Skip to main content

Leukemija vlasastih ćelija

Šta je leukemija vlasastih ćelija?

Leukemija vlasastih ćelija je rijetki oblik raka koji pogađa bijela krvna zrnca, poznata kao B limfociti ili B ćelije, ključne za odbranu organizma od infekcija. U ovom tipu leukemije, te B ćelije postaju maligne i počinju nekontrolisano da se razmnožavaju, ne odumirući kako bi prirodno trebale. Kao rezultat, ove ćelije se nakupljaju u tijelu i izazivaju neugodne simptome. Specifično, maligne B ćelije koje su karakteristične za leukemiju vlasastih ćelija dobile su naziv "vlasaste ćelije" zbog svog prepoznatljivog izgleda pod mikroskopom, koji liči na vlasaste strukture.

Ovaj oblik leukemije utiče na normalnu funkciju koštane srži, gdje se krvne ćelije obično stvaraju. Umjesto toga, maligne vlasaste ćelije počinju zauzimati prostor i ometaju normalnu proizvodnju krvnih ćelija, što može dovesti do oslabljenog imunološkog sistema i drugih komplikacija. Leukemija vlasastih ćelija obično napreduje postepeno, pa terapija možda neće biti potrebna odmah po postavljanju dijagnoze.

Kada se liječenje pokaže neophodnim, najčešće se primjenjuje hemoterapija, a ponekad i terapija interferonima ili ciljanim lijekovima. Pored tradicionalne leukemije vlasastih ćelija, postoji i varijanta koja se naziva varijanta leukemije vlasastih ćelija. Iako dijeli sličan naziv, ova varijanta se brže razvija i ima različite kliničke karakteristike, što je razdvaja od klasičnog oblika leukemije vlasastih ćelija.

 

Najčešći simptomi leukemije vlasastih ćelija

Leukemija vlasastih ćelija može biti asimptomatska, što znači da neće nužno izazvati očigledne simptome. Ponekad se otkrije slučajno prilikom rutinskih analiza krvi ili pri ispitivanju drugih zdravstvenih stanja. 

Kada izazove simptome, leukemija vlasastih ćelija može dovesti do:

 • Osjećaja sitosti i neugode u abdomenu, što može otežati konzumiranje hrane, posebno većih obroka.
 • Umora.
 • Sklonosti krvarenju i stvaranju modrica.
 • Čestih, ponavljanih infekcija.
 • Anemije.
 • Slabosti.
 • Gubitka težine bez namjere.
 • U nekim slučajevima prisutno je i povećanje limfnih čvorova te slezene.

 

Šta uzrokuje leukemiju vlasastih ćelija?

Leukemija vlasastih ćelija nastaje u bijelim krvnim ćelijama koje igraju ključnu ulogu u odbrani organizma od infekcija. Iako tačan uzrok ovog oblika leukemije nije potpuno razjašnjen, pretpostavlja se da su ključne promjene u njegovom razvoju povezane s promjenama u DNK unutar B ćelija, koje su odgovorne za imunološki odgovor.

DNK nosi genetske upute koje usmjeravaju aktivnosti ćelija. U slučaju leukemije vlasastih ćelija, ove promjene u DNK potiču B ćelije da se nekontrolisano dijele te da ne funkcionišu normalno što rezultira stanjem u kojem promijenjene ćelije žive duže nego zdrave ćelije, odupirući se prirodnom ciklusu ćelijskog umiranja.

Promijenjene B ćelije postepeno zauzimaju koštanu srž i druge organe, suzbijajući normalne krvne ćelije. To dovodi do simptoma i komplikacija leukemije vlasastih ćelija. Povećane ćelije mogu uzrokovati oticanje slezene, jetre i limfnih čvorova, dok nedostatak prostora za zdrave krvne ćelije može dovesti do učestalih infekcija, čestih modrica i hroničnog umora.

Iako tačan uzrok još nije potpuno definisan, smatra se da različiti faktori, uključujući genetske predispozicije i izloženost određenim toksinima ili infekcijama, mogu doprinijeti razvoju leukemije vlasastih ćelija. Svakodnevna istraživanja pomažu naučnicima da bolje razumiju ove procese te unaprijede pristupe liječenju i prevenciji ovog stanja.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Za uspostavljanje dijagnoze leukemije vlasastih ćelija, ljekar može preporučiti neke od sljedećih dijagnostičkih postupaka koji najbolje pomažu u preciznom određivanju prisutnosti leukemije vlasastih ćelija te odabiru najboljeg pristupa liječenju:

 • Fizički pregled – koji uključuje opipavanje slezene kako bi provjerio eventualno povećanje organa. Povećana slezena može izazvati osjećaj punoće u abdomenu i neugodu pri konzumiranju hrane.
 • Krvni testovi - kako bi se izmjerili nivoi krvnih ćelija u organizmu. Ovaj test se naziva kompletna krvna slika (CBC) sa diferencijalom. U CBC testu se prate crvena krvna zrnca, bijela krvna zrnca i trombociti. U slučaju leukemije vlasastih ćelija, rezultati CBC testa mogu pokazati snižene nivoe svih ovih tipova krvnih ćelija.
 • Mikroskopski pregled krvi - druga vrsta krvnog testa uključuje analizu krvi pod mikroskopom. Ovaj test se naziva bris periferne krvi i može otkriti prisustvo leukemije vlasastih ćelija.
 • Biopsija koštane srži – postupak koji uključuje uzimanje malog uzorka koštane srži iz područja kuka. Ovaj uzorak se koristi za analizu i potvrđivanje prisustva ćelija leukemije vlasastih ćelija.
 • Laboratorijski testovi za analizu ćelija leukemije – ćelije prikupljene iz krvi i koštane srži mogu biti testirane u laboratoriju. Ovi testovi analiziraju DNK ćelije kako bi se otkrile promjene što pomaže ljekarima da bolje razumiju prognozu bolesti i odaberu najbolje tretmane.
 • Kompjuterizirana tomografija (CT) – pruža detaljne slike unutrašnjih dijelova tijela. Ljekar može naručiti CT skeniranje kako bi procijenio eventualno oticanje slezene i limfnih čvorova.

Tretmani za leukemiju vlasastih ćelija omogućavaju kontrolu bolesti, no ne dovode do potpunog izlječenja. Leukemija vlasastih ćelija obično napreduje sporo, pa liječenje ne mora započeti odmah, osim ako se pojave simptomi.

Ako se odlučite za liječenje, prva opcija je hemoterapija. To je efikasan tretman koji može dovesti do remisije, tj. smanjenja simptoma ili nestanka znakova raka. Osim toga, ciljana terapija lijekovima može blokirati specifične hemikalije u ćelijama raka, uzrokujući njihovu smrt. Oba tretmana mogu biti primijenjena kao injekcije ili infuzije intravenozno. Na osnovu karakteristika bolesti te opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, ljekar će donijeti najbolju odluku za odabir opcije liječenja. 

 

Može li se leukemija vlasastih ćelija spriječiti?

Tačan uzrok razvoja leukemije vlasastih ćelija još nije potpuno poznat, no vjeruje se da ova bolest nastaje kao rezultat složene interakcije genetskih i okolišnih faktora. Trenutno ne postoji poznat način za sprečavanje ovog rijetkog oblika leukemije ni specifične mjere koje bi mogle garantovano spriječiti njen nastanak, no održavanje zdravog načina života, izbjegavanje poznatih kancerogenih tvari i toksina te redovni medicinski pregledi mogu doprinijeti općem zdravlju organizma i ranoj detekciji potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući i leukemiju vlasastih ćelija.

 

Koje su prognoze za ovo stanje?

Prognoze za leukemiju vlasastih ćelija variraju u zavisnosti od različitih faktora poput opšteg zdravstvenog stanja pojedinca, faze bolesti pri dijagnozi te odgovora na terapiju. U osnovi, leukemija vlasastih stanica se smatra spororastućim oblikom leukemije koji se može tretirati. S odgovarajućim liječenjem, mnogi ljudi s ovim stanjem mogu postići remisiju, što znači da su simptomi pod kontrolom, a leukemija prestaje biti prisutna u organizmu.

U većini slučajeva, prognoze za osobe s leukemijom vlasastih ćelija su pozitivne. Zahvaljujući napretku u medicinskim tretmanima, mnogi pojedinci, s ovim stanjem, mogu živjeti jako dugo. Redovni medicinski pregledi i praćenje su od ključne važnosti kako bi se osiguralo pravilno upravljanje bolešću i rano otkrivanje mogućih recidiva. Osobe koje imaju dijagnozu leukemije vlasastih ćelija trebaju redovno sarađivati sa svojim ljekarima kako bi pratili njihove preporuke i razvili personalizirani plan liječenja što osigurava najbolje rezultate. 

 

Važno je znati da… 

 1. Leukemija vlasastih ćelija je izuzetno rijedak oblik leukemije. Čini manje od 2 posto svih slučajeva leukemije.
 2. Maligne B ćelije u leukemiji vlasastih ćelija imaju karakterističan izgled pod mikroskopom, s dlakavim ili vlasastim izraslinama na površini. Po ovoj karakteristici je ova bolest i dobila ime. 
 3. Leukemija vlasastih ćelija je povezana s B limfocitima, koji igraju ključnu ulogu u imunološkom odgovoru organizma. Promjene u tim ćelijama utiču na sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.
 4. Ova vrsta leukemije često ima sporiji tempo napredovanja u poređenju s drugim oblicima leukemije. To znači da liječenje možda neće biti potrebno odmah nakon dijagnoze, već se može odgoditi dok se ne pojave simptomi ili komplikacije.
 5. Kao rezultat zahvaćanja B limfocita, leukemija vlasastih ćelija može značajno povećati osjetljivost organizma na infekcije. To je posebno izraženo ako se broj zdravih B stanica smanji, što otežava borbu protiv patogena.
 6. Liječenje leukemije vlasastih ćelija obično uključuje hemoterapiju, a ponekad se koristi i terapija interferonima ili drugim ciljanim lijekovima. Odabir terapije ovisi o individualnom stanju pacijenta.
 7. Postoji varijanta ovog tipa leukemije koja se naziva "varijanta leukemije vlasastih ćelija". Iako ima slično ime, ova varijanta ima brže napredovanje i razlikuje se od tradicionalne leukemije vlasastih ćelija.
 8. Budući da je leukemija vlasastih ćelija rijedak tip leukemije, provode se kontinuirana istraživanja kako bi se bolje razumjele karakteristike bolesti, mehanizmi razvoja te nove terapijske strategije.