Skip to main content
ASA Bolnica

Šta je otorinolaringologija?

Otorinolaringologija nije samo složena riječ koju često koristimo u jezičkim igrama, već predstavlja važnu granu medicinske struke posvećenu proučavanju i liječenju bolesti uha, nosa i grla. Otorinolaringolog može značajno poboljšati kvalitetu života i ublažiti simptome.

Ova specijalnost obuhvata širok spektar medicinskih stanja i poremećaja povezanih s navedenim dijelovima tijela, kao i srodnim područjima glave i vrata. Od rutinskih problema poput infekcija uha i sinusitisa, do ozbiljnijih stanja kao što su tumori glave i vrata ili traume lica, otorinolaringolozi se bave rješavanjem najrazličitijih zdravstvenih problema.

Uloga otorinolaringologa

Otorinolaringolog, ili ORL specijalista, je ljekar specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje pacijenata s bolestima povezanim s uhom, nosom i grlom. Njihov rad obuhvata širok spektar procedura, od rutinskih pregleda do složenih operacija, pri čemu se susreću s problemima kao što su gubitak sluha, hronične infekcije uha, poremećaji gutanja, kao i oboljenja koja zahtijevaju hirurško liječenje. Pored tradicionalnih oboljenja uha, nosa i grla, otorinolaringolozi se bave i širim spektrom zdravstvenih problema. Među njima su bolesti jednjaka poput upale krajnika, anomalije nepca, apneja tokom spavanja te hrkanja. Također, otorinolaringolozi su zaduženi za bolesti grkljana kao što su paraliza glasnih žica, izrasline, polipi, ciste i stenoza grkljana, te bolesti pljuvačnih žlijezda kao što su sialadenitis i sialolithiasis.

Pored svega navedenog, ORL stručnjaci se suočavaju s bolestima kao što su upala srednjeg uha, perforacija bubne opne, otoskleroza, blokade Eustahijeve tube, gubitak sluha, rinitis, tinitus (zujanje u ušima), vrtoglavice, vertigo (osjećaj da se sve iz okoline vrti oko vas), bolesti sinusa, otoskleroza (abnormalni rast kostiju u srednjem uhu), Ménièreova bolest (rijedak poremećaj unutrašnjeg uha koji utječe na sluh i osjećaj ravnoteže), adenoiditis, polipoza, hipertrofija nosnih školjki, deformacije nosa i devijacija nosnog septuma, kao i rak grla. 

Kada je potrebno otići na pregled kod specijaliste za uho/grlo/nos? 

Otorinolaringolog se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem različitih problema u glavi i vratu, no to ne obuhvata teškoće u mozgu ili očima. Posjeta otorinolaringologu može biti potrebna iz različitih razloga. Vaš ljekar primarne zdravstvene zaštite može vas preusmjeriti otorinolaringologu ako se požalite na određene simptome, poput trajne upale grla, neprolaznog curenja iz nosa, hroničnog kašlja, stalnog sinusnog pritiska ili začepljenosti nosa, vrtoglavice, vertiga, teških alergijskih reakcija, teškoća pri gutanju (disfagija), gubitka sluha, neprohodnosti ili šištanja u ušima, čestih infekcija uha, hroničnog tonzilitisa, prisustva kvržice na licu ili vratu, izraženog hrkanja ili apneje tokom spavanja. Problemi u ušima, nosu ili grlu često su povezani s ostatkom tijela. Na primjer, loše kontrolisan dijabetes može doprinijeti hroničnim infekcijama sinusa ili pogoršati postojeće infekcije. Hronični problem koji se može činiti kao obična prehlada može zapravo biti bronhitis. Iako bronhijalne cijevi nisu direktno povezane s uhom, nosom ili grlom, osoba koja se suočava s ovom vrstom teškoća bi prvobitno mogla posjetiti otorinolaringologa kako bi se utvrdio izvor problema.

Otorinolaringolog može značajno poboljšati kvalitetu života i ublažiti simptome, no jako je važno potražiti pomoć na vrijeme kako bi se spriječilo pogoršanje stanja.

Put do otorinolaringologa

Postati otorinolaringolog zahtijeva dugotrajno obrazovanje i obuku. Nakon završetka osnovnog medicinskog obrazovanja, kandidati prolaze kroz medicinski fakultet, nakon čega slijedi specijalizacija iz otorinolaringologije. Mnogi se odlučuju za dodatnu specijalizaciju u područjima kao što su pedijatrijska otorinolaringologija ili otologija/neurotologija. Otorinolaringolog se, kako smo prethodno ustanovili, bavi dijagnosticiranjem i liječenjem stanja koja mogu uticati na glavu i vrat. Raspon ovih stanja kreće se od manjih problema poput kašlja i curenja iz nosa do ozbiljnih bolesti poput raka glave i vrata.

S obzirom na širok spektar stanja i bolesti koje otorinolaringolozi tretiraju, oni su obučeni za primjenu kako nehirurških, tako i hirurških terapija.

Rad otorinolaringologa često ostaje neprimijećen, ali ima dubok uticaj na svakodnevni život ljudi. Poremećaji uha, nosa i grla mogu ozbiljno narušiti kvalitet života, uticati na čula poput mirisa i sluha, kao i na sposobnost gutanja hrane. Stoga nije teško zaključiti da otorinolaringolozi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti ljudi.

Kada se susretnete s pojmom "otorinolaringologija", umjesto da se zbunite zbog složenosti izraza, zapamtite važnost i stručnost koju ova grana medicine donosi. A ako osjećate neki od simptoma koji ukazuje da trebate posjetiti otorinolaringologa, javite nam se i budite sigurni da ste u rukama stručnjaka koji će upotrijebiti sve svoje resurse, znanje i iskustvo kako bi vam pomogli da riješite sve svoje zdravstvene probleme.