Skip to main content

Tromboflebitis

Šta je tromboflebitis?

Tromboflebitis, odnosno zapaljenje vena je zdravstveno stanje koje obilježava formiranje krvnog ugruška koji može začepiti jednu ili više vena, a najčešće se manifestuje u donjim ekstremitetima. Postoje dvije glavne vrste tromboflebitisa: površinski (superficijalni) tromboflebitis, gdje je zahvaćena vena blizu površine kože, i duboka venska tromboza ili DVT, gdje je vena duboko unutar mišićnog tkiva. DVT nosi veći rizik od ozbiljnih komplikacija i obično zahtijeva liječenje antikoagulansima (lijekovima za razrjeđivanje krvi). Površinski tromboflebitis također može zahtijevati terapiju antikoagulansima, ali tretman varira ovisno o ozbiljnosti stanja i drugim faktorima. Uzroci tromboflebitisa uključuju traumu, operacije i produženi period neaktivnosti.

 

Najčešći simptomi tromboflebitisa

Simptomi površinskog tromboflebitisa uključuju toplinu, osjetljivost i lokaliziranu bol, a mogu se javiti i crvenilo i oticanje. Osim toga, možda ćete primijetiti prisustvo crvenog otvrdnuća ispod površine kože koje je osjetljivo, odnosno bolno na dodir. S druge strane, znakovi i simptomi duboke venske tromboze obuhvataju bol i oticanje u nozi. Kada je duboka vena u nozi začepljena, noga može postati otečena, bolna i osjetljiva.

 

Šta uzrokuje tromboflebitis?

Tromboflebitis je posljedica krvnog ugruška koji se može formirati u krvi iz različitih razloga, uključujući ozljedu vene, nasljedne poremećaje zgrušavanja krvi te dugotrajnu nepokretnost nakon povrede ili hospitalizacije.

Rizik od tromboflebitisa se može povećati iz različitih razloga, uključujući dugotrajnu neaktivnost, prisutnost proširenih vena, upotrebu katetera u središnjoj veni, trudnoću, hormonalnu terapiju, porodičnu anamnezu zgrušavanja krvi, prethodne epizode tromboflebitisa, dob, prekomjernu tjelesnu težinu, prisutnost raka i pušenje. Ako imate jedan ili više ovih faktora rizika, trebali biste porazgovarati sa svojim ljekarom kako biste razmotrili preventivne mjere, posebno prije dugih putovanja ili operacija.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Da bi uspostavio dijagnozu tromboflebitisa, ljekar će pacijenta detaljno ispitati o simptomima nakon čega će pregledati površinske vene. 

Za razlikovanje površinskog tromboflebitisa od duboke venske tromboze, ljekar može odabrati jedan od sljedećih testova:

 • Ultrazvuk – dijagnostička metoda pri kojoj se koristi uređaj sličan štapiću koji se lagano pomiče preko zahvaćenog područja noge. Ovaj uređaj šalje zvučne valove kroz nogu, a računar te valove pretvara u pokretnu sliku na video ekranu. Ovaj test može potvrditi dijagnozu i razlikovati površinsku trombozu od duboke venske tromboze.
 • Test krvi - većina osoba s krvnim ugruškom ima povišene nivoe prirodne tvari u krvi koja razgrađuje ugrušak, poznate kao D-dimer. Međutim, visoki nivoi D-dimera mogu se pojaviti i u drugim situacijama. Stoga, test D-dimera nije konačna dijagnoza, već može uputiti na potrebu za dodatnim ispitivanjima. Ovaj test također može pomoći da se isključi mogućnost prisustva duboke venske tromboze (DVT) i identificirati osobe s povećanim rizikom od ponovnog tromboflebitisa.

Za liječenje površinskog tromboflebitisa, možete primijeniti tople obloge na bolno područje, podizati nogu, koristiti nesteroidne protuupalne lijekove (koji se mogu kupiti bez recepta) za ublažavanje otekline i iritacije te nositi kompresijske čarape. Ovo stanje se, u većini slučajeva, popravlja samo od sebe. Za oba tipa tromboflebitisa mogli biste razmotriti sljedeće tretmane:

 • Lijekove za razrjeđivanje krvi – za pacijente sa dijagnozom duboke venske tromboze (DVT), ljekar može preporučiti injekcije antikoagulanasa poput heparina niske molekularne težine, fondaparinuksa (Arixtra) ili apiksabana (Eliquis) kako bi spriječio daljnje stvaranje ugrušaka. Nakon početnog tretmana, pacijent će najvjerovatnije trebati uzimati varfarin (Jantoven) ili rivaroksaban (Xarelto) tokom nekoliko mjeseci kako bi se spriječio daljnji rast ugrušaka. Neophodno je da pacijent pažljivo prati upute svog ljekara jer lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu povećati rizik od krvarenja.
 • Lijekovi za otapanje ugrušaka - postupak otapanja krvnih ugrušaka zove se tromboliza. U nekim slučajevima, kao što je ekstenzivna DVT koja uključuje plućnu emboliju, može se koristiti lijek alteplaza koji također služi za otapanje krvnih ugrušaka.
 • Kompresijske čarape - ljekar može propisati nošenje kompresijske čarape kako bi se spriječilo oticanje i smanjio rizik od komplikacija DVT-a.
 • Vena cava filter - u situacijama u kojima pacijenti nisu u mogućnosti da uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, ljekar može postaviti filter u venu cava u abdomenu kako bi spriječio da se ugrušci iz vena nogu zadrže u plućima. Filter se uklanja kada više nije potreban.
 • Uklanjanje proširenih vena – preporučljiv je hirurški postupak uklanjanja bolnih, proširenih vena koje mogu uzrokovati ponovni tromboflebitis. Ovaj postupak uključuje uklanjanje proširenih vena kroz male rezove što neće uticati na protok krvi u nozi jer se duboke vene u nozi brinu o transportu većih količina krvi.

 

Može li se tromboflebitis spriječiti?

Dugotrajno sjedenje može izazvati oticanje zglobova i listova što može uzrokovati tromboflebitis. Kako biste spriječili pojavu ovog stanja, preporučljivo je da tokom dugih letova ili vožnje automobilom pokušate:

 • Kretati se - ako putujete avionom, vozom ili autobusom, preporučuje se da svakih sat vremena prošetate sredinom vozila. Ako vozite automobil, povremeno stanite i kratko prošetajte.
 • Vježbajte noge – za vrijeme višesatnog sjedenja odižite stopala od poda najmanje 10 puta (što češće), a minimalno nakon svakih pola sata.
 • Ne zaboravite na hidrataciju - pijte dovoljno vode ili drugih bezalkoholnih tekućina kako biste spriječili dehidraciju.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Površinski tromboflebitis obično se spontano povlači kod većine osoba. Ukoliko imate proširene vene ili druge faktore koji povećavaju rizik od ponovnog nastanka površinskog tromboflebitisa, korisno je obaviti konsultacije s ljekarom radi dodatnih smjernica i prevencije.

 

Važno je znati da… 

 1. Tromboflebitis se može pojaviti u različitim venama u tijelu, uključujući površinske vene, duboke vene i vene koje se nalaze blizu površine kože.
 2. Tromboflebitis se može razviti kod osoba koje dugo sjede, kao što su putnici tokom dugih letova ili osobe koje provode puno vremena za radnim stolom.
 3. Trudnice imaju povećani rizik od razvoja tromboflebitisa zbog promjena u cirkulaciji krvi i pritisku maternice na okolne krvne žile.
 4. Pušenje povećava rizik od razvoja tromboflebitisa jer duhan može oštetiti unutrašnje zidove krvnih žila.
 5. Akutni tromboflebitis obično uzrokuje iznenadne simptome i obično se tretira uspješno. Hronični tromboflebitis može trajati duže i uzrokovati dugotrajne probleme.
 6. Održavanje zdravog načina života, uključujući redovnu tjelesnu aktivnost, prestanak pušenja i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja bez kretanja, može smanjiti rizik od razvoja tromboflebitisa.
 7. U liječenju tromboflebitisa često se koriste kompresijske čarape koje pomažu poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti oticanje.
 8. Tromboflebitis u dubokim venama može dovesti do duboke venske tromboze, ozbiljnog stanja koje može uzrokovati emboliju pluća, što je veoma opasno.
 9. Blaže oblike tromboflebitisa moguće je liječiti kod kuće uz primjenu toplih obloga, podizanje nogu i uzimanje protuupalnih lijekova.
 10. Ako primijetite simptome tromboflebitisa, kao što su bol, crvenilo ili oticanje nogu, važno je potražiti pomoć ljekara kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje.