Skip to main content

Čekićasti (košarkaški) prst

O kakvoj ozljedi je riječ?

Čekićasti odnosno košarkaški prst je ozljeda koja se javlja kada je tetiva koja ispravlja prst (ekstenzorna tetiva) oštećena na vrhu prsta. Do ove ozljede dolazi najčešće kada neki predmet (najčešće lopta) udari vrh prsta, odnosno kada dođe do naglog, nasilnog savijanja prsta. Ova sila kida tetivu (koja je inače zadužena za savijanje prsta) na zadnjoj strani. Od jačine udarca zavisi i oblik povrede. Ako je udarac jak, onda može doći i do puknuća dijela kosti koji se odvaja skupa s tetivom. U tom slučaju prst se ne može ispraviti do kraja. Čekićasti prst je povreda poznata još i kao baseball ili košarkaški prst.

 

Kada trebate posumnjati na potencijalni problem?

Ukoliko ste pretrpjeli ozljedu i sumnjate da nešto nije uredu, obratite pažnju na izgled prsta. Ako vrh prsta izgleda kao da visi i niste u stanju da ga ispravite do kraja, ako vam djeluje kao da je zaglavljen, onda je vjerovatno posrijedi ozljeda čekićastog prsta. Pored bola koji osjećate, pri ovoj ozljedi, prst je natečen, a ponekad se ispod nokta pojavi i krvni podliv. U težim slučajevima nokat se odvaja od prsta.

 

Šta je uzrok pojave čekićastog prsta?

Kao i kod ostalih ozljeda i čekićasti prst je najčešće ozljeda koja nastaje kao produkt neke sportske aktivnosti. Ovoj ozljedi najpodložniji su ljudi koji su aktivni u kontaktnim sportovima, bave se košarkom, rukometom, odbojkom i slično.

 

Kako se možete izliječiti?

Odmah nakon što se ozlijedite, potražite stručnu pomoć, posebno ako ste primijetili krvni podliv ili odvajanje nokta od prsta koje smo ranije spomenuli. U tim slučajevima, ozljeda se može iskomplikovati, a doktor će, detaljnim pregledom ustanoviti da li se radi o klasičnom ili o otvorenom prelomu. Otvoreni prelomi, ako se ne tretiraju na vrijeme, sa sobom nose rizik od različitih infekcija. Kod ove ozljede (ali i svih ostalih) jako je važno reagovati na vrijeme jer, ako se ne liječi na odgovarajući način, može doći do deformacije prsta, odnosno njegova funkcija neće biti kao prije i pacijent neće biti u stanju da ga savija ili ispravlja do kraja. 

Čekićasti prst se najčešće liječi nehirurškim tretmanom. Do odlaska doktoru, ledirajte bolni prst, a ruku držite uspravno (prema plafonu). Ako imate čist drveni štapić, može vam poslužiti da imobilizirate prst, no najbolje je da se što prije javite svom ljekaru. 

Liječenje čekićastog prsta najčešće se sprovodi nošenjem udlage. U zavisnosti od vrste povrede, određuje se i količina vremena koja je predviđena za nošenje udlage. Ako je došlo do prekida tetive, udlaga se nosi od šest do osam sedmica, a ako je u pitanju manje otrgnuće kosti onda se udlaga nosi nešto kraće, odnosno četiri do šest sedmica. Nakon toga, vaš ljekar će vam vjerovatno savjetovati da nosite udlagu za vrijeme spavanja i dnevnog odmora, a sve s ciljem preveniranja trajne deformacije koja se može desiti zbog neadekvatnog  ili prekratkog liječenja. Nakon što je završen ovaj dio terapije, vaš doktor ili fizioterapeut će vam pokazati vježbe uz pomoć kojih prstu možete vratiti pokretljivost. Nemojte se uplašiti ako nakon svih ovih tretmana primijetite malu kvržicu na prstu, ona je sasvim normalna pojava i ne bi vam trebala smetati prilikom obavljanja bilo koje vrste aktivnosti.

Iako rijetko, ponekad se u slučaju čekićastog prsta može preporučiti i operativni zahvat. To se obično dešava kada ozljeda nije sanirana na odgovarajući način ili se dogodila nekad u prošlosti, a pacijent nije pomoć potražio na vrijeme. 

Nakon potpunog oporavka, vaš doctor će vam vjerovatno savjetovati da, neko vrijeme, dok trenirate, koristite atletsku traku kako biste zaštitili prst od ponovnog oštećenja.