Skip to main content

Glavobolje kod djece

Šta su glavobolje kod djece?

Glavobolje kod djece su vrlo česta pojava i procjenjuje se da čak 25 posto djece ispod deset godina i 75 posto tinejdžera ima iskustva sa glavoboljom. Praksa pokazuje da je migrena peta najčešća bolest koja se javlja kod djece. Dječije glavobolje, u pravilu, nisu ozbiljne i mogu biti uzrokovane različitim tipovima glavobolje poput migrene, glavobolje koja je nastala kao rezultat izlaganja stresnoj situaciji (tenzijska glavobolja), glavobolje koja je nastala uslijed infekcije ili manjih trauma glave. Glavobolje su vrlo česta pojava i kod djece i kod odraslih i postoji čak 150 vrsta glavobolje. No, tih 150 vrsta se najčešće dijeli na četiri glavna tipa i to: migrena, tenzijska glavobolja, klaster glavobolja te hronična, odnosno svakodnevna glavobolja. Liječenje dječjih glavobolja najčešće uključuje upotrebu lijekova koji se kupuju bez recepta te praktikovanjem zdravih navika poput redovnog rasporeda spavanja, unosa dovoljno tekućine te konzumiranje zdravih i redovnih obroka. Ako se glavobolja javlja često i onemogućava mališane da obavljaju svakodnevne zadatke, a lijekovi ne pomažu, onda je neophodno što prije potražiti ljekarsku pomoć.  

 

Najčešći simptomi glavobolja kod djece

Simptomi dječijih glavobolja variraju u zavisnosti od vrste glavobolje koja je prisutna kod djeteta. 

Simptomi dječije migrene su slični simptomima migrene kod odraslih, a najčešće uključuju:

 • Bol koji pulsira ili osjećaj kuckanja u glavi
 • Bol koja se pogoršava fizičkom aktivnošću
 • Mučninu, bolove u abdomenu, povraćanje
 • Osjetljivost na zvuk i svjetlost (fotofobija)

S druge strane, glavobolje tenzionog tipa mogu trajati od pola sata do nekoliko dana, a često uzrokuju:

 • Stezanje ili pritisak u mišićima glave ili vrata
 • Blagu do umjerenu bol bez pulsiranja, koji se jednako javlja na obje strane glave
 • Mlađa djeca mogu se povlačiti iz redovnih aktivnosti i više spavati. 

Klaster glavobolje su rijetke kod djece mlađe od deset godina, ali kada se pojave najčešće: 

 • Se pojavljuju u grupama od pet ili više epizoda, koje mogu trajati od jedne glavobolje svaki drugi dan do osam glavobolja dnevno.
 • Uzrokuju oštar, probadajući bol na jednoj strani glave koji traje manje od tri sata.
 • Uzrokuju suzenje očiju, začepljenost ili curenje iz nosa, uznemirenost.

Hronična svakodnevna glavobolja je izraz koji se koristi za migrene i glavobolje tenzionog tipa koje se javljaju više od 15 puta tokom perioda od mjesec dana. Ova vrsta glavobolje može biti uzrokovana infekcijom, manjom ozljedom glave ili prekomjernom upotrebom lijekova protiv bolova, uključujući one koji se mogu kupiti bez recepta.

 

Šta uzrokuje glavobolje kod djece?

Brojni su faktori koji mogu uzrokovati glavobolje kako kod odraslih, tako i kod djece. Praksa pokazuje da su glavobolji u mlađoj dobi podložnije djevojčice koje uđu u pubertet, djeca čiji članovi porodice imaju probleme s glavoboljama, djeca sa hroničnim bolestima, te stariji tinejdžeri. Ostali, česti uzročnici glavobolje uključuju bolesti poput gripe, infekcije ili groznice, upale sinusa, grla ili uha, povredu glave, stres, anksioznost, depresiju ili prekomjerno vježbanje. Rijetki uzroci uključuju meningitis (infekciju ili upalu membrane koja prekriva mozak i kičmenu moždinu), encefalitis (upalu mozga), hemoragiju (krvarenje u mozgu) ili tumor (masu abnormalnog tkiva). Ako se glavobolje pojavljuju prečesto ili se vremenom intenziviraju, obavezno se, sa djetetom, uputite na detaljan ljekarski pregled.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Da bi utvrdili prirodu glavobolje djeteta, ljekari najprije od pacijenta i roditelja zatraže detaljan opis simptoma. Nakon razgovora, slijedi fizički, sistematski pregled koji uključuje mjerenje visine, težine, obima glave, krvnog pritiska i pulsa djeteta, te pregled očiju, vrata, glave i kičme radi utvrđivanja potencijalnih problema s kretanjem ili koordinacijom pokreta. Ako je dijete inače zdravo, daljnje testiranje najčešće nije potrebno. Međutim, u nekim slučajevima, skeniranje i druge procjene mogu biti potrebni koraci za postavljanje dijagnoze ili isključivanje drugih medicinskih stanja koja bi mogla biti uzročnici glavobolje. Magnetna rezonanca ili MRI obično se koriste za dijagnosticiranje tumora, moždanih udara, aneurizmi, neuroloških bolesti i drugih abnormalnosti mozga, CT za pregled poprečnog presjeka mozga djeteta (i dijagnosticiranje tumora, infekcija i drugih zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati glavobolju) te lumbalna punkcija za izvlačenje uzorka cerebrospinalne tekućine radi laboratorijske analize (ukoliko se sumnja na bakterijski ili virusni meningitis).

 

Mogu li se glavobolje kod djece spriječiti? 

Dječije glavobolje se mogu spriječiti izbjegavanjem okidača i uzimanjem preventivnih lijekova, a preporučljivo je i da se konsultujete sa djetetovim ljekarom o tome koji su lijekovi naučinkovitiji za vaše dijete. Pored toga, vodite računa o životnim navikama vašeg djeteta, odnosno potičite dijete na odlazak u krevet na vrijeme kako bi svom organizmu osiguralo dovoljno sna, na fizičku aktivnost, boravak u prirodi, na konzumaciju zdravih obroka i grickalica, te unosa dovoljne količine vode (od šest do osam čaša na dan) uz izbjegavanje, odnosno ograničavanje napitaka s kofeinom. Navedeni koraci mogu biti od velike koristi u prevenciji glavobolje. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Dječije glavobolje mogu biti povremene ili česte, a u oba slučaja mogu uticati na njihovu sposobnost da obavljaju svakodnevne aktivnosti poput školskih obaveza, sporta i druženja s vršnjacima. Zato je važno preduhitriti njihovu pojavu i pratiti šta je ono što ih uzrokuje kako bi se izbjegli okidači. Okidači variraju od djeteta do djeteta, ali postoje oni univerzalni koji su zajednički svima poput nedostatka sna, neadekvatnog unosa tekućine, prekomjerne konzumacije pića s kofeinom i određenih namirnica. Da bi se utvrdilo šta izaziva glavobolje kod vašeg djeteta, korisno je voditi dnevnik i zapisivati navike koje prethode njihovoj pojavi, te bilježiti učestalost i intenzitet glavobolje. Izbjegavanjem okidača i pronalaženjem adekvatne terapije uz savjetovanje s djetetovim doktorom, može se pomoći djetetu da smanji broj glavobolja i vodi ispunjeniji i produktivniji život. 

 

Napomena: Ukoliko dijete, uz glavobolju, povraća, osjeća jaku mučninu koja ne prolazi, gubi vid, dezorijentisano je, ima kratak dah, ukočen vrat, ima povišenu tjelesnu temperaturu ili se žali na bolove u grlu, ušima ili očima, obavezno se, čim prije, javite ljekaru.

 

Važno je znati…

 1. Glavobolje su uobičajene kod djece. Prema nekim istraživanjima, do 75 posto djece ima barem jednu glavobolju do dobi od 15 godina.
 2. Glavobolje su češće kod djevojčica nego kod dječaka.
 3. Kako dijete raste, glavobolje mogu prestati, no mogu se vratiti kasnije u životu.
 4. Iako glavobolja nije tipičan simptom dijabetesa, njena pojava kod djeteta može ukazivati na nizak nivo šećera u krvi, što je jedan od simptoma dijabetesa. 
 5. Djeca koja imaju anksioznost ili depresiju sklonija su razvoju glavobolja.
 6. Mnoge dječje glavobolje su uzrokovane stresom, umorom, nedostatkom sna ili dehidracijom.
 7. Prekomjerna upotreba mobilnih uređaja i računara također može uzrokovati glavobolje kod djece.
 8. Alergije na hranu, polen, prašinu i životinjsku dlaku mogu uzrokovati dječije glavobolje. 
 9. Čak i dojenčad može patiti od migrene. Djeca koja su premlada da bi mogla govoriti mogu plakati ili se ljuljati naprijed-natrag kao reakciju na jaku bol.
 10. Glavobolje su rijetko uzrokovane ozbiljnim medicinskim stanjima kod djece, ali u nekim slučajevima mogu biti znak problema poput migrene, tumora ili problema s očima.
 11. Dječije i glavobolje kod odraslih se mogu razlikovati i to tako što dječije glavobolje obično kraju kraće, češće su praćene bolovima u abdomenu te mučninama i povraćanjem. Dječije glavobolje ravnomjerno zahvaćaju kompletnu glavu dok je kod odraslih osoba bol najčešće koncentrisana na samo jedan dio glave.
 12. Važno je obratiti pažnju na druge simptome koji se pojavljuju uz glavobolju kod djece, poput mučnine, povraćanja, vrtoglavice ili promjena u vidu.
 13. Većina dječjih glavobolja nestaje uz odmor, unos dovoljno tekućine ili uzimanjem analgetika, ali u nekim slučajevima potrebna je medicinska pomoć.
 14. Ako dijete često ima glavobolje, važno je posjetiti doktora kako bi se utvrdio uzrok i odredio odgovarajući tretman.