Skip to main content

Toksični hepatitis

Šta je toksični hepatitis?

Toksični hepatitis predstavlja upalu jetre koja nastaje kao odgovor na izlaganje određenim tvarima. Jetra igra ključnu ulogu u tijelu jer obavlja različite funkcije kao što su transformacija proteina i šećera u korisne nusproizvode, filtriranje štetnih hemikalija iz krvi, pohrana važnih tvari kao što su vitamini i hormoni te proizvodnja žuči koja pomaže u razgradnji masti u tankom crijevu. Tvari koje mogu izazvati upalu jetre mogu uključivati alkohol, hemikalije, lijekove ili dodatke prehrani. U nekim situacijama, simptomi toksičnog hepatitisa se razvijaju unutar nekoliko sati ili dana nakon izlaganja toksinima. S druge strane, kod nekih osoba, mogu proći mjeseci redovne izloženosti prije nego što se pojave znakovi i simptomi. Iako simptomi ovog stanja obično nestaju nakon prestanka izlaganja toksinima, važno je napomenuti da ovaj oblik hepatitisa može trajno oštetiti jetru. To može rezultirati nepovratnim ožiljcima na jetrenom tkivu (ciroza) i u nekim slučajevima zatajenjem jetre, što predstavlja ozbiljno stanje koje je potencijalno opasno po život.

 

Najčešći simptomi toksičnog hepatitisa

Blagi oblici toksičnog hepatitisa često ne izazivaju nikakve simptome i mogu se otkriti samo pomoću krvnih testova. 

Ozbiljnost simptoma može varirati u zavisnosti od težine toksičnog hepatitisa, a kada se znakovi koji ukazuju na ovo stanje pojave, najčešće uključuju:

 • Žuticu, što se manifestuje žutilom na koži i beonjačama. 
 • Svrab kože praćen osipom.
 • Bol u gornjem desnom dijelu abdomena.
 • Umor.
 • Smanjenje apetita.
 • Mučninu i povraćanje.
 • Povišenu tjelesnu temperaturu (u nekim slučajevima praćenu groznicom).
 • Gubitak težine.
 • Nakupljanje tečnosti u abdomenu (ascites).
 • Urin tamne boje.

 

Šta uzrokuje toksični hepatitis?

Toksični hepatitis nastaje kao rezultat upale jetre uslijed izlaganja toksičnim tvarima, uključujući prekomjernu konzumaciju alkohola i upotrebu lijekova, kako onih na recept tako i bez recepta. Jetra je odgovorna za razgradnju i eliminaciju mnogih tvari iz krvotoka, a proces razgradnje može stvoriti nusprodukte koji mogu naštetiti jetri. Iako jetra ima kapacitet za regeneraciju, kontinuirano izlaganje toksičnim tvarima može prouzrokovati ozbiljna, ponekad nepopravljiva oštećenja. 

Potencijalni uzroci toksičnog hepatitisa uključuju:

 • Alkohol - dugotrajna i pretjerana konzumacija alkohola može rezultirati alkoholnim hepatitisom, što je ustvari upala jetre izazvana alkoholom i može dovesti do zatajenja jetre.
 • Lijekovi bez recepta – određeni lijekovi kao što su acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen mogu oštetiti jetru, posebno ako se koriste u velikim dozama ili u kombinaciji s alkoholom.
 • Lijekovi na recept - određeni lijekovi koji se izdaju na recept, kao što su statini za snižavanje holesterola, amoksicilin-klavulanat, fenitoin, azatioprin, niacin, ketokonazol, neki antivirusni lijekovi i anabolički steroidi, povezani su s ozbiljnim oštećenjem jetre.
 • Bilje i dodaci prehrani - neka biljna sredstva i dodaci prehrani mogu prouzrokovati oštećenje jetre, uključujući aloe veru, crni kohoš, kaskaru (sušena kora plodova kafe), čaparal, gavez i efedru.
 • Industrijske hemikalije - izlaganje određenim industrijskim hemikalijama na radnom mjestu može uzrokovati oštećenje jetre, uključujući tetrakloretilen, vinil hlorid, parakvat i poliklorirane bifenile.

Važno je napomenuti da težina i ozbiljnost oštećenja jetre mogu varirati ovisno o izloženosti hemikalijama te individualnim karakteristikama pacijenta.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Da bi se uspostavila dijagnoza toksičnog hepatitisa, neophodno je obaviti fizički pregled, nakon čega će ljekar istražiti medicinsku historiju, uključujući pacijentove navike korištenja lijekova (kako onih koji se dobivaju na recept, tako i onih bez recepta), vitamina i biljnih dodataka te postaviti pitanja o navikama konzumacije alkohola. Također će istražiti mogućnost izloženosti hemikalijama na radnom mjestu.

Drugi dio dijagnostike oslanja se na rezultate krvnih analiza, koje uključuju sveobuhvatni metabolički panel i panel jetre, kako bi se analizirali jetreni enzimi i bilirubin u krvi. Visoki nivoi navedenih tvari u krvi mogu ukazivati na oštećenje jetre. Da bi se otkrilo prisustvo prekomjernih količina droga ili alkohola mogu biti potrebni dodatni testovi krvi i urina.

U nekim slučajevima, ljekar može obaviti zahvat, odnosno biopsiju, što uključuje uzimanje malog uzorka jetrenog tkiva kako bi se procijenila priroda i obim oštećenja jetre. Za kompletnu procjenu stanja jetre mogu se obaviti i slikovni testovi kao što su magnetna rezonanca (MRI), kompjuterizovana tomografija (CT) ili ultrazvuk. 

Najefikasniji pristup u liječenju toksičnog hepatitisa je prekid svakog daljnjeg izlaganja tvarima ili lijekovima koji su uzrokovali ovo stanje. 

To podrazumijeva:

 • Prekid korištenja lijekova, vitamina, minerala ili dodataka prehrani koji su doveli do toksičnog hepatitisa.
 • Smanjenje ili potpuno izbjegavanje izlaganja štetnim otapalima ili hemikalijama na radnom mjestu. Ako se toksični hepatitis razvio kao rezultat izloženosti štetnim hemikalijama, možda će biti potrebno razmotriti promjenu posla ili radnog mjesta.
 • Prekid konzumacije alkohola i bilo koje vrste opojnih sredstava. 
 • Uzimanje lijekova (na recept ili bez recepta) strogo prema uputama i korištenje isključivo preporučene doze.

 

Može li se toksični hepatitis spriječiti?

Iako nije moguće potpuno spriječiti toksični hepatitis zbog nemogućnosti prognoziranja reakcije koju određeni lijekovi mogu izazvati u tijelu, postoje koraci koje svaki pojedinac može poduzeti kako bi smanjio rizik od jetrenih problema. To uključuje ograničavanje upotrebe lijekova, strogo pridržavanje uputa za lijekove (ne preskakanje terapije i ne pojačavanje doza bez konsultacije s ljekarom), oprez s biljem i dodacima prehrani, izbjegavanje miješanja alkohola i lijekova, pažljivo rukovanje hemikalijama i čuvanje lijekova i hemikalija izvan dohvata djece.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Čini se da je jetra organ s posebnim moćima jer je u stanju regenerirati se zamjenom oštećenih jetrenih ćelija. Vidljiva poboljšanja mogu se primijetiti već nakon nekoliko sedmica ili mjeseci. Veliki broj pacijenata se potpuno oporavi od toksičnog hepatitisa. U rijetkim situacijama, kada je oštećenje jetre ozbiljno ili nepopravljivo, može biti potrebna transplantacija jetre.

 

Važno je znati da… 

 1. Toksični hepatitis je upala jetre uzrokovana izlaganjem različitim toksičnim tvarima kao što su lijekovi, alkohol, industrijske hemikalije ili biljni otrovi.
 2. Simptomi toksičnog hepatitisa mogu uključivati umor, mučninu, povraćanje, bol u abdominalnoj regiji i žuticu.
 3. Lijekovi kao što su acetaminofen, aspirin, i neki antibiotici mogu uzrokovati toksični hepatitis ako se uzimaju u prevelikim dozama ili duži vremenski period. 
 4. Toksični hepatitis može biti ozbiljno stanje koje zahtijeva hitno liječenje. U nekim slučajevima, može dovesti do trajnih oštećenja jetre ili insuficijencije jetre.
 5. Prevencija je ključna u sprečavanju toksičnog hepatitisa. To uključuje pažljivo uzimanje lijekova prema uputama i izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola.
 6. Liječenje toksičnog hepatitisa obično uključuje prekid izlaganja toksinima, oporavak jetre i simptomatsko liječenje. U težim slučajevima može biti potrebna transplantacija jetre.
 7. Jetra je iznimno otporan organ, ali može biti osjetljiva na različite otrove. Stoga je važno biti oprezan s lijekovima i hemikalijama kako biste očuvali zdravlje jetre.