Skip to main content
orl

Upravljanje apnejom u snu

Pretražite

Uvod

Apneja u snu je potencijalno ozbiljan poremećaj spavanja u kojem disanje stalno prestaje i počinje. Ako glasno hrčete i osjećate se umorno čak i nakon punog sna, možda ima apneju za vrijeme spavanja.

Glavne vrste apneje u snu su:

·    Opstruktivna apneja u snu (OSA), koja je češći oblik koji se javlja kada se mišići grla opuštaju i blokiraju protok zraka u pluća

·    Centralna apneja za vrijeme spavanja (CSA), koja se javlja kada mozak ne šalje odgovarajuće signale mišićima koji kontroliraju disanje

·    Centralna apneja za vrijeme liječenja, također poznata kao kompleksna apneja za vrijeme spavanja, koja se događa kada neko ima OSA - dijagnosticirana studijom spavanja - koja se pretvara u CSA kada prima terapiju za OSA.

Šta je apneja u snu?

Apneja u snu je uobičajeno stanje u kojem Vaše disanje prestaje i ponovo se pokreće mnogo puta dok spavate. Ovo može spriječiti Vaše tijelo da dobije dovoljno kisika. Možda biste željeli razgovarati sa svojim ljekarom o apneji u snu ako Vam neko kaže da hrčete ili dahćete tokom spavanja, ili ako osjetite druge simptome lošeg kvaliteta sna, kao što je pretjerana pospanost tokom dana.

Apneja u snu je poremećaj spavanja u kojem se pauze u disanju ili periodi plitkog disanja tokom spavanja javljaju češće nego normalno. Svaka pauza može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i dešavaju se mnogo puta tokom noći. U najčešćem obliku ovo je nakon glasnog hrkanja. Zvuk gušenja ili frktanja može se pojaviti kada se disanje nastavi. Budući da poremećaj remeti normalan san, oboljeli mogu osjetiti pospanost ili osjećaj umora tokom dana. Kod djece može uzrokovati hiperaktivnost ili probleme u školi.

Kako se apneja u snu dijagnosticira?

Vaš ljekar može napraviti procjenu na osnovu vaših simptoma i historije spavanja, koju možete pružiti uz pomoć nekoga ko dijeli Vaš krevet ili Vaše domaćinstvo, ako je moguće.

Vjerovatno ćete biti upućeni u centar za poremećaj spavanja. Tamo Vam stručnjak za spavanje može pomoći da odredite Vašu potrebu za daljom procjenom.

Evaluacija često uključuje praćenje Vašeg disanja i drugih tjelesnih funkcija tokom noći tokom testiranja spavanja u centru za spavanje. Testiranje spavanja kod kuće također može biti opcija. Testovi za otkrivanje apneje u snu uključuju:

Noćna polisomnografija. Tokom ovog testa priključeni ste na opremu koja prati aktivnost srca, pluća i mozga, obrasce disanja, pokrete ruku i nogu i nivo kisika u krvi dok spavate.

Kućni testovi spavanja. Vaš ljekar može Vam pružiti pojednostavljene testove koje ćete koristiti kod kuće za dijagnozu apneje u snu. Ovi testovi obično mjere Vaš otkucaj srca, nivo kisika u krvi, protok vazduha i obrasce disanja. Vaš ljekar će vjerojatnije preporučiti polisomnografiju u ustanovi za testiranje spavanja, a ne kućni test spavanja, ako se sumnja na centralnu apneju u snu.

Ako rezultati nisu tipični, Vaš ljekar će možda moći da prepiše terapiju bez dodatnog testiranja. Prijenosni uređaji za praćenje ponekad propuste apneju u snu. Dakle, Vaš ljekar može preporučiti polisomnografiju čak i ako su Vaši prvi rezultati unutar standardnog raspona.

Ako imate opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, Vaš ljekar bi Vas mogao uputiti specijalisti za uho, nos i grlo kako bi isključio začepljenje nosa ili grla. Možda će biti neophodna procjena kardiologa ili doktora koji je specijaliziran za nervni sistem, koji se zove neurolog, kako bi se potražili uzroci centralne apneje u snu.

Tretman apneje u snu

Postoji mnogo pristupa liječenju apneje za vrijeme spavanja, ovisno o specifičnoj vrsti apneje za vrijeme spavanja i koliko je ona teška. Iako ništa od ovoga nije lijek, oni mogu pomoći u prevenciji apneja ili smanjiti učestalost njihovog pojavljivanja ili koliko su teški.

Mnogi tretmani bi trebali biti dio Vaše dnevne (ili noćne) rutine. To u konačnici može smanjiti ili čak eliminirati efekte apneje u snu na vaš život sve dok koristite ove tretmane.

Mogući tretmani uključuju:

1. Konzervativni (nemedicinski) tretmani

·    Gubitak težine

·    promjena položaja tokom spavanja i predmeti za pomoć pri spavanju

·    sprejevi za nos, ljepljive trake itd.

·    liječenje osnovnog stanja

·   promjene lijekova.

2. Pozitivni pritisak u disajnim putevima i uređaji za adaptivnu ventilaciju.

Pozitivni pritisak u disajnim putevima je metoda koja koristi specijalizirani uređaj za povećanje vazdušnog pritiska u vašim disajnim putevima dok udišete. Ova metoda može liječiti opstruktivnu, centralnu i mješovitu apneju u snu.

Guranje zraka pod pritiskom niz dušnik održava ga otvorenim tako da možete disati. Ovi uređaji guraju zrak kroz crijevo koje se pričvršćuje na posebnu masku koju nosite na licu dok spavate. Maske mogu pokriti vaš nos, usta ili oboje, a postoji mnogo različitih tipova i stilova koje možete izabrati.

Najpoznatiji PAP uređaj je uređaj za kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima (CPAP).

3. Oralni aparati (nastavci za usta).

Specijalni uređaji za usta mogu vam pomoći da držite vilicu i jezik u položaju koji održava pritisak na dušnik. Stomatolozi i specijalisti za medicinu spavanja često rade zajedno kako bi ih napravili za ljude kojima su potrebni.

4. Nervni stimulatori.

Hipoglosni nerv (ime dolazi od grčkog i znači "ispod jezika") je ono što kontrolira pokrete vašeg jezika. Nervni stimulator vezan za ovaj nerv može ga stimulirati, gurajući vaš jezik blago naprijed kada dišete dok spavate. To sprječava da se vaš jezik opusti i pritisne unazad na dušnik dok spavate, što je jedan od načina na koji se javlja opstruktivna apneja u snu.

5. Operacija.

·    Somnoplastika. Ova procedura koristi radiofrekvenciju (RF) za smanjenje mekog tkiva oko gornjih dijelova dušnika.

·   Tonzilektomija/adenoidektomija. Uklanjanje krajnika i adenoida može proširiti otvor na kojem se spajaju usta, grlo i nazalni prolazi. To olakšava prolaz zraka i smanjuje meko tkivo koje može blokirati vaše disanje. Ovaj postupak je najkorisniji za djecu s opstruktivnom apnejom u snu.

·   Uvulopalatofaringoplastika (UPPP). Ovim postupkom se uklanja vaša uvula (meko tkivo u obliku suze koje visi na stražnjem dijelu vaših usta). Također uklanja meko tkivo s vašeg mekog nepca i ždrijela. Oni proširuju područje gdje se susreću vaša usta i grlo, olakšavajući prolaz zraka.

·   Operacija vilice. Različite hirurške procedure mogu suptilno promijeniti položaj vaše vilice, tako da meko tkivo ne može lako pritisnuti vaše disajne puteve. Ovi postupci su posebno korisni za ljude koji imaju apneju u snu zbog strukturalnih razloga poput mikrognatije.

·   Operacija nosa. Jedan uobičajeni oblik nazalne operacije je septoplastika, koja ispravlja meko tkivo u nosu, što olakšava protok zraka kroz nos i nosne prolaze.

6. Lijekovi (samo centralna apneja za vrijeme spavanja).

Pored pozitivnog pritiska u disajnim putevima, adaptivne ventilacije i stimulatora freničnih nerava, postoje neki lijekovi koji mogu pomoći kod centralne apneje u snu. Neki primjeri ovih lijekova uključuju hipnotičke lijekove (koji potiču spavanje), lijekove koji stimuliraju disanje i još mnogo toga. Međutim, nijedan od ovih lijekova nije formalno odobren ili definitivno prihvaćen za ovu upotrebu.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Upravljanje apnejom u snu

Prihvaćam uslove korištenja