Skip to main content

Vulvodinija

Šta je vulvodinija?

Vulvodinija je dugotrajni bol u vulvi, vagini ili genitalijama koji nema očigledan uzrok i traje najmanje tri mjeseca. Bol karakterističan za vulvodiniju se razlikuje od uobičajenih simptoma kao što su infekcije ili kožni poremećaji. Ova bol može biti izuzetno iscrpljujuća i može ometati sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Bol, peckanje ili iritacija povezani s vulvodinijom mogu biti toliko neugodni da dugo sjedenje ili intimni odnosi postaju nezamislivi. Ovo stanje može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Ukoliko patite od vulvodinije, nemojte dozvoliti da vas nedostatak vidljivih simptoma ili neugoda spriječe da potražite medicinsku pomoć jer postoje tretmani koji vam mogu pomoći. Vaš ginekolog je jedini koji vam može pomoći da ustanovite zbog čega dolazi do bolova u vulvi i zato je važno obaviti pregled što prije.

 

Najčešći simptomi vulvodinije

Primarni simptom vulvodinije je bol u području genitalija, uz koji mogu biti prisutni i sljedeći znakovi:

 • Konstantan osjećaj pečenja ili povremeno peckanje
 • Bolan snošaj (dispareunija)
 • Osjećaj pulsiranja
 • Svrab

Bol može biti stalna ili povremena, a u nekim slučajevima se može pojaviti samo kada se dodiruje osjetljivo područje. Bol može zahvatiti kompletno područje vulve (generalizirano) ili može biti lokalizirana na određenom području, poput ulaza u vaginu (vestibul). U rijetkim slučajevima vulvarno tkivo može izgledati blago upaljeno ili natečeno, no najčešće vulva izgleda sasvim normalno. Slično stanje, vestibulodinija, uzrokuje bol samo kada se vrši pritisak na područje oko ulaza u vaginu.

 

Šta uzrokuje vulvodiniju?

Tačan uzrok vulvodinije doktorima i istraživačima još uvijek nije poznat, ali mogući faktori koji doprinose razvoju ove bolesti uključuju: 

 • Povredu ili iritaciju nerava koji okružuju vulvarno područje.
 • Prethodne vaginalne infekcije.
 • Alergije ili osjetljivu koža.
 • Hormonske promjene (kada je narušena ravnoteža između estrogena i progesterona tada može doći do vulvodinije).
 • Genetski faktori
 • Spazam mišića ili slabost mišića u karličnom dnu, koji podržavaju maternicu, mjehur i crijeva.
 • Korištenje proizvoda ili materijala koji su iritantni ili oštri za kožu vulve može izazvati nelagodu i bol.

 

Uspostavljanje dijagnoze i liječenje 

Prije nego što se uspostavi dijagnoza vulvodinije, vaš ljekar će obaviti detaljan razgovor o vašoj medicinskoj historiji te seksualnoj aktivnosti kako bi bolje shvatio lokalizaciju, prirodu i opseg simptoma. 

Pored navedenog, ljekar može obaviti i neke od sljedećih pretraga: 

 • Karlični pregled – ginekolog vizuelno pregleda vanjske genitalije i vaginu kako bi potražio znakove infekcija ili druge moguće uzroke simptoma. Čak i ako nema vidljivih znakova infekcije, ljekar može uzeti uzorak vaginalnih stanica radi testiranja na gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze.
 • Test s pamučnim štapićem - ljekar će koristiti vlažni pamučni štapić kako bi nježno istražio postoje li određena lokalizirana bolna područja u vulvarnom području.

Važno je naglasiti da se dijagnoza vulvodinije postavlja isključivanjem drugih mogućih uzroka simptoma i da postupak dijagnostike može varirati u zavisnosti od individualnih okolnosti, opšteg zdravstvenog stanja te kliničke procjene ljekara. 

Tretmani za vulvodiniju mogu uključivati promjene u načinu života, primjenu lokalnih lijekova, fizioterapiju, psihološku podršku i terapiju, te u nekim slučajevima i hirurške zahvate. Svaka pacijentica je jedinstvena, pa je važno sarađivati s ginekologom kako bi se pronašao individualizirani plan liječenja koji odgovara konkretnim potrebama i simptomima. 

Liječenje vulvodinije obično je dugotrajno, a najčešće uključuje:

 • Lokalne lijekove - kreme i masti s anesteticima ili tvarima koje stabiliziraju živce mogu se primijeniti na vulvu kako bi se umirila i smanjila bol. Estrogen ili kombinacija estrogena i progesterona također se mogu koristiti u obliku krema za lokalnu primjenu.
 • Oralne lijekove - antidepresivi i antikonvulzivi koji se uzimaju oralno mogu smanjiti bol u živcima i pomoći u upravljanju vulvodinijom.
 • Blokadu živaca - injekcija koja blokira signale boli od živaca do mozga može pomoći pri smanjenju bolova.
 • Fizikalne terapije - ova terapija može uključivati različite tehnike za opuštanje mišića dna zdjelice, kao što su istezanje, produžavanje i jačanje. To može pomoći u smanjenju napetosti i grčeva mišića koji su česti kod vulvodinije.
 • Vestibulektomiju - hirurška opcija koja uključuje uklanjanje bolnog tkiva vulve može biti korisna za pacijentice s lokaliziranom vulvodinijom koja nije poboljšana konzervativnim tretmanima.
 • Savjetovanje - individualno savjetovanje, savjetovanje parova ili seksualna terapija mogu pružiti podršku i pomoći u poboljšanju aspekata života čiji je kvalitet smanjen zbog dijagnoze vulvodinije, uključujući i seksualne odnose.

Osim navedenih metoda liječenja, za ublažavanje simptoma vulvodinije možete koristiti i hladne obloge te sjedeće kupke u mlakoj ili hladnoj vodi uz dodatak zobi. Ove metode, uz izbjegavanje nošenja uske odjeće, vrućih kupki te pritiska (koji može nastati uslijed sjedenja, jahanja ili vožnje bicikla) trebale bi ublažiti peckanje i svrab. 

Pazite da nježno perete vulvu koristeći samo mlaku vodu i uvijek izbjegavajte prečesto pranje i oštro trljanje. Ukoliko ste seksualno aktivni, prije intimnih odnosa, koristite lubrikante. Nisu preporučljivi proizvodi s alkoholom, aromama ili sredstvima za zagrijavanje ili hlađenje.

 

Može li se vulvodinija spriječiti?

S obzirom da nije poznat jasan uzrok nastanka ove bolesti, može se reći da ne postoji efikasna metoda sprečavanja vulvodinije.

 

Koje su prognoze za ovo stanje? 

Baš kao i kod većine drugih bolesti i kod vulvodinije prognoze zavise od individualnih karakteristika svake pacijentice. Dok kod nekih pacijentica vulvodinija prestane sama, kod ostalih simptomi, bez obzira čak i na liječenje, mogu potrajati mjesecima. 

Važno je napomenuti da vulvodinija može imati značajan utjecaj na kvalitetu života pacijentica te da potpuno izlječenje možda nije uvijek moguće. Međutim, uz praćenje savjeta ginekologa, upornošću i strpljivošću tokom liječenja, većina žena može postići značajno olakšanje simptoma. Redovni pregledi i konsultacije s ginekologom jako su važni za praćenje napretka i prilagodbu tretmana prema potrebi i zato ih ne treba preskakati niti odgađati.

 

Važno je znati da…

 1. Vulvodinija je često medicinsko stanje, ali tačan broj oboljelih nije poznat. Procenjuje se da od 9 do 18 posto žena pati od vulvodinije u nekom trenutku svog života.
 2. Glavni simptom vulvodinije je bol u vulvarnoj oblasti koji može biti peckajući, oštar, pulsirajući ili iritirajući. Može biti prisutan tokom seksualnog odnosa ili čak i tokom svakodnevnih aktivnosti kao što je nošenje uske odjeće ili sjedenje.
 3. Vulvodinija je dijagnoza isključenja, što znači da se postavlja nakon isključenja drugih mogućih uzroka boli u vulvarnoj oblasti. Ljekar će obaviti detaljan pregled i može preporučiti različite testove kako bi isključio druge medicinske probleme.
 4. Tačan uzrok vulvodinije nije poznat, ali se vjeruje da je kombinacija faktora koji mogu uključivati genetske predispozicije, poremećaje nervnog sistema, hormonalne promjene, infekcije, povrede ili iritacije vulvarne oblasti.
 5. Liječenje vulvodinije može biti izazovno i može uključivati kombinaciju terapija kao što su promjene u ishrani, fizikalnu terapija, lijekove protiv bolova, hormonalnu terapiju, psihoterapiju i alternativne terapije poput akupunkture.
 6. Vulvodinija može imati značajan uticaj na fizičko i emocionalno blagostanje žene. Bol može ometati seksualni odnos, uzrokovati probleme sa spavanjem i dovesti do stresa, anksioznosti ili depresije.