Skip to main content

Liposarkom

Šta je liposarkom?

Liposarkom je rijedak oblik raka koji započinje u masnim ćelijama. Najčešće se javlja u stomaku ili mišićima ruku i nogu, ali može nastati u svim masnim ćelijama u tijelu. Liposarkom spada u grupu karcinoma koji se nazivaju sarkomi mekog tkiva. Ovi tumori razvijaju se u vezivnom tkivu tijela i postoji mnogo različitih vrsta sarkoma mekog tkiva. Liposarkom češće pogađa starije osobe, ali se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Uobičajeno liječenje liposarkoma uključuje operaciju kako bi se uklonio tumor. Također se mogu primijeniti i drugi tretmani poput radioterapije. 

 

Najčešći simptomi liposarkoma

Simptomi liposarkoma variraju u zavisnosti od veličine i mjesta tumora. Kod nekih pacijenata simptomi nisu izraženi, dok drugi najčešće primjećuju kvržice ili ispupčenja ispod kože. Pacijenti simptome primijete tek kada tumor naraste toliko da počne pritiskati organe poput pluća, crijeva ili želuca. 

Simptomi koji mogu ukazivati na liposarkom su: 

 • Pojava nove ili rastuće kvržice ispod kože, posebno oko ili iza koljena ili na butinama. Bilo koja kvržica, a posebno one koje su veličine pet centimetara ili više - otprilike veličine golf loptice - trebala bi biti razlog za razgovor sa ljekarom.
 • Bol ili oticanje, posebno u abdomenu.
 • Slabost u ruci ili nozi na kojoj je uočljiva kvržica.
 • Osjećaj sitosti ubrzo nakon početka obroka, gubitak apetita.
 • Povećanje obima u predjelu stomaka.
 • Zatvor, krvava ili stolica crne boje (nalik katranu).
 • Grčevi.
 • Povraćanje krvi.
 • Problemi s disanjem.

Važno je napomenuti da navedeni simptomi mogu biti povezani i sa brojnim drugim medicinskim stanjima, stoga je jako važno obavijestiti svog doktora o promjenama s kojima se suočavate te se, prema preporukama zdravstvenog radnika, uputiti na dalje dijagnostičke procjene i pravilne dijagnoze.

 

Šta uzrokuje liposarkom?

Liposarkom se javlja kada određeni geni mutiraju ili dođe do njihove promjene, što rezultira nekontrolisanom reprodukcijom masnih ćelija i, u konačnici, formiranjem tumora. Do sada je identificirano najmanje dvadeset različitih genetskih mutacija koje mogu uzrokovati liposarkom. 

Iako još uvijek nije potpuno jasno zbog čega se tačno ove mutacije javljaju, istraživači su prepoznali neke faktore rizika koji povećavaju šanse za razvoj liposarkoma:

 • Radioterapija za liječenje drugih vrsta raka.
 • Izlaganje određenim hemikalijama na radnom mjestu, poput vinil hlorida.
 • Određena nasljedna stanja ili genetske predispozicije.

Prisutnost navedenih faktora rizika ne znači nužno da će osoba razviti liposarkom, već samo povećava vjerovatnoću za pojavu ove bolesti. Mehanizmi koji dovode do mutacija u genima i razvoja liposarkoma još uvijek se proučavaju kako bi se bolje razumjela ova rijetka vrsta raka

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnostički postupak za liposarkom počinje fizičkim pregledom pacijenta i postavljanjem pitanja o simptomima. 

Osim toga, koriste se i sljedeći testovi:

 • CT skeniranje (kompjuterizirana tomografija) koje pomaže ljekarima da identificiraju tumore, odrede njihovu veličinu i procijene udaljenost od važnih organa.
 • MRI (magnetna rezonanca) koja omogućava ljekarima da provjere stanje obližnjih živaca, krvnih žila i mišića koji mogu biti pogođeni liposarkomom.
 • Biopsija - uzimanje uzorka tkiva tumora kako bi medicinski patolozi mogli pregledati tumorske ćelije pod mikroskopom i postaviti dijagnozu.
 • Molekularno i genetsko testiranje se koriste za određivanje specifičnog tipa liposarkoma na molekularnom i genetskom nivou, što može pružiti dodatne informacije o karakteristikama tumora.

Svi ovi testovi zajedno pomažu u potvrđivanju dijagnoze liposarkoma, razumijevanju karakteristika tumora i određivanju plana liječenja. Liječenje liposarkoma varira ovisno o tipu, potencijalnoj prisutnosti metastaza i njihovoj lokalizaciji. 

Često se koristi kombinacija terapijskih pristupa, uključujući:

 • Hirurško uklanjanje tumora i okolnog zdravog tkiva, s ciljem potpunog uklanjanja tumora.
 • Primjena zračenja, odnosno radioterapije prije ili nakon operacije kako bi se smanjila veličina tumora, ali i minimizirao rizik od njegovog povratka.
 • Hemoterapiju, odnosno upotrebu lijekova za uništavanje kanceroznih stanica, posebno u slučajevima kada hirurško uklanjanje nije moguće ili kada je potrebno dodatno liječenje za uništavanje preostalih stanica.
 • Ciljanu terapiju, odnosno korištenje lijekova koji ciljaju specifične molekularne promjene u tumoru kako bi se zaustavio rast i širenje kanceroznih stanica.
 • Imunoterapiju koja uključuje upotrebu lijekova ili drugih terapija koje jačaju imunološki sistem pacijenta kako bi prepoznao i uništio kancerozne ćelije.

Plan liječenja se prilagođava individualnim karakteristikama pacijenta i stadiju bolesti. Ljekari biraju najprikladnije kombinacije tretmana za svaki pojedinačni slučaj liposarkoma.

 

Može li se liposarkom spriječiti?

Iako ne postoji dokazana i u potpunosti učinkovita metoda koja bi mogla spriječiti liposarkom, posebno kod osoba s nasljednim stanjima koja povećavaju rizik od razvoja ovog oblika raka, postoje mjere koje mogu pomoći da se rizik od karcinoma mekog tkiva svede na minimum. 

To uključuje:

 • Izbjegavanje dugotrajne izloženosti zračenju uz primjenu mjera poput nošenja zaštitne opreme pri radu s izvorima zračenja.
 • Izbjegavanje toksičnih hemikalija i smanjenje izlaganja štetnim hemikalijama koje su povezane s razvojem karcinoma mekog tkiva, kao što je vinil hlorid, koji se koristi u industriji plastike.

Za svaku nedoumicu ili promjenu u organizmu važno se konsultovati sa svojim ljekarom i pratiti upute koje se odnose na prevenciju nastanka raka i održavanja dobrog zdravlja, a koje uključuju redovne preglede, zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost i izbjegavanje duhanskih proizvoda.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje? 

Svaki tip liposarkoma ima svoje specifičnosti, stoga je najvažnije da pacijent porazgovara sa svojim ljekarom i otkrije šta sve može očekivati na putu do izlječenja. 

Najčešći scenariji uključuju sljedeće:

 • Moguću potrebu za više operacija radi uklanjanja tumora ili sprečavanja njegovog ponovnog pojavljivanja.
 • Mogućnost kombinacije različitih terapija s operacijom ili alternativno, ovisno o situaciji. Ponekad se operacija ne može izvesti, pa se koriste druge terapije za kontrolu rasta ili širenja tumora, iako možda neće potpuno eliminisati tumor.
 • Potreba za kontinuiranim liječenjem kako bi se spriječilo širenje tumora.
 • Potreba za dugoročnim praćenjem nakon završetka liječenja kako bi se otkrili mogući recidivi ili razvoj novih tumora. Preporučuje se praćenje najmanje 10 godina.
 • Potreba za emocionalnom podrškom, s obzirom na to da rak može izazvati emocionalne izazove, pogotovo ako se radi o rijetkom obliku raka. Razgovarajte sa svojim doktorom o mehanizmima i stručnjacima koji podršku u suočavanju s emocionalnim izazovima povezanim s rijetkom bolešću.

 

Važno je znati da…

 1. Liposarkomi su relativno rijetki tumori, čineći oko 20 posto svih malignih mekih tkivnih tumora.
 2. Postoje različite vrste liposarkoma koje se razlikuju po svojoj histološkoj strukturi i kliničkom ponašanju. To uključuje atipične lipomatozne tumore, lipomiksosarkome, pleomorfne liposarkome i druge.
 3. Liposarkomi se najčešće javljaju u donjim ekstremitetima, osobito bedrima. Međutim, mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela, uključujući retroperitoneum (prostor iza trbušne šupljine), trbušnu šupljinu, ruke, glavu i vrat.
 4. Dijagnoza liposarkoma se obično postavlja kombinacijom histološke analize uzorka tkiva dobivenog biopsijom, radiološkog snimanja i kliničkih podataka. Ponekad je potrebno obaviti hirurško uklanjanje tumora kako bi se postavila definitivna dijagnoza.
 5. Prognoza liposarkoma zavisi od raznih faktora, uključujući histološki podtip, stadij tumora, veličinu tumora i prisutnost metastaza. Liposarkomi su skloni lokalnoj recidivu i metastaziranju u druga područja tijela.
 6. Glavni tretman liposarkoma je hirurško uklanjanje tumora. U nekim slučajevima, kemoterapija i radioterapija mogu se koristiti kao dodatak hirurškom liječenju. Novi pristupi liječenju, poput ciljane terapije i imunoterapije, također se istražuju.
 7. Zbog relativne rijetkosti liposarkoma, istraživanje ove bolesti je još uvijek ograničeno. Međutim, naučnici, ljekari i ostali medicinski radnici nastavljaju istraživati nove terapijske strategije i molekularne mehanizme povezane s liposarkomima kako bi se poboljšalo razumijevanje i liječenje ovog oblika raka.