Skip to main content

Ektropij oka ili izvrnuti kapak

Šta je ektropij oka?

Ektropij je medicinsko stanje u kojem se donji kapak okreće prema vani, izlažući unutrašnju površinu kapka i oko vanjskim iritansima. Ovo stanje je učestalije među starijim osobama i često pogađa samo donji kapak. U ozbiljnijim slučajevima, cijela dužina kapka okreće se prema vani, dok kod blažih oblika ektropija samo određeni segment kapka izvire iznad površine oka. Korištenje umjetnih suza i masti može pomoći u ublažavanju simptoma ektropija, ali često je potrebna hirurška intervencija kako bi se ovo stanje potpuno saniralo.

 

Najčešći simptomi ektropije oka

Kada je oko zdravo, za vrijeme treptanja kapci ravnomjerno raspoređuju suze po površini očiju, čime ih podmazuju. Suze zatim otiču kroz male otvore na unutrašnjem dijelu kapaka, poznate kao suzni kanal odnosno puncta.

No, u slučaju ektropija, donji kapak povlači se od oka i suze ne mogu pravilno oticati kroz suzni kanal. To može rezultirati sljedećim znakovima i simptomima:

 • Pretjerano suzenje - budući da suze ne mogu pravilno oticati, one se mogu nakupljati i neprestano teći preko kapaka.
 • Suhoća očiju - ektropij može uzrokovati osjećaj suhoće, neugode i osjećaja pijeska u očima.
 • Iritacija - nakupljene suze ili suhoća mogu nadražiti oči, što rezultira peckanjem i crvenilom kapaka i bjeloočnica.
 • Fotofobija, osjetljivost na svjetlost - suze koje se nakupljaju ili suhoća mogu iritirati površinu rožnice, čineći vas osjetljivima na svjetlost.

 

Šta uzrokuje ektropiju oka?

Ektropij oka može biti posljedica sljedećih uzroka:

 • Slabljenja mišića - starenjem dolazi do slabljenja mišića ispod očiju, dok se tetive rastežu. Ovi mišići i tetive obično održavaju kapak čvrsto uz oko. Međutim, njihovim oslabljivanjem, kapak može početi padati prema vani.
 • Paraliza lica - određeni uslovi, kao što su Bellova paraliza te pojedine vrste tumora, mogu uzrokovati paralizu živaca i mišića lica. Paraliza lica koja zahvata mišiće kapaka može rezultirati ektropijem.
 • Ožiljci ili prethodne operacije - oštećenje kože uslijed opeklina ili traume, kao što je ugriz psa, može promijeniti način na koji se kapak postavlja prema oku. Ponekad se ektropij može pojaviti nakon prethodne operacije kapaka, posebno ako je tokom operacije uklonjena značajna količina kože s kapka.
 • Izrasline na kapcima - prisutnost benignih ili kancerogenih izraslina na kapku može uzrokovati okretanje kapka prema vani.
 • Genetski poremećaji - iako rijetko, ektropij može biti prisutan od rođenja (kongenitalan). U takvim slučajevima, obično je povezan s genetskim poremećajima, kao što je Downov sindrom.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Ektropij se obično dijagnosticira rutinskim pregledom oka. Oftalmolog će pažljivo pregledati vaše kapke, povlačeći ih ili tražeći da ih čvrsto zatvorite kako bi procijenio tonus i napetost mišića kapka. U slučaju da ektropij proizlazi iz ožiljka, tumora, prethodne operacije ili zračenja, oftalmolog će pregledati i okolno tkivo kako bi otkrio uzrok stanja.

Blagi ektropij može zahtijevati primjenu umjetnih suza i masti kako bi se olakšali simptomi, dok je za potpunu korekciju obično potrebna hirurška intervencija, a izbor vrste intervencije ovisi o uzroku i stanju okolnog tkiva, odnosno:

 • Ektropij uzrokovan slabljenjem mišića i ligamenata zbog starenja često zahtijeva uklanjanje manjeg dijela donjeg kapka na vanjskom rubu. Nakon šivanja kapka, mišići i tetive bit će zategnuti kako bi kapak pravilno ležao na oku. Ovaj postupak obično je jednostavan.
 • Ektropij uzrokovan ožiljnim tkivom od prethodne povrede ili operacije može zahtijevati upotrebu transplantata kože, koji se može uzeti s gornjeg kapka ili iz područja iza uha, kako bi podržao donji kapak. U slučaju paralize lica ili izraženih ožiljaka, možda će biti potrebna druga hirurška procedura za potpunu korekciju ektropija.

Prije operacije dobit ćete lokalni anestetik kako bi se umrtvila površina kapka i okolno područje. U nekim slučajevima, ovisno o vrsti operacije, možete primiti lagane sedative putem oralnih ili intravenskih lijekova kako ne biste osjećali bol. Operacija se obično izvodi kao ambulantni postupak.

Nakon operacije može doći do privremenog oticanja i modrica na i oko oka. Vaš kapak može biti zategnut, ali tokom procesa oporavka postat će labaviji. Konci će biti uklonjeni otprilike sedam dana nakon operacije. Očekujte da će oticanje i modrice većinom nestati nakon otprilike dvije sedmice. 

Nakon operacije, možda ćete morati:

 • Nositi povez na oku 24 sata.
 • Primjenjivati antibiotsku i steroidnu mast na oko nekoliko puta dnevno tokom sedam dana.
 • Periodično koristiti hladne obloge za smanjenje modrica i otekline.

 

Može li se ektropij oka spriječiti?

Iako ektropij većinom ne možete spriječiti, možete poduzeti preventivne korake kako biste sačuvali zdravlje vaših očiju i kapaka. Na primjer, važno je izbjegavati često trljanje očiju i rastezanje kože na kapcima. Također je preporučljivo štititi kožu i oči od jakog sunčevog svjetla, koristeći sunčane naočale kao zaštitu. Uvijek treba nositi zaštitne naočale kada se bavite aktivnostima koje mogu biti rizične za vaše oči. 

Ako koristite kontaktna sočiva, važno je održavati njihovu higijenu i mijenjati ih prema uputama. Također trebate biti pažljivi pri rukovanju kapcima kako biste izbjegli potencijalnu iritaciju.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Ektropij se može korigovati operacijom koja ima za cilj jačanje mišića očnih kapaka. Neprimjereno liječenje ektropija može dovesti do sindroma suhog oka i razvoja oštećenja na rožnici, što može negativno uticati na vid.

 

Važno je znati da… 

 1. Ektropij oka često pogađa starije osobe, jer se vezivno tkivo i mišići mogu opustiti i izgubiti elastičnost s godinama. To može uzrokovati slabost donjeg kapka.
 2. Ektropij može biti povezan s drugim očnim stanjima poput konjunktivitisa (upala spojnice) ili trljanja oka, što može povećati rizik od razvoja ektropija.
 3. Ektropij oka može rezultirati suhoćom oka, iritacijom, crvenilom, osjetljivošću na svjetlost i suzenjem.
 4. U većini slučajeva, liječenje ektropija uključuje hirurški zahvat kako bi se ispravila orijentacija kapka. Hirurgija može obnoviti normalnu funkciju i ublažiti simptome.
 5. Ektropij oka može biti posljedica različitih faktora, uključujući starenje, ožiljke, opekline, oštećenja živaca lica, promjene u mišićnom tonusu i drugo.
 6. Očuvanje zdravlja oka i prevencija ozljeda može smanjiti rizik od razvoja ektropija. No, s obzirom na vezu između ektropija i starenja, nije uvijek moguće spriječiti njen nastanak.
 7. Budući da ektropij oka može uzrokovati suhoću oka i oštećenje površine oka, liječenje je ključno kako bi se očuvala kvaliteta vida i spriječile daljnje komplikacije.
 8. Većina pacijenata s ektropijom oka postiže poboljšanje nakon hirurškog zahvata, a hirurg će raditi na obnovi normalnog položaja donjeg kapka kako bi spriječio daljnje simptome i probleme.