Skip to main content

Rubeola, Rubella, Njemačke ospice ili Crljenac

Šta je Rubeola?

Rubeola je akutna, zarazna, virusna infekcija koju karakteriše crveni, tačkasti osip po tijelu. Osim osipa, kod pacijenata sa dijagnosticiranom Rubeolom, pojavljuje se i visoka temperatura te natečenost limfnih čvorova. Rubeola se najčešće javlja kod mlađe djece, prolazi za otprilike sedam dana, bez posljedica i bez posebnog tretmana liječenja. Ozbiljan problem može uzrokovati trudnicama, jer se virus krvotokom prenosi na fetus, čime uzrokuje sindrom urođene rubeole što može poremetiti razvoj djeteta, uzrokovati probleme sa sluhom, oštećenje srca, mozga i ostalih organa. Žene u fertilnoj dobi koje planiraju trudnoću, trebale bi provjeriti nivo antitijela na rubeolu prije pokušaja začeća. 

 

Najčešći simptomi Rubeole

Simptomi Rubeole su blagi i nekad bolest prođe bez da je uopšte uspostavljena dijagnoza Rubeole. Inkubacija Rubeole traje od dvije do tri sedmice, a tok bolesti razlikuje se od osobe do osobe. 

Najčešći simptomi su:

 • Blagi, ružičasti osip koji počinje na licu, a potom se širi na ostatak tijela
 • Povišena tjelesna temperatura, u nekim slučajevima praćena glavoboljom
 • Opšta slabost organizma, umor
 • Bolovi u zglobovima
 • Natečeni limfni čvorovi
 • Simptomi koji podsjećaju na prehledu ili gripu – curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima
 • Crvene, iziritirane oči

Rubeola traje od pet do sedam dana i, iako se simptomi mogu učiniti blagim, uvijek je preporučljivo obaviti ljekarski pregled. Posebno ako se radi o trudnicama i izuzetno maloj djeci. Rubeola, iako naizgled vrlo bezazlena, i kod najzdravijih pacijenata, može prouzrokovati komplikacije stoga je uvijek važno biti u kontaktu sa svojim doktorom, obavještavati ga o toku bolesti i pratiti njegove savjete. Komplikacije koje Rubeola može donijeti sa sobom su slične komplikacijama koje i ostale virusne infekcije mogu uzrokovati, a najčešće su artritis (upala zglobova), snižen broj trombocita, te upala moždanih ovojnica i mozga. No, trudnice zaražene Rubeolom su najkritičnija skupina s obzirom da se bolest prenosi ravno na nerođeno dijete, a nerijetko uzrokuje i smrt fetusa, odnosno spontani pobačaj. Posljedice su katastrofalne i u pravilu su veće što je trudnoća manja. Sva oštećenja koja Rubeola nanese organizmu djeteta su neizlječiva, odnosno nema terapije koja bi osigurala izlječenje ili popravak štete koju je trajno nanijela ova infekcija. 

 

Šta uzrokuje Rubeolu?

Rubeolu uzrokuje virus Rubella, rod Rubivirusa koji se prenosi s čovjeka na čovjeka, kapljično  ili izravnim kontaktom sa sekretom iz nosa ili usta oboljele osobe. Rubeola se također prenosi i s majke na nerođeno dijete što se naziva kongenitalna Rubeola i ima teške posljedice na plod. Dijete sa kongenitalnom Rubeolom, može biti zarazno čak godinu dana nakon rođenja. Osoba inficirana virusom Rubeole zarazu može širiti pet do sedam dana prije pojave prvih simptoma te tri sedmice nakon izbijanja osipa. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Uspostavljanje dijagnoze Rubeole nije jednostavno zbog toga što Rubeola podsjeća na bilo koji drugi osip izazvan virusnom infekcijom. Posebno je teško kod vakcinisanih osoba jer su simptomi blaži, a osip gotovo neprimijetan. Jedini pravi način za potvrdu Rubeole u organizmu je mjerenje nivoa antitijela iz krvi koja su prisutna u trenutku zaraze te u organizmu ostaju do tri mjeseca nakon pojave simptoma. Liječenje je vrlo jednostavno, kao i u slučaju svih ostalih infekcija – odmor, konzumiranje tekućine, lagane hrane te preparata za snižavanje temperature čije se doziranje određuje prema godinama zaražene osobe i ne smije biti prekoračeno. 

 

Može li se Rubeola spriječiti?

Rubeola je, pojavom vrlo učinkovite MRP vakcine, u pojedinim zemljama svijeta, gotovo iskorijenjena. Vakcina MRP štiti od Morbila, Zaušnjaka i Rubeole i prima se u dvije doze (prva oko 15. mjeseca života, a druga u šestoj godini života). Ovo je jedini način da dijete bude zaštićeno od razvoja navedenih infekcija i to doživotno. Cilj vakcinacije je, kao što je već poznato, da se razvije otpornost organizma na određene bolesti koje su, prije pojave vakcina, odnosile milione života. Vakcinacijom ne štitite samo svoje dijete, već i djecu koja iz određenog razloga ne mogu primiti vakcinu, stoga, ako imate bilo kakve nedoumice vezane za vakcine, porazgovarajte s pedijatrom koji će vam pomoći da donesete odluku.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Rubeola se smatra jednom od najblažih virusnih infekcija. Liječenje se odvija u kućnim uslovima, a već nakon pet dana pacijent bi se trebao početi osjećati bolje. Osip koji je počeo na licu, pa se proširio po ostatku tijela, nestajat će istim redoslijedom, a ponekad će uzrokovati i perutanje kože. Kod žena su zabilježeni bolovi u zglobovima koji se zadržavaju do mjesec dana nakon čega nastupa poboljšanje. No, nažalost, Rubeola nije za sve jednako bezazlena. Kod trudnica, odnosno njihove nerođene djece izaziva teške i trajne posljedice, a nerijetko nastupa i smrt fetusa, odnosno dolazi do prekida trudnoće. Rubeola je posebno opasna ako se trudnica zarazi u prvom tromjesečju, no jednako je zabrinjavajuće i ako infekcija nastupi u poodmaklom stadiju. Brojne su komplikacije koje može iskusiti dijete sa kongenitalnom rubeolom, a gluhoća, problemi sa srcem i svim ostalim organima, ometen psihomotorni razvoj, kašnjenje u rastu i govoru samo su neki od njih. Najbolji i jedini način za sprečavanje kongenitalne rubeole jeste redovna imunizacija, odnosno primanje dvije doze MRP vakcine. Provjera nivoa antitijela u organizmu preporučljiva je prije planiranja trudnoće.

 

Važno je znati da…

 1. Ime Rubeola je nastalo od latinske riječi rubellus što znači „malo crveno“.
 2. Rubeola se na samom početku pojavljivanja, smatrala blažim oblikom Šarlaha i Morbila, a tek 1814. godine je u njemačkoj literaturi prvi put opisana kao posebna bolest. Tako je i dobila naziv „Njemačke ospice“.
 3. Rubeola, iako bezazlena za većinu oboljelih, za trudnice je prava noćna mora zato što što se djeci prenosi direktno kroz krvotok i uzrokuje mnoštvo komplikacija koje su neizlječive.
 4. Jednom preležana Rubeola, najčešće osigurava doživotni imunitet pacijentu.
 5. Majke koje su cijepljene vakcinom MRP prenose imunitet svojoj djeci koji može trajati i do šest mjeseci nakon rođenja.
 6. Ako se majka zarazi virusom Rubeole u prvih deset sedmica trudnoće u čak 90 posto takvih slučajeva dolazi do spontanog pobačaja. 
 7. U rijetkim slučajevima moguće su komplikacije kod zaraženih Rubeolom, a kao najčešće navedene su: infekcije mozga, problemi s krvarenjem, oštećenje jetre i slezene.
 8. Rubeola se naziva još i Trodnevne ospice, zbog svijetlog, ružičastog osipa koji počinje na licu, širi se na ostatak tijela i traje otprilike tri dana.