Skip to main content

Gastroenteritis

Šta je Gastroenteritis?

Gastroenteritis je bolest probavnog sistema koju uzrokuje virusna ili bakterijska infekcija. Gotovo da ne postoji osoba na svijetu koja bar jednom u životu nije iskusila ovu vrstu infekcije za koju je karakteristično povraćanje, vodenasta stolica te bolni grčevi u predjelu stomaka. Sinonimi za ovu infekciju su: Rotavirus, Crijevna viroza, Stomačna gripa, Norwalk viroza, te Virusni gastroenteritis. 

 

Najčešći simptomi Gastroenteritis

Najčešći simptomi Gastroeneteritisa su vodenasti proljev praćen mučninom, povraćanjem, glavoboljom, a u nekim slučajevima i blago povišenom temperaturom. Od uzročnika (da li je bakterija, parazit ili virus zaslužan za razvoj bolesti) zavisi trajanje viroze koja može varirati od dva do čak četrnaest dana. Kada se jave opisani simptomi, vrlo je teško utvrditi o kojem obliku Gastroenteritisa se radi, da li je uzročnik viroza, bakterija ili parazit, stoga je važno voditi računa o hidrataciji organizma te konsultovati doktora ako se simptomi pogoršavaju ili ne prolaze. Ako su simptomi blagi, liječite se kod kuće odmaranjem, uzimanjem dovoljne količine tekućine (kako biste spriječili dehidraciju), lijekovima za nadoknadu elektrolita (soli i minerala) te lijekovima za zaustavljanje dijareje. Ako dijareja i povraćanje ne prestaju dva dana nakon pojave prvih simtoma, primijetite krv u stolici ili sadržaju koji ste ispovraćali, imate užasnu glavobolju, nesvjesticu, umor, neophodno je da potražite liječničku pomoć. Osim navedenih simptoma, zaraženi pacijenti često osjećaju bol u mišićima, prekomjerno znojenje, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine. Sve su to pokazatelji da je bolest uznapredovala i da je neophodno potražiti stručnu pomoć.

 

Šta uzrokuje Gastroenteritis?

Gastroenteritis je, nakon respiratornih infekcija, druga najčešća infekcija koja pogađa ljude bez obzira na mjesto u kojem žive i razvijenosti sanitarne svijesti. Virus Norwalk najčešće pogađa odrasle, dok je kod djece češći slučaj zaraze Rotavirusom.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Opisom simptoma, na pregledu, doktor će utvrditi da se radi o Gastroeneteritisu. Analizom stolice, ustanovit će se da li je posrijedi parazit, bakterijska ili virusna infekcija, a potom ćete dobiti preporuku za nastavak liječenja koje uključuje: odmor, hidrataciju organizma, lijekove za zaustavljanje dijareje ili protiv parazita, lijekove za nadoknadu elektrolita, te izbjegavanje začinjene, kalorične hrane i slatkiša. Iako je hidratacija jako važna, sa napicima se ne smije pretjerivati, dovoljno je uzimati male količine (preporučljivo je čaj od šipka) svakih desetak minuta kako se ne bi iziritirala sluznica želuca što bi moglo dovesti do ponovnog povraćanja. Kod zdravih odraslih osoba, ovaj virus prolazi brzo, dok je kod djece, te osoba sa narušenim imunološkim sistemom, moguć razvoj komplikacija stoga je neophodno pratiti stanje pacijenta i ne zanemarivati simptome koji ukazuju da je osoba iscrpljena, odnosno dehidrirana. Ukoliko je povraćanje i dijareja učestalo, a pacijent se osjeća loše i izmoreno, odmah se obratite doktoru koji će uključiti infuziju kako bi se na vrijeme nadoknadila tečnost, soli i minerali koji su prijeko potrebni za pravilno funkcionisanje svakog organizma.

 

Može li se Gastroenteritis spriječiti?

S obzirom da se ova infekcija prenosi lako, kontaktom sa zaraženom osobom, kontaminiranom hranom ili vodom, važno je uvijek voditi računa o higijenskim navikama, a preporučljivo je da se one pojačaju za vrijeme zime kada je ovaj virus najizraženiji. Redovno, temeljito pranje ruku i namirnica koje se konzumiraju je najbolji način da se spriječi zaraza. Naravno, uz obavezno izbjegavanje kontakta sa oboljelim osobama. 

Ako je neko u vašoj kući zaražen, potrebno je dodatno povesti računa o higijeni, dezinficirati predmete koje koristi, često mijenjati peškire, ne diratii ne dijeliti pribor za jelo i slično.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje?

Ovo je viroza koja prolazi vrlo brzo i sa sobom ne nosi velike komplikacije. Tačnije, dehidracija je jedina komplikacija koja se može pojaviti pri zarazi. Odmor, hidratacija i lijekovi za ublažavanje navedenih simptoma pomoći će da se za nekoliko dana osjećate bolje. No, preporučljivo je da i nakon završetka zaraze izbjegavate tešku i začinjenu hranu kako biste svom probavnom sistemu dovoljno vremena da se sasvim oporavi.

 

Važno je znati da…

  1. Najčešći uzrok Gastroenteritisa je virus Norwalk – zaraziti se možete kontaktom sa zaraženom osobom, dirajući površine koje je dodirivala zaražena osoba ili konzumacijom kontaminirane hrane ili vode.
  2. Gastroeneteritis je ekstremno zarazan, a njegovi simptomi se javljaju dan do dva nakon izlaganja zarazi.
  3. Iako je veoma zarazan, Gastroeneteritis se može spriječiti održavanjem higijene, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom čvrstih površina poput šteka, radnih ploča, hrane i kuhinjskih površina.
  4. Da bi se izbjegla ova infekcija, potrebno je izbjegavati sirovu hranu, posebno na putovanjima. Ako putujete, uvijek konzumirajte flaširanu vodu, čak i za vrijeme pranja zuba. Izbjegavajte pića s ledom, kupovinu hrane od uličnih prodavača, a voće operite flaširanom vodom.
  5. Gastroeneteritis obično prođe sam od sebe, no, za djelotvoran oporavak potrebno je koristiti lijekove za sprečavanje dijareje te lijekove za nadoknadu elektrolita. 
  6. Najčešći uzročnici Gastroenteritisa su: virusi, bakterija (E.coli) te paraziti (Giardia intestinalis).
  7. Da bi se spriječila dehidracija, potrebno je voditi računa o unosu tekućine (čaj od šipka je odličan izbor). Uzimajte gutljaj po gutljaj. 
  8. Na osnovu analize stolice, doktor će odlučiti o načinu liječenja – ako je uzročnik infekcije parazit, pacijent će dobiti odgovarajuću terapiju.