Skip to main content

Pljuskavice, Varičele ili Vodene kozice

Šta su pljuskavice?

Pljuskavice, Varičele ili Vodene kozice, vrlo su zarazna dječija bolest koju uzrokuje virus Varicella Zoster (VZV). Pljuskavice se vrlo lako prepoznaju jer, osim povišene temperature, glavna odlika ove bolesti je osip. Osip zahvaća svaki dio tijela, a specifičan je zbog svog izgleda – sastoji se od crvenih, vodenih plikova koji izazivaju vrlo iritantan svrbež. 

 

Najčešći simptomi pljuskavica

Prije pojave osipa, može se dogoditi da djetetu poraste tjelesna temperatura. Dijete se može požaliti na glavobolju, bolove u stomaku ili grlobolju. Isti dan ili nekoliko dana kasnije, pojavljuje se osip, najčešće na stomaku ili licu gdje se, obično, prvo počinje. Osip izbija dva do četiri dana i možete ga očekivati na svakom dijelu tijela – od leđa, lica, ramena, genitalija, glave, tabana, pronalazi se čak i u ustima i očima. Osip na početku izgleda kao mala crvena tačkica, bubuljica ili ubod insekta koja se puni tekućinom, na kraju puca i pretvara se u krastu. Izlazi u etapama i polako prekriva tijelo vašeg djeteta. Moguće je da sva tri oblika pljuskavica (crvene tačkice, vodeni plikovi i kraste) budu istovremeno zastupljeni na koži djeteta. Od imunog sistema vašeg djeteta zavisi koliko pljuskavica će imati. Djeca sklona kožnim ekcemima ili mališani slabijeg imuniteta obično imaju više pljuskavica i teže simptome. 

 

Šta uzrokuje pljuskavice?

Virus Varicella Zoster je jedini uzročnik ove bolesti. Bolest se prenosi kapljično, inkubacija traje do 21 dan i za to vrijeme inficirana osoba, asimptomatski, prenosi virus koji će se kasnije manifestovati u obliku pljuskavica. Ovaj virus, nažalost, kasnije u životu može uzrokovati i Herpes Zoster, bolni osip koji se može javiti i kod odraslih osoba. Smatra se da jednom preležane pljuskavice izgrađuju imunitet kod oboljele osobe, no, praksa je pokazala da, nažalost, postoje ljudi koji su više puta u životu imali ovo kožno oboljenje. Kada se jednom preleže pljuskavice, virus Varicella Zoster miruje u tijelu, no u slučaju pada imuniteta može se reaktivirati i pojaviti u obliku Herpes Zostera.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Nakon što primijetite osip, obavijestite djetetovog pedijatra. Pri zakazivanju termina za pregled obavezno naglasite da sumnjate da vaše dijete ima pljuskavice jer, iako je dječija bolest, mnogo odraslih je nije prebolovalo u predškolskoj ili školskoj dobi i bolje je da izbjegavaju kontakt sa zaraženom osobom. Ova bolest kod djece najčešće prolazi vrlo brzo, dok kod odraslih može izazvati brojne komplikacije stoga je jako važno ponašati se odgovorno i zaštititi sve oko sebe od potencijalne zaraze. Doktor će, pregledom osipa, uspostaviti dijagnozu i dati vam prijedlog za proizvode kojima ćete svom djetetu olakšati simptome koje pljuskavice donose sa sobom. U današnje vrijeme postoje brojni preparati u obliku gelova ili umirujućih krema koje umanjuju svrbež, stoga se konsultujte sa pedijatrom o proizvodu koji će biti pravi izbor za kožu vašeg mališana. Iako se prije smatralo da osip i plikove ne treba kvasiti, danas se preporučuje kupanje ili tuširanje mlakom vodom nekoliko puta na dan. Potražite proizvode za kupanje koje u sebi sadrže zob jer ona dokazano ima umirujuće djelovanje na kožu. Možete i sami napraviti kupku od zobi tako što ćete samljeti šolju zobenih pahuljica, dodati ih mlakoj vodi, dobro izmiješati i nakon toga okupati dijete dobivenom tekućinom. 

Nakon kupanja, nježnim tapkanjem posušite djetetovu kožu i namažite sredstvom za pljuskavice. Kako smo i naglasili, pljuskavice izazivaju jak svrbež, zato ne zaboravite djeci odrezati nokte i paziti da uvijek budu čisti. Manjoj djeci možete, za vrijeme spavanja obući rukavice kako se ne bi češali i skidali kraste. Ako se radi o težem obliku oboljenja, pedijatar će vjerovatno preporučiti antihistaminik za smanjenje češanja te posebne kreme za ublažavanje bolova (naprimjer na genitalnom području). Važno je voditi računa i o ishrani djeteta – nuditi mu laganu hranu koja ne opterećuje probavu i koja se jednostavno konzumira (kako ne bi došlo do nadraživanja plikova koji se nalaze u ustima).

 

Mogu li se pljuskavice spriječiti?

Za pljuskavice postoji vrlo učinkovita vakcina, pa je u nekim zemljama ova bolest vrlo rijetka i gotovo sasvim iskorijenjena. Vakcinisana djeca vrlo rijetko dobiju pljuskavice, a ako se ipak zaraze, njihovi simptomi su mnogo blaži. Nažalost, u našoj zemlji vakcina još uvijek ne postoji, a dok ne bude uvedena u obavezni kalendar imunizacije, djeca se mogu zaštititi čestim pranjem ruku, te izbjegavanjem kontakta sa zaraženim osobama. 

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Pljuskavice su vrlo zarazne i jako je važno ponašati se odgovorno kada je osoba zaražena. Iako inkubacija traje 21 dan, osoba je najzaraznija dva dana prije izbijanja plikova do trenutka kada prestanu izbijati novi plikovi, a postojeći se počnu sušiti. S obzirom da se radi o klasičnoj dječijoj bolesti, uz adekvatnu brigu i kvalitetnu kućnu njegu, kod većine djece ova bolest prolazi za otprilike deset dana i češće predstavlja trenutnu smetnju nego ozbiljnu bolest. No, nažalost, postoje slučajevi kada pljuskavice donesu mnoštvo problema poput upale pluća, dehidracije, encefalitisa (upale mozga), infekcije kože, miokarditisa i slično. Tokom oporavka moguća je i pojava vrlo nestabilnog hoda, koja se naziva cerebelarna ataksija. Dojenčad, trudnice, odrasli, tinejdžeri i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom mogu imati niz komplikacija zbog pljuskavica, pa je, kod ovih skupina, potreban dodatni oprez prilikom liječenja. Pljuskavicama nije potrebno liječenje antibioticima jer je uzročnik bolesti virus, a ne bakterija, osim u slučaju ako se osip inficira i iskomplikuje. 

Doktoru se obavezno javite primijetite li neke od simptoma koje ćemo navesti u nastavku:

 • Problemi s disanjem
 • Temperatura koja traje više od pet dana
 • Glavobolja
 • Upaljen proces na plikovima (neteknuće, osip iz kojeg curi gnojna tekućina i slično)
 • Ako je dijete umorno, teško se razbuđuje i izgleda jako bolesno
 • Povraća ili imaju dijareju

 

Važno je znati da…

 1. Pljuskavice su ekstremno zarazno kožno oboljenje.
 2. Možete dobiti pljuskavice ukoliko dodirnete plik, odnosno osip, oboljele osobe.
 3. Herpes Zoster (koji nastaje od istog virusa kao i pljuskavice) je također zarazna bolest i izgleda poput pljuskavica, no on se pojavljuje na samo jednom dijelu tijela.
 4. Herpes Zoster je vrlo zarazan i lako se prenosi na drugu osobu kod koje se može pojaviti u obliku pljuskavica jer se radi o istom virusu.
 5. Čimpanze i gorile također mogu dobiti pljuskavice.
 6. Vakcinu za pljuskavice razvio je Michiaki Takahashi 1974. godine, no, nažalost, još uvijek nije dostupna u Bosni i Hercegovini.
 7. Odrasle osobe, posebno muškarci, imaju teže simptome pljuskavica od djece.