Skip to main content

Prvi ginekološki pregled

Sve što si ikada željela znati

Prvi ginekološki pregled jedna je od najznačajnijih prekretnica u životu svake mlade žene jer svjedoči njenoj brizi za vlastito zdravlje. Obaviti ginekološki pregled ne znači samo prekrižiti jednu stavku sa to do liste, već znači preuzeti kontrolu nad svojim tijelom i adekvatno se brinuti o svom reproduktivnom zdravlju. Iako možda nemaš nikakvih tegoba, prvi ginekološki pregled itekako može ukazati na potencijalne zdravstvene probleme te može pomoći ginekologu da ti, na vrijeme, osigura adekvatnu terapiju. Osim toga, to je prilika da pitaš. Baš sve što te zanima. O menstrualnom ciklusu, promjenama koje ti se dešavaju, kontracepciji, seksualnim odnosima. Baš svemu. Bez stida i zadrške. Na ginekološki pregled se uputi sa samo jednom mišlju – tvoj ginekolog je tu zbog tebe. Da ti pomogne, a nikako da te osuđuje. Kako ćeš se spremiti za svoj prvi put? Isključivo onako kako tebi odgovara. A mi ćemo ti, ovim kratkim smjernicama, pokušati pomoći da tvoj prvi susret s ginekologom protekne što opuštenije.  

 

Kada je najbolje vrijeme za prvi pregled

Ginekolozi i stručnjaci za reproduktivno zdravlje smatraju da bi se prvi ginekološki pregled trebao obaviti u dobi između 13 i 15 godina, odnosno nakon dobivanja prve menstruacije, a prije stupanja u seksualne odnose. No, pregled se može obaviti i ranije, a i nešto kasnije, sve zavisi od specifičnih potreba i tvojih navika. Ginekološki pregled se ne smije odgađati u slučaju bilo kakvih promjena u menstrualnom ciklusu, krvarenja mimo ciklusa, neobičnog iscjetka ili izraslina u vaginalnom predjelu. Pregled i razgovor s ljekarom se preporučuje i ženama koje planiraju trudnoću ili razmišljaju o kontracepcijskim pilulama. Krajni rok za obavljanje prvog ginekološkog pregleda je prije navršene 21. godine (za djevojke koje nisu spolno aktivne). 

Ne zaboravi -  ginekološki pregledi nisu rezervisani samo za žene koje su seksualno aktivne nego za sve one koje se brinu za svoje reproduktivno zdravlje, koje imaju bilo kakve nedoumice o svom ciklusu ili, jednostavnije, za sve žene koje žele bolje upoznati svoje tijelo. 

 

Raspitaj se za ginekologa

Ako si mlađa od 20 godina, preporuku za ginekologa će vjerovatno potražiti roditelj ili staratelj, no svakako se i sama raspitaj za osobu kojoj ćeš prepustiti brigu za svoje reproduktivno zdravlje. Prvi utisak je veoma važan i zato odvoji vrijeme da se raspitaš, popričaš sa ženama iz svog okruženja nakon čega ćeš lakše donijeti odluku. Danas, na društvenim mrežama i forumima, postoje različite ženske grupe na kojima možeš pročitati mnoštvo različitih savjeta i preporuka, no neka to ne bude jedini izvor informisanja s obzirom da ne možeš provjeriti autentičnost postojanja osobe iza tastature, kao ni zbog činjenice da nemamo svi isti ukus.

 

Psihička i fizička priprema

Dobra priprema je ključna u mnogim situacijama, pa tako i u smanjenju neugodnosti za vrijeme prvog ginekološkog pregleda. Što se fizičke pripreme tiče, važno je da se na pregled naručiš kad nemaš menstruaciju (najbolje je između 8 i 12. dana ciklusa), istuširaš se i, ako želiš, izdepiliraš. 

Ne razmišljaj o tome kako izgledaš „tamo dole“ i da li si preskočila poneku dlačicu. Jer tvoj ginekolog zaista ne gleda dužinu stidnih dlačica niti, ako si ih uklonila, provjerava da li si neku preskočila. Njegova uloga je provjera zdravlja tvojih reproduktivnih organa i to je jedino na šta ljekar obraća pažnju dok vrši pregled. Fokusiraj se da budeš opuštena, diši duboko i prati upute svog ginekologa. Preporučljivo je izbjegavati seksualne odnose minimalno 24 sata prije termina za pregled, kao i ispiranje rodnice te korištenje bilo kakvih sredstava za intimno pranje jer oni mogu narušiti kvalitet briseva i PAPA testa. Ako je jedan od razloga za naručivanje na pregled krvarenje nakon odnosa u tom slučaju je preporučljivo imati odnos dan prije pregleda. Ženama koje su spolno aktivne preporučuje se mokrenje prije ultrazvučnog pregleda kako bi vizualizacija reproduktivnih organa bila što učinkovitija. Žene koje nisu imale seksualno iskustvo, trebaju doći punog mjehura jer se ultrazvučni pregled obavlja transabdominalno, a pun mjehur omogućava precizniji prikaz organa. Na pregled je preporučljivo obući haljinu, suknju ili dužu košulju kako bi ti bilo ugodnije hodati od kabine za presvlačenje do ginekološkog stola. 

Psihička priprema uključuje pisanje pitanja i tema o kojima bi željela porazgovarati sa svojim ginekologom. Dodatno, sa sobom možeš povesti i osobu od povjerenja – roditelje, prijateljicu, partnera ili bliskog člana porodice koji će ti pružiti potrebnu podršku. 

 

Zašto si se odlučila za pregled

Da li je to rutinska kontrola, imaš vaginalni iscjedak, bolne seksualne odnose ili neredovne menstruacije, zapiši sve detalje i budi spremna da to otvoreno, bez stida i tabua, podijeliš sa svojim doktorom/icom.

 

Pitanja i odgovori 

Prvi ginekološki pregled najčešće podsjeća na informativni razgovor, pa je veoma važno dobro se pripremiti. Prvi, ali i svaki budući pregled, iskoristi da pitaš svog ginekologa baš sve što te zanima o: kontracepciji, ciklusu, promjenama na svom tijelu, predmenstrualnim simptomima, seksualno-prenosivim bolestima, HPV-u, orgazmu… Kada se radi o tvom zdravlju, niti jedno pitanje nije glupo, beznačajno niti treba izazivati stid. 

Spremi odgovore na pitanja poput:

-  Kada je bila zadnja menstruacija, trajanje ciklusa, intenzitet krvarenja?

-  Da li si seksualno aktivna?

-  Da li si bila trudna?

-  Da li si imala pobačaje/abortuse?

-  Da li imaš bolne menstruacije, grčeve?

-  Patiš li od PMS-a?

Na pitanja odgovaraj tačno, jasno i koncizno. Navedi sve svoje sumnje, strahove, a ako sumnjaš da si trudna, naglasi to kako bi doktor obratio dodatnu pažnju ili pripremio test za trudnoću. Kada govoriš o seksualnoj aktivnosti imaj na umu da to uključuje sve vrste aktivnosti, čak i oralni i analni seks s obzirom da se seksualno prenosive bolesti mogu prenijeti i na taj način i da je jako važno da budeš iskrena.

 

Šta možeš očekivati za vrijeme pregleda

Kada znaš šta te može očekivati na pregledu, neugodnost se smanjuje i na pregledu ćeš biti opuštenija. Prvi posjet ginekologu uključuje fizički pregled, pregled genitalija te unutrašnji pregled (ako je potrebno). 

Kod žena koje su seksualno aktivne ginekolog će obaviti papa test. Papa test, ili Papanicolaou test, je medicinski pregled koji se koristi za otkrivanje promjena u cerviksu (vratu maternice) koje mogu ukazivati na rizik od razvoja raka vrata maternice. Tokom ovog testa, ginekolog drvenim štapićem ili lopaticom uzima uzorak ćelija iz cerviksa. Te ćelije se zatim pregledavaju pod mikroskopom kako bi se identificirale eventualne abnormalnosti. Ako postoji sumnja na spolno prenosive bolesti, ginekolog može uzeti i briseve koji će provjeriti prisustvo HPV virusa, Herpes simplexa, gonoreje i slično. Ako ti se čini da predugo čekaš rezultate testova, ne brini, na njih se ponekad čeka i nekoliko sedmica.

Nakon pregleda u spekulima, ginekolog provodi bimanualni pregled. To uključuje nježno umetanje prstiju jedne ruke u rodnicu, dok drugom rukom pritišće donji dio abdomena kako bi procijenio stanje jajnika, maternice i rodnice. Kod spolno aktivnih žena, može se obaviti i transvaginalni ultrazvuk (uskom sondom na koju se stavlja kondom radi higijene) kako bi se detaljnije analizirali organi, uključujući maternicu i jajnike, te otkrili mogući problemi kao što su sindrom policističnih jajnika ili miomi maternice. 

Kod spolno neaktivnih djevojaka, pregled se ne vrši transvaginalno, već, ukoliko ginekolog procijeni da je potrebno detaljnije analizirati reproduktivne organe, obavlja se transabdominalni ultrazvuk (pregled organa preko abdomena). U ovoj situaciji važno je ne mokriti kako bi organi bili što vidljiviji na monitoru. Ukoliko je pregled organa na ovaj način otežan (naprimjer zbog pretilosti pacijentice) može se izvršiti transrektalni pregled (kroz debelo crijevo).

Ne zaboravi, tvoja udobnost je najbitnija i niko ništa neće uraditi bez tvog dopuštenja. Ukoliko osjetiš da ti pregled ne prija, obavijesti ginekologa i zamoli da ti zakaže novi termin. Ponekad je važno dati sebi još malo dodatnog vremena da bi se lakše navikli na neke nove životne situacije.

 

Koliko često ćeš ići na preglede

…zavisi od tvog reproduktivnog zdravlja. Ukoliko je sve kako treba, a u tvojoj porodici nema pozitivnih anamneza na ginekološke karcinome, ginekolog će preporučiti pregled jednom godišnje, dok u ostalim slučajevima to može biti i nešto češće. 

 

Kako smanjiti napetost

Složit ćemo se, prva posjeta ginekologu i nije baš najugodnija stvar na svijetu, no, uz nekoliko metoda, ipak može proći bez stresa. Raspitaj se o tehnikama opuštanja, dubokog disanja i uvijek imaj na umu da je ovaj pregled samo mali dio slagalice koja se tiče dobrobiti tvog organizma. Dakle, pripremi se za pregled, zapiši pitanja, sumnje i nedoumice, sa sobom povedi osobu od povjerenja i sretno!