Skip to main content

Limfedem

Šta je limfedem?

Limfedem je zdravstveno stanje koje uzrokuje oticanje tkiva zbog nakupljanja tečnosti bogate proteinima, koja obično cirkuliše kroz limfni sistem tijela. Limfedem najčešće zahvaća ruke ili noge, ali može uticati i na druge dijelove tijela, kao što su grudni koš, abdomen, vrat i genitalije. Limfni čvorovi su ključni za normalno funkcionisanje limfnog sistema, a limfedem ih može oštetiti, posebno ako je pacijent podvrgnut tretmanima protiv raka. Bilo kakve opstrukcije koje remete pravilan protok limfne tečnosti mogu izazvati limfedem. Limfedem se može podijeliti na primarni i sekundarni. Primarni limfedem je rijedak oblik koji proizlazi iz nasljednih stanja koja ometaju pravilan razvoj limfnog sistema. S druge strane, sekundarni limfedem je češći oblik koji se javlja kao posljedica drugih uzroka kao što su rak, zračenje, operacija ili paraziti.

U teškim slučajevima limfedema, zahvaćeni ekstremiteti mogu postati teški, što otežava kretanje, a povećava se i rizik od infekcija kože i sepse. Također, može doći do promjena i oštećenja kože. Liječenje limfedema uključuje primjenu kompresivnih zavoja, masažu, nošenje kompresijskih čarapa, korištenje sekvencijalnog pneumatskog pumpanja i pažljivu njegu kože. U rijetkim slučajevima, može biti potrebna operacija kako bi se uklonilo natečeno tkivo i stvorili novi putevi za drenažu limfne tečnosti. 

 

Najčešći simptomi limfedema

Najčešći simptom limfedema je oteknuće, koje može napredovati postepeno ili se iznenada pojaviti. U ranim fazama limfedema, oteklina možda neće biti primjetna. 

Ostali simptomi koji se mogu pojaviti uključuju:

 • Oticanje dijela ili cijele ruke ili noge, uključujući i prste.
 • Osjećaj težine ili stezanja u zahvaćenom području.
 • Ograničeni opseg pokreta.
 • Ponavljajuće infekcije na zahvaćenom području.
 • Stvrdnjavanje i zadebljanje kože (fibroza).

Znakovi i simptomi mogu varirati od blagih do teških. Limfedem koji je nuspojava liječenja karcinoma može se pojaviti mjesecima ili čak godinama nakon završetka terapije.

 

Šta uzrokuje limfedem?

Limfni sistem je kompleksna mreža krvnih sudova koji prenose limfnu tekućinu bogatu proteinima po cijelom tijelu. To je ključni dio imunološkog sistema, u kojem limfni čvorovi djeluju kao filteri i sadrže ćelije koje se bore protiv infekcija i raka. Limfna tečnost se kreće kroz limfne sudove zahvaljujući kontrakcijama mišića za vrijeme obavljanja svakodnevnih aktivnosti i uz pomoć malih pumpi u zidovima limfnih sudova. Limfedem nastaje kada limfni sudovi nisu u stanju adekvatno drenirati limfnu tečnost, najčešće u udovima. 

Najčešći uzroci limfedema su:

 • Karcinom - ukoliko se ćelije raka razvijaju u limfnim žilama, može doći do blokade drenaže, te do limfedema. Na primjer, tumor koji raste blizu limfnog čvora ili limfne žile može blokirati protok limfne tečnosti.
 • Radioterapija kod liječenja raka - zračenje može uzrokovati ožiljke i upalu limfnih čvorova ili limfnih žila.
 • Hirurški zahvati - kod operacija raka, često se uklanjaju limfni čvorovi kako bi se procijenilo širenje bolesti. Međutim, to ne uvijek dovodi do limfedema.
 • Paraziti - u zemljama u razvoju, posebno onim u tropskim područjima, najčešći uzrok limfedema je infekcija parazitima koji začepljuju limfne čvorove.
 • Rjeđe, limfedem može biti rezultat nasljednih stanja u kojima se limfni sistem ne razvija pravilno.

Faktori koji povećavaju vjerovatnoću za razvoj limfedema uključuju pozne godine, bubrežna oboljenja, prekomjernu tjelesnu težinu ili gojaznost te reumatoidni ili psorijatični artritis.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje 

Kod pacijenata sa povećanim rizikom od limfedema, (na primjer kod onih koji su nedavno bili podvrgnuti operaciji raka) ljekar može uspostaviti dijagnozu limfedema na osnovu znakova i simptoma. U slučajevima u kojima uzrok limfedema nije očigledan, ljekar može preporučiti slikovne testove kako bi detaljnije pregledao pacijentov limfni sistem. Ovi testovi mogu uključivati:

 • MRI skeniranje za dobivanje visokokvalitetnih 3D slika zahvaćenog tkiva pomoću magnetskog polja i radio valova,
 • CT skeniranje koje pruža detaljne slike poprečnog presjeka tijela i može otkriti blokade u limfnom sistemu,
 • Ultrazvuk koji koristi zvučne valove za prikazivanje unutrašnjih struktura i može pomoći u pronalaženju opstrukcija u limfnom i vaskularnom sistemu. 
 • Limfoscintigrafiju - test koji uključuje ubrizgavanje radioaktivne boje pacijentu, a zatim skeniranje te boje pomoću posebne mašine kako bi se prikazao protok limfne tekućine i istakle moguće blokade. 

Liječenje limfedema ima za cilj smanjenje oticanja i sprečavanje komplikacija. To uključuje primjenu antibiotika za sprečavanje kožnih infekcija, terapije za smanjenje oticanja kao što su vježbe, ručna limfna drenaža, nošenje kompresijskih zavoja i kompresijskih odjevnih predmeta. Također, dostupne su i hirurške opcije, uključujući transplantaciju limfnih čvorova, stvaranje novih drenažnih puteva te uklanjanje fibroznog tkiva.

 

Može li se limfedem spriječiti?

Kako biste smanjili i potencijalno spriječili pojavu limfedema, možete:

 • Osluškivati svoje tijelo i obratiti pažnju na manje promjene koje mogu ukazivati na limfedem te odmah potražiti ljekarsku pomoć.
 • Držati zahvaćenu ruku ili nogu podignute kad god je moguće.
 • Za vrijeme oporavka ne ležati već upražnjavati fizičku aktivnost kako biste podsticali pravilan protok limfne tekućine.
 • Izbjegavati ekstremne temperature jer mogu povećati rizik od limfedema.
 • Nositi udobnu odjeću koja ne pritišće ruke i noge, izbjegavati uske čarape i cipele sa zatvorenim prstima te izbjegavati nošenje nakita ili satova na zahvaćenoj ruci.
 • Održavati pravilno držanje tijela, sjediti s stopalima ravno na podu i izbjegavati prekrštavanje nogu kako bi se tekućina u nogama mogla slobodno kretati.
 • Provjeriti s ljekarom da li na dužim putovanjima (posebno pri letenju avionom) trebate nositi kompresijsku odjeću na zahvaćenoj ruci ili nozi.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Limfedem je trajno, odnosno hronično stanje koje se ne može izliječiti, ali liječenje i promjene načina života mogu biti vrlo efikasne u kontrolisanju simptoma limfedema. Komplikacije limfedema uključuju infekcije kože, sepsu, curenje kroz kožu, promjene na koži te rijetko, rak mekog tkiva. Kako biste smanjili mogućnost komplikacija limfedema, važno je izbjegavati povrede na zahvaćenim ekstremitetima. Oprezno rukujte oštrim predmetima i izbjegavajte situacije koje mogu izazvati ogrebotine, rezove ili opekotine. Preporučuje se korištenje električnog brijača, nošenje rukavica pri radu u vrtu ili kuhinji te dodatna pažnja pri bilo kakvom fizičkom radu kako biste spriječili potencijalne povrede područja zahvaćenog limfedemom.

 

Važno je znati da…

 1. Limfedem je često posljedica oštećenja limfnog sistema, najčešće zbog hirurškog zahvata, radioterapije, infekcija, trauma ili genetskih faktora.
 2. Postoji dva tipa limfedema: primarni limfedem, koji je uzrokovan genetskim defektom limfnog sistema i sekundarni limfedem, koji se javlja kao posljedica nekog drugog stanja ili tretmana.
 3. Osobe s limfedemom često doživljavaju oticanje, težinu i neugodu u pogođenim udovima. Napredovanje limfedema može dovesti do trajnih promjena na koži i otežane pokretljivosti.
 4. Limfedem može uticati i na unutrašnje organe i uzrokovati komplikacije poput limfedematozne enteropatije, koja može dovesti do gubitka proteina i hranjivih tvari.
 5. Lymphedema praecox i lymphedema tarda su dva podtipa primarnog limfedema koji se najčešće javljaju kod žena, obično u adolescenciji ili srednjoj dobi.
 6. Limfedem je hronično stanje koje zahtijeva dugotrajno upravljanje i održavanje kako bi se simptomi držali pod kontrolom.
 7. Limfedem je često nepravedno stigmatiziran i mnogi ljudi koji pate od ovog stanja suočavaju se s izazovima u društvu i u svakodnevnom životu.
 8. Limfedem nije samo estetski problem, već može imati ozbiljan uticaj na kvalitet života i funkcionalnost pogođenih osoba.
 9. Fizioterapija, nošenje kompresijskih čarapa, limfna drenaža i vježbe mogu biti korisni u upravljanju limfedemom i smanjenju otoka.
 10. Iako za limfedem trenutno ne postoji lijek, svakodnevno se rade istraživanja čiji je cilj bolje razumijevanje ovog stanja te pronalaženje učinkovitije terapije za trajno liječenje.