Skip to main content

Trombocitopenija

Šta je trombocitopenija?

Trombocitopenija označava stanje u kojem se u krvi nalazi nedovoljan broj trombocita, bezbojnih krvnih stanica koje igraju važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Kada dođe do oštećenja krvnih sudova, trombociti se, kako bi zaustavili krvarenje, na tom mjestu zgrušavaju. Trombocitopenija može biti uzrokovana poremećajima koštane srži (poput leukemije), određenih autoimunih poremećaja, a može biti i nuspojava konzumacije nekih lijekova. Ovo stanje može utjecati na ljude svih dobnih skupina, uključujući i djecu.

Simptomi trombocitopenije mogu biti blagi ili nikakvi, a kod nekih pacijenata se mogu pojaviti ozbiljni znakovi i simptomi, uključujući opasno krvarenje. To se dešava u slučajevima kada je broj trombocita vrlo nizak. Međutim, postoje različite opcije liječenja koje se mogu primijeniti kako bi se poboljšalo stanje, a određuje se u zavisnosti od uzroka i ozbiljnosti trombocitopenije. Liječenje obično poboljšava simptome, a uključuje tretiranje osnovnog uzroka problema ili promjenu lijeka koji je izazvao trombocitopeniju. 

 

Najčešći simptomi trombocitopenije

Pacijenti s blagim do umjerenim oblikom trombocitopenije nemaju simptome, no ukoliko se oni pojave, jedan od prvih znakova koji ukazuje na manjak trombocita je krvarenje iz nosa ili posjekotine koje ne prestaje. Ostali simptomi uključuju:

 • Lako nastajanje modrica ili modrice koje se javljaju bez jasnog uzroka (purpura)
 • Krvarenje ispod kože čiji oblik podsjeća na sitne crvene ili ljubičaste mrlje (petehije) najčešće na potkoljenicama
 • Produženo krvarenje iz posjekotina ili rana
 • Krvarenje iz desni ili nosa
 • Krv u urinu ili stolici
 • Teška i dugotrajna menstruacija
 • Umor
 • Povećana slezena
 • Pojava krvi u ispovraćanom sadržaju

 

Šta uzrokuje trombocitopeniju?

Trombocitopenija znači da pacijent ima manje od normalne količine trombocita u krvi. Trombociti su krvne pločice koje igraju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i sprečavanju krvarenja. Normalni broj trombocita u krvi je između 150.000 i 450.000 po mikrolitru krvi.

Trombociti u organizmu žive otprilike deset dana, nakon čega tijelo, u koštanoj srži, proizvodi nove kako bi zamijenio stare. Međutim, kada se broj trombocita smanji ispod normalnog nivoa, to može ukazivati ​​na trombocitopeniju. Do pada broja trombocita u krvi (stanja koje može izazvati trombocitopeniju) mogu dovesti različiti faktori uključujući: lijekove, nasljedna stanja, autoimune bolesti, zloupotrebu alkohola, izloženost toksičnim hemikalijama i različite druge zdravstvene probleme. Smanjeni broj trombocita može se dogoditi zbog nekoliko različitih procesa, uključujući smanjenu proizvodnju trombocita u koštanoj srži (uslijed leukemije ili sličnih bolesti krvi), povećano uništavanje trombocita u krvi (uslijed određenog medicinskog stanja, odnosno bolesti) ili zarobljavanje trombocita u slezeni i njihova nemogućnost kruženja krvotokom.

Ako imate dijagnozu trombocitopenije, važno je da se obratite svom ljekaru kako biste se upoznali sa karakteristikama bolesti, shvatili uzrok te dobili odgovarajući tretman. 

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Moguće dijagnostičke metode za utvrđivanje trombocitopenije uključuju:

 • Analizu krvi - Kompletna krvna slika (KKS) mjeri broj trombocita u krvi i može dati uvid u uzrok trombocitopenije.
 • Fizički pregled i anamneza – koji obavlja ljekar i usput traži znakove krvarenja ispod kože te pregleda slezenu kako bi ustanovio da li je povećana. Na ovom pregledu pacijenti će odgovarati na pitanja o medicinskoj historiji, bolestima koje su imali te o lijekovima i suplementima koje koriste.
 • Dodatne testove - ljekar može preporučiti dodatne testove i postupke kako bi utvrdio uzrok stanja, ovisno o simptomima i znakovima s kojima se pacijent suočava.

Liječenje ovog stanja zavisi od uzroka i težine trombocitopenije i može uključivati ​​lijekove, promjene u načinu života ili čak hirurške zahvate. U većini slučajeva, kada se liječenje preporuči, bit će potrebna dugoročna terapija kako bi pacijent održavao normalan broj trombocita. Pacijenti s blagom trombocitopenijom obično ne trebaju liječenje. Međutim, ako je liječenje potrebno, određuje se u zavisnosti od uzroka i ozbiljnosti trombocitopenije.

Ako je bolest uzrokovana nekim medicinskim stanjem ili lijekom, liječenje uzroka može riješiti problem. Na primjer, ako je trombocitopenija uzrokovana primjenom heparina, ljekar može preporučiti drugi lijek za razrjeđivanje krvi. Mogućnosti liječenja trombocitopenije uključuju transfuziju trombocita ili crvenih krvnih stanica, uzimanje lijekova za povećanje broja trombocita ili supresiju imunološkog sistema, splenektomiju (odstranjivanje slezene) ili razmjenu plazme u slučaju trombocitopenične purpure. 

 

Može li se trombocitopenija spriječiti?

Trombocitopenija se ne može uvijek spriječiti, ali rizik od razvoja trombocitopenije koja je uzrokovana određenim faktorima se može svesti na minimum. To uključuje:

 • Izbjegavanje  aktivnosti koje mogu uzrokovati ozljede i krvarenje
 • Vođenje zdravog života koji uključuje zdravu prehranu, tjelovježbu i izbjegavanje stresa
 • Vođenje računa o lijekovima koje konzumirate (jer određeni lijekovi poput aspirina i ibuprofena mogu poremetiti razvoj trombocita i uzrokovati trombocitopeniju) 
 • Izbjegavanje opasnih tvari i hemikalija
 • Izbjegavanje alkohola – jer alkohol usporava proizvodnju trombocita.

Uvijek se obratite svom ljekaru ako primijetite bilo kakve simptome trombocitopenije ili ostale zdravstvene probleme.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje? 

Razni faktori mogu dovesti do pada broja trombocita u krvi, što može rezultirati trombocitopenijom. Na nivo trombocita u krvi mogu uticati autoimune bolesti, kao i zloupotreba alkohola ili izlaganje određenim toksičnim hemikalijama.

Kada doktor otkrije uzrok smanjenja broja trombocita, pacijentu će predložiti način liječenja koje će poboljšati simptome. Ako imate trombocitopeniju, važno je porazgovarati sa ljekarom o uzrocima problema i o preporučenom liječenju te promjenama u načinu života.

Ako vam se preporuči liječenje, možda će vam biti potrebna dugoročna terapija kako biste održavali normalan broj trombocita. 

 

Važno je znati da…

 1. Moguće je da osoba ima trombocitopeniju, a da ne osjeća nikakve simptome. U nekim slučajevima, nizak nivo trombocita može se otkriti samo tokom rutinskog pregleda krvi.
 2. Postoje mnogi uzroci trombocitopenije, uključujući autoimune bolesti, genetske poremećaje, virusne infekcije, upotrebu lijekova i hemoterapiju.
 3. Najčešći simptom trombocitopenije je krvarenje, koje može biti blago ili ozbiljno, ovisno o nivou trombocita. To može uključivati krvarenje iz nosa ili desni, modrice ili produženo krvarenje nakon rezanja.
 4. Liječenje trombocitopenije zavisi od uzroka i ozbiljnosti stanja. To može uključivati lijekove, transfuzije krvnih komponenti ili operaciju.
 5. Nizak nivo trombocita može biti povezan s nekim komplikacijama u trudnoći, poput preeklampsije ili krvarenja u mozgu novorođenčadi.
 6. Sportaši su podložni trombocitopeniji zbog ponavljajućih modrica i ozljeda, ali i zbog upotrebe određenih lijekova za ublažavanje boli. Stoga, sportaši trebaju voditi računa o svojoj prehrani kako bi izbjegli ovo stanje.
 7. Nizak nivo trombocita može biti privremen ili trajan, sve zavisi od uzroka. U nekim slučajevima, osoba može imati hroničnu trombocitopeniju koja zahtijeva redovne medicinske preglede i praćenje.