Skip to main content

Nealergijski ili Vazomotorni rinitis

Šta je vazomotorni rinitis?

Vazomotorni rinitis predstavlja upalu sluznice nosa koja rezultira kihanjem, curenjem vodenastog sekreta iz nosa, svrbežom u nosu, poremećajem čula mirisa ili začepljenjem nosa. Vazomotorni rinitis je hronično oboljenje, a može biti uzrokovano različitim faktorima poput vremenskih promjena, hormonalnog disbalansa, endokrinih oboljenja, umora, stresa i slično. Zbog nejasnog razloga njegovog nastanka naziva se još i idiopatski ili nealergijski rinitis. Nealergijski rinitis je vrlo česta pojava i može se dijagnosticirati svima, kako djeci, tako i odraslima, no češći je kod žena i to kod onih u dobi od 30-60 godina.

 

Najčešći simptomi vazomotornog rinitisa

Simptomi vazomotornog rinitisa jako podsjećaju na simptome alergije na polen s kojom se, također, suočava veliki broj ljudi. No, nealerijski rinitis se, za razliku od alergijskog koji se javlja u određeno doba godine, može javiti bilo kad, dovoljno je samo da pacijent bude u dodiru sa okidačem koji izaziva pokretanje simptoma. 

Najčešći simptomi nealergijskog rinitisa su:

 • Curenje iz nosa, nosna opstrukcija
 • Kihanje
 • Smanjeno čulo mirisa
 • Skupljanje sluzavog sekreta u grlu
 • Kašalj

Ponekad se, u nekim slučajevima, može javiti i blago krvarenje iz nosa. 

 

Šta uzrokuje vazomotorni rinitis?

Iako tačan uzročnik za nastanak nealergijskog rinitisa još uvijek nije poznat, jasno je da rinitis nastaje kada se krvne žile u nosu prošire i ispune nosnu sluznicu krvlju i tekućinom. Postoji mnogo potencijalnih uzročnika, odnosno okidača koji pogoduju razvoju simptoma nealergijskog rinitisa, a pretjerana osjetljivost nervnih završetaka je samo jedan od njih. 

Kao ostali okidači navode se:

 • Prašina, smog, duhanski dim, jaki parfemi ili izloženost hemikalijama
 • Vremenske prilike – promjena vremena, hladnoća, suh zrak ili veća vlažnost može uzrokovati naticanje nosa što može rezultirati nealergijskim rinitisom
 • Začinjena hrana ili alkohol
 • Hormonalni disbalans – pubertet, trudnoća ili menopauza
 • Korištenje određenih lijekova poput: sprejeva za nos (pretjerana upotreba), alfa i beta blokatora, ali i ostalih lijekova za liječenje visokog pritiska, oralne kontracepcije, lijekova za erektilnu disfunkciju, antidepresiva, sedativa te nesteroidnih protuupalnih lijekova. 

Spavanje na leđima, opstruktivna apneja u snu te refluks želučane kiseline također mogu pogodovati razvoju rinitisa, kao i različite virusne i bakterijske infekcije.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza nealergijskog rinitisa postavlja se ljudima koji imaju simptome, ali nemaju potvrđenu alergiju koja ih izaziva. Da bi se potvrdilo o kojem obliku rinitisa se radi, pacijent mora biti podvrgnut ORL fizičkom pregledu, a potom alergo-testovima iz krvi ili kožnim pretragama. U nekim slučajevima se radi CT nosa (koji se koristi za snimanje unutrašnjosti nosa i otklanjanje sumnji na polipe ili devijacije) te nazalna endoskopija (pregled unutrašnjosti nosa uz pomoć duge cijevi koja se naziva endoskop). Liječenje vazomotornog rinitisa zavisi od oblika, odnosno količine simptoma s kojima se pacijent susreće. U nekim, blažim slučajevima, dovoljno je izbjegavanje okidača zbog kojih dolazi do pogoršanja simptoma dok će kod ostalih biti potrebno uključiti terapiju koja uključuje nazalne sprejeve za olakšanje simptoma. Sprejevi se najčešće primjenjuju lokalno, a oni mogu biti antihistaminici ili kortikosteroidi, dok će u nekim slučajevima biti potrebni i antibiotici ili hirurški zahvat za uklanjanje nosnih polipa ili devijacija koje otežavaju disanje.

 

Može li se vazomotorni rinitis spriječiti?

Vazomotorni rinitis se ne može spriječiti. Jedini način za borbu protiv ovog stanje jeste praćenje i izbjegavanje okidača koji pogoršavaju simptome. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Nealergijski rinitis je hronično stanje i ne postoji lijek niti efikasna metoda za trajno izlječenje. Izbjegavajući okidače koji potvrđeno pogoršavaju simptome, koristeći lijekove koje vam je preporučio doktor, možete živjeti zdrav i produktivan život bez obzira na dijagnozu. 

Ukoliko se ne liječi, nealergijski rinitis, nažalost, može dovesti do komplikacija jer konstantno curenje iz nosa, odnosno sekret može začepiti nosne puteve što može uzrokovati:

 • Upalu srednjeg uha
 • Nastanak nazalnih polipa (dobroćudnih izraslina koje se pojavljuju u sluznici nosa zbog čestih upala. Mali polipi obično ne uzrokuju probleme, dok veći mogu otežavati disanje)
 • Sinusitis – (upalu sluznice koja oblaže sinuse)
 • Umor, probleme sa snom
 • Neproduktivnost, probleme sa koncentracijom

Neophodno je pratiti upute ljekara o doziranju preporučenih lijekova, jer prečesto korištenje sprejeva za nos može biti kontraproduktivno te može pogoršati simptome vazomotornog rinitisa. Kada su simptomi nealergijskog rinitisa prisutni, neophodno je redovno ispuhivati nos te konzumirati dovoljno tekućine.

 

Važno je znati da…

 1. Nealergijski rinitis pogađa od 30-40 posto stanovništva.
 2. Rinitis se najčešće pojavljuje u tri oblika: alergijski, nealergijski i rinosinusitis (upala sluznice nosa i sinusa).
 3. Određeni zdravstveni problemi poput hiopotireoze ili dijabetesa mogu pogoršati simptome rinitisa.
 4. Vazomotorni rinitis nije zarazan jer njegovi uzročnici nisu ni virusi ni bakterije.
 5. Ispiranje nosa slanom vodom olakšava simptome nealergijskog rinitisa.
 6. Neka istraživanja su pokazala da upotreba kapsaicina (apliciranjem u nosnu šupljinu), sastojka koji je odgovoran za toplinu u ljutim papričicama, može olakšati simptome rinitisa, no potrebno je još testova kako bi se potvrdile ove pretpostavke.
 7. Iako dosta ljudi misli suprotno, rinitis nije uzročnik glavobolje.
 8. Hrana koja može pogoršati rinitis je: bijeli luk, ljute papričice, curry, chilli, đumbir i slično.
 9. Ukoliko imate problema sa rinitisom preporučljivo je da, u prostorijama u kojima najčešće boravite, postavite ovlaživač prostora.