Skip to main content

Noćno mokrenje

Šta je noćno mokrenje?

Nezgoda tokom noći zbog nekontrolisanog mokrenja i mokra posteljina nijednom roditelju nije strana pojava. Većina roditelja se pita šta može uraditi da spriječi ove noćne nezgode te kada je potrebno zabrinuti se, odnosno odvesti dijete na pregled. Ako je vaše dijete starije od sedam godina i ima minimalno dvije ili više epizoda nehotičnog mokrenja u krevet u trajanju od nekoliko mjeseci, vrijeme je za pregled i razgovor sa stručnom osobom. Većini djece pomogne promjena dnevnih navika, podešavanja alarma i buđenje u isto vrijeme kako bi dijete ispraznilo mokraćni mjehur, a ako i nakon toga rezultat izostane, djetetov pedijatar može preporučiti lijekove za rješenje ovog problema. Ne zaboravite: za rješavanje problema noćnog mokrenja najbitniji su podrška i strpljenje. Iako je ovaj proces naporan i iziskuje mnogo truda, djetetu će biti od velike pomoći ako zna da ste uz njega i neće se osjećati postiđeno zbog nezgode što je ključno za očuvanje samopouzdanja, ali I za rješavanje ove pojave. 

 

Najčešći simptomi noćnog mokrenja

Većina djece do pete godine uspješno savlada kontrolisanje zadržavanje urina. Kod neke djece je taj prag malo pomjeren, pa oni prestanu nekontrolisano mokriti noću između pete i sedme godine. Kod malog broja djece problem se nastavlja i nakon navršene sedme godine, pa je neophodno ispitati uzroke ovog stanja, djetetu pružiti podršku i pomoći mu prilikom otklanjanja ove neugodne pojave. 

Važno je naglasiti da postoje dva oblika noćnog mokrenja jer ta informacija može biti od pomoći da bi se što prije i efikasnije riješio problem:

 1. Primarna noćna enureza – stanje u kojem dijete nikada nije savladalo noćno  kontrolisanje urina, odnosno svakodnevno ima neuspješne epizode nezadržavanja mokraće.
 2. Sekundarna noćna enureza – stanje u kojem dijete, nakon što je pola godine ili duže, uspijevalo prespavati bez noćnog mokrenja, ponovo počelo imati problem. Ovaj oblik je nešto ozbiljniji i može biti uzrokovan medicinskim ili psihičkim problemima.

Potražite pomoć pedijatra ako vaše dijete ima više od sedam godina i često mokri u krevet, čak i ako ne primijetite da djetetu to predstavlja problem. Ako se dijete žali na bol ili peckanje prilikom uriniranja, pije nekontrolisano puno tečnosti, a i dalje je žedno, boja stolice vam izgleda čudno ili primijetite krv u urinu ili stolici, obavezno se uputite na ljekarski pregled. 

 

Šta uzrokuje noćno mokrenje?

Noćno mokrenje je vrlo specifično stanje za čiji nastanak možemo kriviti više različitih simptoma koji mogu uticati individualno, ali i pridruženo da se ovo stanje pogorša. 

Neki od glavnih razloga zbog kojih dolazi do noćnog mokrenja su:

 • Porodična historija – ako su roditelji imali problem s noćnim mokrenjem, velika je vjerovatnoća da će i djeca imati sličan problem.
 • Mali ili nedovoljno razvijen mokraćni mjehur – mjehur vašeg djeteta je možda nerazvijen dovoljno da zadrži urin tokom noći ili je dovoljno velik, ali ima mali funkcionalni kapacitet, odnosno djeca osjećaju da je mjehur pun iako on u praksi može zadržati mnogo više urina.
 • Hormonalni disbalans – hormon kojeg izlučuje stražnji dio hipofize, a naziva se vazopresin ili antidiuretski hormon (ADH) i ima ključnu ulogu u regulaciji sadržaja vode u organizmu, odnosno djeluje tako da se voda iz urina reapsorbuje u krvotok, a ostatak urina odlazi u mjehur. Djeca koja luče manje količine ovog hormona sklonija su problemima sa noćnim mokrenjem.
 • Infekcija urinarnog trakta – može biti uzrok za probleme s mokrenjem. Požali li se dijete na bolove pri mokrenju uz nemogućnost zadržavanja urina danju i noću, a urin poprimi tamnu ili ružičastu boju, vjerovatno se radi o infekciji i potrebno je dijete odvesti na pregled.
 • Dijabetes – ako je dijete dugo vremena bilo suho noću, pa je počelo nekontrolisano mokriti, uz neuteživu žeđ, te ako izmokravanje traje neobjašnjivo dugo, neophodno je povesti dijete na detaljan prijedlog i pedijatru, što detaljnije, opisati sve simptome.
 • Zatvor – ukoliko dijete ima zatvor, to može poremetiti signale koje mjehur šalje mozgu i pritisak koji neispražnjena crijeva prave može uticati na nemogućnost zadržavanja urina.
 • Nemogućnost buđenja – ako vaše dijete čvrsto spava, veća je vjerovatnoća da će imati problema sa noćnim mokrenjem, odnosno da neće biti u mogućnosti da se probudi i ode u toalet na vrijeme.
 • Psihološki problemi ili zlostavljanje – bilo koja vrsta emocionalnog stresa može biti okidač za probleme sa noćnim mokrenjem – promjena okruženja, preseljenje, razvod roditelja mogu biti razlozi zbog kojih djeca počinju mokriti u krevet za vrijeme sna, čak i godinama nakon što su savladali sve korake da spriječe noćne nezgode. Nažalost, kod većine djece koja su doživjela neki oblik seksualnog zlostavljanja može doći do noćnog mokrenja. 

Različiti medicinski problemi mogu biti uzrok noćnog mokrenja, zato je najbolje porazgovarati s pedijatrom, jer ponekad naizgled bezazlena pojava može skrivati ozbiljne zdravstvene probleme, neadekvatno funkcionisanje bubrega, anomalije na mokraćnom mjehuru i mnoge druge bolesti.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Pedijatar, nakon što opišete simptome, obavlja pregled djeteta te vas obično upućuje na vađenje laboratorijskih nalaza, krvne slike i nalaza urina. Ako je sumnja na urinarnu infekciju potvrđena, dijete će dobiti terapiju, a ako nije, pedijatar će vjerovatno zahtijevati dodatne analize, možda i ultrazvučni pregled kako bi se ustanovio pravi uzročnik ove neugodne pojave. Ako se eliminišu sve potencijalne anomalije, pedijatar će vjerovatno preporučiti izmjenu navika koje će uključiti: smanjenje unosa tekućine dva sata prije spavanja, napominjanje djeteta da ode u toalet prije spavanja, navijanje alarma u isto vrijeme kako biste probudili dijete i otpratili ga u toalet. Ukoliko je za noćno mokrenje kod vašeg djeteta uzrok medicinske prirode, za rješavanje problema se uputite  specijalisti koji će vam preporučiti lijekove za sprečavanje noćnog mokrenja.

 

Može li se noćno mokrenje spriječiti?

Postoji nekoliko načina da pokušate spriječiti noćno mokrenje u krevet. Prvi i jedan od najefikasnijih načina je ograničavanje konzumacije tekućine tri sata prije spavanja. Ako se radi o mlađem djetetu, neće škoditi da napominjete dijete da obavi toalet svaka dva do tri sata. Prije spavanja obavezno napomenite dijete da ode u toalet. Uz sve navedene savjete potrebno je da zadržite pozitivan stav i da budete podrška djetetu. Ako razlozi nisu medicinske prirode, uz vašu pomoć i podršku, epizode noćnog mokrenja će brzo prestati.

 

Koje su prognoze za ovo stanje?

Uz uvođenje nekoliko koraka prije spavanja i redovno buđenje, te napominjanje djeteta da isprazni mjehur, većina djece preraste, odnosno prestane imati problem s noćnim mokrenjem. Ono što nikako ne smijete raditi je da činite da se dijete osjeća loše i posramljeno zbog nehotičnog mokrenja jer to direktno utiče na samopouzdanje i čini dijete nervoznim. Situacija je sama po sebi vrlo teška jer dijete ne može uživati u malim stvarima poput odlaska na spavanje kod prijatelja, ići na školske ekskurzije, pa osuda bilo koje vrste može samo pogoršati simptome i produžiti trajanje problema. Budite podrška djetetu, važno je da zna da ga ne osuđujete i da ste tu. Dok ste u fazi rješavanja ovog stanja, nabavite zaštitne folije za madrac i češće provjeravajte dijete po noći, jer ako čvrsto spava, nakon mokrenja, može nastaviti spavati što može uzrokovati urinarnu infekciju, različite upale te osip u genitalnom području. 

Odrastanje sa sobom nosi brojne izazove, a noćno mokrenje je samo jedan od njih. Pomozite svom djetetu da se riješi ovog neugodnog stanja koje je, bez sumnje, mnogo neugodnije njima, nego vama, nagradite dijete za suhe i prespavane noći i uvijek budite podrška. Ako ništa od prijedloga nije upalilo, razmislite da dijete odvedete kod psihologa. Možda uzrok noćnog mokrenja treba potražiti na sasvim drugom mjestu.

 

Važno je znati da…

 1. Noćno mokrenje češće je kod dječaka.
 2. Dva do tri posto ljudi na svijetu ima dijagnozu primarne noćne eneureze.
 3. Kada se mjehur puni urinom, on mozgu šalje signal, nakon čega mozak reaguje, odnosno šalje signal nazad pomoću kojeg se mjehur opušta kako bi mogao zadržati više urina.  Kada je mjehur pun, mozak prima taj signale i dijete se budi. Ako dijete nije uspješno savladalo sve signale koji se događaju u njegovom tijelu, moguće je da se javi mokrenje u krevet tokom spavanja. 
 4. Oko dvadeset posto petogodišnjaka i deset posto sedmogodišnjaka ima probleme s noćnim mokrenjem.
 5. Ukoliko vaše dijete ima probleme s noćnim mokrenjem, neophodno je da ograničite, odnosno u potpunosti izbacite napitke koji u sebi sadrže kofein.
 6. Čak 97 posto djece prestane mokriti u krevet do 12. godine. No to ne znači da ne trebate porazgovarati s pedijatrom i prijaviti mu simptome koje vaše dijete doživljava. Noćno mokrenje može biti bezazleno, ali može imati i ozbiljne uzroke, stoga ne rizikujte, već se posavjetujte s pedijatrom.
 7. Umjesto da ignorišete ovaj problem ili grdite dijete, otvoreno porazgovarajte s djetetom, navedite mu da nije jedino kome se to dešava i da nema razloga da se osjeća loše ili da se stidi.