Skip to main content

Šarlah, Scarlatina ili Crvenka

Šta je Šarlah?

Šarlah ili Scarlatina je zarazna dječija bolest koja je specifična po crvenom osipu zbog kojeg se ponekad naziva i Crvenka. Uzročnik ove dječije bolesti je beta hemolitički streptokok grupe A koji se najčešće nalazi u ždrijelu i često izaziva upale grla. Pojavom antibiotika, s obzirom da se radi o bolesti čiji je uzročnik bakterija, Šarlah se liječi vrlo jednostavno, u kućnim uslovima i bez ikakvih posljedica. No, ukoliko se liječenju ne pristupi odmah i odgovorno, može doći do niza različitih infekcija zbog širenja bakterije po ostalim dijelovima tijela, a tonzilitis, sinusitis, infekcije ušiju, samo su neke od njih. Bakterija se može proširiti i zahvatiti organe poput srca, bubrega ili dovesti do reumatske groznice. 

 

Najčešći simptomi Šarlaha

Inkubacija za Šarlah obično traje od dva do pet dana nakon koje se javlja visoka temperatura, natečeno, bolno i crveno grlo s gnojnim tačkama. Uz navedene simptome kod neke djece se javljaju i stomačne tegobe u vidu bolova u stomaku te povraćanja. Dan-dva nakon povišene temperature, na tijelu djeteta primijetan je crveni osip koji najviše podsjeća na opekline od sunca, a pod rukom odaje dojam papira za šmirglanje. Baš kao i kod opeklina od sunca, koža djeteta, nakon preležanog Šarlaha se ljušti i obnavlja. Osip obično ne zahvaća lice, ali je ono za vrijeme infekcije jako crveno sa blijedim prstenom koji okružuje područje oko usana. Osip kao i crvenilo u licu najčešće traju do sedam dana. Na početku bolesti, djetetov jezik je bijel, a kako bolest napreduje postaje jarko crven i zbog toga je nastao naziv „malinasti“ ili „jagodasti“ jezik. Svi navedeni simptomi bolesti variraju od djeteta do djeteta, pa se nemojte iznenaditi ako više djece iz istog domaćinstva ili kolektiva imaju Šarlah, a potpuno različite simptome. Kod neke djece, osip je jedva primijetan, dok kod druge intenzivno zahvaća sve dijelove tijela osim tabana i dlanova, nosa i brade. Djeca mlađa od tri godine ne razvijaju baš sve navedene simptome Šarlaha, već se ova bolest kod njih javlja u obliku upale grla i gornjih disajnih organa. 

Baš kao i kod svakog oboljenja, pored osnovnih, u nekim slučajevima je moguće da se jave teži simptomi, koje ćemo navesti u nastavku:

 • Otežano disanje (hroptanje) čak i dok dijete miruje
 • Nemogućnost gutanja
 • Bol u prsima
 • Temperatura iznad 38.0 C koju prati groznica
 • Uspavanost, umor, manjak energije
 • Povećane limfne žlijezde koje su vrlo osjetljive na dodir
 • Vrtoglavica
 • Glavobolja i mučnina
 • Dehidracija

Bez obzira ima li vaše dijete slabije ili jače simptome, kod Šarlaha, neophodna je posjeta doktoru koji će vam dati recept za antibiotik. Uz antibiotik ne zaboravite osigurati djetetu probiotik (uz dogovor s pedijatrom), dovoljan unos tekućine i lagane hrane. Poboljšanje možete očekivati dvanaest sati nakon uzimanja prve doze antibiotika.

 

Šta uzrokuje Šarlah?

Šarlah je dječija zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece od pet do petnaest godina starosti. No, ni odrasli nisu uvijek imuni na ovo oboljenje. Djeca koja borave u kolektivima najpodložnija su zarazi zato što se bakterija širi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, kašljanjem, kihanjem ili korištenjem istih predmeta. Uzrokuje ga beta hemolitički streptokok grupe A, koji su glavni uzročnici upala grla kod djece. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Šarlah se dijagnosticira pregledom kod doktora, jednostavnom mikrobiološkom analizom za potvrdu streptokoknog bakterijskog oboljenja. 

Doktor će odmah preporučiti antibiotik, a, u nekim slučajevima, i analizu krvne slike. Iako su benefiti antibiotika poznati od vremena kada su izumljeni ponovit ćemo neke od njih:

 • Smanjenje simptoma bolesti, pacijenti se osjećaju bolje
 • Sprečavaju bakterije da se šire dalje po organizmu
 • Sprečavaju ozbiljna oboljenja poput reumatske groznice

Važno je imati na umu da se antibiticima liječe isključivo bakterijske infekcije, nikada virusne infekcije poput prehlade i gripe. Antibiotike je potrebno uzimati odgovorno i pravilno i uvijek pratiti savjete doktora koji ih je propisao. Samoinicijativno prestajanje uzimanja terapije može dovesti do stvaranja rezistencije u organizmu te  povratka infekcije u još jačem obliku kojeg je teže liječiti nego što je bio slučaj sa primarnom infekcijom. 

 

Može li se Šarlah spriječiti?

Nažalost, ne postoji vakcina koja bi spriječila ili ublažila simptome Šarlaha. 

Možemo se koristiti univerzalnim pravilima da se zaštitimo od prenošenja ove i svake druge vrste infekcije:

 • Detaljno, često pranje ruku
 • Izbjegavanje kontakta sa zaraženom osobom
 • Kihanje i kašljanje u lakat
 • Ne korištenje istog pribora za ličnu higijenu ili jelo

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Šarlah, ako se pravilno liječi, prestaje za otprilike sedam dana. Iako se, u pravilu radi o vrlo jednostavnoj bakteriji, ako se ne liječi pravovremeno, preskače se ili odbija terapija, zbog sposobnosti bakterija za brzo razmnožavanje i mijenjanje genoma, može uzrokovati različite vrste oboljenja, a upala srednjeg uha, reumatska groznica (koja može zahvatiti sve vitalne organe, nervni sistem i kožu) samo su neke od njih. Stoga je vrlo važno ne odgađati posjet doktoru te djelovati u skladu sa njihovim savjetima.

 

Važno je znati da…

 1. Šarlah izaziva bakterija, odnosno beta hemolitički streptokok grupe A.
 2. Ova bakterija izaziva otrov koji se širi tijelom i manifestuje se u obliku crvenog osipa, koji pod rukom podsjeća na brusni papir.
 3. Ova zarazna bolest uspješno se liječi antibioticima, čije korištenje nikako ne smijete prekidati dok u potpunosti ne završite terapiju. Izuzetak su slučajevi kad doktor savjetuje prekid terapije.
 4. Djeca od pet do petnaest godina najčešće obolijevaju od Šarlaha, a ljudi koji su u stalnom kontaktu s djecom navedenog uzrasta pod većom su opasnosti za oboljenje (prosvjetni radnici, treneri, odgajatelji u vrtićima)…
 5. Dugoročni problemi su rijetki, ali se ipak mogu dogoditi, stoga je vrlo važno na vrijeme dobiti adekvatnu antibiotsku terapiju. 
 6. Ako ste vi ili vaše dijete prebolovali Šarlah, ne znači da ste stekli doživotni imunitet na ovo oboljenje. Naprotiv, zaraziti se možete svaki put kada budete u kontaktu sa oboljelom osobom.