosticira psorijatični artritis. No, kod nekih ljudi problemi sa zglobovima mogu početi prije, odnosno biti prethodnik psorijatičnom oboljenju kože.

Šta je psorijaza?

Psorijaza je autoimuno oboljenje koje uzrokuje upalu kože, karakteriziranu debelim mrljama na koži koje su promijenjene boje i prekrivene ljuskama, poznatim kao plakovi. Ova hronična bolest kože nema potpuni lijek, što znači da simptomi mogu neočekivano buknuti, pa je, za ublažavanje simptoma, neophodno redovno liječenje. Psorijaza može izazvati svrbež i ljuskave mrlje i to najčešće na koljenima, laktovima, trupu i vlasištu.

Ra

Šta je rabdomiosarkom?

Rabdomiosarkom (RMS) je rijedak oblik raka koji nastaje u mekom tkivu, najčešće u skeletnim mišićima, a ponekad i unutar šupljih organa kao što su mjehur ili maternica. 

RMS se može pojaviti kod različitih dobnih skupina, no češće pogađa djecu. Iako se ovaj karcinom  može razviti bilo gdje u tijelu, najčešće započinje u:

Šta je rak anusa?

Karcinom anusa je rijedak oblik raka koji se razvija u analnom kanalu, odnosno u tkivima anusa ili sluznici analnog kanala. Analni kanal je kratka cijev na kraju debelog crijeva i poveznica između anusa (otvora) i rektuma, donjeg dijela probavnog sistema. Anus je mjesto kroz koje se izbacuje stolica iz tijela. Simptomi karcinoma anusa mogu uključivati rektalno krvarenje i bol u analnoj regiji, a najčešći oblik liječenja karcinoma anusa uključuje kombinaciju hemoterapije i radioterapije.

Re

Šta je reaktivni artritis?

Reaktivni artritis je sindrom koji uzrokuje bol u zglobovima i oticanje, a obično je povezan s infekcijom nekog drugog dijela tijela, često crijeva, genitalija ili urinarnog trakta.

Šta je rektalni karcinom?

Rektalni karcinom je maligna bolest koja se razvija u rektumu, posljednjem dijelu debelog crijeva koji se nalazi u blizini anusa. Iako su rak rektuma i rak debelog crijeva u mnogim aspektima jako slični, njihovi tretmani se razlikuju, jer je rektum lociran u skučenom prostoru blizu drugih organa, što često zahtijeva složenije hirurške intervencije.

Šta je rektalni/analni svrbež?

Analni svrbež, poznat i kao pruritis ani, je dermatološko stanje koje izaziva svrbež u području anusa. Ovaj svrbež se može pojačati noću ili nakon pražnjenja crijeva. 

Postoje dva glavna oblika analnog svrbeža:

Šta je retinoblastom?

Retinoblastom je maligni tumor koji svoj razvoj započinje u retini, odnosno mrežnjači, osjetljivoj strukturi smještenoj unutar oka. Ova bolest je najčešća kod djece mlađe od pet godina, no, iako u iznimno rijetkim slučajevima, može se pojaviti i kod odraslih osoba. 

RS

Šta je RSV virus?

RSV (respiratorni sincicijski virus) je uobičajen virus koji uzrokuje infekcije respiratornog sistema, posebno malih bronhiola koje se nalaze u plućima. Ova infekcija je veoma česta, a koliko je zastupljena potvrđuje i činjenica da se većina djece zarazi virusom prije navršene druge godine života. Obično, zdrava djeca i odrasli koji dobiju RSV imaju blage simptome slične običnoj prehladi, koji se povlače za otprilike sedam dana bez ikakvih komplikacija.

Ru

Šta je Rubeola?

Rubeola je akutna, zarazna, virusna infekcija koju karakteriše crveni, tačkasti osip po tijelu. Osim osipa, kod pacijenata sa dijagnosticiranom Rubeolom, pojavljuje se i visoka temperatura te natečenost limfnih čvorova. Rubeola se najčešće javlja kod mlađe djece, prolazi za otprilike sedam dana, bez posljedica i bez posebnog tretmana liječenja.

O kakvoj ozljedi je riječ?

Ahilova tetiva, iako duga pet do šest centimatara i debela pet do šest milimetara, je najjača tetiva u našem tijelu. To je tetiva koju je najjednostavnije zamisliti kao vlaknastu vrpcu koja povezuje mišiće stražnjeg dijela lista s petnom kosti. Koliko je važna Ahilova tetiva najbolje će vam reći podatak da nju koristite svaki put kada hodate i pomjerate stopalo. Ukoliko se desi da pretjerano istegnete Ahilovu tetivu može doći do njenog pucanja i to: potpunog ili djelimičnog. Ruptura Ahilove tetive je ozljeda koja obuhvata stražnji dio potkoljenice.

Sa

Šta je sakroileitis?

Sakroileitis je upalno, bolno stanje koje pogađa sakroilijakalne zglobove koji se nalaze na spoju donjeg dijela kičme i zdjelice. To može rezultirati bolom i ograničenom pokretljivošću u stražnjici ili donjem dijelu leđa, a bol se može širiti niz jednu ili niz obje noge. Dugotrajno stajanje, sjedenje ili penjanje stepenicama mogu pogoršati simptome.

Šta je sarkoidoza?

Sarkoidoza je bolest koja uzrokuje prekomjernu reakciju imunološkog sistema, što dovodi do stvaranja nakupina upalnih ćelija (granuloma u različitim dijelovima tijela, a najčešće u plućima i limfnim čvorovima. Osim navedenih, sarkoidoza može uticati i na druge organe kao što su oči, koža, srce i mnogi drugi. Iako uzrok ove bolesti nije poznat, vjeruje se da je povezan s reakcijom imunološkog sistema na nepoznatu tvar. Neki čimbenici koji se smatraju mogućim uzrocima uključuju infektivne agense, hemikalije, prašinu i abnormalnu reakciju na vlastite proteine.

Šta je sarkom?

Sarkom predstavlja opšti pojam za rijetke, kancerogene tumore koji se mogu razviti u kostima ili mekim, odnosno vezivnim tkivima (poput mišića ili hrskavice). Meka tkiva uključuju mišiće, masnoću, krvne sudove, živce, tetive i obloge zglobova, a njihov glavni zadatak je da pomažu u održavanju ostalih tjelesnih struktura. Sarkomi su rijetki i čine samo jedan posto svih dijagnoza karcinoma kod odraslih, te oko 15 posto dijagnoza karcinoma kod djece. Postoji preko 70 različitih vrsta sarkoma, a liječenje zavisi od vrste, lokacije i brojnih drugih faktora. 

 

Ša

Šta je Šarlah?

Šarlah ili Scarlatina je zarazna dječija bolest koja je specifična po crvenom osipu zbog kojeg se ponekad naziva i Crvenka. Uzročnik ove dječije bolesti je beta hemolitički streptokok grupe A koji se najčešće nalazi u ždrijelu i često izaziva upale grla. Pojavom antibiotika, s obzirom da se radi o bolesti čiji je uzročnik bakterija, Šarlah se liječi vrlo jednostavno, u kućnim uslovima i bez ikakvih posljedica.

Se

Šta je seboreični dermatitis?

Seboroični dermatitis je česta kožna bolest koja nije uzrokovana infekcijom, a karakterišu je svrbež, crvene mrlje i prisutnost masnih, bijelih ili žutih ljuskica na koži, kao i perut na vlasištu. Naziv "seboroični" odnosi se na lojne žlijezde, dok "derm" znači koža". Kada se ovo stanje javlja na vlasištu adolescenata ili odraslih, naziva se perut (pityriasis capitis), dok se na glavi beba naziva tjemenjača.

Šta je sepsa?

Sepsa je vrlo ozbiljno i, često, po život ozbiljno stanje, a javlja se kao pretjeran odgovor organizma za infekciju. Kada je u tijelu prisutna bilo kakva infekcija, tijelo će se, u većini slučajeva, pokušati izboriti s njom. No, postoje situacija u kojima imunološki sistem, umjesto da se bori protiv infekcije, napada zdrava tkiva te ih počne uništavati zbog čega u cijelom tijelu dolazi do teške upale, odnosno prodiranje patogenih mikroorganizama u krv, što se smatra trovanjem krvi.

Šta je septički artritis?

Septički artritis je bolna, progresivna infekcija zglobova koja nastaje kada mikroorganizmi, iz drugih dijelova tijela, putuju kroz krvotok. Također, ovo stanje se može razviti i ako infekcija dospije u zglob nakon ozljede, kao što je ugriz životinje ili neka druga vrsta traume.

Še

Šta je Roseola infantum, odnosno Šesta bolest?

Roseola infantum, poznata još i pod nazivima Šesta bolest, Exanthema subitum, Trodnevna bolest ili Trodnevna groznica virus je koji se najčešće pojavljuje kod dojenčadi i vrlo male djece. Ovaj virus, koji uzrokuje humani virus Herpes tipa šest, karakterišu visoka temperatura, simptomi klasične prehlade, te crveni osip koji se najčešće pojavljuje na stomaku. Iako je za organizam svakog djeteta Šesta bolest vrlo iscrpljujuća, dobre vijesti su da prestaje obično nakon sedam dana nakon čega se stiče doživotni imunitet na ovaj virus.

Ši

Šta su šindre?

Šindre (herpes zoster) su bolna virusna infekcija koja uzrokuje osip na tijelu. Osip se najčešće pojavljuje u vidu plikova oko lijeve ili desne strane torza, no može se javiti bilo gdje na tijelu.

Šindre su uzrokovane istim virusom (varicella-zoster) koji izaziva pljuskavice, odnosno vodene kozice. Nakon što pacijent preboluje vodene kozice, u njegovom organizmu ostaje uspavan virus koji se može ponovno aktivirati godinama kasnije i uzrokovati šindre.

Si

O kakvoj ozljedi je riječ?

Iliotibijalni traktus je mišićno-tetivna struktura koja se pruža duž vanjske strane noge,

od zdjelice do goljenične kosti. Sindrom prenaprezanja odnosno Traktus ilitibijalis je vrlo čest uzrok bolova na vanjskim dijelovima koljena. Prvenstveno se javlja kod trkača, pa odatle potiče naziv “Trkačko koljeno” koji je postao uvriježen za ovu vrstu povrede. Sindrom prenaprezanja koljena uzrokuje trljanje traktusa o o lateralni epikondil femura, što, u konačnici, rezultira iritacijom i bolovima u predjelu koljena. 

 

Sj

Šta je Sjogrenov sindrom?

Sjogrenov sindrom predstavlja trajni autoimuni poremećaj koji smanjuje proizvodnju vlage kod žlijezda koje se nalaze u ustima i očima. Ovo stanje je dobilo ime po švedskom oftalmologu Henriku Sjogrenu, koji ga je prvi opisao. Iako se suhoća usta (poznata i kao kserostomija) i očiju smatraju osnovnim simptomima, većina ljudi koji se suočavaju s ovim problemima ne boluje od Sjogrenovog sindroma. 

Postoje dva glavna oblika Sjogrenovog sindroma:

Sk

O kakvoj ozljedi je riječ?

Skakačko koljeno je povreda karakteristična za ljude koji se bave sportom i to najčešće onim koji zahtjeva često skakanje ili naglo zaustavljanje nakon trčanja poput košarke, odbojke, rukometa ili atletike. Patelarna tetiva je tkivo najsličnije pupčanoj vrpci koje spaja čašicu koljena (patelu) i tibiju, odnosno potkoljenicu. Patelarna tendinopatija ili tendonitis je stanje koje karakteriše bol u prednjem dijelu koljena i češće se pojavljuje kod muškaraca nego kod žena.

 

O kakvoj ozljedi je riječ?

Skijaški palac je akutna parcijalna ili kompletna ruptura unutrašnjeg ligamenta palca, odnosno mekog tkiva koje povezuje kosti našeg palca. Naziv je dobila po skijašima kod kojih je pomenuta ozljeda vrlo česta zbog držanja štapa prilikom padova, no ova povreda nije rezervisana isključivo za ljude koji se bave skijanjem. Može se dogoditi pri bilo kojoj vrsti trauma u kojoj dolazi do razdvajanja palca od šake. 

U zavisnosti od jačine povrede, Skijaški palac se pojavljuje u tri oblika:

Šta je skolioza?

Skolioza je stanje u kojem se kičma zakrivljuje bočno i najčešće se dijagnosticira  adolescenatima, odnosno osobama koje su u razvoju. Iako skolioza može biti povezana sa stanjima poput cerebralne paralize i mišićne distrofije, uzrok većine slučajeva dječje skolioze je idiopatski, odnosno ostaje nepoznat. Skolioza je, u većini slučajeva blaga, ali neki deformiteti se pogoršavaju rastom. Teška skolioza može imati ozbiljne posljedice jer izražena zakrivljenost kičme može smanjiti prostor u prsima, što može otežavati normalno funkcionisanje pluća.

Sp

Šta je spina bifida?

Spina bifida je jedna od najtežih urođenih anomalija koje se dijagnosticiraju na samom rođenju. Ova vrsta defekta dešava se kada se, za vrijeme trudnoće, kod fetusa pravilno ne razviju kičma i kičmena moždina. To je, ustvari, urođena greška neuralne cijevi, rane faze razvoja srednjeg nervnog sistema. Ova cijev se počinje razvijati otprilike u trećoj sedmici, a zatvara se do 28. dana od trenutka začeća. Donji dio neuralne cijevi, nakon završetka razvoja prerasta u kičmu i kičmenu moždinu, dok se od gornjeg dijela formira mozak.

Šu

Šta je šuga?

Šuga je zarazno, kožno oboljenje, poznato i pod nazivima sarkoptična šuga ili svrab, a koje uzrokuje sitna grinja po imenu Sarcoptes scabiei var hominis. Kada dođu u kontakt s čovjekom, ove grinje stvaraju tunele ispod kože, što rezultira malim crvenim kvržicama i snažnim svrabom koji se obično pogoršava noću. Infekcija se jednostavno širi s osobe na osobu, posebno u gusto naseljenim područjima ili većim kolektivima.

Ta

Šta je talasemija?

Talasemija ili mikrocitna anemija je nasljedni poremećaj krvi koji smanjuje sposobnost tijela da pravilno proizvodi hemoglobin i zdrava crvena krvna zrnca. Talasemija se može pojaviti u nekoliko različitih oblika, a najčešća podjela je na alfa-talasemiju i beta talasemiju. Simptomi talasemije su dosta slični simptomima klasične anemije i mogu varirati od blagih do težih. Liječenje se također određuje u skladu sa tipom talasemije, a može uključivati izmjene prehrambenih navika i uzimanje suplemenata, a u težim slučajevima redovnu transfuziju krvi.

 

Te

O kakvoj ozljedi je riječ?

Ahilova tetiva, iako je duga pet do šest centimatara i debela pet do šest milimetara, je najjača tetiva u našem tijelu. Njen zadatak je da povezuje mišiće lista sa petnom kosti, a najzaposlenija je prilikom hodanja, trčanja, penjanja stepenicama, skakanja ili stajanja na prstima.

Šta je tetanus?

Tetanus je ozbiljna, akutna bolest živčanog sistema koju uzrokuje egzotoksin bakterije Clostridium tetani. Ova bolest rezultira bolnim kontrakcijama mišića, naročito lica i vrata, a može se proširiti i na ostatak tijela. Tetanus može izazvati teške i potencijalno opasne komplikacije. Trenutno ne postoji specifičan lijek za oporavak, a liječenje se fokusira na kontrolu simptoma i komplikacija dok se učinci tetanusnog toksina ne povuku.

Ti

Šta je tinitus?

Tinitus je stanje kojeg odlikuje zujanje, šum ili drugi zvukovi u jednom ili oba uha, koji nisu rezultat zvučnih podražaja, te ih ostali ljudi ne mogu čuti. To je stanje koje pogađa oko 15  do 20 posto populacije, a posebno je rašireno među starijim osobama. Tinitus je obično uzrokovan primarnim stanjem poput starenja ili gubitka sluha, povrede uha ili problema s cirkulacijom. Liječenje osnovnog uzroka ili drugi tretmani mogu pomoći u smanjenju ili prikrivanju buke te učiniti tinitus manje uočljivim.

 

To

Šta je toksični hepatitis?

Toksični hepatitis predstavlja upalu jetre koja nastaje kao odgovor na izlaganje određenim tvarima. Jetra igra ključnu ulogu u tijelu jer obavlja različite funkcije kao što su transformacija proteina i šećera u korisne nusproizvode, filtriranje štetnih hemikalija iz krvi, pohrana važnih tvari kao što su vitamini i hormoni te proizvodnja žuči koja pomaže u razgradnji masti u tankom crijevu. Tvari koje mogu izazvati upalu jetre mogu uključivati alkohol, hemikalije, lijekove ili dodatke prehrani.

Šta je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je bolest uzrokovana parazitom Toxoplasma gondii, a koji se najčešće nastanjuje i razmnožava u crijevnom traktu mačaka. Do infekcije ovim parazitom može doći direktnim ili indirektnim kontaktom s mačjim izmetom, kao i konzumiranjem neadekvatno termički obrađenog mesa. Ukoliko se zaraze, trudnice infekciju mogu prenijeti na plod što može izazvati pobačaj, prijevremeni porod ili urođene anomalije kod novorođenčeta. Većina ljudi zaraženih ovim parazitom nema simptome, dok neki mogu imati simptome slične gripi.

Šta je tonzilitis?

Tonzilitis je akutna ili hronična upala krajnika čija je pojava uzrokovana bakterijama, virusima ili njihovom kombinacijom. Krajnici, jastučići koji se nalaze u zadnjem dijelu grla, su važan dio imunog sistema svakog čovjeka, a njihova funkcija je sprečavanje prodiranja virusa i bakterija u organizam. Upale krajnika su vrlo česta pojava i vjerovatno ne postoji nijedna osoba na svijetu koja barem jednom u životu nije imala tonzilitis. Tonzilitis je češći kod djece, mada se i odrasle osobe često suočavaju sa ovim stanjem. 

 

Tr

Šta je trahom?

Trahom je infekcija očiju uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Ova bakterija se najčešće prenosi direktnim kontaktom s očima ili kapcima zaražene osobe, kao što je dodirivanje zaraženih očiju ili kapaka, te kontakt sa izlučevinama. Također, moguće je prenijeti trahom i putem predmeta koji su bili u dodiru s očima zaražene osobe. Početni simptomi uključuju svrab, iritaciju, oticanje kapaka i gnojni iscjedak iz očiju. Ako se trahom ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući sljepoću.

Šta je trihineloza?

Trihineloza, također poznata i kao trihineloza, je vrsta infekcije uzrokovana okruglim crvima. Ti paraziti, poznati kao trihinele, koriste tijelo domaćina za svoj životni ciklus i reprodukciju. Infekcija može zahvatiti različite životinje poput medvjeda, puma, morževa, lisica, divljih i domaćih svinja. Infekciju možete dobiti konzumiranjem nezrelih oblika larvi trihinele u sirovom ili nedovoljno kuhanom mesu, nakon čega se larve razvijaju u odrasle crve u tankom crijevu. Taj proces traje nekoliko sedmica.

Šta je trombocitopenija?

Trombocitopenija označava stanje u kojem se u krvi nalazi nedovoljan broj trombocita, bezbojnih krvnih stanica koje igraju važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Kada dođe do oštećenja krvnih sudova, trombociti se, kako bi zaustavili krvarenje, na tom mjestu zgrušavaju. Trombocitopenija može biti uzrokovana poremećajima koštane srži (poput leukemije), određenih autoimunih poremećaja, a može biti i nuspojava konzumacije nekih lijekova. Ovo stanje može utjecati na ljude svih dobnih skupina, uključujući i djecu.

Šta je tromboflebitis?

Tromboflebitis, odnosno zapaljenje vena je zdravstveno stanje koje obilježava formiranje krvnog ugruška koji može začepiti jednu ili više vena, a najčešće se manifestuje u donjim ekstremitetima. Postoje dvije glavne vrste tromboflebitisa: površinski (superficijalni) tromboflebitis, gdje je zahvaćena vena blizu površine kože, i duboka venska tromboza ili DVT, gdje je vena duboko unutar mišićnog tkiva. DVT nosi veći rizik od ozbiljnih komplikacija i obično zahtijeva liječenje antikoagulansima (lijekovima za razrjeđivanje krvi).

Kako se nositi sa trudničkom nesanicom?

Trudnoća je jedno od najljepših putovanja u životu svake žene, no drugo stanje vrlo često dolazi s ne baš ugodnim pratiocem: nesanicom. Hormonalne promjene, fizička neugoda zbog dobivenih kilograma i tjeskoba zbog straha od poroda mogu pridonijeti besanim noćima.

Vaša devetomjesečna avantura

Kada započne čarobna avantura zvana trudnoća, kod žena najčešće izaziva različite emocije, uključujući neopisivu sreću, uzbuđenje, a ponekad i veliki strah. Međutim, uz iskusnog i pouzdanog liječnika kojem vjerujete, pažljivo praćenje trudnoće, provjerene informacije i podršku, dani trudnoće mogu postati najdivniji period u životu.

Tu

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza ili sušica (skraćeno TBC) je zarazna i vrlo ozbiljna bakterijska infekcija koju uzrokuju različiti sojevi mikrobakterija iz roda Mycobacterium tuberculosis, a koje se šire zrakom. Najčešće zahvata pluća pacijenta, no to nije uvijek slučaj i može se pojaviti u bilo kojem organu u tijelu poput bubrega, kičme, mozga, kostiju i mnogih drugih. Ako se ne liječi, može imati smrtni ishod. Specifičnost tuberkuloze je u činjenici da postoje pacijenti koji su zaraženi bakterijom, ali ne razviju simptome bolesti i tada se govori o latentnoj tuberkulozi.

Uv

Šta je uveitis?

Uveitis je naziv koji se koristi da opiše grupu bolesti koje uzrokuju upalu, bol i crvenilo očiju. 

Va

Šta je vaskulitis?

Vaskulitis je stanje koje označava upalu zidova krvnih sudova u organizmu, što može uzrokovati oticanje. Vaskulitis može biti lokalizirani ili generalizirani, može zahvatiti krvne sudove različitih veličina, uključujući kapilare, krvne sudove srednje veličine te velike krvne sudove poput srčane aorte. Vaskulitis nastaje kada imunološki sistem greškom napada krvne sudove. Upala krvnih žila je osnovna karakteristika vaskulitisa.

Vi

Šta je virusna hemoragijska groznica?

Virusne hemoragijske groznice (VHG) su grupe bolesti uzrokovane virusima koji dovode do oštećenja malih krvnih žila, poremećaja koagulacije krvi te potencijalno ozbiljnog krvarenja. Ozbiljnost VHG može varirati, a neki od tih virusa mogu uzrokovati blage simptome poput bolova u tijelu i opće iscrpljenosti, pa sve do simptoma opasnih po život. 

Šta je vitiligo?

Vitiligo je stanje kože koje uzrokuje gubitak pigmenta što dovodi do pojave svijetlih ili bijelih mrlja na koži. Ove mrlje (makule) mogu biti manje od 1 centimetra, a mogu biti i veće, odnosno proširiti se po čitavom tijelu, čak i po dijelovima kože s dlačicama. U tom slučaju dlačice postaju bijele, odnosno srebrne boje. Vitiligo nastaje kada imunološki sistem napada melanocite - ćelije kože koje proizvode melanin, odnosno pigment koji koži daje boju.

Vu

Šta je vulvodinija?

Vulvodinija je dugotrajni bol u vulvi, vagini ili genitalijama koji nema očigledan uzrok i traje najmanje tri mjeseca. Bol karakterističan za vulvodiniju se razlikuje od uobičajenih simptoma kao što su infekcije ili kožni poremećaji. Ova bol može biti izuzetno iscrpljujuća i može ometati sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Bol, peckanje ili iritacija povezani s vulvodinijom mogu biti toliko neugodni da dugo sjedenje ili intimni odnosi postaju nezamislivi. Ovo stanje može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Wi

Šta je Wilsonova bolest?

Wilsonova bolest ili hepatolentikularna degeneracija je vrlo rijedak nasljedni poremećaj koji uzrokuje akumuliranje prevelike količine bakra u vitalnim organima. Formiranje zdravih živaca, kostiju, kolagena i pigmenta kože (melanina) u organizmu moguće je, u najvećem dijelu, zahvaljujući bakru. Bakar se obično apsorbuje iz hrane, a, u zdravom tijelu, višak se izlučuje putem tvari koju proizvodi jetra (žuč).

Za

Šta su zaušnjaci?

Zaušnjaci, odnosno lat. Parotitis su zarazna bolest uzrokovana virusom parotitisa, a koju karakteriše infekcija podušnih žlijezda. Zaušnjaci obično počinju visokom temperaturom koja traje nekoliko dana uz koju je neizostavna glavobolja te bolovi u mišićima, umor i gubitak apetita. Zaušnjaci su ime dobili zbog jednog od glavnih simptoma koji prate ovu infekciju – naticanje podušnih žlijezda koje se, kako im i sam naziv kaže, nalaze ispod ušiju, a inače su zadužene za izlučivanje sline.

Žg

Šta je Žgaravica?

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), Refluks kiseline ili, u narodu poznatija kao Žgaravica, je bolest probavnog sistema koju karakteriše bolni osjećaj pečenja u grudima, odmah iza prsne kosti, odnosno vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak. Osjećaj žarenja se pogoršava nakon jela, prilikom saginjanja, za vrijeme tjelovježbe, pred kraj dana i kada je osoba koja proživljava ove simptome u ležećem položaju. Ako se žgaravica javlja povremeno, obično nema razloga za paniku.

Zo

Šta je Zollinger-Ellison sindrom?

Zollinger-Ellisonov sindrom je rijetko oboljenje koje se javlja kada se u pankreasu ili gornjem dijelu tankog crijeva razviju tumori poznati kao gastrinomi. Ovi tumori proizvode velike količine hormona gastrina, što rezultira povećanom proizvodnjom želučane kiseline i stvaranjem peptičkih ulkusa, odnosno čireva. Simptomi mogu uključivati dijareju, bol u abdomenu i ostale probavne probleme.

Žu

Šta su žučni kamenci?

Žučni kamenci (kolelitijaza) su stvrdnute tvorbe, odnosno naslage koje se skupljaju, kako i sam naziv implicira – u žučnom mjehuru. Žučni mjehur je mali, mišićavi, kruškoliki organ, smješten tik uz jetru (u gornjem desnom dijelu stomaka) s kojom je direktno povezan kanalima koji se nazivaju žučnim sistemom. Funkcija žučnog mjehura jeste da skladišti žuč koju proizvodi jetra, a koja se naknadno koristi u procesu varenja hrane.