Skip to main content

Mastitis ili upala dojke

Šta je mastitis?

Mastitis je upala dojke, odnosno tkiva dojke kod kojeg, u nekim slučajevima, može doći i do infekcije. Najčešći oblik mastitisa je laktacijski, odnosno, pojavljuje se kod žena koje doje, no, ova vrsta upale može se dogoditi i ženama koje nisu u procesu dojenja, ali i muškarcima. Mastitis se smatra benignom bolešću dojke.

 

Najčešći simptomi mastitisa

Simptomi mastitisa uključuju:

 • Oteklu dojku koja je crvena i izrazito bolna (u nekim težim slučajevima obje)
 • Osjetljivost dojki, toplina
 • Povišena tjelesna temperatura, umor, glavobolja
 • Bol i peckanje, konstantan ili se pogoršava prilikom dojenja
 • Kvržice na dojci, zadebljanja ili iscjedak
 • Povišena tjelesna temperatura, groznica i ostali simptomi klasične gripe, te mučnina i povraćanje.

Zbog bolova, ali i ostalih simptoma, žene koje imaju laktacijski mastitis mogu se osjećati jako loše, imati grižnju savjesti zbog nemogućnosti da se adekvatno brinu o bebi. Nerijetko se dešava da, zbog mastitisa, žena prekine dojenje, iako je planirala dojiti bebu mnogo duže. Ipak, dobre vijesti su da se dojenje ne mora prekidati i da se proces dojenja može neometano nastaviti nakon što osoba dobije adekvatnu liječničku skrb.

 

Šta uzrokuje mastitis?

Mastitis se najčešće pojavljuje kod žena koje pokušavaju uspostaviti laktaciju, odnosno u prvih 12 sedmica nakon poroda, a uzrok pojave ove upale je začepljenje mliječnih kanala (dijela dojke koji je zadužen za prenos mlijeka do bradavica). Ukoliko se dojka ne isprazni do kraja pri podoju, u mlijeku koje ostane unutra razvijaju se bakterije koje začepe mliječne kanale što, u konačnici, rezultira mastitisom. Bakterija sa kože koja u mliječne kanale prodre kroz kožu, bradavicu ili bebinom pljuvačkom za vrijeme sisanja također može biti uzrok zbog kojeg dolazi do upale dojke. Pod rizikom za upalu dojke su i osobe koje su ugradile implantate, imaju dijabetes ili bilo koju autoimunu bolest, imaju ekceme ili su skloni problemima s kožom. Upala dojke se može dogoditi i ljudima koji imaju piercing na bradavicama, te ljudima koji uklanjaju, odnosno čupaju dlake oko njih, jer bakterija može ući kroz sitne otvore na koži koji su nastali zbog depilacije te dovesti do upale dojke. Slučajevi mastitisa su zabilježeni i kod ljudi koji konzumiraju duhanske proizvode. Kod laktacijskog mastitisa česti uzroci su i: loša ishrana, umor i nedovoljno sna, ispucale, bolne bradavice, nepravilan hvat pri dojenju (beba ustima mora obuhvatiti kompletnu bradavicu), te forsiranje samo jedne dojke ili samo jednog položaja za dojenje. Uska odjeća i grudnjaci mogu ograničiti pravilan protok mlijeka kroz dojku što, također, može uzrokovati mastitis.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Uz fizički pregled te razgovor o simptomima koje ste doživjeli, vaš ljekar će postaviti dijagnozu mastitisa te odrediti terapiju koja će vam najefikasnije pomoći. Jako je važno da znate da vi, iako imate antibiotsku terapiju, možete bezbrižno nastaviti dojiti svoju bebu. Infekcija ili bakterija koja se nalazi u vašoj dojci, ne može mlijekom biti prenesena na vašu bebu, samim time što i mlijeko ima antibakterijska svojstva koja pomažu vašoj bebi da se izbori sa svim infekcijama. Dojenje s mastitisom neće biti ugodno, naprotiv, bit će jako bolno i neprijatno za majku. No, dojenje pomaže da se mliječni kanali isprazne, a da se laktacija nastavi neometano odvijati. Pri svakom podoju, stavite bebu prvo na upaljenu dojku. Na taj način će se isprazniti mliječni kanali što će onemogućiti dalji razvoj bakterija, a vama smanjiti bolove i neugodu koju je mastitis uzrokovao.

Ako ne dojite, a imate mastitis, doktor može posumnjati na inflamatorni karcinom dojke koji ima slične simptome kao i mastitis te će vas uputiti na ultrazvuk, mamografiju ili na obje pretrage. Ako vam preporučeni antibiotici ne pomognu, doktor će savjetovati biopsiju kako bi se utvrdilo da se ne radi o pomenutom karcinomu dojke. 

 

Kako možete pomoći sebi?

Adekvatni antibiotici donijet će olakšanje, a mastitis će u potpunosti prestati za desetak dana. Mastitis ponekad prestane i bez lijekova. 

Kako biste smanjili oteklinu na dojci, možete primijeniti neki od sljedećih metoda: 

 • Topla obloga ili topao tuš otpustit će pritisak na dojci. 
 • Dojenje svaka dva sata kako bi se osigurao protok mlijeka kroz mliječne kanale i smanjio rizik za razvoj apcesa dojke. Apces dojke je formiranje lokalne gnojne infekcije koja se liječi rezanjem i drenažom zahvaćenog područja. Ukoliko je potrebno, pumpom možete ispumpati ostatak mlijeka.
 • Ne preskačite obroke, pijte dovoljne količine tekućine i odmarajte koliko god je moguće.
 • Nježnim, kružnim potezima masirajte upaljenu dojku i to s vana ka bradavici.
 • Potražite pomoć iskusne patronažne sestre ili laktacijskog stručnjaka koji će masažom smanjiti pritisak koji je nastao začepljenjem mliječnih kanala.

 

Može li se mastitis spriječiti?

Pravilnim dojenjem, te njegom bradavica smanjit ćete rizik od mastitisa. Preporučljivo je, nakon svakog podoja, držati grudi otkrivenim kako bi se bradavice osušile. Izbjegavajte usku odjeću, kao i jastučiće za dojenje koji skupljaju mlijeko jer to vlažno okruženje može dovesti do razvoja bakterija. Često mijenjajte odjeću, a bradavice, prije podoja, operite mlakom vodom i potrudite se da beba isprazni obje dojke prilikom hranjenja. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Laktacijski mastitis, uz adekvatnu terapiju i njegu, prolazi za desetak dana. Važno je napomenuti da se, kada dođe do upale dojke, smanjuje količina mlijeka u dojci, pa je potrebno strpljenje kako bi se laktacija ponovo neometano uspostavila. Laktacijski mastitis nije ozbiljan problem, ne ostavlja oštećenja na dojci i, u pravilu prolazi za maksimalno tri sedmice. Ukoliko ne dojite, a uočili ste neki od navedenih simptoma, neophodno je da se što prije javite svom ljekaru jer to može značiti da je posrijedi ozbiljno oboljenje, odnosno inflamatorni karcinom dojke koji je vrlo agresivan i njegovo liječenje mora započeti čim prije. 

Ne zaboravite: ako primijetite bilo kakvu promjenu na grudima, bez obzira dojite li ili ne, koji je vaš spol ili dob, bez odlaganja, uputite se na pregled i potražite stručno mišljenje. Promjene na dojkama većinom su dobroćudne, ali blagovremeno djelovanje u slučaju da se ne radi o benignim stanjima od ključne je važnosti za izlječenje.

 

Važno je znati da…

 1. Bol i napetost u dojci koji je jedan od glavnih simptoma mastitisa naziva se mastalgija.
 2. Mastitis je moguće dobiti više puta za vrijeme dojenja. Ukoliko vam se upala dojke desila više od jednog puta, posavjetujte se sa stručnjakom za dojenje koji će vam pomoći da poboljšate laktaciju promjenom položaja ili drugim efikasnim metodama.
 3. Dva su najčešća oblika mastitisa – laktacijski i periduktalni. U prethodnom dijelu teksta opisan je laktacijski mastitis, a s periduktalnim se najčešće suočavaju žene koje su u menopauzi ili nakon menopauze. Drugi naziv za periduktalni mastitis je mamarna duktalna ektazija i on nastaje kada se mliječni kanal ispod bradavice izduži, a zidovi kanala zadebljaju, nakon čega se ispune tečnošću. Kod nekih žena se može javiti iscjedak iz bradavice, no, bez brige, ovo stanje je bezazleno i često prolazi samo od sebe. Ukoliko ne prođe, doktor hirurškim zahvatom jednostavno ukloni oštećeni mliječni kanal nakon čega se simtomi povlače.
 4. Da bi se spriječile upale dojki, važno je isprazniti dojke do kraja pri svakom hranjenju i bebu dojiti na zahtjev, odnosno ne preskakati podoje i ne dopuštati da se dojke previše napune.
 5. Svi sisari mogu imati mastitis.
 6. Simptome mastitisa (uz terapiju) možete olakšati i konzumacijom bijelog luka koji dokazano ima antibiotska svojstva. Izrežite tanke listiće bijelog luka i pojedite ih same ili s jogurtom.
 7. Sigurno ste čuli da se za borbu s mastitisom preporučuje kupus. Operite listove kupusa, kratko ih ohladite u frižideru i stavite ih na dojke, izbjegavajući bradavice i dio oko njih. Nakon dvadesetak minuta, odnosno kada se kupus ugrije, odstranite listove i operite grudi. Ovaj postupak možete ponavljati triput dnevno uvijek koristeći nove listove kupusa.
 8. U ekstremno rijetkim i teškim slučajevima mastitis može dovesti do sepse. Sepsa je inflamatorna reakcija organizma na infekcije i ponekad može dovesti do smrti. Zbog toga je jako važno otići na pregled odmah po pojavi bilo kakvih zabrinjavajućih promjena na vašem tijelu.