Skip to main content

Trahom

Šta je trahom?

Trahom je infekcija očiju uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Ova bakterija se najčešće prenosi direktnim kontaktom s očima ili kapcima zaražene osobe, kao što je dodirivanje zaraženih očiju ili kapaka, te kontakt sa izlučevinama. Također, moguće je prenijeti trahom i putem predmeta koji su bili u dodiru s očima zaražene osobe. Početni simptomi uključuju svrab, iritaciju, oticanje kapaka i gnojni iscjedak iz očiju. Ako se trahom ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući sljepoću.

Trahom je vodeći uzrok sljepoće u svijetu (koju je moguće izbjeći), s najvećom prevalencijom u siromašnim područjima Afrike. U tim područjima, stopa infekcije kod djece mlađe od pet godina može biti iznimno visoka, često preko 60 posto. Rano liječenje trahoma može spriječiti komplikacije i očuvati vid.

 

Najčešći simptomi trahoma

Trahom može istovremeno zahvatiti oba oka, a simptomi bolesti su obično izraženiji na gornjem kapku nego na donjem. Bez adekvatnog liječenja, trahom koji se javlja u djetinjstvu može nastaviti napredovati u odrasloj dobi. 

Tipični simptomi trahoma uključuju sljedeće:  

 • Blagi svrab i iritaciju očiju i kapaka
 • Iscjedak iz oka koji sadrži sluz ili gnoj
 • Oticanje kapaka
 • Osjetljivost na svjetlost (fotofobija)
 • Bol u oku
 • Crvenilo očiju
 • Gubitak vida

Mala djeca su posebno osjetljiva na infekciju, ali simptomi, u početnoj fazi, mogu biti manje izraženi te postati vidljiviji tek u odrasloj dobi. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznaje pet faza razvoja trahoma:

 • Upala (folikularna) - faza u kojoj se javlja rana infekcija s prisutnošću pet ili više folikula, malih kvržica koje sadrže limfocite, na unutrašnjoj površini gornjeg kapka (konjunktiva).
 • Upala (intenzivna) - u ovoj fazi infekcija postaje veoma zarazna, a oko postaje iritirano s zadebljanjem ili nateknućem gornjeg kapka.
 • Ožiljci na očnim kapcima - ponavljane infekcije dovode do ožiljaka na unutrašnjem kapku, koji se mogu primijetiti kao bijele linije pri pregledu uz povećanje. Kapak može postati izobličen i može doći do okretanja prema unutra (entropion).
 • Zaokrenute trepavice (trihijaza) - ožiljci na unutrašnjoj strani kapka uzrokuju okretanje trepavica prema unutra, što rezultira trljanjem i ogrebotinama providne vanjske površine oka (rožnice).
 • Zamućenje rožnice (zamućenost) - rožnica je zahvaćena upalom koja se obično vidi ispod gornjeg kapka. Hronična upala uzrokovana trljanjem zaokrenutih trepavica dovodi do zamućenja rožnice.

 

Šta uzrokuje trahom?

Trahom je uzrokovan specifičnim podtipovima bakterije Chlamydia trachomatis, iste bakterije koja može uzrokovati spolno prenosivu infekciju poznatu kao klamidija.

Širenje trahoma odvija se putem kontakta s iscjetkom iz očiju ili nosa zaražene osobe. Ruke, odjeća, peškiri i ostali lični predmeti najčešće su prvi putevi prijenosa bakterije. U zemljama u razvoju, insekti također mogu biti odgovorni za širenje infekcije.

Rizični faktori koji povećavaju vjerovatnoću dobivanja trahoma uključuju:

 • Bliski kontakt - ljudi koji žive u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama imaju veći rizik od širenja infekcije.
 • Loše sanitarne uslove - nedostatak adekvatne sanitarne infrastrukture, nedostatak pristupa čistoj vodi i nedovoljna higijena, poput nedovoljno čistih lica ili ruku, olakšavaju širenje bolesti.
 • Dob - u područjima gdje je trahom aktivno prisutan, najčešći je kod djece u dobi od 4 do 6 godina.
 • Spol - u nekim područjima, žene imaju veću stopu obolijevanja od trahoma u poređenju sa muškarcima, što može biti posljedica češćeg kontakta s djecom, koja su primarni izvor infekcije.
 • Muhe i drugi insekti - osobe koje žive u područjima s problemima u kontroli populacije muha i ostalih insekata mogu biti podložnije ovom očnom oboljenju. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje 

Dijagnoza trahoma najčešće se uspostavlja putem fizičkog pregleda ili slanjem uzorka bakterija iz očiju na laboratorijsko testiranje. Međutim, važno je napomenuti da laboratorijski testovi nisu uvijek dostupni u područjima gdje je trahom čest, pa se medicinski radnici moraju osloniti na iskustvo i fizički pregled. Mogućnosti liječenja trahoma zavise od faze bolesti, a postoje dvije opcije liječenja – terapija lijekovima i hirurški zahvat. 

 

Terapija lijekovima

U ranim fazama trahoma, za uklanjanje infekcije dovoljno je  liječenje antibioticima. Ljekar može propisati tetraciklinsku mast za oči ili oralni azitromicin (Zithromax). Azitromicin je češće učinkovitiji od tetraciklina, ali je i skuplji. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da se antibiotici daju cijeloj zajednici kada je više od deset posto djece zaraženo trahomom. Cilj ove preporuke je liječenje svih osoba koji su izloženi trahomu i smanjenje širenja bolesti.

 

Hirurški zahvati

Kasnije faze trahoma, uključujući bolne deformacije očnih kapaka, mogu zahtijevati hirurški zahvat. Bilamelarna tarzalna rotacija je operacija kojom se tretiraju ožiljci na kapcima. Hirurg pravi rez na ožiljku na kapku i okreće trepavice dalje od rožnice. Ovaj postupak ograničava progresiju ožiljaka na rožnici i pomaže u sprečavanju gubitka vida. U slučaju ozbiljnog zamagljenja rožnice koje značajno utiče na vid, transplantacija rožnice može biti opcija za poboljšanje vida. U nekim slučajevima, može biti potrebna epilacija (uklanjanje trepavica). Ovaj postupak može zahtijevati ponavljanje.

 

Može li se trahom spriječiti?

Ukoliko ste bili zaraženi trahomom i prošli ste liječenje (bilo antibioticima ili operacijom) trebate biti posebno oprezni kako ne bi došlo do ponovne infekcije. Prvi korak za prevenciju širenja trahoma je osigurati da članovi porodice i ostale osobe s kojima ste u bliskom kontaktu budu pregledani i, ako je potrebno, da započnu s terapijom.

Trahom može biti prisutan širom svijeta, ali je češći u područjima poput Afrike, Azije, Latinske Amerike, Bliskog istoka i pacifičkog ruba. Kada se nalazite u područjima gdje je trahom uobičajen, važno je pratiti dobre higijenske prakse kako biste spriječili infekciju.

Evo nekoliko važnih higijenskih praksi koje mogu pomoći:

 • Redovno perite lice i ruke jer dobra higijena može prekinuti ciklus ponovne infekcije.
 • Kontrola populacije insekata - smanjenje broja insekata može pomoći u uklanjanju izvora prijenosa infekcije.
 • Pravilno odlaganje otpada - uključujući životinjski i ljudski otpad, može smanjiti reprodukciju muha.
 • Unapređenje pristupa čistoj vodi - pristup sigurnoj i čistoj vodi može pridonijeti poboljšanju higijenskih uslova.

Iako ne postoji trenutno dostupna vakcina protiv trahoma, prevencija je moguća. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) razvila je strategiju pod nazivom SIGURNO (SAFE) s ciljem eliminacije trahoma do 2020. godine. Iako taj cilj nije u potpunosti ostvaren, broj slučajeva trahoma značajno se smanjio. 

Ova strategija uključuje:

 • Surgery - operacije za liječenje uznapredovalih oblika trahoma.
 • Antibiotike za liječenje i prevenciju infekcije.
 • Facial cleanliness - održavanje čistoće lica.
 • Environmental improvements - poboljšanje životne sredine, posebno u pogledu pristupu vodi, unapređenju sanitarnih uslova i kontrole muha.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Prognoze za trahom su uglavnom pozitivne zbog napora zdravstvenih radnika, ali i Svjetske zdravstvene organizacije u prevenciji i liječenju ove očne bolesti. SZO je postavila cilj eliminacije trahoma kao javnozdravstvenog problema do 2020. godine, a primjena strategije SIGURNO je značajno smanjila broj oboljelih. No, nažalost, ova bolest i dalje nije iskorijenjena. Prognoza trahoma zavisi od socioekonomskih uslova, pristupa zdravstvenoj njezi i higijeni u zajednici. Nastavak napora u prevenciji, dijagnostici i liječenju trahoma važan je za smanjenje broja slučajeva i poboljšanje kvalitete života oboljelih osoba. 

 

Važno je znati da…

 1. Trahom je zarazna očna bolest koju uzrokuje bakterija Chlamydia trachomatis.
 2. Trahom se naziva i “egipatska bolest”, jer se za vrijeme rata u Egiptu većina vojnika zarazila ovom bolešću.
 3. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), trahom je jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu. Sljepoća uzrokovana trahomom uglavnom je rezultat ponavljajućih infekcija i hronične upale očiju.
 4. Trahom se najčešće širi putem direktnog kontakta s osobom zaraženom trahomom ili preko kontaminiranih rukavica, peškira, odjeće ili predmeta za ličnu higijenu.
 5. Bolest je češća u siromašnim područjima s lošim sanitarnim uslovima, lošom higijenom i nedostatkom pristupa čistoj vodi.
 6. Simptomi trahoma uključuju crvenilo očiju, osjetljivost na svjetlo, gnojni iscjedak, promjene u unutrašnjosti očnih kapaka i formiranje ožiljaka.
 7. Trahom se može liječiti antibioticima, poput tetraciklina ili azitromicina. U kasnijim fazama bolesti, hirurški zahvati mogu biti potrebni za uklanjanje ožiljaka i poboljšanje funkcije očiju.
 8. SZO je pokrenula globalnu inicijativu pod nazivom "SAFE" (surgery - operacija, antibiotics - antibiotici, facial cleanliness – čistoća lica, and environmental improvement – poboljšanje životne sredine) s ciljem eliminacije trahoma do 2020. godine. Iako cilj nije u potpunosti postignut, osjetan je napredak u smanjenju broja slučajeva trahoma širom svijeta.
 9. Prevencija trahoma uključuje poboljšanje sanitarnih uslova, promociju važnosti lične higijene, edukaciju o higijenskim praksama i pristup sigurnoj vodi.
 10. Trahom je bolest koja je bila prisutna tokom cijele historije čovječanstva. Prvi spisi koji opisuju simptome i liječenje trahoma datiraju još iz drevnog Egipta.
 11. U nekim kulturama, trahom se naziva "bolest prljavih ruku" zbog veze između nedostatka higijene i širenja bolesti.