Skip to main content

De Quervainova bolest

O kakvoj ozljedi je riječ?

Da li ste čuli za De Quervainovu bolest? Ako vam ime ne zvuči poznato, možda opis pomogne –  radi se o izrazito bolnom stanju u predjelu ručnog zgloba, a bol će biti nepodnošljiva ukoliko pokušate podići palac kao da pokažete palac gore odnosno poznati LIKE. Do ove bolesti dolazi kada se upale tetive i njihove ovojnice koje učestvuju u pomjeranju palca. Bolest je dobila ime po švicarcu, Fritzu de Quervainu koji je prvi opisao njene simptome davne 1985. godine. 

 

Kada trebate posumnjati na De Quervainovu bolest?

Ako osjetite jaku bol praćenu oteklinom u predjelu palca, posebno kada pokušavate podići palac kao da želite autostopirati, koja se, pri dodiru, pogoršava, moguće je da imate De Quervainovu bolest. Pucketanje tetiva je također moguće, a najbolji način da utvrdite da nešto nije uredu je da uporedite stanje sa drugom rukom. Ako na njoj nema boli niti otekline, prekinite sve aktivnosti i počnite “štediti” ruku na kojoj su prisutni bolovi.

 

Šta je uzrok De Quervainove bolesti?

De Quervainova bolest se, najčešće, pojavljuje bez posebnog razloga. U praksi je zabilježeno da su majke (i žene općenito) s malim bebama sklonije ovom oboljenju i, nažalost, još uvijek nije ustanovljeno da li je to zbog hormonalnih promjena koje se dešavaju u njihovom tijelu nakon trudnoće i porođaja ili zbog čestog podizanja bebe. Neki indikatori  ukazuju da je De Quervainova bolest izravno povezana sa naporom, sportskim ili ostalim fizičkim aktivnostima. Bilo koja upotreba ruke je bolna i otežavajuća bez obzira da li ste na poslu, kod kuće, u bašti, na treningu, a nerijetko se dešava da se, uz bolove, pojavi i oteklina. 

 

Kako se možete izliječiti?

Iako De Quervainova bolest, u pravilu, nije opasna, može biti jako naporna zbog svakodnevnih jakih bolova kojima je pacijent izložen. Ako ste iskusili navedene simptome najbolji način da pomognete sebi je da ograničite sve fizičke aktivnosti, maksimalno oprezno i racionalno koristite bolnu ruku i naoružate se strpljenjem. Bolovi bi trebali nestati za nekoliko sedmica. 

No, ako je stanje ozbiljnije, bol ne prolazi, onda se svakako trebate obratiti doktoru koji vam može preporučiti nošenje udlage za zglob odnosno palac kojom će ih imobilizirati. Ova opcija liječenja je vrlo uspješna, pa su hirurške intervencije ili injekcije kortikosterodima (koje se također mogu koristiti za liječenje ovog oboljenja) najčešće nepotrebne. 

Ukoliko je bolest uznapredovala ili se uporno vraća vaš doktor vam može preporučiti hiruršku dekompresiju tetivnog tunela. Ova metoda obavlja se u lokalnoj anesteziji koja se ubrizgava u pazuh kako bi kompletna ruka utrnula, a uz poprečni ili uzdužni rez hirurg širi tunel tetiva što olakšava bolno stanje. Oporavak traje nekoliko sedmica, a rijetke nuspojave ovih zahvata su kratka utrnulost ili povremena ukočenost prsta. Važno je napomenuti da je nošenje ortoze obavezno i nakon hirurškog tretmana. U liječenju ove bolesti strpljenje je vaš najbolji saveznik. Forsiranje fizičke aktivnosti prije potpunog izlječenja vas može vratiti na početak liječenja i ponovo dovesti do bolova, stoga je najbolje da sebi date dovoljno vremena za potpuni oporavak.