Skip to main content

Ektopična trudnoća

Šta je ektopična trudnoća?

Normalna trudnoća započinje oplođenim jajašcem koje se vezuje za sluzokožu maternice. Ektopična trudnoća je stanje u kojem se oplođeno jajašce implantira izvan maternice i to najčešće u jajovodu. Ova vrsta trudnoće, odnosno implantacije se može dogoditi i u drugim dijelovima tijela kao što su jajnik, trbušna šupljina ili grlić materice. Budući da je maternica jedini organ u tijelu koji može adekvatno podržati trudnoću i omogućiti jajašcu da raste, bilo koje drugo mjesto u kojem se dogodi implantacija ne može podržati razvoj trudnoće i tada se trudnoća mora prekinuti. Puknuće jajovoda je samo jedna od potencijalnih komplikacija koje se mogu dogoditi u slučaju ektopične trudnoće i može uzrokovati ozbiljno krvarenje, infekciju, pa čak i smrt. Kada se otkrije, ektopična trudnoća zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se spriječile prethodno opisana, ali i sve ostale potencijalne komplikacije.

 

Najčešći simptomi ektopične trudnoće

Prvi simptomi ektopične trudnoće su obično vrlo slični klasičnim simptomima trudnoće. 

Međutim, tokom vanmaterične i ektopične trudnoće mogu se pojaviti dodatni simptomi, kao što su:

 • Vaginalno krvarenje.
 • Bol u donjem dijelu trbuha, karlici i donjem dijelu leđa.
 • Vrtoglavica ili slabost.

Nažalost, u slučajevima ektopične trudnoće pucanje jajovoda nije rijetka pojava i, ukoliko se dogodi, bol i krvarenje mogu biti intenzivni te obično izazivaju dodatne simptome kao što su:

 • Gubitak svijesti.
 • Nizak krvni pritisak (hipotenzija).
 • Bol u ramenu.
 • Pritisak u rektumu ili crijevnim problemima.

Puknuće jajovoda je hitno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko se suočite sa bilo kojim od navedenih simptoma, neophodno je da se uputite na hitan ljekarski pregled.

 

Šta uzrokuje ektopičnu trudnoću?

U većini slučajeva, ektopična trudnoća uzrokovana je stanjima koja ometaju ili sprečavaju normalno kretanje oplođene jajne ćelije kroz jajovod. Ovo se može dogoditi iz sljedećih razloga:

 • Postojanje ožiljnog tkiva, adhezija (prijanjanje) ili upale uzrokovane prethodnim operacijama u području zdjelice.
 • Upala ili oštećenje jajovoda uslijed spolno prenosive infekcije (STI).
 • Prirođeni nedostaci ili nepravilan oblik jajovoda.
 • Blokada jajovoda uzrokovana rastom ili drugim faktorima.
 • Hormonalni disbalans ili abnormalni razvoj oplođene jajne ćelije.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Vaš ljekar može otkriti da je vaša trudnoća ektopična prilikom prenatalnog pregleda, analize krvi ili ultrazvuka. Da bi potvrdio dijagnozu ektopične trudnoće, ljekar će provesti nekoliko testova, uključujući karlični pregled, test urina i test krvi koji mjeri nivo hormona humanog horionskog gonadotropina (HCG). Za provjeru tačne pozicije u kojoj se oplođeno jajašce implantiralo koristi se ultrazvuk. 

Kada se dijagnosticira ektopična trudnoća i odredi mjesto implantacije, ljekar će razgovarati s pacijenticom o planu liječenja. Ektopična trudnoća zahtijeva hitno liječenje, odnosno uklanjanje oplođenog jajašca izvan maternice kako bi se spriječile opasne komplikacije. Liječenje ektopične trudnoće može uključivati upotrebu lijekova poput metotreksata, laparoskopsku operaciju ili abdominalnu operaciju.

 • Metotreksat se obično koristi u ranim fazama ektopične trudnoće bez teškog krvarenja. Ovaj lijek zaustavlja rast stanica i otapa postojeće stanice, a primjenjuje se injekcijom. Prije primjene ovog tretmana važno je prvo potvrditi dijagnozu ektopične trudnoće. Nakon injekcije, prati se nivo hormona HCG kako bi se procijenila učinkovitost liječenja i potreba za dodatnim lijekovima.
 • Laparoskopske procedure kao što su salpingostomija i salpingektomija koriste se za neke slučajeve ektopične trudnoće. Ove procedure se izvode kroz mali rez u abdomenu, blizu pupka, uz upotrebu laparoskopa - tankog instrumenta s kamerom i svjetlom. Salpingostomija uklanja ektopičnu trudnoću i ostavlja jajovod da prirodno zaraste, dok salpingektomija uklanja i ektopičnu trudnoću i jajovod.

Izbor postupka zavisi od količine krvarenja, oštećenja jajovoda i njegovom mogućem pucanju te stanju drugog jajovoda i eventualnom prethodnom oštećenju. U slučaju obilnog krvarenja za vrijeme ektopične trudnoće, može biti potrebna hitna operacija koja može biti laparoskopska ili abdominalna. U većini slučajeva, puknuti jajovod se mora ukloniti, iako se u nekim situacijama može pokušati spasiti.

 

Može li se ektopična trudnoća spriječiti?

Iako nije moguće potpuno spriječiti ektopičnu trudnoću, moguće je smanjiti rizik usvajanjem zdravih životnih navika. Evo nekoliko koraka koje možete prije planiranja trudnoće:

 • Nemojte konzumirati duhanske proizvode.
 • Održavajte optimalnu tjelesnu težinu.
 • Spriječite spolno prenosive infekcije (SPI) korištenjem kondoma i ograničavanjem broja seksualnih partnera.
 • Pri planiranju trudnoće porazgovarajte sa svojim ljekarom o mogućim faktorima rizika.
 • Ograničite izloženost štetnim tvarima ili navikama koje mogu izazvati upalu te oštetiti jajovode.

Praktikovanje ovih savjeta može pomoći pri smanjenju rizika, no važno je napomenuti da se ektopična trudnoća može dogoditi svim ženama, bez obzira na preventivne mjere. Ako imate bilo kakve simptome ili sumnjate na ektopičnu trudnoću, važno je da se odmah obratite svom ginekologu.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Većina žena koje su imale prethodnu vanmateričnu trudnoću može imati uspješne buduće trudnoće, ali postoji povećan rizik od ponovne vanmaterične trudnoće. Važno je porazgovarati s doktorom o uzrocima, faktorima rizika, pa nakon toga donijeti informirane odluke koje se odnose na planiranje nove trudnoće. Preporučljivo je pričekati oko tri mjeseca prije ponovnog pokušaja začeća kako bi se jajovod oporavio i kako bi se smanjio rizik od ponovne vanmaterične trudnoće. Žene mogu ostvariti trudnoću čak I nakon što im je uklonjen jedan jajovod jer je za trudnoću potreban funkcionalni jajovod. Postoje i metode potpomognute oplodnje, kao što je in vitro oplodnja (IVF), koja ne zahtijeva prisutnost jajovoda. Razgovor sa zdravstvenim stručnjacima pomoći će u razmatranju načina za smanjenja faktora rizika u budućim trudnoćama. 

I ne zaboravite, gubitak trudnoće je veoma teško i emocionalno izazovno stanje čak i ako je trudnoća trajala kratko. Dajte sebi vremena da odbolujete gubitak, oslonite se na podršku partnera, članova porodice i prijatelja, a prije planiranja naredne trudnoće obavite razgovor sa svojim ginekologom. 

 

Važno je znati da…

 1. U većini slučajeva (čak 99 posto), ektopična trudnoća se javlja u jajovodima, ali može se dogoditi i u drugim dijelovima tijela, poput jajnika, trbušne šupljine ili vrata maternice. 
 2. Ektopična trudnoća se zove još i tubarna trudnoća.
 3. Rizik od ektopične trudnoće povećava se kod žena koje imaju historiju upalnih bolesti zdjelice, prethodnih operacija na jajovodima, endometrioze ili neplodnosti.
 4. Simptomi ektopične trudnoće uključuju jake bolove u trbuhu, krvarenje iz vagine, vrtoglavicu i nesvjesticu. Ako se pojave ovi simptomi, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć.
 5. Ektopična trudnoća je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su puknuće jajovoda i unutrašnje krvarenje.
 6. Rani prenatalni testovi, poput ultrazvuka i određivanja nivoa hCG hormona u krvi, koriste se za dijagnosticiranje ektopične trudnoće.
 7. U većini slučajeva, ektopična trudnoća se mora hirurški ukloniti. U nekim manje ozbiljnim slučajevima, primjenjuje se terapija metotreksatom, lijekom koji zaustavlja rast i razvoj embrija izvan maternice.
 8. Nakon liječenja ektopične trudnoće, žena može imati povećan rizik od ponovne ektopične trudnoće u budućnosti. Redovni pregledi i praćenje su važni za otkrivanje eventualnih komplikacija ili ponovnih ektopičnih trudnoća.