Skip to main content

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza

Šta je anemija uzrokovana nedostatkom željeza?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza najčešći je oblik anemije koji, kako i sam naziv implicira, nastaje zbog manjka željeza, odnosno crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca zadužena su za prijenos kisika (hemoglobina) u sva tkiva u organizmu, a njihov manjak dovodi do umora, kratkoće daha i nedostatka energije. Prva faza ove vrste anemije, poznata još i kao deplecija željeza ili latentna sideropenija, obično je blaga i karakterizira je smanjen broj željeza u krvi (analize krvi pokazuju snižen feritin). Sljedeća, srednja faza anemije uzrokovane nedostatkom željeza je manifestna sideropenija, stanje u kojem analize krvi upućuju na manjak Fe, TIBC, SaTf. Posljednja faza je sideropenična anemija koja ima manjak svih navedenih vrijednosti te prateću pojavu u obliku hipokromne anemije. Hipokromna anemija je ustvari stanje u kojem su crvene krvne ćelije male, a hemoglobin jako nizak. Vrijednosti MCV i MCH su također niske.

 

Najčešći simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza

Simptomi anemije uzrokovane nedostatkom željeza zavise od stepena anemije, odnosno količine crvenih krvnih zrnaca. Neki oblici su toliko blagi, da pacijent uopće ne osjeti simptome, dok su ostali teži pa se pacijenti suočavaju sa:

 • Umorom, kratkoćom daha, manjkom energije, iscrpljenošću
 • Glavoboljom, vrtoglavicom, ošamućenošću
 • Otežanim disanjem, nepravilnim radom srca, u nekim slučajevima i bolovima u prsima
 • Hladnim rukama i nogama
 • Blijedom kožom
 • Bolovima u jeziku
 • Lomljivim noktima
 • Slabim apetitom (posebno kod djece i dojenčadi).

Ovu vrstu anemije karakterizira i jedna neobična pojava, a to je žudnja za hranom koja se inače ne jede i nema nikakva hranjiva svojstva, tako da neki pacijenti žele jesti led, neki papir, pijesak, zemlju te škrob. 

 

Šta uzrokuje ovu vrstu anemije?

Manjak željeza u krvi onemogućuje vašem organizmu da proizvodi hemoglobin. To je važna komponenta crvenih krvnih zrnaca, koja im osigurava crvenu boju, te pomaže u transportu kisika u tkiva i organe širom tijela. Do nedostatka željeza može doći zbog različitih faktora, a najčešći su: gubitak krvi (zbog obilnih menstruacija, čireva, hijatalne hernije, polipa na debelom crijevu ili raka), često doniranje krvi, ishrana bazirana na namirnicama koje ne sadrže željezo (izbjegavanje mesa, jaja, zelenog povrća i slično). Određene bolesti, poput celijakije, onemogućavaju apsorpciju željeza u organizmu i ta stanja također dovode do manjka ovog važnog minerala. Anemija zbog nedostatka željeza vrlo često se javlja i kod trudnica zato što im je povećan volumen krvi, dok istovremeno njihovo tijelo mora nadoknaditi hemoglobin koji je potreban za rast i razvoj fetusa.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza se uspostavlja vrlo jednostavno, analizom krvi – nivoom koncentracije hemoglobina, hematokrita, feritina, te količinom i oblikom crvenih krvnih stanica. Ukoliko doktor posumnja na unutrašnje krvarenje zbog čireva, polipa ili ostalih probavnih smetnji, može predložiti i gastroskopiju, kolonoskopiju ili ultrazvuk. Liječenje je jednostavno – uzimanjem preporučene doze suplemenata koji u sebi sadrže željezo. Ove suplemente je preporučljivo uzimati na prazan stomak, uz vitamin C kako bi apsorpcija bila što efikasnija. Ukoliko imate probleme sa želucem, suplemente možete konzumirati i uz obrok. Konstipacija i tamna stolica su nuspojave konzumacije suplemenata sa željezom, pa se posavjetujte sa svojim doktorom o svim nuspojavama i nedoumicama koje imate. 

Ako je nedostatak željeza uzrokovan nekim probavnim problemom zbog kojeg dolazi do unutrašnjeg krvarenja, doktor će predložiti najefikasniju metodu za rješavanje primarnog oboljenja. Ukoliko je anemija uzrokovana nedostatkom željeza uznapredovala, pacijent će možda biti podvrgnut transfuziji krvi. 

 

Može li se anemija uzrokovana nedostatkom željeza spriječiti?

Pravilnom ishranom, obogaćenom namirnicama koje su izvor željeza, možete spriječiti ovu vrstu anemije. Željezo se najbolje apsorbuje iz mesa, pa je vegetarijancima preporučljivo da uzimaju suplemente željeza (prema dogovoru sa doktorom) kako bi nadoknadili potrebe koje njihov organizam ima. Namirnice bogate željezom su: crveno meso, iznutrice, špinat, sušeno voće, morski plodovi, kikiriki, grah i slično. Da bi se pospješila apsorpcija željeza u organizam, preporučljivo je konzumirati namirnice koje obiluju vitaminom C, poput: citrusa, kivija, jagoda, paradajza, brokule, lisnatog povrća. Anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza možete spriječiti i umjerenošću prilikom konzumacije mlijeka (posebno kada je riječ o dojančadi). Preporučljivo je da se djeca u prvih pola godine života hrane isključivo majčinim mlijekom ili adaptiranom formulom, uz izbjegavanje kravljeg mlijeka. Nakon navršenih šest mjeseci života, dijete je potrebno navikavati na nove okuse i čvrstu hranu birajući, pritom, namirnice koje su bogate željezom i drugim nutrijentima. Mlijeko se mora dozirati i nikako ne pretjerivati s njegovom konzumacijom zato što zasiti djecu, nakon čega nemaju potrebu za čvrstom hranom. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza, ako se pravilno tretira, obično ne uzrokuje nikakve ozbiljne komplikacije niti teže zdravstvene probleme. Kod pacijenata koji ignoriraju simptome, ne uzimaju preporučene doze željeza koje je doktor savjetovao, može doći do srčanih problema, problema u trudnoći (prijevremeni porod ili niska porođajna težina bebe). Kod beba i manje djece, zbog nedostatka željeza, može doći do problema s rastom i razvojem.

 

Važno je znati da…

 1. Za liječenje nedostatka željeza potrebno je uzimati suplemente koje je predložio i dozirao doktor. Pravilna i izbalansirana ishrana može pospješiti količinu željeza, ali ako je nedostatak veliki, ne možemo se osloniti samo na ishranu. Naprimjer, jedna prosječna šnicla sadrži oko tri mg željeza, što znači da bi, za nadoknadu željeza u organizmu bilo potrebno pojesti nekoliko kilograma mesa na dan.
 2. Žene, posebno one koje imaju obilnije menstrualne cikluse, pod većim su rizikom za razvoj anemije od muškaraca.
 3. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza prisutna je kod 25 posto ljudi na svijetu i zbog toga se smatra jednim od najčešćih prehrambenih deficita. 
 4. Suhe šljive, dud i masline su tri biljke sa najvećom koncentracijom željeza po porciji. Sadrže i antioksidanse i brojne druge hranjive tvari korisne za zdravlje.
 5. U zemljama u razvoju simptome anemija zbog nedostatka željeza pogoršavaju stanja poput crijevnih viroza, HIV-a, malarije, tuberkuloze i drugih zaraznih bolesti.
 6. Procjenjuje se da svaka druga trudnica i oko 40 posto djece školskog uzrasta ima neki oblik anemije.