Skip to main content

Carski rez

Bez straha - Vaš vodič kroz carski rez

Carski rez, medicinski poznat kao "sectio caesarea", predstavlja hirurški postupak kojim se porođaj završava tako što se novorođenče izvlači kroz rez na trbušnoj stijenci i maternici. Ovaj metoda poroda se primjenjuje kada je vaginalni porod rizičan za zdravlje majke ili djeteta. Operacija se može izvesti hitno ili prethodno planirano, sve zavisi od medicinskih potreba trudnice te ostalih indikacija. Iako je ova procedura više nego uobičajna, važno je znati da se radi o operativnom zahvatu koji, kao i svaka druga hirurška intervencija zahtjeva vrijeme da se tijelo žene oporavi i da rana u potpunosti zacijeli.

Postoji nekoliko zanimljivih legendi koje se vezuju za porijeklo naziva carski rez. Jedna od tih priča povezuje ovu operaciju s rođenjem rimskog imperatora Cezara, što bi objasnilo naziv "sectio caesarea". Druga priča, iako manje vjerovatna, povezuje carski rez s njemačkim mesarom po imenu Kajzer, koji je navodno uspješno obavio ovu operaciju kako bi spasio svoju ženu od dugotrajnih, višednevnih porođajnih muka. Prema toj verziji, ovaj rez je dobio naziv "Kajzerov rez" ili "Kaiserschnit" na njemačkom jeziku, što doslovno znači carski rez. Međutim, istina je ipak malo drugačija. Naziv "carski rez" najvjerovatnije datira od latinske fraze "ab utero caeso", što se prevodi kao "iz presječene maternice". Ova verzija najvjerodostojnije objašnjava kako je naziv carski rez zaista nastao.

 

Kada i zašto se izvodi carski rez?

Carski rez se izvodi u slučajevima kada vaginalni porod nije moguć, odnosno nije siguran za majku ili dijete. Te situacije najčešće podrazumijevaju porođaj koji ne napreduje (cerviks se ne otvara bez obzira na učestale kontrakcije), u slučaju višeplodne trudnoće, trudnica je imala više carskih rezova ili ima suženu karlicu, postoji disproporcija između karlice majke i bebine glavice, nepravilan položaj bebe (beba je okrenuta na zadak ili poprečno), postoji mogućnost rupture maternice, beba ili majka su na bilo koji način ugrožene, placenta previa (predležeća posteljica), genitalni herpes, ostali problemi i stanja s posteljicom, te zdravstveni problemi trudnice (posebno srčani). Carski rez je preporučljiv i ženama koje su se liječile od steriliteta te ženama koje su u kasnijim godinama ostvarile prvu trudnoću.

 

Da li je carski rez uvijek planiran?

U određenim situacijama, najčešće kada su posrijedi nepravilan položaj bebe, problemi s posteljicom ili zdravstvena stanja majke, carski rez se unaprijed dogovori, odnosno isplanira. U nepredviđenim situacijama, poput neadekvatnog napretka samog porođaja (sporog otvaranja cerviksa), kada beba gubi kisik i slično, trudnica se podvrgava hitnom carskom rezu i porod se završava na taj način. Bez obzira na razloge zbog kojih se carski rez izvodi, možemo zaključiti da su trudnice koje imaju unaprijed isplaniran carski rez u blagoj prednosti u odnosu na one koje su hitno podvrgnute operativnom zahvatu jer su imale vremena da se adekvatno pripreme za samu proceduru, ali i za oporavak.

 

Carski rez – korak po korak

Carski rez započinje anestezijom. Nakon što je pacijentica uspavana, provodi se incizija, odnosno hirurški rez na abdomenu (danas se najčešće koristi niski poprečni rez na maternici, dok su se u prošlosti koristili uzdužni, odnosno klasični korporalni rezovi), vađenje bebe iz maternice, uklanjanje posteljice te, na kraju, zatvaranje rane, odnosno šivanje. Nakon što anestezija prestane djelovati, porodilja će osjetiti bolove, a medicinsko osoblje će joj ukloniti mokraćni kateter. Važno je da se ne libite tražiti pomoć i oko najbanalnijih stvari poput odlaska u toalet, pa sve do dizanja bebe. Medicinsko osoblje je tu zbog vas i rado će vam pomoći, a ovo vrijeme možete iskoristiti i da se adekvatno informišete i pripremite za dojenje. U bolnici ćete ostati nekoliko dana (najvjerovatnije dok ne obavite veliku nuždu), a za to vrijeme se preporučuje da jedete te da unosite dovoljno tekućine kako bi spriječili konstipaciju (zatvor) i duboku vensku trombozu. 

 

Oporavak od carskog reza

Iako u prvi mah djeluje da je carski rez mnogo jednostavniji i bezbolniji od prirodnog, odnosno vaginalnog poroda, moramo vas razuvjeriti jer je oporavak ipak mnogo teži i dugotrajniji. Oporavak podrazumijeva odmor, kontrolisanje boli, praćenje eventualnih promjena na rani kako ne bi došlo do infekcije i komplikacija koje mogu pratiti infekciju. Najbolji recept za brz oporavak je adekvatna ishrana bogata vlaknima (uz izbjegavanje teške i masne hrane) koja uključuje mnogo tečnosti, povrtnih supa te voća i povrća, blaga fizička aktivnost i odmor. Izbjegavajte vožnju automobilom, penjanje uz stepenice, dizanje teških predmeta i slično. Ne ustručavajte se da tražite pomoć oko bebe i dajte svom tijelu dovoljno vremena da se u potpunosti oporavi. Podrška osoba oko vas, kao i vaših ljekara i ostalih medicinskih radnika je od velike važnosti za vaš oporavak. Ne sramite se potražiti pomoć i uvijek iskomunicirajte sve ono što osjećate. 

Postporođajno krvarenje (lohije) trajat će od dvije do šest sedmica i za to vrijeme je preporučljivo korištenje posebno dizajniranih uložaka za rodilje, jednokratnih gaća te steznika. Seksualni odnosi nisu preporučljivi prvih šest sedmica od poroda, kao ni korištenje tampona jer postoji veliki rizik od pojačanih bolova, ali i različitih infekcija.

 

Mogući rizici i posljedice 

Iako se uglavnom radi o sigurnoj metodi i na svijetu se svakoga dana izvode hiljade carskih rezova, važno je naglasiti da svaki operativni zahvat, sa sobom nosi određene rizike i moguće posljedice. Što se carskog reza tiče, najčešće posljedice su gubitak krvi, infekcije te nuspojave, odnosno neadekvatne reakcije na anesteziju. Za vrijeme oporavka od carskog reza, potrebno je posebnu pažnju posvetiti praćenju rane koja nikako ne smije biti natečena, crvena, zagnojena i slično. Primijetite li bilo koji od navedenih pojava, kao i povišenu temperaturu, pojačane bolove te obilnije krvarenje, obavezno se javite svom ljekaru. 

 

Kako donijeti odluku o carskom rezu

Na razgovoru sa doktorom koji vodi vašu trudnoću i koji je upoznao sve detalje o vašem zdravstvenom stanju, bebi te vašim ličnim preferencijama.

 

Važno je znati…

Ako ste bezvoljni, imate osjećaj da se ne povezujete s bebom, plačete, nemate apetit, ne bi bilo loše da porazgovarate sa stručnom osobom kako biste utvrdili da nemate simptome postporođajne depresije.  

 

Kada planirati sljedeću trudnoću?

Ljekari preporučuju da se na sljedeću trudnoću sačeka minimalno 18 mjeseci od carskog reza. Također, važno je imati na umu da ne mora značiti da će, ako ste prethodno imali carski rez, svaki naredni porod biti takav. O tome je najbolje porazgovarati sa svojim ljekarom kako ne bi došlo do komplikacija, jer, iako čak 75 posto vaginalnih poroda nakon carskog reza bude uspješno, u 25 posto slučajeva ipak dođe do rupture maternice. O mogućnostima za prirodni porod, rizicima i potencijalnim komplikacijama uvijek se najbolje posavjetovati s ginekologom koji prati trudnoću. 

 

Za kraj

Ne zaboravite, svaka trudnoća je jedinstvena i, bez obzira na koji način vaša beba bude stigla na svijet – vaginalnim porodom ili carskim rezom, zdravlje majke i novorođenčeta je uvijek najvažnije. Informišite se, postavljajte pitanja jer će vam to pomoći da donesete odluku koja je za vas najbolja. I ne zaboravite da je pred vama predivan period! Sretno!