Skip to main content

Placenta previa

Šta je placenta previa?

Placenta previa je komplikacija u trudnoći koja nastaje kada posteljica (privremeni organ koji se stvara kada se tkiva majke i bebe sjedine, a koji obezbjeđuje hranu i kiseonik bebi) u potpunosti ili djelimično prekrije otvor u maternici poznat kao cerviks. U početnoj fazi trudnoće, posteljica se često nalazi u niskom položaju, a tokom rasta ploda i povećanja obima maternice, ona se obično pomakne prema gore te ostaje na tom položaju sve do završetka trudnoće. Dakle, u normalnim trudnoćama, posteljica je pričvršćena za gornji ili bočni dio unutrašnjeg zida maternice i povezana je sa bebom pupčanom vrpcom. Međutim, kod placente previe, posteljica se pričvršćuje niže u maternici, što može dovesti do krvarenja tokom trudnoće, tokom ili nakon porođaja te može onemogućiti spontani vaginalni porod. U nekim slučajevima, problem se može riješiti sam od sebe, no ukoliko se to ne dogodi, trudnoća će se morati okončati carskim rezom.

 

Najčešći simptomi placente previe

Glavni simptom placente previe je bezbolno, vaginalno krvarenje (krv je svježa, intenzivno crvene boje) koje se obično javlja nakon 20. sedmice trudnoće, a koje najčešće izazivaju kontrakcije maternice, seksualni odnos ili medicinski pregled. Kod nekih žena sa nisko ležećom posteljicom, krvarenje se ne pojavljuje sve do trenutka porođaja. Uzrok krvarenja, koje može biti oskudno ili intenzivno te može, a i ne mora, biti praćeno bolovima i grčevima, vrlo često ostaje nepoznanica. 

Važno je napomenuti da postoji nekoliko različitih oblika u kojem se može pojaviti placenta previa, a najčešći su: 

 • Placenta previa marginalis – kada se posteljica se nalazi na rubu grlića maternice i dodiruje ga, ali ga ne pokriva. Ovaj oblik placente previe ima veliku šansu da se sam riješi prije porođaja.
 • Placenta previa parcialis – kada posteljica djelimično prekriva grlić maternice.
 • Placenta previa totalis – kada posteljica u potpunosti prekriva grlić materice, blokirajući vaginalni otvor. Prognoze da će se ovo stanje samo ispraviti su minimalne.

Kako bi se spriječio rizik od obilnog krvarenja većina trudnoća sa placentom previom se završava carskim rezom.

 

Šta uzrokuje placentu previu?

Tačan uzrok pojave placente previe nije poznat, ali postoji niz rizičnih faktora za koje se smatra da povećavaju vjerovatnoću da posteljica zauzme prethodno opisani položaj. 

Neki od njih su:

 • Prethodni porođaji (s naglaskom na porođaje carskim rezom)
 • Ožiljci na maternici od prethodnih operacija 
 • Pojava placente previe u prethodnoj trudnoći 
 • Žene koje su ostvarile trudnoću potpomognutom oplodnjom ili ostalim tretmanima za liječenje neplodnosti
 • Višeplodne trudnoće
 • Prethodni spontani ili inducirani pobačaj
 • Abnormalnosti maternice koje sprečavaju normalnu implantaciju
 • Trudnoća kod žena starijih od 35 godina
 • Konzumacija cigareta
 • Zloupotreba opojnih droga (posebno kokaina) 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Placenta previa se obično dijagnosticira ultrazvukom, koji se obavlja tokom rutinskih prenatalnih pregleda ili nakon pojave vaginalnog krvarenja. Najčešće se dijagnosticira u drugom tromjesečju trudnoće. Dijagnostički postupak uključuje upotrebu ultrazvuka koji se može primijeniti na abdomenu, a u nekim slučajevima je neophodno koristiti i transvaginalni ultrazvuk kojim se u vaginu insertira uređaj nalik štapiću za preciznije slike. Ljekar će ovaj pregled izvesti pažljivo kako bi osigurao da položaj i pomjeranje uređaja ne poremeti posteljicu i ne izazove krvarenje.

 

Može li se placenta previa spriječiti? 

Placenta previa, čiji je uzrok nastanka nepoznat, ne može se spriječiti ili izliječiti bilo kakvim lijekovima ili medicinskim zahvatom. Međutim, prestankom pušenja ili izbjegavanjem opojnih droga rizik od placente previe se može smanjti. Ukoliko ipak dođe do dijagnoze, postoji nekoliko načina za smanjenje krvarenja koje se javlja, a najvažniji su mirovanje, izbjegavanje seksualnih odnosa ili bilo kojih aktivnosti koje mogu izazvati orgazam odnosno kontrakcije maternice, izbjegavanje tjelovježbe, dizanja teških predmeta te dugotrajnog stajanja. Važno je djelovati u skladu sa preporukama ginekologa i slijediti dobivene savjete kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Posteljica koja se nalazi nisko može onemogućiti djetetu da zauzme normalan položaj prije poroda, što može rezultirati prijevremenim porodom i ozbiljnim krvarenjem, odnosno komplikacijama koje mogu ugroziti život kako majke, tako i djeteta. Među mogućim komplikacijama su i spontani pobačaj, anemija i pad krvnog pritiska (zbog obilnog krvarenja), prijevremeni porod (prije 37. sedmice trudnoće), nisku porođajnu težinu bebe, nerazvijena pluća kod bebe (zbog čega doktori, u slučaju navedene dijagnoze, često trudnicama daju injekcije kortikosteroida kako bi osigurali da se pluća razviju na vrijeme) te smanjenu opskrbu ploda kisikom (stanje koje se naziva hipoksija). Među mogućim komplikacijama su i dva stanja koja se često miješaju sa placentom previom: placenta accreta - stanje u kojem posteljične resice urastaju u miometrij što može dovesti do krvarenja, infekcije ili nepotpunog poroda posteljice, te abrupcija posteljice - što označava stanje u kojem se posteljica odvoji od maternice prije porođaja. Iako se u prošlosti placenta previa, odnosno nisko ležeća posteljica smatrala ozbiljnom dijagnozom, danas to nije slučaj i gotovo 99 posto trudnica uspješno iznese trudnoću do kraja. 

 

Važno je znati da…

 1. Placenta previa se javlja u jednoj od 200 trudnoća.
 2. Najčešće se dijagnosticira u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.
 3. Glavni simptom placente previe je vaginalno krvarenje.
 4. Ukoliko ste u prvoj trudnoći imali placentu previu, šanse za ponovni razvoj ovog stanja u narednim trudnoćama su oko 2 posto. 
 5. Ovisno o težini krvarenja, doktori mogu preporučiti mirovanje u krevetu, hospitalizaciju ili čak hitni carski rez.
 6. Žene koje su prethodno imale carski rez, ranije pobačaje ili višeplodne trudnoće imaju veći rizik od razvoja placente previe.
 7. U većini slučajeva, placenta previa se rješava sama od sebe tokom trudnoće, no u nekim slučajevima je potrebna medicinska intervencija.
 8. Ako se placenta previa dijagnosticira u ranoj trudnoći, postoji veća šansa da se stanje riješi samo od sebe.
 9. Žene koje imaju placenta previu često moraju provesti više vremena u bolnici nego žene koje imaju normalnu trudnoću.
 10. U većini slučajeva, nakon poroda, žena se potpuno oporavi od placente previe i nema dugoročnih zdravstvenih posljedica.
 11. Međutim, u nekim rijetkim slučajevima, placenta previa može dovesti do trajnog oštećenja maternice i teže krvarenje, što zahtijeva hirurško liječenje.