Skip to main content

Hemangiom

Šta je hemangiom?

Hemangiom je izdignuta, svijetlocrvena ili ljubičasta promjena na koži koja se obično pojavljuje kod novorođenčadi ili u prvom mjesecu djetetovog života. Najjednostavnije ga je opisati kao nekancerogenu tvorevinu ili izraslinu koja podsjeća na gumenu kvrgu i nastaje zbog dodatnih krvnih žila u koži. Ova promjena se najčešće javlja na licu, vlasištu, prsima ili leđima, ali može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Većini djece nije potrebno liječenje za hemangiom jer će on, s vremenom, postepeno blijediti i nestati (obično) do desete godine života, ostavljajući minimalan ožiljak. Međutim, ako hemangiom uzrokuje estetske probleme ili probleme s vidom, disanjem ili drugim tjelesnim funkcijama, tada treba razmotriti opcije za liječenje. Postoje dvije najčešće vrste hemangioma:

 • Kapilarni hemangiomi - pojavljuju se na vanjskim slojevima kože. Infantilni hemangiom, u narodu također poznat i kao znak jagode, je najčešći tip dobroćudnog tumora kod djece. Obično se manifestuje kao crvena izbočina na koži i naraste do veličine između 0,5 do pet centimetara. Hemangiomi u djetinjstvu brzo rastu, a zatim se postepeno smanjuju,nakon čega nestaju, odnosno blijede.
 • Kavernozni hemangiomi - formiraju se u dubljim slojevima kože, često oko oka. Nije rijetkost da se pojavljuju na kapcima, površini oka ili u očnim dupljama. Kad se prvi put pojave na ili ispod kože Izgledaju kao nakupine širokih krvnih žila koje su tamnocrvene do plave. Kavernozni hemangiomi mogu uticati na razvoj oka i dovesti do problema sa vidom kao što su ambliopija, glaukom i katarakta.

 

Najčešći simptomi hemangioma

Hemangiom se može pojaviti odmah pri rođenju, ali je češći scenarij da se razvija tokom prvog mjeseca djetetovog života. Prvo se manifestuje kao ravna crvena oznaka na tijelu, često na licu, vlasištu, prsima ili leđima, a zatim brzo prerasta u izbočinu koja podsjeća na gumenu kvrgu. Iako je uobičajeno da dijete ima samo jedan hemangiom, postoje slučajevi u kojima djeca imaju više od jednog.

Nakon što izbočina postigne svoju maksimalnu veličinu, hemangiom ulazi u fazu mirovanja, tokom koje polako počinje blijediti.

 

Šta uzrokuje hemangiom?

Hemangiom je rezultat nakupljanja viška krvnih sudova u koncentriranom području na koži. Nije sasvim jasno šta tačno uzrokuje nakupljanje krvnih žila. Hemangiomi su učestaliji kod novorođenčadi ženskog spola, bijele rase ili prijevremeno rođenih. Također, novorođenčad s niskom porođajnom težinom ima povećan rizik od razvoja hemangioma.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

U većini slučajeva, za uspostavljanje dijagnoze potreban je samo pregled ljekara i informacije o vremenu nastanka hemangioma. No, ponekad se dijagnoza uspostavi nakon ultrazvučnog pregleda.

Općenito, liječenje hemangioma nije nužno jer se ove promjene povlače nakon određenog vremena. Međutim, kada hemangiom ima negativan uticaj na važne tjelesne funkcije ili zbog svoje veličine ili lokacije narušava djetetov fizički izgled postoji nekoliko opcija za terapiju:

 • Beta blokatori - za manje hemangiome, primjena gela s lijekom timolol na zahvaćenoj koži ili oralni lijek propranolol može biti opcija. Trajanje terapije je obično do 1 do 2 godine, s potencijalnim nuspojavama kao što su povećanje nivoa šećera u krvi, snižavanje krvnog pritiska i slično.  
 • Kortikosteroidni lijekovi - ako terapija beta blokatorima ne polučuje rezultate, kortikosteroidi su alternativa i mogu se primijeniti injekcijama ili direktno na kožu. Nuspojave mogu uključivati usporen rast i stanjivanje kože.
 • Laserska hirurgija - ponekad se, za uklanjanje manjih i tanjih hemangioma te za tretiranje otvorenih rana na hemangiomu, koristi laserska hirurgija.

Prije donošenja odluke o liječenju hemangioma, jako je važno konsultovati se s ljekarom i upoznati se sa svim potencijalnim nuspojavama liječenje.Važno je napomenuti da se većina hemangioma u djetinjstvu spontano povlači, pa je preporučljivo strpljivo pratiti njihov razvoj, jer terapije, iako su dostupne, mogu dovesti do potencijalnih nuspojava koje bi mogle značajno narušiti zdravlje djeteta.

 

Može li se hemangiom spriječiti?

Trenutno ne postoji efikasna metoda kojom bi se spriječila pojava hemangioma.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Većina hemangioma nestaje do pete godine djetetovog života, iako kod neke djece mogu biti prisutni do desete godine. Nakon što hemangiom nestane, koža na mjestu koje je bilo zahvaćeno promjenom, može ostati blago promijenjena ili ispupčena. Ponekad se hemangiom, uslijed različitih faktora, može oštetiti, odnosno otvoriti se kao rana. Ovo stanje može biti popraćeno bolom, krvarenjem, formiranjem ožiljka ili potencijalnim infekcijama. Ovisno o tome gdje se hemangiom nalazi, kod neke djece može uzrokovati poteškoće s vidom, disanjem, sluhom ili čak funkcijom pražnjenja crijeva. Važno je napomenuti da su takvi slučajevi izuzetno rijetki, no ukoliko kod svog djeteta primijetite bilo kakve promjene na hemangiomu, odmah potražite pomoć ljekara.

 

Važno je znati da… 

 1. Hemangiomi su često prisutni kod novorođenčadi i procijenjuje se da se javljaju kod otprilike 4-10 posto novorođenčadi. Mogu se pojaviti odmah nakon rođenja ili se razvijati tokom prvih nekoliko sedmica ili mjeseci života.
 2. Postoje različiti tipovi hemangioma, ali najčešći je infantilni hemangiom koji se javlja kod otprilike 10-2 posto novorođenčadi u prvoj godini života.
 3. Većina infantilnih hemangioma ima tendenciju da se sami povuku nakon određenog vremena. Ovo se obično događa tokom prvih nekoliko godina života djeteta. Ipak, neki hemangiomi mogu ostaviti ožiljke.
 4. Većina hemangioma je neškodljiva i ne zahtijeva liječenje osim ljekarskog nadzora. Međutim, u nekim slučajevima, posebno kada hemangiom raste brzo ili uzrokuje komplikacije, može biti potrebno liječenje.
 5. Hemangiomi predstavljaju kategoriju prirođenih mladeža na koži. Mladeži se dijele na dvije osnovne vrste: crveni i pigmentirani. Hemangiomi su crveni znakovi koji nastaju iz krvnih sudova i spadaju u vaskularne promjene na koži.
 6. Hemangiomi se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela, uključujući kožu, unutrašnjih organa poput jetre ili pluća, te čak i na kostima. Mjesto hemangioma može uticati na simptome i liječenje.
 7. Za hemangiome koji zahtijevaju liječenje, postoji nekoliko opcija. Za uklanjanje hemangioma s površine kože može se koristiti laserska terapija. U nekim slučajevima, oralni lijekovi ili kortikosteroidi mogu se primijeniti kako bi se kontrolisao rast hemangioma.
 8. Hemangiomi su privukli pažnju naučnika zbog njihovog jedinstvenog rasta i regresije. Neki istraživači proučavaju genetske i molekularne faktore koji utiču na hemangiome kako bi bolje razumjeli njihovu prirodu i razvili učinkovitije tretmane.
 9. Hemangiomi, posebno oni koji se pojavljuju na vidljivim mjestima, poput lica, mogu utjecati na emocionalno blagostanje pojedinaca. Osobe s hemangiomima mogu tražiti emocionalnu podršku i edukaciju kako bi se bolje nosile s ovom pojavom.
 10. Hemangiomi su kompleksna medicinska pojava, iako većina njih ne uzrokuje ozbiljne probleme. Važno je pratiti njihov rast i konsultovati se s ljekarom kako bi se utvrdilo treba li liječenje ili dodatno praćenje.