Skip to main content

Kožna oboljenja

Kad je vrijeme za uzbunu?

Koža je najveći organ i prekriva čitavo tijelo. Ona nam služi kao štit koji nas brani od bakterija, infekcija i ostalih vanjskih uticaja. Koža pomaže pri regulaciji naše tjelesne temperature, a kroz nerve koji su na njoj smješteni dobivamo informacije o vanjskom svijetu, odnosno osjećamo toplotu, hladnoću, bol ili ugodu.

Koža se, najvećim dijelom, sastoji od vode (čak 70 posto). Kako starimo, količina vode u našoj koži se smanjuje i zato je jako važno paziti na unos tekućine kako bismo našu kožu što duže održali zdravom, jedrom i zategnutom.

Najveći organ našeg tijela svakodnevno je izložen velikoj količini bakterija i spoljašnjih uticaja i, nažalost, vrlo često je na meti različitih oboljenja. Od najbezazlenijih do vrlo ozbiljnih, kožna oboljenja su nešto s čim se, bar jednom u životu, susrela svaka osoba. Bilo ko, bez izuzetka, može iskusiti neku od promjena na koži i ovo su neke od najčešćih problema s kožom, poredanih od prvih dana života, pa sve do zrele dobi.

 

Bebina koža

Dječija koža je izrazito nježna i osjetljiva i zato je jako važno obratiti posebnu pažnju na njenu njegu. Pored zaraznih, dječijih bolesti poput pljuskavica, koksaki virusa, trodnevne groznice, morbila ili šarlaha, najčešća kožna oboljenja kod beba i djece su atopijski dermatitis, pelenski osip, urtikarija te osip od vrućine. 

Atopijski dermatitis vrlo je česta pojava kod beba i djece, a manifestuje se kroz crvenilo kože uz plikove. U ovoj situaciji jako je važno hidratizirati kožu posebnim proizvodima koji su namijenjeni atopičnoj koži, pokušati spriječiti češanje, nokte držati čistim i kratkim te, uz pomoć doktora, odrediti proizvode za njegu koji će smanjiti simptome atopijskog dermatitisa. Kod ove vrste kožnog oboljenja, prognoze su ohrabrujuće jer, kako rastu, kod većine djece simtomi atopijskog dermatitisa nestaju.

Pelenski osip također se manifestuje crvenim osipom u području koje je prekriveno pelenom. Bebi možete pomoći blagim tuširanjem, češćim mijenjanjem pelene ili, ako ste u mogućnosti,  skidanjem pelene te odgovarajućim kremama sa antibiotikom (koje je propisao bebin pedijatar).

Koprivnjača ili urtikarija je crvenilo na koži pojačano jakim svrbežom ili oteklinama. Iako je korpivnjača još uvijek, u mnogim situacijama, misterija smatra se da je najčešći uzork ovog kožnog oboljenja neka od alergija. Sa urtikarijom se najjednostavnije boriti eliminacijom alergena na koji sumnjate da je prouzrokovao ovo stanje ili terapijom koju je propisao pedijatar.

Osip od vrućine javlja se kod velikog broja djece. Pomoći im možete tuširajući ih mlakom vodom te rashlađivanjem. Ovaj osip u pravilu prolazi za nekoliko dana. 

Bez obzira koliko se bilo koja promjena na bebinom ili tijelu vašeg djeteta učinila bezopasnom, uvijek je dobro posavjetovati se sa djetetovim pedijatrom koji će ocijeniti da li je stanje bezazleno ili se mora pristupiti ozbiljnijem liječenju. 

 

Koža kod adolescenata

Kao i ostatak organizma, uslijed različitih hormonalnih promjena, koža kod adolescenata prolazi kroz promjene. Nježna, glatka, blistava koža vašeg djeteta polako se pretvara u problematičnu kožu s aknama, a pojačano znojenje i perut su prateće pojave. 

Akne nastaju zbog pojačanog sebuma, a ako higijena nije odgovarajuća, pore se zatvore i kao rezultat imamo akne i mitesere. Svojim tinejdžerima možete pomoći razgovorom i objašnjavanjem faze u kojoj se njihovo tijelo trenutno nalazi. Jako je važno naučiti dijete na koji način treba voditi računa o svojoj koži, uvesti ispravnu rutinu njege lica, ali i ostatka tijela. Hidratacija, čišćenje i korištenje proizvoda za njegu kože mladih prvi su koraci za rješavanje problema akni i sprečavanje ostalih problema koje akne mogu prouzrokovati (ožiljci, pad samopouzdanja i slično). Uz pomoć dermatologa potrebno je pronaći odgovarajuće proizvode za jutarnju i noćnu njegu kože, kao dezodoranse i šampone protiv peruti. Pojačana higijena u ovom periodu je vrlo važna kako ne bi dolazilo do neugodnih iskustava i kako bi adolescentski dani prošli što je bezbrižnije moguće. 

 

Zrela koža

Starenje je prirodan i neizbježan proces, no danas postoje različiti načini da odložite starenje vaše kože i pomognete sebi da što duže zadržite zdravu i zategnutu kožu. Uz pravilnu higijenu, odgovarajuće kreme i serume možete održavati svoju kožu njegovanom, a preporuka dermatologa je da se u dnevnu rutinu, bez obzira na godišnje doba, uvede krema sa zaštitnim faktorom. Hiperpigmentacija je jedan od najčešćih problema s kojim se susreću ljudi u zreloj dobi, a uz pomoć različitih proizvoda na bazi azaleične kiseline ovaj problem možete u izbrisati sa svoje kože. Pored njege i različitih proizvoda, kao prvi korak za njegu kože uvijek je ključna hidratacija, izvana i iznutra, kao i pravilne higijenske navike.

 

Kožna oboljenja – alarm za uzbunu

Bilo koja promjena na koži, znak je da u organizmu nešto nije kako treba. Stoga se ne čudite ako vam je vaš dermatolog, nakon što ste mu se obratili, naložio vađenje različitih nalaza. To radi kako bi utvrdio gdje je žarište, odnosno šta je pravi uzrok stanja na koži. Akne, psorijaza, različiti osipi, ekcemi, problemi s kosom, noktima, dermatitisi, različiti ožiljci, promjene na mladežima, pojačano znojenje, blijed ili taman ten, kolutovi oko očiju, sve te promjene na koži jasan su znak i alarm da u našem organizmu nešto nije kako treba. Stoga je jako važno, na svaku sumnjivu promjenu na vašoj koži, što prije potražiti savjet svog dermatologa. Iako se vjerovatno radi o bezazlenoj promjeni koja se liječi vrlo jednostavno, kad je koža u pitanju, bolje je kod doktora otići što prije, kad se bilo koji problem ustanovi na vrijeme, lakše ga je izliječiti.