Skip to main content

Dječija glista ili askarioza

Šta su dječije gliste?

Gliste ili paraziti su organizmi kojima je neophodan domaćin u kojem će se smjestiti kako bi mogli preživjeti. Jedna od najčešćih zaraza ove vrste je dječija glista, trakavica ili askarioza, a uzrokovana je infekcijom crijevnim parazitom Ascaris lumbricoides, koji je poznat kao okruglica, okrugli ili dugi crv. Askarioza, iako prisutna u svim dijelovima svijeta, najčešće se događa u područjima sa slabim sanitarnim uslovima i lošom higijenom, posebno u tropskim i subtropskim područjima.

 

Najčešći simptomi prisustva glista i parazita u organizmu

Većina zaraženih ima blage ili živi bez ikakvih simptoma. No, kada infekcija poprimi teži oblik, može prerasti u različita stanja i dovesti do komplikacija koje variraju u zavisnosti od dijela tijela koje je obuhvaćeno zarazom. Infekcija započinje nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili pića, prvobitno u dvanaestopalačnom crijevu gdje se jajašca otvaraju, a potom se ličinke probijaju kroz tanko crijevo. Ličinke, krvotokom, putuju do srca i pluća (u kojim se zadržavaju od deset do četrnaest dana), a zatim se uzdižu bronhijalnim stablom do ždrijela gdje ih pacijent gutanjem ponovo vraća u tanko crijevo. Odrasli crvi u crijevu mogu živjeti između šest i dvanaest mjeseci gdje svakodnevno polažu jajašca koja se iz organizma izbacuju stolicom. 

Simptomi koji potvrđuju da se jajašca nalaze u plućima su dosta slični simptomima upale pluća ili astme, a uključuju:

 • Kontinuiran kašalj
 • Otežano disanje
 • Kratak dah 
 • Povremene bolove u grudima

Da su jajašca sazrela u odrasle crve koji su se nastanili u tankom crijevu, pacijenti posumnjaju suočavajući se sa sljedećim simptomima:

 • Povraćanje i mučnina
 • Bol u abdomenu
 • Proljev ili stolica sa tragovima krvi
 • Gubitak apetita, gubitak kilograma
 • Prisustvo crva u stolici

Kada god se jave grčevi i bol u abdomenu, povraćanje te dijareja, preporučljivo je potražiti ljekarsku pomoć kako bi se spriječila dehidracija i ostale komplikacije. 

 

Šta uzrokuje pojavu glista i parazita u organizmu?

Askarioza se ne prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, već isključivo konzumacijom hrane ili vode koja je kontaminirana jajašcima ovih crva te kada osoba dolazi u dodir sa kontaminiranom zemljom. Jajašca Ascaris lumbricoides mogu opstati u tlu i vodi nekoliko godina, a infekcija se javlja kada osoba proguta jajašca zagađene hrane ili vode. Odrasli crvi žive u tankom crijevu, hrane se probavnim sokovima i krvlju iz crijeva, te polažu jajašca koja se izlučuju putem stolice i na taj način nastavljaju kontaminirati okolinu. Osobe koje rade u poljoprivrednim djelatnostima i koje su izložene kontaminiranom tlu imaju veći rizik od infekcije askaridima, kao i djeca koja, nakon igre na zaraženom tlu, stavljaju neoprane ruke u usta. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza askarioze se uspostavlja saslušavanjem simptoma i analizom stolice ili sputuma (iskašljaja) u kojima se također mogu pronaći paraziti, odnosno crvi. Od početne zaraze do pojave crva može proći i do 40 dana, stoga je moguće da u stolici, u navedenom periodu, ne budu vidljivi crvi. Zbog toga vaš ljekar može preporučiti analizu krvi, rendgen, CT snimak ili ultrazvuk. Analiza krvi (ako je pacijent zaražen, a ličinke u trenutku vađenja krvi putuju kroz pluća) pokazat će visoke vrijednosti eozinofila (vrste bijelih krvnih zrnaca). Slikovne pretrage pomoći će da se otkrije mjesto na kojem su paraziti smješteni.

Liječenje askarioze obično uključuje upotrebu anthelmintskih lijekova koji su učinkoviti protiv odraslih crva i ličinki parazita. Ovi lijekovi obično djeluju tako da paraliziraju mišiće crva i potiču njihovo izlučivanje iz tijela putem stolice. Neki od najčešće korištenih anthelmintskih lijekova za liječenje askarioze uključuju mebendazol, albendazol i ivermektin. Doza i trajanje terapije zavise od težine infekcije i dobi pacijenta.

U nekim slučajevima će, pored navedenih lijekova biti neophodno i simptomatsko liječenje za ublažavanje simptoma kao što su bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i dijareja. Pacijenti kod kojih se jajašca parazita smjeste izvan crijeva, naprimjer u plućima, bit će potrebna hirurška intervencija.

 

Može li se pojava glista i parazita spriječiti?

Najbolji način za prevenciju zaraze askarijazom, ali i svim ostalim crijevnim parazitima je često i temeljito pranje ruku i općenito pojačavanje higijenskih mjera. Kada putujete, pijte samo flaširanu vodu, jedite na provjerenim mjestima i izbjegavajte voće i povrće koje se ne guli ili se ne može dobro oprati (flaširanom) vodom. Ključ za sprečavanje zaraze je i temeljito kuhanje namirnica prije upotrebe. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Prognoze za askariozu zavise od mnogih faktora, uključujući težinu infekcije, dob i generalno zdravstveno stanje osobe. U većini slučajeva, infekcija Ascaris lumbricoides ne uzrokuje ozbiljne komplikacije i može se liječiti (ako se bolest dijagnosticira i počne liječiti na vrijeme) antiparazitskim lijekovima koje smo naveli u prethodnom dijelu teksta. Međutim, u nekim slučajevima infekcija može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput crijevnih opstrukcija, upale pluća, upale žučnih vodova, jetrenog apscesa, upale gušterače te upale slijepog crijeva. Osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, djeca i starije osobe, posebno su osjetljive na pobrojane komplikacije, pa se u slučajevima gdje je pojačan rizik od zaraze savjetuje preventivno korištenje antiparazitskih lijekova.

 

Važno je znati da…

 1. Askarioza je jedna od najčešćih bolesti uzrokovanih crijevnim parazitima u svijetu. Procjenjuje se da je ovim parazitom inficirano oko milijardu ljudi.
 2. Osim ljudi, askariozom mogu biti zaražene i sve toplokrvne životinje.
 3. Ženke crijevnih parazita mogu položiti i do 200.000 jajašca dnevno, što može dovesti do masovne infekcije u vrlo kratkom vremenu.
 4. U nekim slučajevima, odrasli crvi mogu narasti čak do 40 centimetara. 
 5. Djeca mlađa od pet godina i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom posebno su osjetljivi i podložni askariozi.
 6. Ova bolest može uzrokovati niz simptoma i komplikacija, uključujući bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, proljev i gubitak težine.
 7. Jedan od najboljih načina za sprečavanje askarioze je detaljno pranje ruku prije jela i nakon korištenja WC-a, te temeljito kuhanje hrane kako bi se uništili paraziti.
 8. U nekim kulturama, Ascaris lumbricoides se koristi kao lijek za liječenje bolesti poput epilepsije, astme i reume.