Skip to main content

Kamenac u mokraćnom mjehuru

Šta je kamenac u mokraćnom mjehuru?

Kamenje u mokraćnom mjehuru čine tvrde nakupine minerala unutar bešike. Ova neugodna pojava nastaje kada se minerali u urinu koncentriraju i kristaliziraju, formirajući kamenje. Kamenci unutar mokraćnog mjehura se često formiraju kada postoji određena poteškoća pri pražnjenju bešike. Manji kamenci mogu proći bez tretmana, dok je, u nekim slučajevima, neophodna terapija lijekovima ili operativni zahvat. Ako se ne liječi, kamenje u mokraćnoj bešici može dovesti do infekcija i brojnih drugih komplikacija.

 

Najčešći simptomi kamenca u mokraćnom mjehuru

Kamen u mokraćnom mjehuru, u pojedinim slučajevima (bez obzira na veličinu kamena), može biti bez simptoma. 

Međutim, kada kamen iritira zidove mokraćne bešike ili blokira protok urina, mogu se pojaviti znakovi i simptomi poput:

 • Neugode ili boli u donjem dijelu abdomena
 • Bol za vrijeme mokrenja, nemogućnost početka pražnjenja mjehura
 • Učestalo mokrenje
 • Poteškoće ili prekidi u protoku urina
 • Pojava krvi u urinu
 • Zamućenost ili neobično tamna boja urina
 • Infekcije urinarnog trakta

 

Šta uzrokuje kamenac u mokraćnom mjehuru?

Kamenci u mokraćnoj bešici najčešće se stvaraju u slučajevima kada se bešika, iz bilo kojeg razloga, ne isprazni do kraja te se urin koji ostaje unutra koncentriše, potom kristalizira te, naposljetku, formira kamenje. Brojni su razlozi koji mogu uticati na pražnjenje bešike, a među prvima su različite infekcije, prisutnost stranog tijela u bešici te dijagnoza nekog drugog stanja koje utiče na funkciju mokraćnog mjehura u zadržavanju, skladištenju ili eliminaciji mokraće.

Ostali razlozi koji utiču na formiranje kamena u mokraćnoj bešici su:

 • Povećana prostata: Kod muškaraca, povećana prostata (benigna hiperplazija prostate) može uzrokovati kamence u bešici. Povećana prostata može ometati protok mokraće, što dovodi do nepotpunog pražnjenja mjehura.
 • Oštećeni živci: U normalnim okolnostima, živci prenose poruke iz mozga do mišića mjehura, kontrolišući njihove kontrakcije i opuštanje. Ako su ovi živci oštećeni zbog moždanog udara, ozljede leđne moždine ili drugih zdravstvenih problema, bešika se može nepravilno prazniti. Ta pojava se naziva neurogena bešika.
 • Upala: Upala mokraćnog mjehura, često uzrokovana infekcijama urinarnog trakta ili radioterapijom karlice, može dovesti do stvaranja kamena u bešici.
 • Medicinski uređaji: Kateteri za mokraćnu bešiku - tanki tubusi koji se umeću kroz uretru kako bi olakšali izlučivanje urina - mogu izazvati stvaranje kamena u bešici. Također, predmeti koji se slučajno zadrže u bešici, poput kontraceptivnih uređaja ili urinarnih stentova, također mogu pridonijeti formiranju kamena. 

Kamenje u bubrezima nije isto što i kamenje u bešici, iako se mali bubrežni kamenci mogu kretati niz uretru do bešike i, ako se dogodi da ostanu zarobljeni, mogu se dalje razviti u kamenje.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza kamena u mokraćnoj bešici može obuhvatiti sljedeće:

 • Fizički pregled: ljekar će pregledati donji dio abdomena kako bi utvrdio ima li povećanja (nadutosti) bešike. Također, moguće je da će obaviti rektalni pregled kako bi provjerio eventualno povećanje prostate. Pacijent će odgovarati na pitanja koja se tiču ostalih simptoma povezanih sa mokraćnim sistemom.
 • Testiranje urina: kako bi se otkrile mikroskopske količine krvi, bakterija i kristala minerala. Testiranje urina također može otkriti infekciju urinarnog trakta, koja može biti uzrokovana kamenom u mokraćnoj bešici.
 • CT skeniranje - koristi rendgenske zrake i računalnu obradu podataka za brzo skeniranje tijela i stvaranje detaljnih slika unutrašnjosti organizma. CT skeniranje može otkriti čak i vrlo male kamence te je jedan od najtačnijih testova za identifikaciju svih vrsta kamena u bešici.
 • Ultrazvuk: Ovaj postupak koristi zvučne valove kako bi se stvorile slike organa i struktura u tijelu i može pomoći u otkrivanju kamena u bešici.
 • Rendgenski snimak: bubrega, uretre i mokraćne bešike pomaže ljekaru da potvrdi postojanje kamena u bešici. Međutim, neke vrste kamena neće biti vidljive na tradicionalnim rendgenskim snimkama.

Kao prvi vid borbe protiv kamenaca u mokraćnom mjehuru preporučuje se povećan unos vode jer može pomoći prirodnom izlučivanju malih kamenaca putem urina. Međutim, budući da kamenci u mokraćnoj bešici često nastaju zbog problema s potpunim pražnjenjem mjehura, dodatna voda možda neće biti dovoljna za uklanjanje kamena. U većini slučajeva, kamenci će biti potrebno ukloniti hirurškim zahvatom. 

Postoje različiti načini za to, a najčešće se koriste:

 • Razbijanje kamena - u ovom postupku, obično se koristi anestezija kako pacijent ne bi osjećao bolove i neugodu. Zatim se umetne mala cijev s kamerom u bešiku kako bi se utvrdio položaj i vrsta kamenca. Kamen se zatim razbija na manje komadiće pomoću lasera, ultrazvuka ili drugih uređaja, a zatim se ispira iz mjehura.
 • Hirurško uklanjanje - u nekim slučajevima, kamenci u mokraćnoj bešici mogu biti veliki ili previše tvrdi za razbijanje. Tada će ljekar izvesti hirurški zahvat kako bi uklonio kamenje iz bešike. Ako su kamenci u mokraćnoj bešici posljedica opstrukcije izlaznog puta mjehura ili povećane prostate, ovi problemi se moraju tretirati paralelno sa kamencima u bešici, najčešće putem hirurškog zahvata.

 

Može li se kamenac u mokraćnom mjehuru spriječiti?

Iako nije moguće potpuno spriječiti kamenje u mokraćnoj bešici, možete smanjiti rizik od njihovog nastanka povećanjem unosa vode. Konzumiranje dovoljne količine vode razrjeđuje minerale u urinu, smanjujući mogućnost njihovog taloženja i formiranja kamena. Preporučljivo je da se posavjetujete s ljekarom kako biste bili sigurni koliko vode trebate svakodnevno unositi u organizam (posebno ako ste muškarac stariji od 50 godina s povećanom prostatom). Ljekari mogu preporučiti određene tehnike ili lijekove koji će vam pomoći u potpunom pražnjenju mjehura. Za pacijente s određenim vrstama kamena, preporučuje se modifikacija prehrane ili upotreba određenih lijekova, prilagođenih vrsti kamenca, kako bi se smanjila vjerovatnoća njegovog ponovnog formiranja. Najadekvatniji savjet pacijenti će dobiti od svog ljekara koji će preporuke uobličiti na osnovu individualnog stanja svakog pacijenta.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Manji kamenci se, iz mokraćnog mjehura, mogu sami izlučiti, bez ikakve potrebe za lijekovima ili zahvatima. No, nažalost, većina kamenaca se ne mogu izbaciti spontano već moraju biti uklonjeni minimalno invazivnim postupcima, odnosno operativnim zahvatima.  Uz odgovarajući tretman, kamenje u bešici obično ne uzrokuje dugoročne zdravstvene probleme. Neliječeni kamen u mokraćnoj bešici može izazvati bol, otežano mokrenje, krvarenje i infekciju. Ako imate dijagnozu poput benigne hiperplazije prostate (BHP), koja može dovesti do kamena u bešici, posavjetujte se sa svojim ljekarom o načinima liječenja, jer ukoliko se ne riješi uzrok, kamenje u bešici se može ponovno formirati.

 

Važno je znati da…

 1. Muškarci u dobi iznad pedeset godina skloniji su razvoju kamenca u mokraćnom mjehuru.
 2. Kamenci u mokraćnom mjehuru, poznati i kao urinarni kamenci su tvrde mineralne nakupine koje se formiraju u mokraćnom mjehuru.
 3. Najčešći tipovi kamena u mokraćnom mjehuru su kalcijum-oksalatni kamenci, uratni kamenci, struvitni kamenci i cistinski kamenci.
 4. Kamenci u mokraćnom mjehuru mogu biti različitih veličina - od sitnih pijeska do većih kamenčića koji mogu blokirati protok mokraće.
 5. Simptomi kamena u mokraćnom mjehuru mogu uključivati bol pri mokrenju, često mokrenje, krv u urinu, neprestanu potrebu za mokrenjem i bol u donjem dijelu trbuha.
 6. Prehrana bogata određenim tvarima, kao što su visok unos soli, kalcijuma ili proteina, može povećati rizik od stvaranja kamena u mokraćnom mjehuru.
 7. Nepravilan protok mokraće, infekcije mokraćnog trakta, genetski faktori i određeni medicinski uvjeti, poput gihta, mogu također doprinijeti formiranju kamena u mokraćnom mjehuru.
 8. Kamenci se mogu dijagnosticirati putem različitih pretraga, uključujući analizu urina, ultrazvuk, CT ili rendgenske snimke.
 9. Liječenje kamena u mokraćnom mjehuru može uključivati promjene u prehrani, povećan unos tekućine, lijekove za rastvaranje kamena ili hirurške zahvate kako bi se uklonili veći kamenci.
 10. Ako se kamenci u mokraćnom mjehuru ne liječe, mogu izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući infekcije mokraćnog trakta, oštećenje bubrega ili blokadu mokraćnog protoka.
 11. Prevencija kamena u mokraćnom mjehuru uključuje održavanje zdrave prehrane s adekvatnim unosom tekućine, izbjegavanje pretjerane konzumacije soli i redovno pražnjenje mjehura.