Skip to main content

Meningokokni meningitis

Šta je Meningokokni meningitis?

Meningokokni meningitis je infekcija čiji je direktni uzročnik bakterija po kojoj je bolest nazvana - Neisseria meningitidis. Radi se o vrlo ozbiljnoj infekciji zaštitnih membrana, odnosno ovojnica kojima su okruženi mozak i kičmena moždina.  Meningokokna bolest je termin koji obuhvata dvije vrste oboljenja – u prvom slučaju kada je obuhvaćen mozak, i u drugom slučaju kada dolazi do trovanja krvi, tačnije septicaemije, no, u ovom tekstu ćemo se bazirati na prvi oblik, odnosno na infekciju zaštitnih ovojnica na mozgu.

Meningokokni meningitis najčešće pogađa mlađu djecu, tinejdžere i mlađe odrasle osobe. Ako se adekvatno ne reaguje već na pojavu prvih simptoma i ne potraži se stručna pomoć, rezultati ovog oboljenja, nažalost, u velikom broju slučajeva imaju smrtni ishod. 

 

Najčešći simptomi Meningokoknog meningitisa

Meningokokni meningitis je akutna bolest, što znači da njeni simptomi nastaju iznenada, brzo napreduju, a mogu uključivati sljedeća stanja:

 • Visoku temperaturu
 • Glavobolju
 • Curenje nosa, grlobolju
 • Osip (petehije) koji ne blijedi i koji, u težim slučajevima, krvari (osip možete testirati tako što ćete rolati čistu, staklenu čašu preko njega. Ako se ne povlači ni na trenutak, imate razlog da sumnjate da se radi o Meningokoknom meningitisu). Važno je naglasiti da se osip ne pojavljuje kod svih pacijenata.
 • Ukočen, bolan vrat
 • Osjetljivost na svjetlo (fotofobija)
 • Umor, pospanost, nemogućnost ostajanja u budnom stanju
 • Gubitak svijesti, dezorijentisanost
 • Povraćanje, jake mučnine

Kod ove infekcije, ne postoji redoslijed pojavljivanja simptoma. Možete imati sve, ili samo nekoliko njih, nema nikakvih pravila. Ono što je sigurno jeste da simptomi variraju od blažih, do izuzetno teških koji, nažalost, u roku od 12-48 sati nerijetko imaju smrtni ishod. Kod novorođenih beba, izostaju bolovi u vratu, a najčešći simptomi su: gubitak apetita, povraćanje, loši ili nikakvi refleksi, osip i temperatura. 

 

Šta uzrokuje Meningokoki meningitis?

Glavni uzročnik Meningokoknog meningitisa je bakterija Neisseria meningitidis. To je bakterija koja kod nekih ljudi nastanjuje gornji disajni trakt i koja se, uslijed, pada imuniteta ili infekcije može aktivirati i pojaviti u obliku Meningokoknog meningitisa. Iako je ova dijagnoza najčešća kod djece i mladih, na nju nisu otporne ni odrasle osobe, posebno one koje su u stalnom, bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ili više njih (naprimjer zdravstveni radnici, radnici u staračkim domovima i slično) te stariji od pedeset godina. Bakterija je osjetljiva na vlagu i svjetlost i ne može dugo preživjeti bez „domaćina“, a prenosi se isključivo kapljično (kašljanjem, kihanjem, ljubljenjem). Osobe za koje se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom podvrgavaju se profilaksi – početku liječenja antibioticima kako bi se infekcija suzbila u samom začetku, odnosno spriječilo njeno rapidno napredovanje. Drugi naziv za Meningokokni meningitis je epidemični meningitis jer je nekad davno istovremeno obolijevao veliki broj ljudi, pa je pojava Meningokoknog meningitisa poprimala srazmjere epidemije.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Meningokokni meningitis se najprije dijagnosticira jednostavnim medicinskim pregledom, prvo traženjem osipa, koji pritiskom na kožu na trenutak nestaje, zatim mjerenjem pritiska, vađenjem krvne slike, urinokulture, pregledu likvora, bojenje po Gramu, te provjerom nivoa bijelih krvnih zrnaca. Za potvrdu ove dijagnoze doktori pacijenta podvrgavaju lumbalnoj punkciji te testovima za zgrušavanje krvi. Infekcija ovom bakterijom liječi se antibioticima i to intravenozno, a, dosta pacijenata sa težom kliničkom slikom, ostaje na intenzivnom bolničkom liječenju te dobivaju kiseoničku podršku, transfuziju krvi, odnosno transfuziju trombocita i ostale bolničke usluge za kojima se ukaže potreba. 

 

Može li se Meningokoki meningitis spriječiti?

Meningitis je vrlo ozbiljno oboljenje, koje, ako ne završi letalno, u slučaju komplikacija, na organizam ostavlja teške, dugoročne posljedice. Srećom, naše najmlađe možemo zaštititi redovnom imunizacijom. Vakcina koja uspješno štiti od meningokoknih oboljenja je MRP (obavezna u kalendaru imunizacije u Bosni i Hercegovini). Osim MRP, u svijetu postoji još nekoliko vakcina, poput pneumokokne i Hib vakcine kojih, nažalost, još uvijek nema na području naše zemlje. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Ako se liječenju ne pristupi odmah po pojavi prvih simptoma, ova infekcija je, u velikom broju slučajeva, smrtonosna. Pravovremeno liječenje antibioticima komplikacije će svesti na minimum ili u potpunosti spriječiti. Komplikacije koje sa sobom nosi Meningokokni meningitis su zaista brojne, a neke od njih su: trajno oštećenje mozga, mentalna retardacija, paraliza mišića, amputacija određenih ekstremiteta (zbog tromboze), gubitak sluha, hidrocefalus, artritis, koma, moždani udar, upala srčane ovojnice…

 

Važno je znati da…

 1. Jedna od sedam osoba kojoj se diganosticira Meningokokni meningitis izgubi bitku s ovom infekcijom.
 2. Pojavom vakcina, epidemije Meningokoknog meningitisa su prestale, a oboljenje je postalo rijetko. Ipak, i danas je smrtnost velika i iznosi 10-14 posto. Smrtnost se može spriječiti pravovremenim odlaskom po liječničku pomoć.
 3. Simptomi Meningokoknog meningitisa su slični klasičnoj prehladi i gripi, stoga je potrebno uraditi niz dodatnih analiza kako bi se pravovremeno potvrdila dijagnoza i pristupilo adekvatnom liječenju. 
 4. Ako bakterija zahvati krv i ostala tkiva u organizmu, smrt može nastupiti za svega nekoliko sati. 
 5. Petehije, crveno ljubičasti osip koji krvari, glavni su znak da je bakterija inficirala krv.
 6. Osim bakterije Neisseria meningitidis, uzročnik meningitisa kod djece djece može biti i bakterija Haemophilus influenzae.