Skip to main content

Prelom ključne kosti

O kakvoj ozljedi je riječ?

Prelom ključne kosti jedan je od češćih lomova gornjih ekstremiteta. Svaki čovjek ima dvije ključne kosti koje su duge, u obliku slova S, a njihova funkcija je da povezuju rame sa gornjim dijelom grudi. Prelom ključne se dešava vrlo često. Smatra se da na prelomi ključne kosti čine  pet posto svih preloma kostiju kod odraslih ljudi. Ključna kost može biti slomljena na jednom ili na više različitih mjesta (kombinovani prelom). 

 

Kada trebate posumnjati na prelom ključne kosti?

Osoba sa prelomom ključne kosti osim otekline i bolova, ruku koja djeluje sasvim deformisano, drži priljubljenu uz tijelo, a drugom rukom je pridržava. Rame se spušta ka tlu jer ga kost više ne drži. U slučaju ove povrede nerijetko se dešavaju i krvni podlivi i druge modrice. Osoba sa slomljenom ključnom kosti trpi jake bolove koji se pogoršavaju pri pokretu. Nerijetko se dešava da se pri tim pokušajima čuje škrgutanje.  

 

Šta je uzrok lomova ključne kosti?

Lom ključne kosti, kao i većina lomova najčešće je uzrokovan sportskom povredom, saobraćajnom nesrećom ili nezgodnim padom. Prelom ključne kosti može biti uzrokovan i direktnim udarom u predjelu klavikule, padom na rame ili ispruženu ruku. 

 

Kako se možete izliječiti?

Nakon svakog pada ili slične nezgode, ako trpite bol ili vidite oteklinu, obavezno se javite doktoru koji će vas detaljno ispitati o nezgodi te vjerovatno poslati na rendgen. U većini slučajeva, iako u prvi mah djeluje vrlo ozbiljno, nije potrebna operacija, a liječenje se sprovodi imobilizacijom preloma zavojima koji su postavljeni u obliku slova S. Ako ste posumnjali na lom ključne kosti, sebi možete pomoći fiksiranjem ruke, odnosno obustavljanjem daljih pokreta. Zavežite maramu oko vrata, a ruku smjestite u nju. Led će vam pomoći da ublažite bol i oticanje, ali ne stavljajte ga direktno na kožu i ne masirajte. Uzmite nešto protiv bolova (najbolje je ono što vam inače pomaže). 

Osim sling marame, u oporavku će vam najbolje pomoći fizikalna terapija. Vaš fizioterapeut će vam vjerovatno pokazati vježbe koje možete raditi kod kuće uz pomoć kojih ćete ojačati rame, poboljšati kretanje ruke i smanjiti ukočenost. Ukoliko je vaš prelom ozbiljniji, tada će možda doći i do operativnog zahvata. Zahvat za liječenje preloma ključne kosti vraća slomljene komade ključne kosti tamo gdje im je mjesto (redukcija). Zatim se koriste metalni uređaji za držanje kostiju na mjestu (fiksacija). 

Većina preloma ključne kosti zaraste za šest do osam sedmica, bez većih komplikacija ili operativnih zahvata. Kao i za svaki drugi prelom i vašoj ključnoj kosti je potrebno vrijeme da zaraste. Potrudite se da se odmarate, izbjegavate fizičke poslove i neka vam ne bude neugodno da potražite pomoć ukućana pri obavljanju svakodnevnih, rutinskih poslova. Uzimajte vitamine za jačanje kostiju i osluškujte svoje tijelo, odnosno pratite tok oporavka. Ukoliko i nakon nekoliko sedmica osjećate bolove ili neugodu pri pomjeranju ruke, obavezno potražite pomoć svog doktora.