Skip to main content

Orhitis

Šta je orhitis?

Orhitis, poznat i kao upala testisa, može se javiti kao rezultat bakterijskih ili virusnih infekcija, ali može biti uzrokovan i nepoznatim faktorima. Najčešći uzrok bakterijskog orhitisa je spolno prenosiva infekcija, dok je za većinu ostalih slučajeva upaljenih testisa najčešće odgovoran virus zaušnjaka.

Bakterijski orhitis također može biti povezan i s epididimitisom, upalom epididimisa - cijevi koja se nalazi na stražnjoj strani testisa i koja služi za skladištenje i prijenos sperme. Kada je i epididimis upaljen, tada se stanje naziva epididimo-orhitis.

Simptomi orhitisa uključuju bol i neugodu te mogu negativno uticati na plodnost. Liječenje bakterijskog orhitisa obično uključuje primjenu odgovarajućih lijekova kako bi se riješila uzročna infekcija, dok se kod virusnog orhitisa simptomi najčešće tretiraju simptomatski. 

 

Najčešći simptomi orhitisa

Orhitis uzrokuje varijabilnu bol i oticanje testisa. Obično počinje u jednom testisu, ali može se proširiti i na drugi te može uticati na kompletan skrotum. 

Simptomi orhitisa često se pojavljuju iznenada i obuhvataju:

 • Oticanje jednog ili oba testisa
 • Bol različitog intenziteta, od blage do jake
 • Povišenu temperaturu tijela (praćenu groznicom)
 • Mučninu i povraćanje
 • Generalni osjećaj slabosti i malaksalosti
 • Ubrzan rad srca (tahikardiju)
 • Glavobolju
 • Bolove u mišićima

Termini "bol u testisima" i "bol u preponama" ponekad se koriste kao sinonimi, ali su njihovi uzroci u potpunosti različiti. Bol u preponama odnosi se na bol koji se javlja u pregibu kože između bedra i abdomena, a ne u samom testisu. Uzroci bolova u preponama razlikuju se od onih zbog kojih se pojavljuju bolovi u testisima.

 

Šta uzrokuje orhitis?

Kako je prethodno navedeno, orhitis može biti izazvan bakterijskom ili virusnom infekcijom, a, u određenim slučajevima uzroci nastanka su idiopatski, odnosno ostaju nepoznati. 

Bakterijski orhitis obično je povezan s epididimitisom koji se najčešće pojavljuje zbog infekcije uretre ili mokraćne bešike koja se širi na epididimis. U većini slučajeva, infekcija je povezana sa seksualno prenosivim infekcijama. Ostali uzroci infekcije mogu biti povezani s prirođenim abnormalnostima u urinarnom traktu ili s umetanjem katetera i sličnih medicinskih instrumenata u penis. Virusni orhitis, s druge strane, obično je izazvan virusom zaušnjaka, odnosno parotitisa. Gotovo jedna trećina muškaraca koja dobije zaušnjake nakon puberteta razvije orhitis, obično četiri do sedam dana nakon pojave prvih simptoma zaušnjaka.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje 

Ljekarski pregled obično počinje uzimanjem pacijentove medicinske anamneze te fizičkim pregledom kako bi se provjerilo prisustvo povećanih limfnih čvorova u preponama i povećanje testisa na zahvaćenoj strani. Također, ljekar može izvršiti rektalni pregled kako bi proverio eventualno povećanje ili osetljivost prostate.

Da bi dijagnosticirao orhitis, ljekar može preporučiti sljedeće dijagnostičke testove:

 • Test na spolno prenosive infekcije - ukoliko imate iscjedak iz uretre, ljekar će uskim štapićem koji ubacuje na kraj penisa uzeti uzorak iscjetka. Ovaj uzorak će se laboratorijski testirati na prisustvo gonoreje i klamidije. Ponekad se test na spolno prenosive infekcije može obaviti i analizom urina.
 • Analiza urina – uzorak urina će se analizirati kako bi se utvrdilo da li postoje neke abnormalnosti.
 • Ultrazvuk – ova vrsta slikovnog testa se često koristi za procjenu bolova u testisima. Ultrazvuk s kolor doplerom može pomoći u utvrđivanju da li je protok krvi u testisima manji od normalnog (što ukazuje na torziju testisa) ili veći od normalnog (što pomaže u potvrđivanju dijagnoze orhitisa).

Tretman orhitisa varira ovisno o uzroku. Liječenje bakterijskog orhitisa uključuje upotrebu antibiotika. Ako je infekcija uzrokovana spolno prenosivom infekcijom, važno je da se liječi i seksualni partner kako bi se spriječilo ponovno širenje infekcije. Antibiotsku terapiju je potrebno konzumirati do kraja, čak i ako se simptomi poboljšaju, kako bi pacijent bio siguran da je infekcija potpuno nestala. Ponekad će proći nekoliko sedmica da se smanji osjetljivost testisa. U tom period, odmor, nošenje sportskog zavoja za podršku skrotuma, apliciranje hladnih obloga i uzimanje lijekova protiv bolova može pomoći u olakšavanju neugode.

Liječenje virusnog orhitisa fokusira se na ublažavanje simptoma. Ljekar može preporučiti upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena ili naproksen natrija kako bi se smanjila bol i upala. Preporučuje se odmor i podizanje skrotuma kako bi se smanjio pritisak i neugoda. Primjena toplo-hladnih obloga također može pomoći u smanjenju otoka i boli. Većina ljudi s virusnim orhitisom obično se osjeća bolje u roku od tri do deset dana, iako je moguće da će osjetljivost testisa potpuno nestati tek nakon nekoliko sedmica.

Dok traje oporavak, važno je slijediti određene korake kako biste olakšali simptome tokom perioda liječenja:

 • Naizmjenično primjenjujte hladne obloge umotane u tkaninu i jastučiće za grijanje na skrotalnom području kako biste smanjili otok i neugodu.
 • Pokušajte odmarati što više kako bi omogućili tijelu da se potpuno oporavi.
 • Koristite nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) kako biste ublažili otok i smanjili bolove.
 • Nosite kaiš za podršku i stabilizaciju skrotalnog područja kako biste olakšali opterećenje i smanjili pritisak na pogođene dijelove.

 

Može li se orhitis spriječiti?

Šanse za razvoj orhitisa mogu se smanjiti vakcinisanjem protiv zaušnjaka i upotrebom kondoma tokom seksualnih odnosa. Adekvatno liječenje BHP (benigne hiperplazije prostate) ili strikture uretre (suženja mokraćne cijevi) također pomaže u prevenciji orhitisa.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Prognoza za orhitis je, kod većine ljudi, izuzetno povoljna jer se (gotovo svi) pacijenti uspješno oporavljaju bez komplikacija. Neplodnost i ostali dugoročni problemi su veoma rijetki. 

Prebolovan nakon puberteta, orhitis koji zahvata oba testisa može smanjiti broj spermatozoida, ali rijetko dovodi do neplodnosti. Važno je napomenuti da orhitis ne utiče na proizvodnju testosterona.

Orhitis također može uzrokovati komplikacije kao što su apsces (bolno nakupljanje gnoja) u skrotumu, hidrokela (nakupljanje tečnosti u skrotumu) te atrofija testisa (skupljeni testis).

 

Važno je znati da…

 1. Najčešći uzroci orhitisa su virusne infekcije, poput zaušnjaka i ospica. Zaušnjaci su posebno poznati uzročnik orhitisa kod adolescenata i mladih muškaraca.
 2. Orhitis obično uzrokuje oticanje, crvenilo i bol u jednom ili oba testisa. Bol može biti blaga do jaka, što zavisi od uzroka i ozbiljnosti upale.
 3. U nekim slučajevima, orhitis može uticati na proizvodnju spermija, što može dovesti do privremene neplodnosti. Međutim, većina slučajeva orhitisa ne utiče trajno na plodnost.
 4. Orhitis se može podijeliti na dvije vrste - virusni i bakterijski. Virusni orhitis obično ima blaže simptome, dok bakterijski orhitis može biti ozbiljniji i zahtijevati antibiotike.
 5. Mladi muškarci u dobi od 15 do 24 godine najosjetljiviji su na razvoj orhitisa, posebno zbog veće izloženosti virusnim infekcijama.
 6. Iako većina slučajeva orhitisa ima blage simptome i prolazi bez komplikacija, u nekim slučajevima mogu se pojaviti ozbiljnije komplikacije poput apscesa, nekroze testisa ili širenja infekcije na druge dijelove tijela.
 7. Cijepljenje protiv zaušnjaka može smanjiti rizik od razvoja virusnog orhitisa. Korištenje zaštite tokom seksualnih odnosa također može smanjiti rizik od bakterijskog orhitisa uzrokovanog spolno prenosivim infekcijama.