Skip to main content

Pankreatitis ili upala gušterače

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis je zapaljenje, odnosno upala gušterače (pankreasa), duge žlijezde koja je smještena iza želuca u gornjem dijelu abdomena. Iako ima oko sto grama i otprilike petnaest centimetara, pankreas je organ koji našem organizmu ima značajnu ulogu proizvodeći enzime koji su ključni za varenje hrane, te hormone koji utiču na regulaciju, odnosno način prerade šećera u krvi. Postoje dvije vrste pankreatitisa – akutni i hronični. Akutni, odnosno iznenadni pankreatitis javlja se neočekivano i može potrajati nekoliko dana, a obično nastaje kao odgovor organizma na neku povredu ili upalu. Akutni pankreatitis je izlječiv i obično prolazi kroz nekoliko dana uz odmor, hidrataciju i lijekove protiv bolova. Hronični pankreatitis je dosta ozbiljniji i on je, kako i sam naziv kaže, prisutan više godina ili se vraća s vremena na vrijeme. Nažalost, česte upale ostavljaju ožiljke i posljedice na gušterači, što ovom organu, nakon određenog vremena onemogući da izvršava svoje primarne funkcije – da proizvodi enzime i hormone. U zavisnosti od vrste i težine upale, zavisi i liječenje, odnosno proces izlječenja. Blaži oblici se liječe efikasno i ne ostavljaju posljedice na zdravlje organizma dok, u težim slučajevima, zapaljenje gušterače može izazvati komplikacije opasne po život.

 

Najčešći simptomi pankreatitisa

Simptomi upale gušterače mogu varirati, sve u zavisnosti da li se radi o hroničnom ili akutnom zapaljenju pankreasa. 

Najčešći simptom je jaka, probadajuća bol u gornjem dijelu abdomena, mada se pacijenti često žale i na:

 • Bol u stomaku koja se širi na leđa
 • Mučnina, povraćanje
 • Osjetljivost pri dodirivanju abdomena
 • Ubrzan puls
 • Groznica, visoka temperatura
 • Nizak krvni pritisak

Hronična upala gušterače, pored svih navedenih, uključuje još i: jake bolove u abdomenu koji se pogoršavaju nakon jela, nizak krvni pritisak, rapidan gubitak kilograma te masnu stolicu (steatoreju) koja ima jak i ekstremno neprijatan miris. Navedeni simptomi ukazuju da u vašem organizmu nešto ne funkcioniše kako bi trebalo i neophodan je ljekarski pregled kako bi se spriječile komplikacije koje mogu biti opasne po život.

 

Šta uzrokuje pankreatitis?

Pankreas luči enzime koje šalje u tanko crijevo kako bi se proces varenja hrane nesmetano odvijao. Pankreatitis, odnosno upala gušterače nastaje kada pomenuti enzimi ostanu i aktiviraju se u pankreasu, odnosno izvan tankog crijeva, što uzrokuje iritaciju ćelija u gušterači, a potom i njeno zapaljenje. Dva su osnovna razloga zbog kojih dolazi do zapaljenja gušterače – žučni kamenci i neumjerena konzumacija alkohola. 

Zapaljenje zbog žučnih kamenaca nastaje zbog toga što su žučni mjehur i pankreas povezani istim žučnim kanalom sa tankim crijevom i problem može nastati ako se žučni kamenci zaglave u tom kanalu. Gušterača je, u tom slučaju, onemogućena da pošalje enzime u tanko crijevo, oni se aktiviraju u njoj i dolazi do zapaljenja, odnosno upalnog procesa. 

Pankreatitis koji je nastao zbog konzumiranja alkohola i dalje nije u potpunosti razjašnjen, odnosno nije jasan njegov stvarni uzrok. Neki stručnjaci smatraju da toksini iz alkohola oštećuju gušteraču, odnosno, navode enzime da se aktiviraju u njenoj unutrašnjosti. Iako je uzrok nepoznanica, brojke pokazuju da je čak polovina zapaljenja gušterače direktno povezana sa velikom konzumacijom alkohola. 

Ostala stanja koja su povezana, odnosno mogu dovesti do upale pankreasa su:

 • Konzumacija određenih lijekova,
 • Pretilost, višak kilograma
 • Visok nivo triglicerida ili kalcijuma u krvi
 • Rak gušterače
 • Povreda ili trauma na abdomenu
 • Infekcija (najčešće virusna)
 • Cistična fibroza
 • Ishemija (manjak krvi bogate kiseonikom koja pristiže u određeni organ, u ovom slučaju u pankreas)
 • Neko u porodici je imao upale gušterače
 • Autoimuni pankreatitis

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Pankreatitis se dijagnosticira na osnovu simptoma koje pacijenti navedu pri pregledu (bolnom mjestu, izgled stolice, da li je pacijent naglo gubio na kilaži i slično), nakon čega se radi test krvi, analiza stolice te ultrazvučni pregled abdomena. Laboratorijskim analizama utvrđuje se vrijednost enzima pankreasa (amilaze i lipaze), a ultrazvučnim snimanjem se analizira izgled, odnosno promjene na pankreasu i pratećim organima. Ponekad se, za detaljan pregled pankreasa koriste i skenerski pregled abdomena ili magnetna rezonanca kako bi se utvrdila faza bolesti i otklonile sumnje na druga oboljenja ili abnormalnosti.

Liječenje pankreatitisa se sprovodi u zavisnosti od oblika i uzročnika upale. Akutni pankreatitis često prolazi sam od sebe uz adekvatnu liječničku skrb, lijekove koji ublažavaju bolove i odmor. Ako se radi o težoj upali ili upali koju je uzrokovalo začepljenje nekog organa žučnim kamencima, doktor će možda morati pristupiti hirurškom otklanjanju kamenaca kako bi omogućio pankreasu da ponovo neometano počne obavljati svoje funkcije. Antibiotici, infuzije i ostala medicinska njega će oboljeloj osobi osigurati dovoljno nutrijenata, a samim tim, i brži oporavak. Ako je upala zahvatila kompletan pankreas, došlo je do nekroze (odumrlih tkiva zato što pankreas nije dobivao dovoljno krvi) ili prijeti stvaranju dodatnih komplikacija možda će biti potrebna drenaža ili hirurško otklanjanje odumrlog tkiva.

Liječenje hroničnog pankreatitisa zahtijeva malo drugačiji i dugoročniji pristup. Ukoliko pacijenti konzumiraju alkohol ili duhanske proizvode, neophodno je da odmah eliminišu te nezdrave navike. Promjena načina ishrane – konzumiranje više voća i povrća i obavezna hidratacija organizma uz unos minimalno dvije litre vode na dan pomoći će vam da svedete simptome hroničnog pankreatitisa na minimum. Vaš doktor će vam preporučiti lijekove protiv bolova i suplemente uz pomoć kojih ćete nadoknaditi sve vitamine i minerale koji su neophodni vašem organizmu. Nekim pacijentima će biti preporučena i inzulinska terapija. U težim oblicima ove bolesti bit će neophodno obaviti hirurški zahvat kako bi se djelimično ili u potpunosti uklonio pankreas. 

 

Može li se pankreatitis  spriječiti?

Uzroci nastanka pankreatitisa su različiti i ne može se govoriti o univerzalnim metodama koje mogu spriječiti ovo stanje. Ako imate žučne kamence, nastanak upale gušterače možete spriječiti njihovim vađenjem (u dogovoru s doktorom) te promjenom životnih navika. Ukoliko konzumirate alkohol i imali ste već iskustva sa upalom gušterače, kako ne bi ponovo došlo do pankreatitisa, preporučljivo je da alkohol u potpunosti izbacite iz upotrebe. Konzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda također mora biti prekinuto, kao i konzumacija masne i teške hrane koja pogoduje razvoju lošeg holesterola od kojeg najčešće nastaju žučni kamenci. Tjelovježba, lagana i zdrava hrana preporučuju se za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma i sprečavanje nastanka različitih bolesti, pa na taj način možete pomoći i zdravoj funkciji vaše gušterače.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Kada je posrijedi akutni pankreatitis, većina ljudi, uz ljekarski nadzor, uspješno se oporavi već za desetak dana. Ukoliko dođe do komplikacija pacijenti borave u bolnici nekoliko sedmica dok se sasvim ne oporave. Ako je vaš ljekar utvrdio tačan razlog nastanka pankreatitisa (konzumacija alkohola, duhanskih proizvoda, infekcija i slično) izbjegavanjem pomenutih uzročnika možete spriječiti ponovnu upalu gušterače. 

Kod hroničnog oblika, situacija je nešto složenija. Naime, hronični pankreatitis je bolest koja podmuklo i sporo napreduje, uništava tkivo pankreasa, vremenom se pogoršava i na kraju u potpunosti uništava njegove funkcije. Uzrokuje bolove, pa samim tim utiče i na kvalitet života te vas, u mnogim prilikama, onemogućava da normalno funkcionišete. 

Dijagnoza hroničnog pankreatitisa mora se shvatiti ozbiljno, jer, ukoliko ne pratite savjete doktora, ne izbjegavate loše navike, ovo stanje može prerasti u ozbiljna oboljenja poput raka gušterače, dijabetesa, može izazvati prestanak rada bubrega, različite infekcije te probleme s disanjem.

Ukoliko vam pankreatitis, čak i nakon promjene navika, izaziva čestu neugodu i dosadilo vam je da trpite bolove, sa svojim doktorom razmotrite i mogućnosti za operativni zahvat. Život bez pankreasa je moguć, ali u slučaju njegovog odstranjivanja, pacijent može postati ovisan o inzulinu. 

 

Važno je znati da…

 1. Pankreas dnevno izluči oko 2000 ml tekućine. 
 2. Pankreas ima dve glavne funkcije – egzokrinu, koja pomaže u varenju i endokrinu – funkciju koja reguliše šećer u krvi.
 3. Ako pankreas ne radi kako treba, organizam je onemogućen da adekvatno razlaže proteine i ugljikohidrate.
 4. Oko osamdeset posto slučajeva pankreatitisa nastaje zbog žučnih kamenaca i prevelike količine alkohola.
 5. Akutni pankreatitis može uzrokovati hemijske promjene u organizmu koje dikretno utiču na funkciju pluća što za posljedicu može imati pad nivoa kisika u krvi čije posljedice mogu biti fatalne.
 6. Pankreatitis također može uzrokovati i pseudociste (lažne ciste) – stanje u kojem se tekućina skuplja u mjehurastim džepovima pankreasa. Problem sa pseudocistama je što mogu pući i izazvati infekciju.
 7. U oko 20 do 30 odsto slučajeva, uzrok hroničnog pankreatitisa je nepoznat, a najčešće se pojavljuje kod muškaraca od 30. do 40. godine života.
 8. U nekim slučajevima hroničnog pankreatitisa razvija se i žutica kao i neuhranjenost. Neuhranjenost je posljedica nedostatka dovoljne količine hranjivih materija iz namirnica jer fali probavnih enzima).