Skip to main content
ASA Bolnica

Šta vam govori vaš kašalj?

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba s kojom se bore djeca predškolske dobi je kašalj. U redovima koji slijede ćemo pokušati objasniti najčešće razloge zbog kojih dolazi do kašlja, načine uz pomoć kojih možete pomoći sebi ili svom djetetu te kada je vrijeme da se zabrinete. 

Kako nastaje kašalj i koji su njegovi najčešći uzroci?

Kašalj je neprijatan refleks našeg organizma kojim se pokušava riješiti štetnih tvari iz našeg organizma. Štetnim tvarima se smatraju različiti virusi, sekreti, strane čestice i slično. Kašalj se, najčešće, pojavljuje u dva oblika – suhi i produktivni (vlažni) kašalj. Može biti akutan ili hroničan. Suhi kašalj je obično produkt iritacije gornjih disajnih puteva i iritacija disajnih puteva ispod dušnika – sinusa, grla i glasnih žica koji proizvode sluz kao odgovor na iritaciju. Obje vrste kašlja imaju jednu zajedničku poveznicu – noćno pogoršavanje simptoma. Kada dijete ili osoba koju muči kašalj legne na počinak, kašalj se pogoršava, sekret se vraća, pa spavanje i odmor postaju nemoguća misija. Još jedna zajednička tačka suhog i mokrog kašlja je da su najprisutniji zimi, odnosno češće se javljaju u vrijeme kada su virusi prisutniji. Akutnim kašljem se smatra kašalj koji traje dvadesetak dana, a koji je nastao kao rezultat prehlade, alergije, upale pluća ili sinusa. Sa hroničnim kašljem se obično bore pušači, dok se kod djece dešava rjeđe. Osim ove dvije vrste kašlja bilježimo i kašalj zvani Krup koji se manifestuje kašljem koji zvuči poput laveža, a rezultat je akutne upale gornjeg i donjeg disajnog sistema.

Uzročnici kašlja

Osim virusa i prehlade koji su najčešći uzročnici kašlja, postoji još mnogo razloga zašto može doći do ove vrste respiratornih problema. Neki od najčešćih su:

Alergije i alergeni

Ponekad kašalj nastaje zbog iritacije, odnosno nadraženosti vašeg grla ili sinusa. U tom slučaju nema razloga za brigu ili terapiju, već se jednostavno treba pomiriti sa činjenicom da je kašalj način da se vaše tijelo izbori sa alergenima i ostalim materijama koje su izazvale iritaciju. Čak i ako niste alergični na polen, prašinu, životinjske dlake i slično, u izravnom doticaju s njima, može doći do nadražujućeg kašlja. Ovu vrstu kašlja može izazvati i duhanski dim, jaki parfemi, hemijska isparenja, zagađenost u zraku i slično. Razloga za brigu nema, a način da pobijedite ovo stanje je vrlo jednostavan – eliminišite potencijalne smetnje i kašalj bi trebao nestati.

Astma

Astma je također hronično stanje za koje je karakterističan suhi kašalj, koji prati stezanje u grudima, umor ili kratki dah, a koji završava zviždanjem ili zveckanjem. Kašalj može biti jako neugodan, bolan, a češće se javlja tokom noći ili prilikom fizičke aktivnosti. 

Upala pluća

Kada se suhi kašalj pretvori u produktivni, a groznica, povišena temperatura, sekret različitih boja, otežano disanje, bol pri dubokom disanju su prateće pojave, doktori će posumnjati na upalu pluća.

GERB

Kiselina iz želuca se, u nekim slučajevima, može vratiti kroz jednjak što može izazvati suhi, nadražujući kašalj. 

Gerb (gastroezofagealna refluksna bolest) je drugi najčešći razlog za hronični kašalj na koji trebate posumnjati ako vam se dešava često, neposredno poslije jela ili dok ležite. 

Hripavac

Ovo je jaka infekcija disajnih puteva koju karakteriše dugi, hripavi, kreštavi kašalj. Infekciju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja, kad se nastani u organizmu, uzrokuje dugotrajni kašalj sa sekretom koji je nemoguće izbaciti klasičnim iskašljavanjem. Osim kašlja simptomi hripavca su i suzne oči, groznica, začepljen nos i slično, a liječenje je obavezno, uz odgovarajuće antibiotike koje je propisao vaš doktor. 

Hronična opstruktivna bolest pluća

Kao što i sam naziv kaže, radi se o hroničnoj bolesti koju najčešće uzrokuje pušenje, a zatim i zagađenje zraka te izloženost nekoj od hemikalija. Hroničnu opstruktivnu bolest pluća karakteriše otežano disanje, kašalj, umor te stezanje u grudima tokom dana ili pri nekoj fizičkoj aktivnosti.

Kako sebi ili djetetu možete olakšati simptome kašlja?

Kašalj, iako zvuči strašno, u većini slučajeva nije opasno stanje i proći će samo od sebe. Kako biste sebi ili svom djetetu olakšali možete:

 • Konzumirati što više toplih napitaka (čajevi s medom su najbolji izbor)
 • Voda i ostali napici bez šećera su također odlični saborci u borbi protiv kašlja
 • Napici od đumbira – smiruju kašalj i uspješno se bore s upalom
 • Sirupi s medom, pastile za grlo – olakšavaju simptome kašlja
 • Fiziološki rastvor – za pročišćavanje sinusa
 • Udisati paru koju ste pripremili puštanjem vruće vode

Kada trebate potražiti liječničku pomoć?

Kašalj je izuzetno frustrirajući za čitavu porodicu, bez obzira kod kojeg člana se manifestovao. No, iako je ovo stanje naporno i nepoželjno, jasan je znak da je sa organizmom sve uredu jer se bori da iz sebe izbaci sve ono čemu tu nije mjesto. Iako, u najvećem broju slučajeva, bezazlena pojava, kašalj se ne smije ignorisati ako traje dugo i čini se da ne prolazi, ako ga prati bol u plućima, povišena tjelesna temperatura ili gusti sekret. To su neki od pokazatelja da se, čim prije, uputite kod svog doktora na pregled. 

Ne zaboravite:

 • Kašalj je, kod djece, ali i odraslih vrlo česta pojava i uzrokuju ga različite respiratorne infekcije
 • Većina djece ovakvu vrstu infekcija ima šest do dvanaest puta godišnje
 • Kašalj, većinom, ne treba nikakvo posebno liječenje, prolazi sam i ne reaguje na antibiotike
 • Ne posežite olako za sirupima za kašalj, njihova učinkovitost nije dokazana i, 
  djeci mlađoj od šest godina, mogu uzrokovati više štete nego koristi
 • Med i sirupi na bazi meda su preporučljivi, ali za djecu stariju od godinu dana