Skip to main content

Ruptura Ahilove tetive

O kakvoj ozljedi je riječ?

Ahilova tetiva, iako duga pet do šest centimatara i debela pet do šest milimetara, je najjača tetiva u našem tijelu. To je tetiva koju je najjednostavnije zamisliti kao vlaknastu vrpcu koja povezuje mišiće stražnjeg dijela lista s petnom kosti. Koliko je važna Ahilova tetiva najbolje će vam reći podatak da nju koristite svaki put kada hodate i pomjerate stopalo. Ukoliko se desi da pretjerano istegnete Ahilovu tetivu može doći do njenog pucanja i to: potpunog ili djelimičnog. Ruptura Ahilove tetive je ozljeda koja obuhvata stražnji dio potkoljenice. Iako se može dogoditi bilo kome, najčešće se dešava sportskim rekreativcima. 

 

Kada trebate posumnjati na rupturu Ahilove tetive?

Iako se može dogoditi da puknuće Ahilove tetive prođe bez ikakvih naznaka ili bolova, najčešći simptomi rupture su:

  • Snažna bol koju pacijenti opisuju kao da ih je neko snažno, iznenada, udario u stražnji dio noge, odnosno tetivu
  • Bol i oteknuće iznad pete
  • Nemogućnost savijanja ili odgurivanja stopala
  • Nemogućnost trčanja, hodanja i savijanja prstiju
  • Nemogućnost stajanja na prstima povrijeđene noge
  • Udubljenje na tetivi

 

Šta je uzrok rupture Ahilove tetive?

Puknuća na Ahilovoj tetivi najčešće su uzrokovane iznenadnim promjenama opterećenja na vašem stopalu. Gotovo u devedeset posto slučajeva ova vrsta ozljede se dešava prilikom sportskih aktivnosti kao što su skakanje, trčanje, nagla promjena tempa trčanja i tome slično. Češće se dešava muškarcima (najčešće u dobi od 30-40 godina) nego ženama. No, kako ni za jednu, tako ni za ovu ozljedu ne postoji univerzalno pravilo, pa se puknuće Ahilove tetive bilježi i u slučajevima pada s visine, upadanja u rupu prilikom hodanja, te kod gojaznih ljudi jer višak težine dodatno opterećuje Ahilovu tetivu.

 

Kako se možete izliječiti?

Do odlaska doktoru, fokusirajte se na to kako da smanjite bolove. Povrijeđenu nogu postavite u povišen položaj, ledirajte je petnaestak minuta pet-šest puta dnevno (ne direktno na kožu i bez masiranja). Doktor će, fizičkim pregledom, a potom i ultrazvukom utvrditi dijagnozu te predložiti nastavak liječenja, odnosno odrediti da li će se primijeniti operacijski ili neoperacijski tretman. Neoperativno liječenje uključuje spajanje pokidanih dijelova tetive te imobilizaciju. Operativno spajanje se danas izvodi relativno brzo i jednostavno nakon čega je potrebno (minimalno šest sedmica) nositi sedrenu longetu ili gips. U posljednje vrijeme nerijetko se primjenjuju i plastične ortoze. Važno je naglasiti da je oporavak kod ove vrste ozljede jako dug, jer, nakon skidanja imobilizacije slijede višemjesečne fizikalne terapije. S obzirom da se radi o ozbiljnoj ozljedi, ne preporučuje se skraćivanje fizikalnih terapija, niti njihovo preskakanje, jer neadekvatano postoperativno liječenje može dovesti do niza problema poput: bolova u tetivi, šepanja, bolova u kukovima, koljenima, kičmi i mnogih drugih. 

Oporavak je, kako smo već naglasili, dug i spor, a fizikalne terapije se primjenjuju sve dok se ne ustanovi da je noga ojačala i stekla maksimalnu stabilnost, što će onemogućiti ponovnu rupture Ahilove tetive.

 

Da li ste znali…?

…Da je Ahilova peta dobila naziv po grčkom junaku Ahilu kojeg je majka, želeći ga učiniti besmrtnim, odmah po rođenju okupala u rijeci Stiks. No, prilikom kupanja, preskočila je petu, jer ga je za nju držala. Ahil je, iako je bio vrlo spretan i godinama nepobjediv, poginuo u Trojanskom ratu primajući strijelu u jedino mjesto koje nije bilo oprano čudotvornom vodom rijeke Stiks - petu. Zbog te legende i danas se, kada želimo opisati nečiju najranjiviju tačku, često koristi izraz “Ahilova peta”.