Skip to main content

Šesta bolest ili Roseola infantum

Šta je Roseola infantum, odnosno Šesta bolest?

Roseola infantum, poznata još i pod nazivima Šesta bolest, Exanthema subitum, Trodnevna bolest ili Trodnevna groznica virus je koji se najčešće pojavljuje kod dojenčadi i vrlo male djece. Ovaj virus, koji uzrokuje humani virus Herpes tipa šest, karakterišu visoka temperatura, simptomi klasične prehlade, te crveni osip koji se najčešće pojavljuje na stomaku. Iako je za organizam svakog djeteta Šesta bolest vrlo iscrpljujuća, dobre vijesti su da prestaje obično nakon sedam dana nakon čega se stiče doživotni imunitet na ovaj virus.

 

Najčešći simptomi Šeste bolesti

Prvi simptom Šeste bolesti, najčešće se ogleda u vrlo visokoj temperaturi (do 39,5° C) koja, u prosjeku, traje od tri do sedam dana. Nakon temperature, na tijelu zaraženog djeteta pojavljuje se ružičasti osip nekad praćen i bijelim aureolama. Osip, koji se ogleda u crvenim ili ružičastim tačkicama je najčešće prisutan na stomaku, a može se proširiti i na ruke, vrat, leđa i ramena. Iako izgleda kao da djetetu uzrokuje neugodu, bez brige, osip je potpuno bezbolan i ne svrbi, nije ga potrebno posebno tretirati jer ga dijete praktično niti ne osjeti. 

Osim temperature i osipa, djeca zaražena virusom Roseola infantum, često razvijaju simptome klasične prehlade, pa uz prethodno navedene simptome možete očekivati i:

 • Kašalj ili upalu grla
 • Sekret u nosu
 • Otekline u predjelu limfnih čvorova
 • Dijareju
 • Bolove u ušima
 • Smanjen apetit
 • Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije, u narodu poznatije kao fras, nažalost su česta pojava kod djece sa Roseolom. Ove vrste napada nastaju zbog naglog porasta tjelesne temperature i iako su jedna vrsta epileptičnog napada, najčešće nisu ozbiljne i ne ostavljaju nikakve posljedice po dječiji organizam. Fras, po nekom nepisanom pravilu, najčešće pogađa djecu ispod pet godina (troje od stotinu djece doživi ovu vrstu napada). Uzrok za febrilne konvulzije, osim naglog povećanja tjelesne temperature, je i nasljedni faktor. Iako sam napad djeluje zastrašujuće, jer dijete može nakratko izgubiti svijest, pasti, grčiti udove, nema razloga za paniku, jer kako smo naveli prethodno, febrilne konvulzije ne ostavljaju posljedice za organizam djeteta. No, da biste bili sigurni da je s vašim djetetom sve kako treba, savjetujemo da, u slučaju febrilnih konvulzija, obavezno posjetite pedijatra. 

 

Šta uzrokuje Šestu bolest?

Naziv Šesta bolest nije slučajan, već je povezan sa direktnim uzročnikom nastanka ovog virusa, odnosno ljudskog herpesa (HHV6) tip šest koji je glavni razlog oboljenja. Iako je ovo virus koji može pogoditi bilo koga, nažalost, najčešće je prisutan kod djece od šest mjeseci do tri godine. Radi se o vrlo zaraznoj bolesti koja se, kao i većina drugih virusa, širi kapljičnim putem i to čak i prije pojave osipa, dok dijete priča, kašlje ili kiše. Nakon što je dijagnosticirana Šesta bolest, organizam zaražene osobe formira imunitet te je vrlo vjerovatno da se osoba nikada više neće zaraziti ovim virusom. No, kako u svakom pravilu, postoje izuzeci, ne postoji garancija da se jednom prebolovani virus neće ponovo vratiti. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Na pregledu, nakon što su saslušali simptome oboljenja, te analizirali osip, pedijatri uspostavljaju dijagnozu Šeste bolesti. Iako je visoka temperatura praćena simptomima prehlade i gripe vrlo česta kod male djece, postoji vjerovatnoća da vaš pedijatar neće otkriti da je vaše dijete zaraženo virusom Roseole. Kako je to moguće? Naime, oko pet posto djece ne dobije osip ili on prođe nezapaženo jer se povuče odmah nakon izbijanja, tako da se može desiti da se kod neke djece nikada ne ustanovi tačna dijagnoza. 

Ukoliko ipak jeste uočeno, ljekar vašeg djeteta će vam savjetovati da osip ničim ne tretirate te da nastavite skidati temperaturu i voditi računa o:

 • Da vaše dijete unosi dovoljno tekućine
 • Da bude obučeno u laganu, prozračnu odjeću
 • Da spuštate visoku temperaturu (lijekovima s paracetamolom ili ibuprofenom – koji se ne preporučuje davati djeci mlađoj od šest mjeseci ili tuširanjem)
 • Do osigurate svom djetetu mir kako bi se odmorilo i oporavilo
 • Da ne opterećujete djetetov organizam teškom hranom i velikim količinama

Visoka tjelesna temperatura se, kod djece, kao i kod odraslih, snižava lijekovima ili rashlađivanjem i to tek kada je visočija od 38,5. Većina pedijatara će reći isto: ako je dijete živahno i za vrijeme visoke temperature, odgađajte skidanje lijekovima i pustite organizam da se bori protiv uzročnika infekcije, a ako je klonulo, ne pije tekućinu, odmah aplicirajte sirup ili čepić. Za svaku nedoumicu i neobično ponašanje vašeg djeteta, zamolite pedijatra za savjet. Veoma je važno paziti na količinu, odnosno dozirati lijekove prema djetetovom uzrastu, jer praksa pokazuje da mnogo veću štetu može nanijeti previše lijekova nego visoka temperatura koja je čovjekov prirodni obrambeni mehanizam. Pola sata nakon uzimanja lijeka, možete tuširati dijete mlakom vodom desetak minuta. Neophodno je da dijete boravi u prozračenoj prostoriji, u laganoj odjeći, a možete mu aplicirati obloge od odstajale vode po kompletnom tijelu. 

 

Može li se Šesta bolest spriječiti?

Za Roseola infantum virus ne postoji vakcina. Nažalost, kao ni većina virusa, ni  Šesta bolest se ne može spriječiti jer nikada ne možemo sa sigurnošću znati ko je, od osoba koje nas okružuju, nosilac virusa. No, ono što možemo uraditi kako bismo prevenirali Roseolu i ostale viruse jeste često pranje i dezinficiranje ruku, jačanje imuniteta te izbjegavanja kontakta sa zaraženom osobom. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Većina djece preleži ovaj virus bez ikakvih posljedica za njihov organizam. Smatra se da, 24 sata nakon prestanka visoke temperature, osoba više nije zarazna i ne može dalje širiti pomenuti virus. Kod djece sa narušenim imunološkim sistemom, može doći do upale pluća, meningitisa, hepatitisa i slično i zato je jako važno uvijek se konsultovati s pedijatrom pri pojavi prvih simptoma bolesti. 

Doktora je neophodno obavijestiti i ako kod djeteta primijetite:

 • Tamne kolutove oko očiju (koji mogu biti znakovi dehidracije)
 • Težak umor ili zamaranje pri obavljanju najjednostavnijih funkcija (čak i kada se tjelesna temperatura spusti)
 • Otežano gutanje ili disanje
 • Tamni urin
 • Povraćanje
 • Osip koji boli ili svrbi i ne povlači se nakon tri dana

 

Važno je znati da…

 1. Roseola infantum, Šesta bolest, Trodnevna bolest ili Trodnevna groznica može se manifestovati kod osobe bilo koje životne dobi, no najčešće pogađa djecu ispod tri godine.
 2. Roseolu infantum karakteriše crvenkasti osip po trupu, rukama i vratu, no kod pet posto djece osip izostaje.
 3. Šesta bolest je prelazna.
 4. Osip može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana
 5. Roseola infantum se ne liječi antibioticima zato što je uzročnik bolesti virus, a ne bakterija.
 6. Za liječenje ovog virusa nema terapije, već se zaražena osoba njeguje kod kuće skidanjem temperature, unosom dovoljne količine tekućine, konzumiranjem lijekova za skidanje temperature…
 7. Da bi spriječili ovaj, ali i sve druge viruse, neophodno je naučiti djecu (posebno onu koja provode vrijeme u kolektivima) da vode računa o higijeni, te da ne mijenjaju flašice, čaše, slamke i pribor za jelo s drugom djecom.
 8. Iako većina ljudi, još u predškolskom dobu, razvije antitijela na ovaj virus ukoliko se desi da se neko od ukućana zarazi, potrebno je pojačati higijenu i smanjiti kontakt s ljudima kako se virus ne bi prenio na osobe koje nemaju razvijen imunitet na ovu bolest.