Skip to main content

Kifoza

Šta je kifoza?

Kifoza je poremećaj srednjeg dijela kičme, odnosno stanje u kojem se kičma izvija prema vani više nego što bi trebalo, što dovodi do prevelikog zaobljenja gornjeg dijela leđa. Osobe s kifozom, zbog toga često izgledaju pogrbljeno, odnosno kao da imaju okrugla leđa. Kifoza može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući slabost kičmenih kostiju kod starijih osoba ili malformaciju kičme kod dojenčadi ili adolescenata. Blaga kifoza obično ne uzrokuje ozbiljne probleme, ali teška kifoza može uzrokovati bol i može narušavati fizički izgled što osobi s kifozom može uticati na samopouzdanje. Liječenje zavisi od uzroka nastanka kifoze, a može uključivati vježbe, nošenje ortopedskih pomagala, lijekove ili, u krajnjem slučaju, hirurški zahvat. Prirodne krivine kičme su bitne kako bi osoba bila u mogućnosti da stoji uspravno te da ima pravilno držanje. Međutim, ukoliko se pojavi prekomjerna zakrivljenost kičme, to može negativno utjecati na držanje i otežati održavanje uspravnog položaja tijela, a samim tim i obavljanje svakodnevnih, rutinskih radnji.

 

Najčešći simptomi kifoze

Prvi i glavni simptom kifoze su prekomjerno zaobljena leđa, odnosno grba u gornjem dijelu leđa te glavu koja je savijena prema naprijed. Dodatni znakovi koji upućuju na kifozu mogu biti osjećaj zategnutosti u tetivama koljena, odnosno mišića na stražnjoj strani butine, mlitav i ispupčen stomak te uvučen grudni koš. 

Osobe s težim oblikom kifoze često se žale i na sljedeće pojave:

 • Bolove ili ukočenost u leđima i lopaticama 
 • Utrnulost ili povremene trnce u nogama
 • Neobjašnjiv umor 
 • Teškoće s disanjem zbog pritiska kičme na disajne puteve 
 • Probleme s ravnotežom
 • Inkontinenciju mokraćnog mjehura ili crijeva.

 

Šta uzrokuje kifozu?

Normalni kičmeni pršljenovi oblikovani su kao cilindri koji su složeni jedan na drugi u duguljasti stub. Kifoza se javlja kada se pršljenovi na leđima deformištu i pogrbe, odnosno umjesto pravilni, zauzmu klinasti oblik. 

Kifoza može nastati pod dejstvom različitih faktora, u zavisnosti od vrste, a najčešće je dijelimo na:

 • Posturalnu kifozu: uzrokovana je lošim držanjem tijela ili teškim fizičkim poslovima.
 • Scheuermannova kifozu: uzrokovana je problemima u strukturi kičme.
 • Kongenitalna kifozu: javlja se kao problem u razvoju kičme i to prije rođenja.

Kifoza, odnosno deformacije oblika pršljenova može nastati uslijed:

 • Fraktura i povreda - slomljeni pršljenovi mogu uzrokovati zakrivljenost kičme. Najčešći su kompresijski prijelomi koji se obično dešavaju osobama s oslabljenim kostima. Blagi kompresijski prijelomi često ne uzrokuju uočljive znakove ili simptome.
 • Osteoporoze - slabe kosti mogu uzrokovati zakrivljenost kičme, posebno ako oslabljeni pršljeni dožive kompresijske prelome. Osteoporoza se najčešće javlja kod starijih žena i kod osoba koje dugo uzimaju kortikosteroide.
 • Degeneracije diska – odnosno kružnih diskova koji djeluju kao jastučići između kičmenih pršljenova. S godinama, ovi diskovi se mogu spljoštiti i skupiti, što može pogoršati kifozu.
 • Scheuermannove bolesti - također poznate i kao Scheuermannova kifoza, bolesti koja obično počinje tokom naglog rasta prije puberteta.
 • Urođenih deformiteta i problema - kosti kičme koje se ne razvijaju pravilno prije rođenja mogu uzrokovati kifozu. Kod djece, kifoza može biti povezana s određenim medicinskim stanjima, poput Ehlers-Danlosovog sindroma (bolesti kolagena koju karakteriše pretjerana pokretljivost zglobova, pretjerana rastezljivost kože i krhkost svih tkiva).
 • Karcinoma u kičmi i ostalih bolesti – koje mogu uzrokovati slabljenje kičmenih pršljenova, što ih čini sklonijim prelomima. Ovom stanju podložnije su osobe koje prolaze kroz liječenje hemoterapijom ili zračenjem.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Da bi potvrdio da se radi o kifozi, a ne o nepravilnom držanju tijela, doktor će obaviti opširan fizički pregled koji uključuje mjerenje visine i provjeru kičme iz različitih položaja. Također, ljekar može naručiti neurološki pregled kako bi provjerio reflekse i snagu mišića pacijenta.

Ostali testovi koji se mogu koristiti za dijagnosticiranje kifoze uključuju:

 • Rendgenske snimke ili CT skeniranje: ovi testovi mogu pomoći u određivanju stepena zakrivljenosti kičme i otkrivanju deformiteta pršljenova. 
 • MRI: test pri kojem se koristi da otkloni sumnje na infekciju ili tumor u kičmi.
 • Testovi nervne funkcije: ukoliko je kod pacijenta prisutna utrnulost ili slabost mišića, možda će biti potrebni testovi koji će procijeniti koliko dobro se nervni impulsi prenose između kičmene moždine i ekstremiteta.
 • Testovi gustine kostiju – jer kosti s niskom gustoćom mogu pogoršati kifozu. Ovo stanje se može jednostavno poboljšati konzumiranjem preporučenih lijekova.

Liječenje kifoze zavisi od različitih faktora, uključujući uzrok, težinu stanja te simptome koji se javljaju. Mogu se koristiti različiti lijekovi koji služe za ublažavanje bolova i jačanje kostiju, posebno ako kod pacijenta postoji dijagnoza osteoporoze ili pojačan rizik od preloma kostiju. Terapije poput vježbi istezanja i jačanja mogu pomoći u poboljšanju fleksibilnosti kičme i smanjenju boli, dok nošenje ortoze, odnosno korzeta može spriječiti daljnje napredovanje kifoze. Zdrav način života koji uključuje održavanje optimalne tjelesne težine i redovnu tjelesnu aktivnost, može pomoći u prevenciji boli u leđima i usporavanju povratka simptoma kifoze. Pravilna prehrana koja sadrži dovoljno kalcija i vitamina D može pomoći u održavanju zdrave gustoće kostiju, posebno kod osoba s porodičnom anamnezom osteoporoze ili fraktura. U rijetkim slučajevima, ozbiljna kifoza može pritisnuti kičmenu moždinu ili nervne korijene. U takvim situacijama, neophodan je hirurški zahvat kako bi se riješio problem. 

 

Može li se kifoza spriječiti? 

Kako biste spriječili nastanak kifoze koja nastaje zbog lošeg držanja (posturalna kifoza) možete poduzete sljedeće korake:

 • Voditi računa o pravilnom držanju tijela koje, kada se redovno praktikuje, u potpunosti može ispraviti defomitet kičme.
 • Jačajte trbušne i leđne mišiće.
 • Održavajte optimalnu tjelesnu težinu.
 • Ne nosite teške stvari, a torbe ili školske knjige nosite u čvrstim ruksacima, na oba ramena.
 • Vježbajte kako biste ojačali svoje tijelo i ostali fleksibilni.
 • Birajte sportive koji uključuju istezanje kičme poput plivanja, badmintona, košarke, skijanja ili gimnastike.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Rana dijagnoza kifoze osigurava dobar ishod liječenja. Uglavnom, većina pacijenata s kifozom u ranoj fazi ne zahtijeva hirurški zahvat i može u potpunosti ispraviti deformitet kičme ukoliko prati savjete svog doktora. Važno je napomenuti da se posturalna kifoza liječi mnogo jednostavnije nego skolioza. No, ako se ne liječi, kifoza se može pogoršati, što može izazvati brojne zdravstvene teškoće poput problema s probavom, refluksom želučane kiseline, problemima sa žvakanjem te inkontinencijom. Stoga je važno redovno pratiti savjete doktora i provoditi fizikalnu terapiju kako bi pacijent savladao tehnike pravilnog držanja tijela što sprečava dalje pogoršanje bolesti.

 

Važno je znati da…

 1. Kifoza može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući loše držanje, osteoporozu, degenerativne promjene kičme, infekcije i ozljede.
 2. Kifoza se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se javlja kod starijih osoba i to žena.
 3. Posturalna kifoza, koja je uzrokovana lošim držanjem, može se poboljšati vježbama jačanja mišića leđa i pravilnim držanjem tijela.
 4. Kod nekih ljudi kifoza ne izaziva nikakve simptome, dok kod drugih može uzrokovati bol u leđima, ograničenu pokretljivost i druge probleme.
 5. U težim slučajevima kifoze, liječenje može uključivati ​​nošenje ortopedskih pomagala, fizikalnu terapiju, lijekove protiv bolova, a u nekim slučajevima i operaciju.
 6. Kifozu možete primijetiti kada gledate osobu s leđa, jer se kičma zakrivljuje prema naprijed, što stvara grbu na leđima.
 7. Kifoza je češća kod žena nego kod muškaraca.
 8. U nekim slučajevima, kifozu može uzrokovati neuromuskularni poremećaj poput cerebralne paralize ili distrofije mišića.
 9. Preventivne mjere za smanjenje rizika od kifoze uključuju održavanje dobrog držanja tijela, izbjegavanje prekomjerne težine i redovno vježbanje koje pomažu pri jačanju mišića leđa.