Skip to main content

Aplastična anemija

Šta je aplastična anemija?

Aplastična anemija je rijedak poremećaj krvi kojeg odlikuje nemogućnost tijela da proizvodi dovoljnu količinu krvnih zrnaca. To je vrlo ozbiljno oboljenje koje nastaje kao posljedica nerazvijenosti koštane srži, odnosno njenog zatajenja. Kod aplastične anemije pojavljuje se manjak svih krvnih zrnaca u cirkulaciji jer ih elastično tkivo unutar kostiju, odnosno koštana srž, ne proizvodi dovoljno. Aplastičnu anemiju možemo okarakterizirati kao skup više različitih oboljenja, odnosno anemiji (nedostatku crvenih krvnih zrnaca), leukopeniji ili neutropeniji (nedostatku bijelih krvnih zrnaca) i trombocitopeniji (manjku trombocita). 

Aplastična anemija je rijedak poremećaj i može se pojaviti u bilo kojem životnom dobu. Kao i većina oboljenja, može se pojaviti iznenada ili postepeno napredovati. 

 

Najčešći simptomi aplastične anemije

Pacijenti mogu imati dijagnozu aplastične anemije bez ijednog jedinog simptoma. Ipak, kada osjećaju simptome bolesti, oni jako podsjećaju na simptome klasične anemije, a uključuju:

 • Umor, manjak energije
 • Kratak dah, ubrzan rad srca
 • Blijedu kožu
 • Česte infekcije koje se dugo liječe
 • Lako stvaranje modrica
 • Teško zaustavljanje krvi
 • Kožne osipe
 • Vrtoglavice, glavobolje.

Aplastična anemija kod nekih žena uzrokuje obilna menstrualna krvarenja. Svaki pacijent ima drugačije simptome, pa se i načinu liječenja pristupa drugačije. Simptomi variraju od umjerenih do težih zbog kojih je, u nekim slučajevima, pacijentu potreban medicinski tretman.

 

Šta uzrokuje aplastičnu anemiju?

Aplastična anemija se dijeli na nasljednu aplastičnu anemiju koja nastaje zbog slučajne mutacije gena (češća je kod djece i mlađih osoba), te stečenu aplastičnu anemiju koja nastaje zbog komplikacija sa imunološkim sistemom (češće se dijagnosticira starijim osobama, iako može biti dijagnosticirana i mlađima). 

Matične ćelije su sastavni dio svake koštane srži i njihova uloga je da proizvode bijela i crvena krvna zrnca te trombocite. Kod aplastične anemije matične ćelije su oštećene, krvna zrnca se ne proizvode u količini koja je potrebna organizmu za normalno funkcioniranje. Koštana srž je u tom slučaju prazna (aplastična) ili ima vrlo mali broj krvnih ćelija (hipoplastična). Postoje različiti uzroci za nastanak aplastične anemije, a jedan od najčešćih je reakcija imunološkog sistema koji, iz nekog razloga, napada i uništava zdrave krvne ćelije. Poznato je da do aplastične anemije često dolazi kod onkoloških pacijenata zbog zračenja i hemoterapije koji uništavajući ćelije karcinoma, također uništavaju i zdrave krvne ćelije. Korištenje određenih lijekova, virusne infekcije, autoimuna oboljenja, izloženost toksičnim hemikalijama također mogu biti razlozi za nastanak ove rijetke bolesti. Aplastična anemija se rjeđe dijagnosticira i trudnicama. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza aplastične anemije se uspostavlja analizom krvi  (mjerenjem koncentracije svih krvnih zrnaca) te u nekim slučajevima biopsijom koštane srži. Nakon potvrđivanja dijagnoze možda će biti neophodno podvrgnuti se dodatnim pregledima i analizama kako bi se utvrdio tačan razlog nastanka aplastične anemije. Liječenje uvijek zavisi od nekoliko različitih faktora kao što su: dob pacijenta, opće zdravstveno stanje, uzroci nastanka bolesti te simptoma s kojima se pacijent suočava. Liječenje najčešće uključuje konzumiranje imunosupresanata (lijekova koji potiskuju imunološki sistem), kao i lijekove koji potiču rad koštane srži. U nekim težim slučajevima podliježe se i transfuziji krvi. Bilo koja vrsta infekcije mora biti tretirana antibioticima kako ne bi došlo do razvoja bolesti i ozbiljnijih komplikacija. Jedini način za potpuno izlječenje je transplantacija koštane srži od kompatibilnog donora.

 

Može li se aplastična anemija spriječiti?

Ne postoji učinkovit i u potpunosti efikasan način da se spriječi aplastična anemija, ali koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili vaš organizam od ove i mnogih drugih bolesti su: racionalna konzumacija lijekova za ublažavanje bolova, smanjenje izloženosti različitim hemikalijama, pojačavanje higijenskih navika s ciljem sprečavanja virusa, redovna tjelovježba i pravilna ishrana. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Prognoze za pacijente sa aplastičnom anemijom su uglavnom jako dobre. Pacijent, korištenjem adekvatne terapije, može imati dug i produktivan život, a transplantacijom koštane srži može u potpunosti izliječiti ovu bolest. Netretirana, aplastična anemija može prerasti u mnogo ozbiljnija oboljenja poput mijelodisplastičnog sindroma (stanje poznato i kao predleukemija) te akutne leukemije.

 

Važno je znati da…

 1. Kada je uzrok aplastične anemije nepoznat, tada govorimo o idiopatskoj aplastičnoj anemiji.
 2. Neki pacijenti sa aplastičnom anemijom imaju i dijagnozu paroksizmalne noćne hemoglobinurije. Karakteristike ovog stanja su raspadanje crvenih krvnih ćelija (eritrocita) i posljedično izlučivanje tamno obojenog urina (hemoglobinurija) nakon buđenja. Ova bolest se naziva i “veliki imitator”, jer zbog simptoma može podsjećati na brojna druga oboljenja.
 3. Krv je funkcionalno najvažnija tjelesna tekućina i sastoji se od krvne plazme te krvnih zrnaca – eritrocita, trombocita i leukocita. Eritrociti (crvena krvna zrnca) su zaduženi za prijenos kisika u sva tkiva u organizmu, leukociti (bijela krvna zrnca) imaju zadatak da odbrane organizam od opasnih, vanjskih utjecaja te trombociti koji su zaduženi za zgrušavanje krvi. 
 4. Mnogi pacijenti sa dijagnozom aplastične anemije imaju dijagnosticiranu i Fanconijevu anemiju, rijetko kongenitalno oboljenje krvi čija je glavna karakteristika, uz anemiju, nerazvijenost ruku i nogu.
 5. Pacijentima sa aplastičnom anemijom preporučuje se oprez i izbjegavanje kontaktnih sportova zbog mogućnosti ozljeda i krvarenja kojeg je, u ovom slučaju, vrlo teško zaustaviti.
 6. S obzirom na to da je glavni simptom umor, kao jedan od vidova borbe sa ovom bolešću pacijentima se preporučuje odmor i kvalitetan san.
 7. Aplastična anemija je vrlo rijetka bolest. Procjenjuje se da dvije od milion osoba ima navedenu dijagnozu.
 8. Aplastična anemija je dva do tri puta češća u azijskim zemljama.
 9. Za borbu protiv aplastične anemije preporučljivo je jesti više crvenog mesa, orašastih plodova te zelenog povrća.