Skip to main content

Skakačko koljeno

O kakvoj ozljedi je riječ?

Skakačko koljeno je povreda karakteristična za ljude koji se bave sportom i to najčešće onim koji zahtjeva često skakanje ili naglo zaustavljanje nakon trčanja poput košarke, odbojke, rukometa ili atletike. Patelarna tetiva je tkivo najsličnije pupčanoj vrpci koje spaja čašicu koljena (patelu) i tibiju, odnosno potkoljenicu. Patelarna tendinopatija ili tendonitis je stanje koje karakteriše bol u prednjem dijelu koljena i češće se pojavljuje kod muškaraca nego kod žena.

 

Kada trebate posumnjati na potencijalni problem?

Skakačko koljeno može se pojaviti u dva oblika – prvi oblik se javlja kod iznenadnog naprezanja patelarne tetive i taj oblik se označava kao akutni. Drugi, nažalost češći oblik, je kada se bol ponavlja tokom izvjesnog vremena i u tom slučaju možemo govoriti o hroničnom oboljenju. 

Simptomi koje može iskusiti osoba s patelarnim tendinitisom su:

 • Oštar, pulsirajući bol pri dnu koljena, naročito prilikom bavljenja sportskim aktivnostima
 • Oteknuće – kao i kod većine povreda, i ovdje je čest simptom oticanje koljena i otežana pokretljivost
 • Modrice i crvenilo 
 • Nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti bez bolova – poput penjanja uz stepenice, hodanja, saginjanja. 

Na samom početku problema s ovom dijagnozom, osoba može primijetiti da se intenzitet bola smanjuje odmorom i izbjegavanjem sportskih aktivnosti, no, ako se na vrijeme ne reaguje, bol vrlo brzo može preći u hronični, koji će biti prisutan čak i za vrijeme odmora. 

Postoji nekoliko različitih faktora koji mogu odrediti da li ste u potencijalnoj opasnosti od razvijanja ove povrede, pa ćemo navesti najčešće:

 • Neadekvatna priprema za trening - prije svakog treninga, a posebno onih jačeg intenziteta, neophodno je odraditi odgovarajuću pripremu, odnosno zagrijavanje. 
 • Prekomjerna tjelesna težina – matematika je prosta – kod ljudi s većom tjelesnom težinom veće je i opterećenje na koljena. Kako bismo zaštitili svoju patelarnu tetivu od potencijalnih povreda održavanje odgovarajuće tjelesne težine je od ekstremne važnosti i to bez obzira da li smo profesionalni sportisti, rekreativci ili uopšte ne upražnjavamo tjelesne aktivnosti. 
 • Stare povrede ili sklonost povredama – nakon svake fizičke aktivnosti, potrebno je dati tijelu vremena za odmor, a posebno kada dođe do fizičkih povreda. Bavljenje sportom zahtjeva odgovorno ponašanje – pri odabiru vrste i intenziteta treninga, mora se voditi računa o fizičkoj spremnosti, težini, ranijim povredama te generalnom stanju organizma. Ako osjetite bol u bilo kojem dijelu tijela prilikom treninga, neophodno je zaustaviti tu aktivnost. 
 • Neadekvatna ili potrošena obuća 

 

Šta je uzrok pojave skakačkog koljena?

Svaki put kada ispravite ili savijete svoje koljeno, vi koristite patelarnu tetivu. Prekomjernim korištenjem ove tetive, dolazi do sitnih oštećenja u samoj unutrašnjosti tetive što, u konačnici, dovodi do Skakačevog koljena. Sportaši koji svaki dan skaču (naročito košarkaši), forsiraju koljena što nerijetko dovodi do bolova i onemogućava im da treniraju ili obavljaju svakodnevne aktivnosti. 

Do ove povrede najščešće dolazi zbog:

 • Prekomjerne fizičke aktivnosti i naprezanja koljena
 • Nedostatka odmora, odnosno ne davanje dovoljno vremena koljenima da se oporave nakon napornih treninga

Nakon pojave prvih simptoma ove povrede, neophodno je prestati s napornim fizičkim aktivnostima i osigurati koljenima, kao i kompletnom tijelu, potpuni oporavak. Ako i, nakon sumnje na Skakačko koljeno, pacijent nastavi s naprezanjem i preskoči odmor, veliki je rizik da će akutna upala preći u hroničnu te prouzrokovati štetu koja se može popraviti isključivo operativnim zahvatom.

 

Kako se možete izliječiti?

Ukoliko osjećate jake bolove, obavezno uzmite neki medikament. Pomoći vam može odmor, lediranje bolnog mjesta (ne direktno na kožu i bez masiranja), kompresija bolnog mjesta zavojem ili steznikom za koljena te pridizanje noge na jastuk ili neki dio namještaja.

Nakon detaljnog liječničkog pregleda i postavljanja dijagnoze Skakačkog koljena, postoji nekoliko koraka kojim se ova povreda može sanirati ili dovesti pod kontrolu. Nažalost, brojni sportisti okončavaju svoju karijeru upravo zbog pomenutog stanja jer, nakon što iscrpe sve načine liječenja, koljeno i dalje ne bude funkcionalno i tada je neophodno zaustaviti sve intenzivne fizičke aktivnosti. 

Vaš doktor će vam najčešće preporučiti sljedeće:

 • Fizikalne terapije – za ojačavanje koljena
 • Stabilizacija patele za vrijeme vježbanja – atletskom trakom, steznikom ili nekim drugim pomagalom
 • Terapije injekcijama – da bi se smanjila upala i ubrzao oporavak patelarne tetive doktor će možda propisati injekcije kortikosteroida, polidocanola ili ubrizgavanje pacijentove plazme koja je bogata trombocitima u koljeno što u mnogim slučajevima pomaže brzom zacjeljivanju. 

Pored svega navedenog, postoje još i terapije laserom, magnetom, udarni val i sve navedeno može pomoći da se simptomi skakačkog koljena povuku. No, važno je napomenuti da je za liječenje ove povrede neophodno pratiti savjete doktora i fizioterapeuta te biti uporan. Operativnim zahvatima, koji uključuju odrstranjivanje oštećenog tkiva, se pribjegava tek kada se iscrpe sve mogućnosti liječenja, a bolovi postanu nepodnošljivi.