Skip to main content

Tendinoza Ahilove tetive

O kakvoj ozljedi je riječ?

Ahilova tetiva, iako je duga pet do šest centimatara i debela pet do šest milimetara, je najjača tetiva u našem tijelu. Njen zadatak je da povezuje mišiće lista sa petnom kosti, a najzaposlenija je prilikom hodanja, trčanja, penjanja stepenicama, skakanja ili stajanja na prstima. Iako je riječ o vrlo snažnoj tetivi koja može izdržati velika opterećenja, nerijetko se dešava da se javi tendinoza – stanje koje nam ukazuje da smo preforsirali Ahilovu tetivu te da bismo trebali racionalizovati upotrebu noge, smanjiti fizičke aktivnosti i, u konačnici, potražiti liječničku pomoć. Tendinoza se može javiti iznenada, odnosno u akutnom obliku, a može, kao i većina bolesti napredovati sporo te, u konačnici, preći u hronično stanje. Važno je naglasiti da postoji nekoliko različitih vrsta povreda Ahilove tetive. Tendinoza, odnosno ozljeda Ahilove tetive koja obično nastaje kao posljedica čestih upala, je ono čime se mi bavimo u ovom tekstu, a u literaturi su zabilježeni još i tendinitis što označava akutnu upalu Ahilove tetive, puknuće (ruptura Ahilove tetive), te entezitis – upalni proces koji se dešava na mjestu gdje se tetiva spaja sa petnom kosti.

 

Kada trebate posumnjati na tendinozu Ahilove tetive?

Tendinoza Ahilove tetive obično počinje blagim bolom u stražnjem dijelu noge ili iznad pete, a najčešće se javlja nakon trčanja ili neke druge sportske aktivnosti. Za ovo stanje karakteristična je jača bol ujutro, neposredno nakon buđenja, a ako odlučite ignorisati bol i ipak odraditi trening primijetit ćete da se bol, pri svakom novom pokretu smanjuje. I baš kad ste pomislili da su bolovi nestali, pri završetku treninga – trčanja, penjanja uz stepenice ili skakanja, ponovo se vraćaju i, nažalost, postaju još intenzivniji. 

 

Šta je uzrok tendinoze Ahilove tetive?

Tendinozi Ahilove tetive skloniji su aktivni ljudi, odnosno oni koji redovno prakticiraju sportske aktivnosti (češće muškarci). Najčešće atletičari, fudbaleri, košarkaši, rukometaši, skakači, odnosno svi sportaši kojima su noge pod opterećenjem zbog trčanja ili skakanja. Razlozi za tendinozu Ahilove tetive su brojni, a kao neki od najčešćih se navode: nekvalitetna i neudobna obuća, izvrtanje noge pri trčanju, životna dob (jer starenjem elastičnost ove tetive opada), slabost mišića, preskakanje ili nedovoljno zagrijavanje prije treninga, deformacija stopala (ravna stopala), nagle promjene učestalosti, odnosno pojačavanje intenziteta treninga. Također, tendinoza Ahilove tetive može se javiti i zbog slabije prokrvljenosti srednje trećine tetive. 

 

Kako se možete izliječiti?

Prvi korak koji morate poduzeti da biste sebi olakšali bol je odmor, odnosno smanjenje fizičke aktivnosti. Ledirajte bolno područje, ali ne prislanjajte led direktno na kožu niti masirajte. U razgovoru s doktorom, kojem se obavezno morate obratiti, pokušajte istaći što više detalja koji će pomoći da se ustanovi zbog čega je uopšte došlo do tendinoze te kako bi odredili korake za dalje liječenje. Vaš ortoped će vam, vjerovatno, preporučiti odmor i nošenje udlaga koje će podići vašu petu za 1- 2 centimetra. Udlage je neophodno nositi konstantno, ne samo prilikom oblačenja obuće u kojoj svakodnevno provodite vrijeme, već i obuće koju koristite na treninzima. Ultrazvučni pregled ili čak magnetna rezonanca sastavni su dio pregleda kada se posumnja na ovu vrstu ozljede, a nakon svih nalaza doktor će vam dati preporuke koje će pomoći da ovu vrstu povrede sanirate te da je izbjegnete u budućnosti. 

Odmor od sportskih aktivnosti i tendinoza bi, za četiri sedmice trebala prestati. Ukoliko se ipak radi o ozbiljnijem oštećenju doktor može preporučiti i kortikosteroidne injekcije, 

(koje su nužno zlo jer svakim ubrizgavanjem ove vrste injekcija, tetiva slabi), te, u ekstremnom slučaju i operativni zahvat pri kojem se uklanjaju sve patološke promjene prisutne na Ahilovoj tetivi. Nakon operacije, nužne su i fizikalne vježbe u trajanju od dva mjeseca kako bi oporavak bio potpun. Povratak sportskim aktivnostima se, u slučaju hirurškog zahvata, očekuje za otprilike četiri mjeseca. 

I ne zaboravite, bavljenje sportom je od velike važnosti za pravilno funkcionisanje vašeg organizma te očuvanje zdravlja i vitalnosti. No, treninge uvijek treba prilagođavati svojim mogućnostima i oprezno pojačavati tempo kako bi eliminisali ovu, ali i sve ostale potencijalne povrede.

 

Da li ste znali…?

…Da je Ahilova peta dobila naziv po grčkom junaku Ahilu kojeg je majka, želeći ga učiniti besmrtnim, odmah po rođenju okupala u rijeci Stiks. No, prilikom kupanja, preskočila je petu, jer ga je za nju držala. Ahil je, iako je bio vrlo spretan i godinama nepobjediv, poginuo u Trojanskom ratu primajući strijelu u jedino mjesto koje nije bilo oprano čudotvornom vodom rijeke Stiks - petu. Zbog te legende i danas se, kada želimo opisati nečiju najranjiviju tačku, često koristi izraz “Ahilova peta”.