Skip to main content

Bokserski prelom

O kakvoj ozljedi je riječ?

Bokserski prelom je lom vrata V metakarpalne kosti koja povezuje prstenjak ili mali prst sa zglobom i ovakva ozljeda nastaje usljed neakdekvantnog udarca šakom. Ovu ozljedu doktori često karakterišu i kao “fakturu svađe”, jer je najčešće rezultat uličnih tuča. Nerijetno se koriste i nazivi poput: fraktura metakarpalne kosti, fraktura metakarpalnog vrata, fraktura šake, fraktura u boksu, slomljena šaka i povrede šake. Pojedini doktori u definiciju ove vrste preloma uključuju i lomove na vratu druge i treće metakarpalne kosti. Druga metakarpalna kost povezuje kažiprst sa zglobom, a treća metakarpalna kost povezuje srednji prst sa zglobom.

 

Kada trebate posumnjati na Bokserski prelom?

Tipični simptomi Bokserskog loma su jaka bol (konstantna, kao i prilikom pomjeranja prstiju ili zgloba), osjetljivost na šaci blizu jedne od metakarpalnih kostiju, te oko zgloba. Kada je kost slomljena, možete očekivati oteknuće, modrice, a pri pomjeranju nerijetko se čuje i pucketanje. Prilikom stiskanja šake, povrijeđeni prst može izgledati deformisano, odnosno savijat će se prema palcu više nego obično. Ovo je dodatni znak za uzbunu jer je indikator da se radi o ozbiljnijem obliku Bokserskog loma. Ukoliko, pored svega navedenog, imate i porezotinu koja krvari, odmah se morate javiti doktoru. 

 

Šta je uzrok Bokserskog preloma?

Ova vrsta ozljede kako je ranije naglašeno, najčešće je uzrokovana tučama, odnosno udaranju predmeta zatvorenom šakom. Bokserskom lomu posebno su podložni sportisti koji se bave borilačkim vještinama, a nerijetko se dešava i u sportovima poput odbojke, košarke, rukometa, baseballa. Bokserski lomovi su često zabilježeni i kod građevinskih radnika. 

 

Kako se možete izliječiti?

Ako posumnjate na lom kostiju, bez obzira o kojem dijelu tijela se radilo, neophodno je da se čim prije javite doktoru. No, prije nego što stignete do doktora, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti da olakšate simptome. Prvo, uzmite nešto da smanjite bolove. Nakon toga, ledirajte oteknuće, ali ne stavljate led direktno na lom niti masirajte. Podizanje ruke također može pomoći da se otok smanji. Važno je naglasiti da, ako na ruci imate porezotinu, ranu je neophodno dezinficirati i zaštititi sterilnom gazom. Porezotina može ukazivati na otvoreni lom, može se inficirati i, samim tim, može doći do sporijeg zacjeljivanja rane, odnosno do komplikacija prilikom oporavka.  Dok ne stignete do mjesta u kojem ćete dobiti stručnu pomoć, neozlijeđenom rukom, pridržavajte povrijeđenu i zapamtite da bilo kakva upotreba povrijeđene ruke može uzrokovati štetu i produžiti vaš oporavak.

Nakon što vaš ljekar utvrdi da se radi o Bokserskom prelomu, dobit ćete udlagu koja će imobilizirati zglobove iznad i ispod mjesta povrede. Kada se tretira ova ozljeda, koriste se različite udlage – neke koje mogu ići od vrha prstiju pa skoro do lakta, no najboljom se pokazala ona koja spaja prstenjak i mali prst. Naravno, odluka o vrsti udlage koja će najbolje pomoći u oporavku, isključivo je na vašem doktoru. Pošto je ovo specifična povreda, postoji mogućnost da udlaga ne pomogne te da će povreda morati biti sanirana hirurškim putem. Čak i nakon operacije, udlaga je neophodna, a potpuni oporavak se očekuje nakon fizikalnih terapija koje najčešće traju mjesec dana.