Skip to main content

Blog

Dobrodošli na blog ASA Bolnice, vašeg pouzdanog izvora informacija za zdravlje i blagostanje.
Kako se ohrabriti za ginekološki pregled-
Pobijedite strah

Kako se ohrabriti za ginekološki pregled

„Sve nam je dostupno.“ Sigurno čujete ovu izjavu često, možda čak svakodnevno ili barem nekoliko puta sedmično. Tretmani za pomlađivanje, detoksikacija tijela, ispravljanje ili nadogradnja kose, povećanje ili smanjenje dijelova tijela. Sve u skladu sa ličnim željama.

Čarolija vantjelesne oplodnje
Čarolija vantjelesne oplodnje

Kako se računa trudnoća nakon IVF oplodnje?

Vantjelesna oplodnja (IVF) označava jedan od najimpresivnijih medicinskih dostignuća i donosi radost mnogim parovima koji se suočavaju s izazovima neplodnosti. Iako se ponekad za ovu proceduru koristi termin "umjetna oplodnja", važno je istaknuti da u ovom procesu nema ničeg umjetnog.

Proces i put oporavka nakon abdominalne hirurgije-
Abdominalna hirurgija

Proces i put oporavka nakon abdominalne hirurgije

Svi ljudi koji su se u nekom trenutku u životu suočili s nekom vrstom operativnog zahvata znaju da oporavak može biti zahtjevan i ne ići onako kako je prvobitno zamišljeno. U fokusu ovog teksta će biti oporavak nakon intervencije na abdomenu, a kako bismo to bolje razumjeli, započet ćemo s objašnjenjem na šta se tačno odnosi pojam abdominalna hirurgija.

Trudnoća po sedmicama
Vaša devetomjesečna avantura

Trudnoća po sedmicama – spremno kroz svaku fazu

Kada započne čarobna avantura zvana trudnoća, kod žena najčešće izaziva različite emocije, uključujući neopisivu sreću, uzbuđenje, a ponekad i veliki strah. Međutim, uz iskusnog i pouzdanog liječnika kojem vjerujete, pažljivo praćenje trudnoće, provjerene informacije i podršku, dani trudnoće mogu postati najdivniji period u životu.

Tuširanje nakon abdominalne hirurgije
Abdominalna hirurgija

Tuširanje nakon abdominalne hirurgije

U prošlosti je postojalo tradicionalno uvjerenje da voda koja dođe u dodir s hirurškom ranom može povećati rizik od infekcije, te da vlaženje rane može uzrokovati omekšavanje kože i ponovno otvaranje hirurškog reza. Međutim, nedavna istraživanja nisu potvrdila ove tvrdnje, pokazujući da se stope infekcija rana ili komplikacija ne povećavaju kada se pacijenti tuširaju 24-48 sati nakon operacije. 

Menopauza
Menopauza

Menopauza – kraj ili novi početak?

Kada kod žene, odrasle dobi, menstruacija izostane 12 ili više mjeseci, a isključene su sve bolesti tada možemo govoriti o menopauzi. Menopauza, kao i sve ostale promjene na tijelu prirodan su ciklus starenja i događa se zato što kod žena, s godinama, opada broj spolnih hormona.

Kako se nositi sa trudničkom nesanicom-
Odmori se za oboje

Kako se nositi sa trudničkom nesanicom?

Trudnoća je jedno od najljepših putovanja u životu svake žene, no drugo stanje vrlo često dolazi s ne baš ugodnim pratiocem: nesanicom. Hormonalne promjene, fizička neugoda zbog dobivenih kilograma i tjeskoba zbog straha od poroda mogu pridonijeti besanim noćima. 

Šta vam govori vaš kašalj-
Kako nastaje kašalj

Šta vam govori vaš kašalj?

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba s kojom se bore djeca predškolske dobi je kašalj. U redovima koji slijede ćemo pokušati objasniti najčešće razloge zbog kojih dolazi do kašlja, načine uz pomoć kojih možete pomoći sebi ili svom djetetu te kada je vrijeme da se zabrinete.