Skip to main content

Peta bolest

Šta je peta bolest?

Parvovirusna infekcija, stanje poznato i pod nazivom peta bolest česta je i visokozarazna bolest koja se obično pojavljuje kod djece. Peta bolest je naziv koji se koristi jer je u prošlosti bila peta na listi uobičajenih dječjih bolesti kod kojih je karakteristična pojava osipa. Kod većine djece, infekcija parvovirusom obično je blaga i ne zahtijeva liječenje. Ipak, kod nekih odraslih osoba, ova infekcija može biti ozbiljnija. Kod trudnica, parvovirusna infekcija može izazvati ozbiljne komplikacije za nerođeno dijete. Treba napomenuti da je infekcija posebno ozbiljna za osobe s određenim oblicima anemije ili za one koji imaju oslabljen imunološki sistem.

 

Najčešći simptomi pete bolesti

Infekcija parvovirusom B19 najčešće počinje simptomima koji podsjećaju na simptome gripe i obično su tada simptomi vrlo blagi. No, baš u tom vremenskom razdoblju, pacijent je najzarazniji. 

Ovi simptomi uključuju:

 • Osjećaj umora.
 • Glavobolju.
 • Bol u mišićima.
 • Blago povišenu temperaturu (obično između 37° do 38,5° C).
 • Curenje iz nosa.
 • Upalu grla.

Otprilike dvadeset posto djece zaražene parvovirusom B19 možda neće imati opisane simptome, no i dalje mogu prenijeti virus na ljude s kojima dolaze u kontakt. Nakon nekoliko dana simptoma sličnih gripi, kod djeteta se može razviti karakterističan svijetlocrveni osip na licu, poznat kao "peta bolest". Ovaj osip može izazivati svrbež. U većini slučajeva, kada se pojavi osip, djeca više neće imati simptome gripe.

Ponekad se, nakon pojave osipa na obrazima, može pojaviti i drugi osip koji ima izgled "čipke". Ovaj drugi osip može se pojaviti na različitim dijelovima djetetovog tijela, uključujući ruke, noge, trup (grudni koš i leđa) i stražnjicu. Oko deset posto djece s dijagnozom pete bolesti također može doživjeti bolove u zglobovima i oticanje.

Simptomi pete bolesti kod odraslih osoba često uključuju znakove slične gripi, ali bez osipa. Osim toga, oko 80 posto odraslih osoba razvija bolove u zglobovima, naročito u šakama i koljenima.

 

Šta uzrokuje petu bolest?

Parvovirus B19 je uzročnik ljudske parvovirusne infekcije i važno je napomenuti da se ova infekcija razlikuje od parvovirusa koji pogađaju kućne ljubimce poput pasa i mačaka. Dakle, nemoguće je da čovjek dobije infekciju od svog kućnog ljubimca ili obrnuto.

Ova infekcija je najčešća među školarcima tokom epidemija koje se obično javljaju zimi i u proljeće, ali može zahvatiti osobe svih dobnih skupina tokom cijele godine. Širi se s osobe na osobu, slično kao prehlada, udisanjem zaraženih respiratornih kapljica, kašljanjem ili putem kontaminirane pljuvačke, često putem bliskog kontakta i dodira rukama.

Važno je napomenuti da se parvovirusna infekcija također može prenositi putem krvi, primjerice od zaražene trudnice na njenu nerođenu bebu. Osoba je zarazna sedmicu prije nego što se pojavi karakterističan osip. Nakon pojave osipa, pacijenti više nisu zarazni i nema potrebe da budu izolirani.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Približno polovina odraslih osoba je već razvila imunitet na infekciju parvovirusom, najvjerojatnije zbog preležane ili zbog infekcije koja je u djetinjstvu prošla neopaženo. Osobe koje bi mogle biti podložne ozbiljnim komplikacijama uzrokovanima parvovirusom trebaju razmotriti krvne pretrage pomoću kojih mogu utvrditi svoj imunološki status i otkriti da li su već stekli imunitet na parvovirus ili su se nedavno zarazili.

Za nekomplikovane slučajeve infekcije parvovirusom, obično je dovoljan tretman kod kuće koji uključuje snižavanje temperature, odmor, konzumiranje dovoljne količine tekućine (najbolje u obliku toplog čaja) te izbjegavanje kontakta sa ostalim ljudima. Pacijenti s teškom anemijom možda će morati biti hospitalizirani kako bi primili transfuziju krvi. Osobe s oslabljenim imunološkim sistemom mogu dobiti antitijela putem injekcija imunoglobulina kako bi se izliječili od infekcije. 

 

Može li se peta bolest spriječiti?

Trenutno ne postoji dostupna vakcina koja bi mogla spriječiti petu bolest. Budući da se virus jednostavno prenosi kapljicama koje se izlučuju iz nosa i usta, održavanje dobrih higijenskih navika predstavlja najučinkovitiji način prevencije bolesti. 

Rizik od infekcije za vas i vašu porodicu najefikasnije možete smanjiti primjenom sljedećih mjera:

 • Redovno i pažljivo perite ruke.
 • Kišite ili kašljite u maramicu ili u lakat. 
 • Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su zaražene.
 • Ne dijelite predmete za ličnu higijenu kao ni pribor za jelo.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Osip uzrokovan petom bolešću obično bi trebao nestati pet do deset dana od pojave. Važno je naglasiti da nakon pojave osipa, dijete više nije zarazno i može se vratiti u školu ili vrtić ako se osjeća dobro. Parvovirusna infekcija može biti ozbiljno stanje za osobe koje već imaju anemiju, posebno za pacijente s anemijom srpastih ćelija. Također, infekcija može uzrokovati ozbiljne komplikacije kod trudnica, odnosno kod njihove nerođene djece, jer u trudnoći infekcija parvovirusom može utIcati na crvena krvna zrnca fetusa, što povećava rizik od ozbiljne anemije i mogućeg negativnog utIcaja na trudnoću. Slično tome, osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su pacijenti s HIV-om ili oni koji uzimaju lijekove protiv odbacivanja nakon transplantacije organa, podložniji su teškoj anemiji uzrokovanoj parvovirusom.

 

Važno je znati da… 

 1. Peta bolest je virusna infekcija uzrokovana virusom parvovirus B19. Iako može uticati na ljude svih dobnih skupina, češće se javlja kod djece školske dobi.
 2. Tipičan znak pete bolesti su crveni obrazi.
 3. Osoba s petom bolešću također može razviti osip na tijelu, koji se obično širi nakon početnih crvenih obraza. Osip može izazivati svrbež i traje od nekoliko do sedam dana.
 4. Peta bolest je iznimno zarazna i prenosi se kapljičnim putem, uobičajeno kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Zaraznost obično prestaje nakon pojave osipa, što može otežati kontrolu širenja virusa.
 5. Peta bolest može predstavljati ozbiljan rizik za trudnice, posebno ako su izložene virusu. Infekcija tokom trudnoće može uzrokovati anemiju fetusa i druge komplikacije. Stoga je važno konsultirati ljekara ako postoji rizik od izloženosti petoj bolesti za vrijeme trudnoće.
 6. Za većinu djece i odraslih, liječenje pete bolesti nije potrebno jer simptomi obično prolaze sami od sebe. Međutim, u slučaju trudnica ili osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, liječenje može biti potrebno.
 7. Peta bolest je virusna infekcija, pa antibiotici nisu učinkoviti u njenom liječenju. Najbolji način za kontrolu bolesti je prevencija širenja virusa, posebno među trudnicama i osobama s oslabljenim imunološkim sistemom.
 8. Nakon što prebolite petu bolest, razvijate trajni imunitet na virus parvovirusa B19. To znači da je rizik od ponovne infekcije minimalan.
 9. Iako je zarazna, peta bolest obično ne zahtijeva karantin ili izolaciju. Međutim, trudnice ili osobe s oslabljenim imunološkim sistemom trebaju biti posebno oprezne kako bi izbjegle izloženost virusu.
 10. Zanimljivo je da mnogi ljudi, osobito odrasli, mogu biti zaraženi virusom parvovirusa B19, ali ne pokazuju simptome ili razvijaju samo blage simptome, pa kod njih bolest može proći neprimijećeno.