Skip to main content

Grčevi kod beba ili infantilne kolike

Šta su grčevi kod beba?

Plač je bebin način komunikacije i najčešće se dešava kada neka od bebinih potreba nije adekvatno zadovoljena. Uobičajno je da beba prvih nekoliko mjeseci plače dva do tri sata na dan što može biti iscrpljujuće za roditelje. Bebe najčešće plaču kada su gladne, iako postoji još mnogo različitih razloga zbog kojih novorođenče može plakati, a neki od njih su: puna pelena koja im stvara neugodu, žele bliskost ili utjehu, žele manje ili više stimulacije, imaju skok u razvoju, umorni su ili ih muče grčevi. Grčevi su stanje u kojem novorođenče ima epizode dugotrajnog, intenzivnog plača koji se najčešće javlja navečer. Prvi znak da beba ima grčeve je nemogućnost smirivanja vaše bebe. Bez obzira kojom metodom se služili, beba i dalje neumorno plače. Niko sa sigurnošću ne zna koji je pravi razlog nastanka grčeva kod novorođenih beba, no ono što je poznato i ohrabrujuće jeste da grčevi nastaju oko druge sedmice bebinog života i nestaju oko četvrtog mjeseca. 

 

Najčešći simptomi grčeva kod beba

Najčešći simptom je intenzivan plač i bebina nervoza koja dolazi nenajavljeno i gotovo da ne postoji niti jedan efikasan način da se beba umiri. Uznemirenost se javlja kod zdravih beba, bez ikakvih vidljivih pokazatelja da nešto nije uredu što roditeljima uzrokuje dodatni stres jer brinu da je posrijedi nešto ozbiljno. 

Da vaša beba ima grčeve možete posumnjati ako:

 • Plače dva do tri sata dnevno, dva do tri puta sedmično, dva do tri mjeseca
 • Plač je intenzivan, zastrašujući, a beba se grči i izgleda kao da trpi jake bolove
 • Uznemirenost, čak i nakon epizode plakanja
 • Plakanje u isto ili približno vrijeme
 • Crvenilo u licu
 • Napetost u dijelovima tijela, stisnute šake, grčenje ili izvijanje
 • Tvrd, natečen stomačić
 • Gasovi

Ponekad beba osjeti olakšanje nakon podrigivanja ili ispuštanja gasova. To su produkti progutanog zraka za vrijeme dojenja ili hranjenja iz bočice koji bebi mogu uzrokovati stomačne tegobe, a samim tim i grčeve. 

 

Šta uzrokuje grčeve kod beba?

Tačan uzrok za pojavu grčeva, odnosno kolika kod beba i dalje nije poznat, no postoji nekoliko faktora za koje se smatra da mogu uzrokovati grčeve:

 • Gasovi – nastali usljed gutanja zraka za vrijeme hranjenja
 • Refluks – vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak
 • Alergija na hranu ili intolerancija na mliječne bjelančevine
 • Stres koji na bebu prenose članovi porodice 

Ono što dodatno zbunjuje jeste činjenica da neke bebe uopšte nemaju grčeve, nekima traju vrlo kratko, a svima prođu sami od sebe, pa se smatra da faktori poput: nedovoljno razvijenog probavnog trakta, disbalans zdravih bakterija u crijevnoj flori, odnosno dominacija loših bakterija, previše ili premalo hrane ili nemogućnost podrigivanja mogu biti razlozi za pojavu infantilnih kolika. Postoje i neka uvjerenja da bebu može „mučiti“ hrana koju je majka konzumirala, ali ovo važi isključivo za dojene bebe.

Bebe čije su majke tokom trudnoće i dojenja konzumirale duhanske proizvode pod rizikom su za razvoj grčeva, kao i bebe koje su rođene prijevremeno. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnosticiranje infantilnih kolika utvrđuje se fizičkim pregledom te razgovorom s roditeljima ili njegovateljima o bebinoj rutini. Doktor će poslušati simptome te pregledati bebu, izmjeriti težinu i visinu, poslušati srce i pluća i opipati abdomen. Kako bi bili sigurni da se beba razvija pravilno, pregledat će i uši, prste, genitalije, reflekse i tek nakon što ustanovi da nema osipa niti sumnje na bilo kakve upale u organizmu, dat će savjet roditeljima za lakšu borbu protiv grčeva. Ukoliko bebin pedijatar posumnja na bilo kakav problem u organizmu, zatražit će dodatne analize ili ultrazvučni pregled kako bi otklonio sumnje da bebin plač ipak ne uzrokuju grčevi. 

Klasični tretman, odnosno liječenje infantilnih kolika ne postoji, ali postoji nekoliko provjerenih metoda koje mogu biti od velike pomoći za umirivanje bebe. Za početak, potrebno je znati da se većina roditelja suočava sa istim problemom i nema potrebe da osjećate krivicu. Najvažnije je da budete uz svoju bebu i da date sve od sebe kako bi je umirili. 

Preporučljive su sljedeće metode:

 • Nježno ljuljanje bebe – u naručju, dekici ili u stolici s opcijom blagog ljuljanja ili vibriranja
 • Vožnja – u kolicima ili automobilu nekim bebama djeluje opuštajuće i pomaže im da utonu u san
 • Povijanje bebe u tetra pelenu ili nježnu dekicu
 • Masaža stomačića 
 • Topla kupka
 • Puštanjem bijelog šuma – pokretanjem mašine za veš, fena ili usisivača. Bijeli šum danas možete pustiti i putem nekog uređaja koji posjedujete – mobitela ili računara
 • Nježna muzika, prigušena svjetla – smanjit će vizuelnu stimulaciju i umiriti bebu
 • Nošenje bebe dok ne podrigne – podrigivanje pomaže da beba otpusti zrak koji je nakupila u svom stomačiću za vrijeme jela.
 • Ako dojite bebu, iz ishrane, za vrijeme trajanja epizoda grčeva, pokušajte eliminisati namirnice poput luka, kupusa, mliječnih proizvoda, orašastih proizvoda, jaja, mahunarki te kofeina. Ako bebu hranite adaptiranim mlijekom porazgovarajte sa pedijatrom o sastavu formule te zatražite preporuku za hranu koja će više odgovarati vašoj bebi.
 • Potražite pomoć – ako osjećate da vam je svega previše, potražite pomoć supružnika ili nekog od članova porodice. Prošetajte ili se jednostavno udaljite iz kuće kako bi napunili baterije i otklonili napetost. Grčevi su iscrpljujući, ali su dobre vijesti da će oni nekoliko sedmica nakon bebinog rođenja biti prošlost.

Promjene u načinima hranjenja bebe također mogu donijeti olakšanje. Bebu hranite u uspravnom položaju i nikada ne preskačite nošenje bebe dok ne podrigne (nakon jela). Madrac, odnosno uzglavlje kreveta možete podići kako biste pridigli vašu bebu i spriječili refluks – vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak. Ako beba koristi flašicu, preporučljive su takozvane anticolic flašice koje su dizajnirane tako da se smanji gutanje zraka prilikom hranjenja što će spriječiti nadutost, grčeve i refluks. 

 

Mogu li se grčevi kod beba spriječiti?

Grčevi kod beba nemaju jasan uzrok niti postoji dokazana metoda koja ih rješava ili sprečava. Ono što možete uraditi, pored svih ostalih savjeta predloženih u ovom tekstu je metoda koža na kožu – odnosno priljubiti bebu na svoja prsa kako bi slušala otkucaje vašeg srca što je bebama vrlo umirujuće. Blaga masaža stomačića nježnim uljem (u smjeru kazaljke za satu) nekim bebama donosi olakšanje. Savjeti koje ste pročitali možda ne donesu potrebni mir vašoj bebi, no vi ipak najbolje poznajete svoje dijete i budite ustrajni u pokušajima da pronađete najlakše rješenje za umirivanje vašeg novorođenčeta. Izbjegavanje hrane koja izaziva nadutost (ako dojite), pravilna metoda hranjenja i strpljenje, ključne su za borbu s grčevima. Neki pedijatri preporučuju i probiotske kapi s kojima treba biti na oprezu i ne treba očekivati čuda jer je praksa pokazala da nekim bebama pomognu, a nekima ipak ne. 

 

Koje su prognoze za ovo stanje?

Iako su infantilne kolike strašne za proživljavanje, kako za bebu, tako i za roditelje, dobre vijesti su da ovo stanje prolazi samo od sebe – najčešće između trećeg i četvrtog mjeseca bebinog života i ne ostavljaju apsolutno nikakve posljedice na bebino zdravlje. Ako ste roditelji prvi put, ovo stanje je dodatno iscrpljujuće i zabrinjavajuće, pa obavezno potražite pomoć od pedijatra, ali i članova porodice koji mogu preuzeti neke od vaših obaveza dok se vi trudite da umirite svoju bebu. S obzirom da je briga o novorođenčetu jako teška, posebno u prvih nekoliko mjeseci, roditelji, posebno majke, u nemogućnosti da umire bebu i sami postaju uznemireni, samopouzdanje im opada, te su pod rizikom da razviju postporođajnu depresiju. Uredu je da osjećate tugu, ljutnju, iscrpljenost i umor, no ne zaboravite da niste sami i da je sasvim uredu, čak i poželjno da potražite pomoć, kako od članova porodice, tako i od stručne osobe. Vašem tijelu je potrebno vrijeme da se vrati u hormonalni balans, odnosno da se prestanete suočavati s hormonalnim burama koje su normalne u prvih šest mjeseci nakon porođaja.

 

NAPOMENA: Nikada ne zanemarujte bebin plač, već uvijek uradite sve što je u vašoj moći da je umirite. Ukoliko ste primijetili simptome poput povraćanja, proljeva, crne ili krvave stolice, visoke tjelesne temperature, tvrdog stomaka, gubitka na težini ili odbijanje obroka odmah potražite pomoć pedijatra.

 

Važno je znati da…

 1. Grčevi su česta pojava i dešavaju se jednoj od deset beba.
 2. Grčevi se jednako javljaju i kod dječaka i kod djevojčica.
 3. Bebin probavni sistem možete stimulisati i „vožnjom bicikla“. Pomjerajte bebine noge oponašajući vožnju bicikla, prvo u jednom smjeru, pa napravite pauzu i nastavite ponovo, u drugom.
 4. Topli pojasevi ili komad ugrijane tkanine (peškirića) prislonite bebi na stomak uvijek vodeći računa da tkanina ne bude pretopla, olakšat će simptome grčeva i umiriti bebu.
 5. Ako ste ljuti, iscrpljeni ili se osjećate nemoćno potražite pomoć supružnika ili članova porodice, ali nikada, baš nikada nemojte tresti bebu u naletu bijesa, jer to može uzrokovati sljepilo, oštećenje mozga ili smrt.
 6. Ako se epizode grčeva nastave i nakon četiri mjeseca, bebin pedijatar će potražiti detaljnije analize probavnog sistema, kako bi otklonio sumnje na refluks jednjaka, alergije i ostala stanja koja mogu uzrokovati bebin neutješan plač.
 7. Ako beba konzumira adaptirano mlijeko, pedijatar će možda preporučiti prelazak na neku drugu formulu, posebno specijaliziranu za problem s grčavima.
 8. Mijenjanje formule započnite u dogovoru s pedijatrom i uvijek postepeno.
 9. Neki pedijatri smatraju da su glavni uzročnici grčeva kod beba prejaka stimulacija, odnosno previše nadražaja iz okoline koji djeluje nepovoljno na bebin nedovoljno razvijen nervni sistem.