Skip to main content

Impetigo

Šta je impetigo?

Impetigo je bakterijska, vrlo zarazna, površinska infekcija kože koja najčešće pogađa djecu i to pretežno u ljetnom periodu. Drugi nazivi ove zarazne bolesti su Piodermija i impetigo contagiosa. Početak impetiga karakteriše crveni osip koji je vidljiv na licu (oko usta i nosa), te na rukama i nogama. Crveni osip se, nakon otprilike sedam dana pretvara u kraste, odnosno mjehuriće koji su ispunjene gustom, gnojnom tekućinom boje meda. Impetigo može biti primarni (kada je zdrava koža zahvaćena infekcijom) i sekundarni (kada infekcija zahvaća kožu koja je prethodno oštećena ekcemima, povredama, ubodima insekata i slično). Impetigo se može pojaviti u tri različita oblika: impetigo bez mjehura (ne-bulozni impetigo), impetigo s mjehurom (bulozni impetigo) i ektima. 

Ne-bulozni impetigo je najčešći oblik ove infekcije i odlikuju ga crvene mrlje ili otekline na koži, koje se brzo pretvaraju u manje mjehuriće ispunjene gnojem. Mjehurići se mogu otvoriti i stvoriti smeđu krastu na koži.

Bulozni impetigo, odnosno impetigo s mjehurićima, karakteriše stvaranje mjehurića na koži koji su ispunjeni bistrom tekućinom. Mjehurići su obično veći i tanji od onih koji se pojavljuju kod ne-buloznog impetiga. Nakon što se mjehurići otvore, na koži ostaju erozije ili kraste.

Ektima je najrjeđi oblik impetiga i nastaje ako se prethodne dvije vrste ovog kožnog oboljenja adekvatno ne liječe. Ovo stanje je dosta ozbiljnije jer zahvata dublje slojeve kože i može prouzrokovati različite komplikacije. Simptom ektime su ispupčeni čirevi (obično na nogama) koji prodiru u duboke dijelove kože i mogu čak zahvatiti mišiće i kosti koji se nalaze ispod kože. Zbog toga je jako važno što prije započeti liječenje. U prva dva opisana oblika impetiga liječenje je jednostavnije i ne ostaju ožiljci, dok je ektima oblik čije je liječenje izazovnije i nakon kojeg, nakon izlječenja, ostaju ožiljci na koži.

 

Najčešći simptomi impetiga

Prvi simptomi impetiga su crvenilo na koži (najčešće u blizini nosa i usta), a pojavljuju se otprilike tri dana nakon što je nastupila zaraza bakterijom. Impetigo, osim lica, može zahvatiti bilo koji dio tijela uključujući noge, ruke, skalp i trup. 

Ostali simptomi mogu biti:

 • Kraste boje meda koje se formiraju na dijelovima kože gdje je počelo crvenilo
 • Otvaranje mjehurića oko kojih je formiran crveni prsten
 • Curenje gnoja iz krasti
 • Svrab i peckanje zahvaćenog područja
 • Bol
 • Uvećani limfni čvorovi u predjelima na kojima je vidljiv impetigo.

 

Šta uzrokuje impetigo?

Impetigo je zarazna kožna bolest najčešće uzrokovana bakterijama Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes. Ove bakterije mogu ući u tijelo putem oštećene kože, odnosno kroz ogrebotine, posjekotine ili ubode insekata, nakon čega uzrokuju zapaljenje ili infekciju. Impetigo je vrlo zarazna bolest i jednostavno se prenosi s osobe na osobu kroz blizak kontakt s zahvaćenom kožom, te dijeljenjem ličnih predmeta poput peškira, odjeće, igračaka i slično. Osobe koje žive u toplijim predjelima ili predjelima gdje je higijenska svijest niža, djeca koja borave u kolektivima, starije osobe (posebno one koje imaju oslabljen imunološki sistem zbog drugih bolesti poput HIV-a ili dijabetesa) imaju veći rizik od razvoja impetiga. 

Ekcemi, atopijski dermatitis, pljuskavice ili bilo koja druga kožna bolest također mogu biti plodno tlo za nastanak impetiga i zbog toga je jako važno voditi računa o koži, njegovati je i na vrijeme sprečavati komplikacije koje mogu nastati, posebno u slučajevima kada osoba ima neku povredu. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Fizički pregled je dovoljan za dijagnozu impetiga. Ukoliko se impetigo ne počne povlačiti pet dana nakon početka terapije antibioticima, potrebno je uraditi bris zahvaćene kože kako bi se pronašla adekvatna zamjena za primarno korišteni lijek. Neke bakterije koje uzrokuju impetigo su otporne na određene antibiotike i zato je potrebno potražiti ljekarsku pomoć ako primijetite da se impetigo ne povlači čak ni nakon redovnog korištenja preporučene terapije. Liječenje ne- buloznog i buloznog impetiga obično uključuje lokalnu primjenu mupirocin antibiotika (u obliku kreme ili masti) dok se ektima impetigo najčešće liječi oralnim antibiotikom. Prije nanošenja kreme ili masti, preporučljivo je oprati zahvaćena područja mlakom vodom i nježnim šamponom te blago posušiti tapkanjem.

 

Može li se impetigo spriječiti?

Održavanje kože čistom prvi je i najvažniji korak za očuvanje njenog zdravlja, ali i za sprečavanje nastanka, kako impetiga, tako i ostalih zaraznih, kožnih bolesti. Ubode insekata, posjekotine i ostale povrede važno je odmah oprati mlakom vodom i sapunom, dezinficirati te namazati kremom za zacjeljivanje rana. Djeci se redovno moraju rezati nokti kako bi se izbjeglo češanje rana. Ukoliko dijete ima impetigo, obavezno perite zahvaćena područja blagim šamponom, a pri nanošenju antibiotske kreme, obucite rukavice. Detaljno dezinficirajte sve površine u prostorijama u kojima dijete boravi, operite sve igračke kao i odjeću koju je dijete nosilo. S obzirom da je impetigo jako zarazan, o povratku u kolektiv se posavjetujte s djetetovim doktorom.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje? 

Antibiotici su vrlo učinkoviti u liječenju impetiga i poboljšanje na koži se može primijetiti već nakon 24 sata. Osoba prestaje biti zarazna 48 sati nakon korištenja prve doze antibiotika, a potpuni oporavak kože, bez ožiljaka očekuje se sedam do deset dana od pojave simptoma. Prognoze za impetigo su vrlo povoljne, iako se i ova, kao i većina ostalih kožnih bolesti mogu ponavljati. Važno je početi s liječenjem na vrijeme i spriječiti češanje kako se ne bi razvila ektima, najteži oblik impetiga čije liječenje ponekad zahtijeva i hospitalizaciju. 

Impetigo nije ozbiljna bolest, no, izostanak liječenja ili neadekvatna terapija mogu prouzrokovati ožiljke ili komplikacije poput celulitisa (infekcija kože i potkožnog tkiva koja se javlja kada bakterije prodiru kroz oštećenu kožu) te problema s bubrezima. 

 

Važno je znati da…

 1. Impetigo se često javlja kod djece u dobi od 2 do 5 godina, ali se može pojaviti i kod odraslih osoba.
 2. Procjenjuje se da impetigo čini oko deset posto svih kožnih oboljenja kod djece. 
 3. Uzrok impetiga su bakterije, obično stafilokoke ili streptokoke.
 4. Bakterije koje uzrokuju impetigo mogu živjeti na suhim površinama sedmicama ili čak mjesecima.
 5. Impetigo se može prenijeti s osobe na osobu, najčešće kroz dijeljenje osobnih predmeta poput ručnika, posteljine, odjeće ili igračaka.
 6. Simptomi impetiga uključuju crvene mrlje na koži koje se brzo pretvaraju u mjehuriće ispunjene gnojem. Mjehurići se mogu otvoriti i stvoriti koricu na koži.
 7. Liječenje impetiga obično uključuje primjenu antibiotika, koji se mogu uzimati oralno ili primjenjivati lokalno u obliku kreme ili masti.
 8. Uz pravilno liječenje, impetigo se obično brzo izliječi bez dugoročnih posljedica. Međutim, u nekim slučajevima mogu se pojaviti komplikacije, poput infekcije kože ili širenja infekcije na druge dijelove tijela.
 9. Kako bi se spriječila pojava impetiga, važno je održavati higijenu kože i izbjegavati dijeljenje osobnih predmeta s drugim ljudima. Također, važno je prekriti mjehuriće ili rane na koži kako bi se spriječilo širenje infekcije.