Skip to main content

Konjuktivitis

Šta je konjuktivitis?

Crveno oko ili konjuktivitis označava upalu konjunktive, prozirne membrane koja oblaže kapak i očnu jabučicu i osigurava vlažnost očiju. Kada se mali krvni sudovi u konjunktivi upale i nateknu, postaju vidljivi, što uzrokuje crvenkast ili ružičast izgled bjeloočnica. Konjuktivitis se može pojaviti na jednom, a može istovremeno zahvatiti oba oka. Najčešći uzročnik ovog stanja je virusna infekcija, ali upala može biti uzrokovana i bakterijskom infekcijom, alergijskom reakcijom ili, kod beba, nepotpuno otvorenim suznim kanalom. Iako može biti vrlo neugodan, konjuktivitis rijetko negativno utiče na vid. Budući da se radi o vrlo zaraznom očnom oboljenju, vrlo je važno poduzeti mjere za sprečavanje širenja bolesti te posjetiti oftalmologa koji će propisati adekvatnu terapiju. 

 

Najčešći simptomi konjuktivitisa

Simptomi konjuktivitisa su:

 • Crvenilo beonjača ili unutrašnjeg kapka.
 • Povećano suzenje.
 • Žuti, zeleni ili bijeli, gusti iscjedak koji stvara kore na trepavicama i otežava otvaranje očiju, posebno nakon spavanja.
 • Osjećaj grčenja u jednom ili oba oka, otečenost očnih kapaka.
 • Svrbež očiju, posebno u slučaju konjuktivitisa koji je nastao kao nusprodukt alergije.
 • Peckanje očiju, posebno ako su uzročnici konjuktivitisa hemikalije ili iritansi.
 • Zamagljen vid.
 • Povećana osjetljivost na svjetlost (fotofobija).

 

Šta uzrokuje konjuktivitis?

Uzročnici konjuktivitisa mogu biti različiti, a među najčešćim navode se:  

 • Virusne infekcije - najčešći uzrok konjuktivitisa. Virusi poput koronavirusa, koji uzrokuje običnu prehladu ili COVID-19, mogu također izazvati konjuktivitis.
 • Bakterijske infekcije - uobičajene bakterije koje mogu uzrokovati bakterijski konjunktivitis su Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa.
 • Alergeni - poput plijesni, polena ili drugih tvari koje izazivaju alergijske reakcije.
 • Nadražujuće tvari – poput šampona, kozmetike, kontaktnih sočiva, prljavštine, dima ili hlora u bazenu mogu nadražiti oči i uzrokovati crvenilo oka.
 • Seksualno prenosive infekcije (SPI) - virus Herpes simplex ili bakterije poput gonoreje ili klamidije mogu uzrokovati SPI, što može rezultirati crvenilom očiju.
 • Prisustvo stranih predmeta u oku.
 • Blokirani ili nepotpuno otvoreni suzni kanali kod novorođenčadi.
 • Autoimuna stanja - rijetko, prekomjerna reakcija imunološkog sistema kod autoimunih bolesti može uzrokovati konjuktivitis.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Postavljajući pitanja o simptomima i pregledom očiju oftalmolog uspostavlja dijagnozu konjuktivitisa. U nekim rijetkim slučajevima kada su simptomi ozbiljni može biti potrebno uzimanje uzorka tečnosti iz oka za laboratorijsku analizu. Ova vrsta analize se sprovodi i u slučaju kada postoji sumnja na visokorizične uzroke poput prisustva stranog tijela u oku, ozbiljnih bakterijskih ili seksualno prenosivih infekcija.

Liječenje konjuktivitisa obično se bazira na olakšavanju simptoma. Preporuke mogu uključivati upotrebu umjetnih suza, čišćenje kapaka vlažnom vatom te primjenu hladnih ili toplih obloga nekoliko puta dnevno. Ako nosite kontaktna sočiva, preporučljivo je da ih prestanete nositi tokom liječenja. Dezinfekcija tvrdih kontaktnih sočiva je također važna, a može biti potrebno zamijeniti ili odbaciti neke dodatke za kontaktna sočiva te kozmetiku koju ste koristili prije pojave bolesti. U većini slučajeva, antibiotske kapi za oči nisu potrebne jer je konjunktivitis najčešće uzrokovan virusom, pa u tom slučaju antibiotici nisu učinkoviti. Virusnom konjunktivitisu je potrebno vrijeme da prođe, što obično traje 2 do 3 sedmice. Antivirusni lijekovi mogu biti opcija za liječenje virusnog konjunktivitisa koji je uzrokovan virusom Herpes simplexa.

Ako je uzrok konjunktivitisa alergija, ljekar može propisati kapi za oči koje pomažu u kontrolisanju alergijskih reakcija, kao što su antihistaminici i stabilizatori mastocita te lijekove koji pomažu u kontroli upale, kao što su dekongestivi, steroidi i protuupalne kapi. Lijekovi bez recepta također mogu biti učinkoviti, pa se posavjetujte sa svojim oftalmologom o najboljoj opciji liječenja. Reduciranje izloženosti tvarima koje uzrokuju alergije može pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma alergijskog konjunktivitisa.

 

Može li se konjuktivitis spriječiti?

Sprečavanje nastanka konkuktivitisa, odnosno širenja bolesti moguće je upražnjavanjem dobrih higijenskih navika i pravilnom njegom očiju što uključuje:

 • Izbjegavanje diranja ili trljanja zaraženog oka.
 • Redovno pranje ruku sapunom i vodom.
 • Čišćenje iscjetka iz očiju dva puta dnevno koristeći svježu vatu. Nakon čišćenja, vatu je neophodno baciti, a ruke detaljno oprati sapunom i toplom vodom.
 • Nakon nanošenja kapi za oči ili masti na svoje ili na oči druge osobe, operite ruke.
 • Nikada nemojte dijeliti lične predmete poput kozmetike, kontaktnih leća, peškira i slično.

Kada su u pitanju novorođenčad važno je napomenuti da bakterije prisutne u majčinom porođajnom kanalu mogu uzrokovati ozbiljan oblik konjunktivitisa kod novorođenčadi, poznat kao oftalmia neonatorum. Ova infekcija oka može ugroziti vid, stoga je važno da se svakom novorođenčetu odmah nakon rođenja nanese antibiotska mast. Ova mast pomaže u sprečavanju infekcije i očuvanju zdravlja očiju novorođenčeta.

 

Koje su prognoze za ovo oboljenje? 

Iako je konjuktivitis vrlo zarazno očno oboljenje, najčešće nije ozbiljno, pa većina blagih slučajeva prolazi spontano, bez liječenja. Teže slučajeve često je potrebno liječiti kako bi se ublažili simptomi i spriječilo širenje infekcije na druge osobe iz okoline. Trajanje konjuktivitisa zavisi od uzročnika. Bakterijski konjunktivitis obično se poboljšava za otprilike sedam dana pomoću terapije antibioticima koje je propisao oftalmolog. Važno je nastaviti uzimati lijekove prema uputama i liječenje dovesti do kraja, pa čak i kada simptomi nestanu. Virusni konjunktivitis traje između četiri i sedam dana, a ponekad i do 14 dana prije potpunog povlačenja simptoma. Redovnim aktivnostima koje uključuju boravak u kolektivu pacijent se može vratiti nakon terapije antibioticima kada je posrijedi bakterijska infekcija (to može biti nakon 24 sata), dok kod virusne infekcije može biti između dva i sedam dana.

Važno je da se pacijent ne suočava sa simptomima poput žućkastog iscjetka, korice na trepavicama ili u uglovima očiju te da u beonjačama nema crvenila. Uvijek se posavjetujte sa oftalmologom kako biste utvrdili kada je sigurno vratiti se normalnim aktivnostima. Ako je konjuktivitis uzrokovan alergijom ili nečim što nije zarazno, možda nećete ni morati ostajati kod kuće.

 

Važno je znati da…

 1. Konjunktivitis može biti uzrokovan virusima, bakterijama, alergenima ili iritantima kao što su dim, hemikalije ili kontaktna sočiva.
 2. Najčešći simptomi konjunktivitisa uključuju crvenilo očiju, svrbež, peckanje, suzenje, osjetljivost na svjetlost i gnojni ili vodenasti iscjedak iz oka.
 3. Konjunktivitis je vrlo zarazna bolest i može se lako prenijeti s osobe na osobu, posebno putem dodirivanja očiju ili dijeljenja predmeta kao što su peškiri, naočale ili šminka.
 4. Većina slučajeva virusnog konjunktivitisa prolazi sama od sebe u roku od 1 do 2 sedmice, dok se bakterijski konjunktivitis često liječi antibioticima.
 5. Alergijski konjunktivitis je uzrokovan reakcijom imunološkog sistema na alergene poput polena, prašine ili dlake životinja. Može se javiti sezonski ili tokom cijele godine.
 6. Kod novorođenčadi, konjunktivitis se ponekad naziva "rožnjačom novorođenčeta" i može biti uzrokovan infekcijom koja se prenosi tokom porođaja. Obično se liječi antibioticima.
 7. Kako biste spriječili širenje konjunktivitisa, važno je redovno prati ruke, izbjegavati dodirivanje očiju, dijeljenje ličnih predmeta i koristiti čiste peškire i jastučnice.
 8. Konjunktivitis se može pojaviti i kod drugih životinja, poput pasa ili mačaka. U takvim slučajevima, potreban je veterinarski tretman.
 9. Nošenje kontaktnih sočiva može povećati rizik od razvoja konjunktivitisa. Važno je pridržavati se uputa za održavanje i higijenu sočiva kako biste smanjili rizik od infekcije.
 10. U slučaju konjunktivitisa, važno je posjetiti ljekara, posebno ako simptomi traju duže vrijeme ili se pogoršavaju. Oftalmolog će utvrditi uzrok infekcije i preporučiti odgovarajući tretman.