Skip to main content

Hiperhidroza

Šta je hiperhidroza?

Hiperhidroza je pojam koji označava prekomjerno znojenje koje nije uvijek posljedica visokih temperatura ili intenzivne tjelesne aktivnosti. U slučaju hiperhidroze, pacijenti često doživljavaju obilno znojenje koje dovodi do natopljene odjeće i kapljica znoja koje cure niz tijelo. Ovaj oblik prekomjernog znojenja može značajno poremetiti svakodnevni život, uzrokovati društvenu anksioznost i neugodu. 

Postoje dvije osnovne vrste hiperhidroze:

 • Primarna žarišna hiperhidroza - ovo je dugotrajno stanje kože koje često ima genetsku komponentu. Nasljeđuje se unutar porodica i obično se manifestuje na područjima poput pazuha, ruku, stopala i lica. Obično se javlja prije 25. godine života.
 • Sekundarna generalizirana hiperhidroza - ova vrsta hiperhidroze rezultira prekomjernim znojenjem kao nuspojava određenih lijekova ili kao posljedica temeljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes i Parkinsonova bolest. Ponekad može uzrokovati noćno znojenje. 

Srećom, hiperhidroza je izlječiva. Standardna terapija obično počinje primjenom antiperspiranata. Ako to ne donese željene rezultate, potrebno je razmotriti druge opcije, uključujući različite lijekove i terapije. U teškim slučajevima hiperhidroze, dermatolog može predložiti hirurške zahvate poput uklanjanja znojnih žlijezda ili prekidanja živaca povezanih s prekomjernom proizvodnjom znoja.  Ponekad je moguće identificirati osnovni uzrok hiperhidroze i taj uzrok tretirati.

 

Najčešći simptomi hiperhidroze

Hiperhidroza, odnosno prekomjerno znojenje, očituje se pojavom niza neugodnih simptoma poput vlažnosti na koži, mokre odjeće te kapljica znoja koje klize po tijelu. 

Uz sve navedeno, hiperhidroza vremenom može uzrokovati:

 • Svrbež i iritaciju kože zbog znoja.
 • Neugodan tjelesni miris, zbog interakcije bakterija na koži s česticama znoja.
 • Probleme poput ispucale ili perutave kože na stopalima.

Hiperhidroza obično utiče na ruke, stopala, pazuh i lice, a simptomi se najčešće javljaju najmanje jednom sedmično dok ste budni. Ovaj problem obično pogađa obje strane tijela. Važno je napomenuti da ozbiljnost simptoma hiperhidroze može varirati. Simptomi mogu biti blagi i povremeni ili konstantni te uticati na svakodnevne aktivnosti. Osim fizičkih simptoma, hiperhidroza može imati i emocionalni uticaj na život pacijenta. Osobe koje se suočavaju s ovim stanjem često osjećaju stid i mogu izbjegavati druženje s drugim ljudima. Ako se hiperhidroza negativno odražava na vaše mentalno zdravlje, važno je posavjetovati se s dermatologom radi kontrolisanja simptoma i stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste bolje kontrolisali svoje emocionalno stanje.

 

Šta uzrokuje hiperhidrozu?

Znojenje predstavlja odgovor tijela na potrebu za hlađenjem. Kada temperatura tijela poraste, živčani sistem automatski potiče aktivnost znojnih žlijezda. Stres može dovesti do pojačanog znojenja, posebno na dlanovima. 

Primarna hiperhidroza rezultira pretjeranim znojenjem, a potaknuta je neispravnim živčanim signalima koji uzrokuju prekomjernu aktivnost ekrinih (od grčke riječi ekkrinein što znači "sekret") znojnih žlijezda. Najčešće se manifestuje na dlanovima, tabanima, ispod pazuha i povremeno na licu. Nema poznatog medicinskog uzroka za primarnu hiperhidrozu, no pretpostavlja se da ima veze sa genetikom s obzirom da nije rijetkost da bude dijagnosticirana kod više članova iste porodice.

Sekundarna hiperhidroza povezana je s osnovnim zdravstvenim stanjima ili korištenjem specifičnih lijekova, kao što su analgetici, antidepresivi, te određeni lijekovi za dijabetes i hormonska terapija. Ova vrsta hiperhidroze može rezultirati obilnim znojenjem kompletnog tijela. 

Predisponirajući faktori uključuju:

 • Dijabetes
 • Vazomotorne simptome za vrijeme menopauze
 • Probleme sa štitnjačom
 • Neke vrste raka
 • Poremećaje živčanog sistema
 • Infekcije

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Nakon temeljitog fizičkog pregleda i razgovora o simptomima i medicinskoj historiji ljekar će postaviti dijagnozu hiperhidroze. Ako ste se suočavali sa prekomjernim znojenjem tokom najmanje šest mjeseci i pronašli ste se u najmanje dvije od sljedećih tvrdnji, to može značiti da imate hiperhidrozu:

 • Znojenje se pojačano javlja ispod pazuha, na dlanovima, tabanima ili licu.
 • Znojenje je prisutno na obje strane tijela u jednakoj mjeri.
 • Nema znojenja noću ili se noću znojite znatno manje.
 • Epizode pojačanog znojenja traju najmanje sedam dana.
 • U vašoj porodici postoji hiperhidroza.
 • Pojačano znojenje ometa vašu sposobnost izvođenja određenih svakodnevnih aktivnosti.
 • Mlađi ste od 25 godina.

Što se tiče dijagnostičkih testova za utvrđivanje uzroka hiperhidroze, dermatolog može primijeniti jedan od sljedećih postupaka:

 • Test s jodom i skrobom - vaš ljekar će primijeniti jodnu otopinu na znojno područje i posuti skrob preko otopine. Na mjestima gdje se intenzivno znojite, otopina će promijeniti boju u tamnoplavu.
 • Test s posebnim papirom - ljekar će staviti specijalni papir na zahvaćeno područje kako bi upio znoj. Kasnije će se papir vagati kako bi se odredila količina znojenja.
 • Krvni testovi ili slikovni pregledi - ovi testovi uključuju uzimanje uzorka krvi ili slikanje stanja ispod kože kako bi se shvatili uzroci pojave hiperhidroze.

Liječenje hiperhidroze započinje prepoznavanjem uzroka i usmjereno je na kontrolisanje prekomjernog znojenja. Nakon pravilne dijagnoze, ljekar može preporučiti različite tretmane. 

Neki od mogućih tretmana su:

 • Lijekovi - koji uključuju antiperspirante na recept, kreme, maramice, tablete koje utiču na živce, te antidepresive.
 • Injekcije botulinum toksina - postupak koji blokira živce odgovorne za znojenje. Rezultati mogu trajati nekoliko mjeseci.
 • Druge terapije - najčešće kućna ionoforeza (tretman blagom strujom koji blokira živce koji pokreću znojenje) i mikrovalna terapija (tretman koji uništava znojne žlijezde pomoću uređaja koji isporučuje mikrovalnu energiju).
 • Hirurški zahvati - ako su drugi tretmani neuspješni, mogu se razmotriti hirurški postupci poput uklanjanja znojnih žlijezda ili operacija živaca.

Budući da svaki postupak nosi određene rizike i nuspojave, važno je razgovarati sa svojim ljekarom kako biste odabrali najbolji tretman za rješenje vašeg problema.

 

Može li se hiperhidroza spriječiti?

Nažalost, nije moguće spriječiti sve slučajeve hiperhidroze. Naprimjer, nije moguće spriječiti žarišnu hiperhidrozu jer taj oblik često ima genetske uzroke. Ako patite od generalizirane hiperhidroze, kontrola ili liječenje osnovnog zdravstvenog problema može biti od pomoći. Također, saradnja s vašim dermatologom može pomoći, odnosno smanjiti rizik od hiperhidroze, posebno u slučajevima kada je neophodno konzumirati terapiju čije nuspojave uključuju pretjerano znojenje. 

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Iako ne postoji lijek za hiperhidrozu, postoje različite terapeutske opcije koje vam mogu pomoći u kontrolisanju simptoma. Ovo stanje nije smrtonosno, ali može značajno uticati na vašu svakodnevicu. Ponekad se možete osjećati neugodno zbog toga i to bi vas moglo spriječiti da sudjelujete u uobičajenim aktivnostima koje inače volite. Ako vaša hiperhidroza ima negativan uticaj na vaše mentalno zdravlje, važno je razgovarati s ljekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje. Oni vam mogu pružiti podršku i pomoći da se osjećate bolje u vezi s vašim tijelom te vas naučiti efikasnim metodama suočavanja sa pretjeranim znojenjem.

Što se tiče terapije hiperhidroze, važno je napomenuti da za žarišnu hiperhidrozu nema potpunog izlječenja. Međutim, postoje tretmani koji vam mogu pomoći kontrolisati simptome i poboljšati kvalitet života. Generalizirana hiperhidroza može smanjiti simptome ako se adekvatno liječi temeljni uzrok, bilo da je to povezano s osnovnim zdravstvenim stanjem ili nuspojavom zbog lijekova koje uzimate. Važno je napomenuti da se ne mogu izliječiti baš svi slučajevi generalizirane hiperhidroze.

 

Važno je znati da… 

 1. Postoje dva osnovna tipa hiperhidroze: fokalna (usmjerena na određeni dio tijela) i generalizovana (znojenje po cijelom tijelu). Najčešća je fokalna hiperhidroza koja obično pogađa dlanove, stopala, pazuh i lice.
 2. Hiperhidroza se često nasljeđuje. Ako neko od članova vaše porodice pati od ovog problema, povećava se vjerovatnoća da ćete i vi razviti hiperhidrozu.
 3. Hiperhidroza može biti izazvana emocijama, stresom ili anksioznošću. Ovaj oblik znojenja je poznat kao emocionalna hiperhidroza.
 4. Ljudi sa hiperhidrozom isprobavaju razne neobične metode za kontrolu znojenja, uključujući korištenje talka, posebnih obloga, pa čak i injekcija botoksa da blokiraju znojenje.
 5. Ako se konzervativni tretmani ne pokažu efikasnim, osobe sa hiperhidrozom mogu razmotriti hirurške opcije kao što je simpatektomija, gdje se presijecaju nervi odgovorni za znojenje.
 6. Hiperhidroza može ozbiljno uticati na svakodnevni život ljudi. Osobe koje pate od ovog problema često se suočavaju sa socijalnim stigmama i anksioznošću.
 7. Nove terapije kao što su iontoforeza (upotreba električne struje za smanjenje znojenja) i laserska terapija postaju sve dostupnije za tretiranje hiperhidroze.
 8. Osobe sa hiperhidrozom često se bude s natopljenim pidžamama zbog prekomjernog noćnog znojenja.
 9. Hiperhidroza može biti privremena ili trajna. Kod nekih ljudi, stanje može postepeno nestati tokom vremena, dok kod drugih ostaje cijelog života.
 10. Hiperhidroza može imati i emocionalne i socijalne posljedice. Osobe sa ovim problemom mogu osjećati nisko samopouzdanje i izbjegavati društvene aktivnosti.