Skip to main content

Kserostomija ili suha usta

Šta je kserostomija?

Kserostomija, poznata i kao stanje suhih usta, nastaje kada pljuvačne žlijezde ne proizvode dovoljno pljuvačke koja pomaže da se održi vlažnost u ustima. Kserostomija može nastati kao rezultat nuspojava određenih lijekova, starenja ili terapije zračenjem za rak. Rjeđe, suha usta mogu biti posljedica stanja koja direktno utiču na pljuvačne žlijezde.

Pljuvačka ima važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, jer neutralizira kiseline koje proizvode bakterije, ograničavajući rast bakterija i pomažući u ispiranju čestica hrane koje, nakon jela, ostaju u ustima. Pljuvačka također poboljšava čulo okusa, olakšava žvakanje i gutanje, a enzimi prisutni u pljuvački podržavaju probavu. Smanjenje količine pljuvačke i suha usta mogu imati različite manifestacije, od manjih smetnji do ozbiljnog uticaja na oralno, ali i generalno zdravlje, apetit i uživanje u hrani.

Liječenje suhih usta ovisi o uzroku zbog kojih je došlo do ove pojave. Važno je posjetiti zdravstvenog radnika kako bi se identificirao uzrok i preporučio odgovarajući tretman.

 

Najčešći simptomi kserostomije

Nedostatak pljuvačke može se manifestovati kroz: 

 • Loš zadah.
 • Kontinuirane upale grla.
 • Teškoće pri jedenju, govoru ili gutanju.
 • Osjećaj suhoće u nosu.
 • Promuklost glasa.
 • Povećanu žeđ.
 • Ranice ili bol na usnama, jeziku i u unutrašnjosti usta.
 • Poremećaje čula okusa.
 • Probleme s nošenjem zubnih proteza.
 • Lijepljenje ruža za usne po zubima.

Ozbiljniji simptomi mogu obuhvatati:

 • Karijes (propadanje zuba).
 • Suhe oči i kožu.
 • Osip na koži.
 • Bolove u zglobovima.

 

Šta uzrokuje kserostomiju?

Suha usta nastaju kada pljuvačne žlijezde proizvode manje pljuvačke, a najčešći uzroci za nastanak ove pojave su:

 • Određeni lijekovi - kako na recept, tako i oni bez recepta, mogu smanjiti proizvodnju pljuvačke u tijelu, što može dovesti do suhih usta. Primjeri takvih lijekova uključuju lijekove za anksioznost, depresiju, urinarnu inkontinenciju, hronični opstruktivni plućni poremećaj, alergije i visoki krvni pritisak.
 • Terapija zračenjem - osobe koje prolaze kroz terapiju zračenjem, posebno za rak glave i vrata, vrlo često se mogu suočiti sa suhim ustima kao nuspojavom liječenja.
 • Dehidracija – izostanak adekvatnog unosa tečnosti također može uticati na suhoću usta.
 • Disanje na usta - noćno disanje na usta, posebno kada imate začepljen nos, može dovesti do kserostomije.
 • Određena medicinska stanja - suha usta mogu biti simptom ozbiljnijih stanja kao što su dijabetes, Alzheimerova bolest, moždani udar i Sjogrenov sindrom (autoimuna bolest koja uzrokuje upalu žlijezda koje proizvode pljuvačku, najčešće utiče na žene koje su prošle kroz menopauzu).

Odmah po pojavi simptoma suhih usta potrebno je potražiti medicinsku pomoć, posebno u slučaju kada se simptomi nastave ili se pogoršaju, te kada je kserostomija povezana s drugim zdravstvenim problemima. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje 

Kako bi utvrdio uzrok suhih usta, ljekar će vjerojatno analizirati medicinsku historiju pacijenta i sve lijekove koje koristi, uključujući i one bez recepta, te će obaviti pregled unutrašnjosti pacijentovih usta.

U nekim slučajevima mogu biti potrebni dodatni testovi, poput krvnih analiza te skeniranja pljuvačnih žlijezda kako bi se izmjerila količina pljuvačke koju pacijent proizvodi. Ukoliko ljekar posumnja da suha usta mogu biti uzrokovana Sjogrenovim sindromom, moguće je da će izvesti malu biopsiju, odnosno uzeti uzorak ćelija iz pacijentovih pljuvačnih žlijezda, koje će se potom poslati na daljnje testiranje.

Ciljevi liječenja suhih usta su:

 • Rješavanje, odnosno upravljanje uzrocima nastanka suhih usta.
 • Sprečavanje propadanja zuba i održavanje oralnog zdravlja.
 • Povećavanje protoka pljuvačke kako bi se ublažili simptomi kserostomije.

Liječenje također uključuje i analizu lijekova koje pacijent koristi kako bi se izbjegli oni koji mogu uzrokovati kserostomiju. Preporučljive su i kućne metode liječenja kako bi se olakšala neugoda, koje uključuju izbjegavanje određenih lijekova, ispijanje vode prije gutanja tableta, uzimanje terapiju ujutro te konzumiranje lako probavljivih formula. Ako je kserostomija i nakon svih primijenjenih savjeta prisutna, ljekar može propisati posebne lijekove za povećanje proizvodnje sline.

Preporučljivo je poticati proizvodnju sline žvakanjem ili sisanjem proizvoda bez šećera te održavati oralnu higijenu kako bi se spriječili karijesi. 

 

Može li se kserostomija spriječiti?

Iako se ne može uticati na sve uzroke nastanka kserostomije, postoji nekoliko načina koji mogu pomoći da se spriječi ova neugodna pojava. 

Neki od njih su: 

 • Konzumiranje dovoljno vode tokom dana, otprilike osam čaša vode dnevno (najoptimalnije je često pijuckanje).
 • Korištenje ovlaživača zraka, posebno u spavaćoj sobi, da bi se smanjila suhoću usta noću.
 • Disanje na nos, a ne na usta, kako bi se očuvala prirodnu vlažnost usta.
 • Izbjegavanje lijekova bez recepta koji mogu izazvati suha usta, kao što su antihistaminici i dekongestivi. Ukoliko su vam ovi lijekovi propisani, porazgovarajte sa svojim ljekarom o drugim mogućim tretmanima ili lijekovima.
 • Izbjegavanje ili racionalno konzumirajte kofein, duhan i alkohol, kao i slatkiše te preslanu i prezačinjenu hrane jer mogu dodatno pogoršati suhoću usta.

Ukoliko imate problem sa suhim ustima, tretmani i kućni lijekovi mogu pomoći da se simptomi ublaže. Redovna i kvalitetna oralna higijena i česte posjete stomatologu su također važni kako biste spriječili oštećenja koja mogu nastati uslijed suhih usta. Ako suha usta predstavljaju simptom ozbiljnijeg stanja, poput Sjogrenovog sindroma, dijabetesa ili karcinoma, prognoza će ovisiti o liječenju tog osnovnog stanja.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Prognoza za kserostomiju zavisi od uzroka nastanka i ozbiljnosti stanja. U većini slučajeva, suha usta su simptomatski problem koji se može adekvatno kontrolisati i liječiti. Ako se suha usta javljaju kao nuspojava lijekova stanje se može poboljšati promjenom terapije.

Međutim, ako je suhoća usta uzrokovana ozbiljnijim zdravstvenim stanjem, poput Sjogrenovog sindroma, dijabetesa, raka ili kao nuspojava terapije zračenjem za rak glave i vrata, prognoza može biti kompleksnija i zahtijevati dugotrajnije liječenje koje će biti usmjereno na ublažavanje simptoma i održavanje što boljeg oralnog zdravlja kako bi se izbjegle komplikacije poput karijesa ili bolesti usne šupljine. 

 

Važno je znati da…

 1. Kserostomija, često se naziva i "sindrom suhih usta".
 2. Kserostomija je vrlo česta pojava i procjenjuje se da pogađa jednu od pet odraslih osoba.
 3. Kserostomija se javlja kada slinovnica ne proizvodi dovoljno pljuvačke ili kada je kvaliteta pljuvačke promijenjena.
 4. Glavni simptom kserostomije je osjećaj suhoće u ustima, ali može biti praćena i drugim simptomima kao što su teškoće pri žvakanju, gutanju ili govoru.
 5. Suha usta mogu biti privremeni problem uzrokovan dehidracijom, stresom ili uzimanjem određenih lijekova, ali također mogu biti i hronični problem povezan s nekim zdravstvenim stanjima kao što su Sjogrenov sindrom, dijabetes ili autoimune bolesti.
 6. Manjak pljuvačke može uzrokovati probleme s oralnim zdravljem, kao što su karijes, upala desni i loš zadah.
 7. Liječenje kserostomije može uključivati promjene u prehrambenim navikama, povećanje unosa vode, izbjegavanje stimulansa kao što su kafa i alkohol, te upotrebu umjetnih sredstava za ovlaživanje usta (poput sprejeva i gela).
 8. Ako imate suha usta, ne preskačite posjete stomatologu kako biste pratili stanje vaših zuba i desni te spriječili potencijalne komplikacije.
 9. Kserostomija može uticati na kvalitet života jer može uzrokovati neugodu, bol i probleme s prehranom.
 10. Prema studijama, žene su sklonije razvoju kserostomije.
 11. Pušenje i konzumacija alkohola mogu pogoršati simptome suhih usta, pa, ukoliko imate ovaj problem, obavezno ih izbjegavajte.